• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piwo jopejskie wróciło do Gdańska

Michał Brancewicz
22 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat
Piwo jopejskie będzie wykorzystywane również do komponowania nowych dań. Piwo jopejskie będzie wykorzystywane również do komponowania nowych dań.

Jest gęste i mocne, a jego receptura została opracowana w XV-wiecznym Gdańsku, ale nie zachowała się do dnia dzisiejszego. Mimo to, co pewien czas podejmowane są próby wskrzeszenia tego stylu piwnego. Tym razem piwo jopejskie uwarzone zostało w browarze PG4.



Słyszałe(a)ś kiedykolwiek o piwie jopejskim?

Piwo Jopejskie produkowane było w Gdańsku od 1449 roku, mniej więcej do I wojny światowej, chociaż już wówczas było ono zupełnie inne niż na początku. Dzisiaj powszechnie uważa się, że jego oryginalna receptura się nie zachowała. Inne zdanie ma na ten temat Johannes Herberg, główny piwowar browaru PG4, który uwarzył to piwo.

- To jest tylko chwyt marketingowy. Jopejskie to po prostu dużo słodu i dużo chmielu - żartuje Johannes Herberg, który spędził wiele lat na poszukiwaniu informacji o recepturze.
I faktycznie, żeby uwarzyć 1 tys. litrów trzeba zużyć ok. 600 kg słodu (przy innych piwach jest to ok. 100 - 200 kg) oraz 5-6 kg chmielu (normalnie ok. 1 kg). Ostatecznie, po fermentacji, pozostaje ok. 700 litrów.

Johannes Herberg, główny piwowar browaru PG4 w fermentowni, w której czuwa nad procesem powstawania piwa jopejskiego. Johannes Herberg, główny piwowar browaru PG4 w fermentowni, w której czuwa nad procesem powstawania piwa jopejskiego.
- Właśnie rozlaliśmy do butelek i zamontowaliśmy na kranach piwo jopejskie, które zostało uwarzone w czerwcu zeszłego roku i do teraz leżakowało - mówi Bolesław Gut, dyrektor browaru restauracyjnego PG4. - Obecnie druga warka piwa leżakuje i planujemy uwarzyć trzecią.
W restauracji piwo będzie serwowane w niewielkich pokalach. Za 50 ml trzeba będzie zapłacić 10 zł. Z kolei butelka 0,7 litra kosztować będzie 119 zł.

Jest to piwo degustacyjne, gęste i mocne, bardziej przypomina likier niż piwo. W 100 ml zawiera aż 26 g cukru, który pochodzi ze słodu. Jopejskie z PG4 ma 10,1 proc. alkoholu i 44,1 stopni Ballinga ekstrakt. W aromacie czuć figi, śliwki i rodzynki. Słodycz skontrowana jest wysoką goryczką (77 IBU).

Piwo, z racji wysokiej zawartości alkoholu i dużej ilości chmielu, praktycznie nigdy się nie zepsuje.

Piwo jopejskie ma być wykorzystywane także przez szefa kuchni PG4.

- To piwo daje szerokie możliwości eksperymentowania. Z pewnością uwzględnię je układając nowe menu, które będzie obowiązywało od 1 kwietnia - zapowiada Piotr Domański, szef kuchni.
  • Premiera piwa jopejskiego w PG4.
  • Johannes Herberg, główny piwowar w PG4 i szef kuchni Piotr Domański, który zapowiada, że będzie używał piwa jopejskiego do swoich potraw.
  • Do uwarzenia piwa jopejskiego potrzeba sześć razy więcej słodu niż w przypadku zwykłego piwa.
  • Premiera piwa jopejskiego w browarze PG4 w Gdańsku.
To nie pierwsza próba przywrócenia tego piwa. Współcześni piwowarzy mierzyli się z tym stylem piwnym, co nie było łatwe, bowiem, jak już wcześniej wspominaliśmy, nigdzie nie zachowała się jego oryginalna receptura. Swoją pomoc oferowali także naukowcy, którzy chcieli odtworzyć szczep dzikich drożdży zbliżony do tego, dzięki któremu powstawał jopensbier.

Kilka lat temu przeprowadzone zostały nawet warsztaty z warzenia tego piwa w jednym z gdańskich browarów restauracyjnych. Jednak dopiero w zeszłym roku pojawiła się informacja, że dwóm trójmiejskim piwowarom udało się odtworzyć recepturę jopejskiego. Jednym z nich był właśnie Johannes Herberg, który oprócz tego, że jest piwowarem, jest zarazem mikrobiologiem. To ułatwiło mu opracowanie receptury na podstawie niemieckich starodruków.

O historii i sposobie powstawania tego gdańskiego specjału pisał na naszym portalu m.in. historyk Piotr Rowicki.

Wydarzenia

Gdański specjał powraca - premiera piwa Jopen

degustacja

Miejsca

Opinie (78) ponad 10 zablokowanych

  • To już n-ta próba warzenia piwa jopejskiego....

    Który to już mini browar nie zapowiada sprzedaży tego piwa!? Ten browar restauracyjny chwalił się tym już 2 lata temu. Najzabawniejsze, że specjaliści spierają się, czym tak naprawdę piwo joppejskie było. A w związku z tym wielu piwowarów może spokojnie utrzymywać, że to właśnie oni odkryli Świętego Graala.
    Cena jest d**ilna i chodzi zapewne o to, by zarobić dość kasy, nim wszyscy degustujący dowiedzą się, że to ściema. Ja wiem to bez degustacji.

    • 10 5

  • Uwarzyli piwo nie znając jego receptury ?

    Ściema marketingowa, a nie piwo jopejskie,

    • 6 5

  • Kiedyś piwa nie były destylowane (1)

    Bardziej przypominaly zupę

    • 1 5

    • kiedys zupy nie przypominaly zup

      wygladaly raczej jak mielonka

      • 1 1

  • Unikatowe przepisy browarnicy zabrali ze sobą do grobu - podobnie jak kolor szkła we filmie "Szklane Serce" Herzoga....

    • 3 1

  • (1)

    Kolejny artykul sponsorowany. Jezeli to puwo bedzie jakosci ich pilsa czy red aipy to smiech na sali. To jest browar dla piwnych januszy, ktorzy mysla ze sa znawcami bo rzucili tyskie. Ladny lokal, niestety klimat jak z zachodniej korpo po godzinach pracy z beznadziejnym piwem.

    • 6 7

    • Piwo jopejskie

      Proszę w to nie mieszać Januszòw.Taki syrop to można kupić w aptece .

      • 1 1

  • Piwo jopejskie

    A ja zawsze uważałem,że Norwegia jest droga.

    • 4 0

  • jopejskie :) (1)

    jak dowalą cenę to nie wiadomo w którą stronę iść :0 browar 119 zł bułka nie wiadomo z czym 20 zł a po pół roku w tym miejscu następna knajpa albo kebabownia z kucharzem w czarnych rękawiczkach ci ludzie kasy nie zarobią lepiej kozy niech pasą a to im też może nie wyjść albo na plebani niech się zatrudnią jako podpalacze świec :)

    • 0 7

    • Mylisz się babcia, widać że nigdy tam nie byłaś, ta restauracja cieszy się dużym powodzeniem, serwują kilka rodzajów piw uwarzonych u siebie w cenie 14 PLN za pokal 0,5l, te jopejskie jest typowo degustacyjnym piwem, nikt przecież Cię nie zmusza do jego picia, założę się że ta pierwsza warka szybko się rozejdzie. A te rady o kozach to opowiedz lepiej swoim wnukom z podkarpacia...

      • 4 1

  • Jopejskie z Browaru "Olimp" było już w 2016 roku (2)

    Browar Olimp uwarzył w 2016 r piwo jopejskie i zaprezentował je na Warszawskim Festiwalu Piwa. Ekstrakt początkowy 22% słodu, finalna zawartość alkoholu 22%. Nie wiem czym chce zaimponować browar PG4 ;-)

    • 0 2

    • Korekta (1)

      Przepraszam, Olimp zrobił jopejskie z 45% ekstraktu początkowego. Alkohol 22%.

      • 0 0

      • Przepraszam, Jopejskie z Olimpu ma 8,5% alk.

        • 0 0

  • Piwo to było już odtwarzane

    Aleksander Masłowski opowiadał o takich próbach kilka lat temu

    • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Hahha, zawsze fajnie czytać o takich ciekawostkach. ja na codzień to mam swoją perełkę i to mi starcza, ale kto powiedział, że bym takiego nie spróbował :D

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja