• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe oblicza ergonomii w kuchni

Michalina Domoń
20 stycznia 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Firmy oferujące meble kuchenne wciąż poszukują nowych, ergonomicznych rozwiązań. Firmy oferujące meble kuchenne wciąż poszukują nowych, ergonomicznych rozwiązań.

Wbudowany zestaw RTV, elektrycznie otwierane szuflady, system do próżniowego pakowania produktów? To tylko jedne z wielu rozwiązań ergonomicznej kuchni.



Jak ważnym pomieszczaniem w naszym mieszkaniu jest kuchnia, wiedzą ci, którzy lubią gotować. Bez praktycznych rozwiązań trudno w niej utrzymać porządek. Firmy produkujące meble kuchenne prześcigają się nie tylko w jakości wykonania materiałów, ale właśnie w poszukiwaniu nowych, ergonomicznych układów, które stają się wyznacznikiem luksusu.

Co jest dla ciebie najważniejszym kryterium w wyborze mebli do kuchni?

Projektanci są zgodni co do tego, że dziś estetyka połączona z funkcjonalnością i ergonomią, to najbardziej pożądane wartości w naszych kuchniach.

- Wysoka jakość wykonania elementów kuchni zawsze stanowi podstawę do zaliczenia jej w poczet kuchni luksusowych. Precyzja wykonania zauważalna na zewnątrz i wewnątrz mebla jest uzyskana przez zaawansowaną technologię produkcji, dobór odpowiednich materiałów i wyposażenia. Dzisiaj do tej precyzji możemy też dodać unikatowe wykończenia powstające na życzenie inwestora. Obraz zatopiony w szkle na froncie szafy, mozaiki zdobiące brzeg blatu to artystyczne cechy wykończenia, które w aranżacji kuchni podkreślą wyszukany styl domowników. Ręcznie wykonane detale i technologie XXI wieku to luksus na miarę naszych czasów - mówi Mirella Kobylarska, architekt ze Studio Estima.

Technologia i ergonomia przyciąga tych, którzy w projektowaniu wnętrz stawiają na wysoką jakość. Te cechy znajdziemy w ofercie obecnych na trójmiejskim rynku kuchni SieMatic czy ValCucine.

- Wbudowany telewizor plazmowy, radio internetowe, odtwarzacz mp3 czy podłączenie tabletu - wszystko bezpośrednio połączone z internetem przez system Bluetooth - to tylko kilka z opcji, jakie umożliwia nam nowoczesna kuchnia - mówi Katarzyna Urbańska z Interior Park. - Do tego dochodzi energooszczędne oświetlenie i elektrycznie wspomagane szuflady na pilota - dodaje.

Praktycznym rozwiązaniem ergonomicznym jest New Logica firmy ValCucine. - Wykorzystanie pogłębionej przestrzeni blatu w połączeniu z możliwością jej zamknięcia jednym ruchem ręki to patent na kuchnię wygodną i estetyczną. Firma za tę innowację otrzymała w 2012 roku nagrodę przyznaną przez słynny opiniotwórczy magazyn designerski Cor77 z Chicago - wyjaśnia Mirella Kobylarska.

System oferuje również takie rozwiązania, jak: przesuwne gniazdka elektryczne, akrylowa ściana z oświetleniem czy system do pakowania próżniowego produktów spożywczych.

  • Praktyczny system przechowywania MultiMatic firmy SieMatic.
  • Prostota i wysoka jakość wykończenia materiałów to jedne z wyznaczników ekskluzywnych kuchni.
  • Obecnie modne są wykończenia z kamienia.
  • Praktyczny system przechowywania MultiMatic firmy SieMatic.


Z kolei firma SieMatic wprowadziła na rynek system MultiMatic. - Są to rozwiązania oparte na wykorzystaniu pełnego potencjału naszych mebli - całkowitej przestrzeni wewnątrz szafek, co doskonale usprawnia organizację w naszej kuchni. System zamontowany na frontach od wewnątrz szafek umożliwia zastosowanie szerokiej gamy akcesoriów zaprojektowanych przez firmę, na przykład: uchwyt na folię, ręczniki papierowe, filtry do kawy, plastikowe i metalowe pokrywki, wieszak na ścierki, półka na przyprawy i wiele innych pomocnych akcesoriów na małe rzeczy, które często są używane w kuchni - tłumaczy Katarzyna Urbańska.

Na co stawiamy w doborze materiałów? - Szkło w wielu kolorach wykorzystujemy na wszystkich płaszczyznach kuchni (fronty, blaty, okładziny ściany). Szczególnie ciekawie prezentują się rozwiązania z zastosowaniem szkła matowego, które można łączyć z innymi materiałami w jednej aranżacji np. "starzonym" fornirem drewnianym, strukturyzowanym kamieniem naturalnym czy nowoczesnym laminatem z bogatą fakturą. Zestawienie kontrastowych płaszczyzn - gładkiego szkła i struktury innego materiału - to częsty kierunek poszukiwań. Pojawiają się również takie materiały na frontach szafek, jak lakierowane aluminium, akryl czy gres - mówi Mirella Kobylarska, architekt.

  • Kuchnia Beaux Arts z kolekcji SieMatic.
  • Kuchnia Beaux Arts z kolekcji SieMatic.
  • Firmy produkujące meble kuchenne wciąż poszukują nowych rozwiązań odnośnie przechowywania.
  • Współczesne kuchnie są coraz bardziej zelektronizowane.
  • Kuchnia ValCucine z obrazem na frontach szafek.
  • Kuchnia ValCucine z obrazem na frontach szafek.
  • Kuchnia ValCucine z ręcznymi rzeźbieniami na frontach.
  • Ergonomiczne rozwiązania New Logica w kuchni ValCucine.
  • Ergonomiczne rozwiązania New Logica w kuchni ValCucine.
  • Ergonomiczne rozwiązania New Logica w kuchni ValCucine.
  • Jedną z ciekawych propozycji jest połączenie w kuchni szkła i aluminium.


- Obecnie bardzo modne jest wykorzystywanie kamienia, także w przestrzeni pomiędzy blatem a szafkami wiszącymi, co zdecydowanie nadaje kuchni szyku i elegancji - zauważa Katarzyna Urbańska. Stawiamy na systemy bezuchwytowe. - Zostały one zaprojektowane już w latach 60. i właśnie firma SieMatic jako pierwsza wprowadziła je na rynek. Poza funkcjonalnością nadają one meblom lekkości i optycznie powiększają zabudowaną przestrzeń - dodaje Katarzyna Urbańska.

Ekskluzywna kuchnia to wydatek rzędu dobrego samochodu, a nawet mieszkania. - Ceny modeli kuchni SieMatic zaczynają się od 10 tys. euro. Wiele zależy od tego, jak duża jest nasza kuchnia, jakie dobierzemy materiały wykończeniowe oraz jakie rozwiązania w niej zastosujemy - wyjaśnia Katarzyna Urbańska.

- Tak jak samochód w najprostszej wersji różni się znacząco od samochodu w wersji ze skórzaną tapicerką, firmowym nagłośnieniem i innymi elementami dobieranymi na miarę użytkownika, tak i meble kuchenne można doposażać w wielu aspektach. Najpierw jednak trzeba mieć podstawę, którą określa funkcja dobierana do miejsca i preferencji użytkownika - mówi architekt Mirella Kobylarska.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (44) 3 zablokowane

  • (3)

    Piękna ta biała kuchnia,ale utrzymać w niej czystość...

    • 19 12

    • no łatwiej na białej niż ciemnej (1)

      • 17 0

      • no raczej że łatwiej na białej :)

        nie wiem skąd przekonanie, że białe jest gorzej utrzymać w czystości. PZDR!

        • 13 0

    • Brud jest taki sam na białej, brązowej, itp.

      po prostu jest "inaczej " widoczny
      ale czystość utrzymać jest tak samo,

      czystość jest albo nie ma,
      niezależnie od koloru mebli

      Pozostaje- codziennie sprzątać, przecierać po każdym gotowaniu,
      smugi, plamki,
      tłuszcz
      najlepiej mikrofibrą- zbiera wszystko genialnie

      he he , mikrofibra to co coś co naprawdę ułatwia mi sprzątanie w domu- mniej chemii, szybciej i dokładnie

      • 4 0

  • (2)

    Dajmy to wszystko na testy, powiedzmy, czteroosobowej rodzinie ze średniej wielkości psem i po - niech będzie - tygodniu powiedzą Wam i Pan Redaktor co to znaczy ergonomia, co to znaczy praktyczność, co to znaczy utrzymanie czystości itd..

    Pokazujecie jakieś wystylizowane fotki nie mające nic wspólnego z rzeczywistością, a dodawanie temu łatki deluxe czy innej nie ma tu sensu, bo rozbicie kotleta, usmażenie go, czy gotowanie jednocześnie w 4 garach, jedno ma imię i tak samo się brudzi..

    No chyba, że to w 100% na pokaz i nawet wody się w takiej kuchni napić nie można, to OK, bo jeszcze o Wi-Fi się człowiek potknie..

    • 92 5

    • a co, w polszy macie wi-fi przez kabel?:) (1)

      • 7 38

      • na emigracji macie abonament na rozum + humor w pakiecie, którego nie płacisz, bo na fajki nie wystarczy?

        • 23 2

  • Wybaczcie, ale zestaw RTV jest juz od lat podstawowym wyposazeniem kuchni (6)

    w nowoczesnych apartamentowcach na przedmiesciach (zwanych dla niepoznaki kuchnia z aneksem)

    • 45 7

    • Może Ty nie używasz przepisów, które są dostępne on-line (5)

      ale to nie znaczy, że wszyscy tak robią.

      Moja żona odpala pewien portal, którego nazwy nie będę wklepywał, a następnie korzysta z przepisu. Czy to takie naprawdę dziwne i nie do zrozumienia, że tablet na ścianie w kuchni lub jakiś wyświetlacz to nie jest dziwactwo, ale po prostu funkcjonalność?

      Chyba, że ktoś nie lubi eksperymentować w kuchni...

      • 9 15

      • nie poplacz sie. (2)

        nie zrozumiales ironii.... szkoda bo dobra i subtelna:)

        • 23 1

        • (1)

          Masz plusa. Nie załapałem ironii. Może dlatego, że mam oddzielną kuchnię. Pozdrawiam

          • 9 5

          • oddzielna, czyli gdzie?! w robocie, w socjalu?

            • 2 8

      • Ojej (1)

        ja uwielbiam eksperymentowac w kuchni. Szczegolnie z mezem na blacie i daje slowo tablet czy port usb nie jest do niczego potrzebny!!!

        • 9 3

        • tablet i port... więc tak to się teraz nazywa. :P jeżeli nie są potrzebne to robicie to czym? łokciami?

          • 3 4

  • Elektryczne półki (1)

    Pomysł ciekawy. Potrzebuję wyjąć makaron z szafki. Wciskam więc na pilocie przycisk otwórz szafkę, aby po kilku sekundach niczym za pomocą magicznej różdżki makaron stanął przede mną otworem. Co jednak gdy nie mam pilota pod ręką? Może kolejne urządzenie do szukania ustrojstwa?
    W ten oto cudowny sposób zamiast otworzyć szafkę przy pomocy własnej ręki, będziemy szukać odpowiedniego programatora do niej. Szkoda gadać...

    • 44 3

    • to jeszcze muszę mieć spis pod jakim numerem mam garnki a pod ktrórym sól....
      a w dodatku jak wysiądzie prąd, albo padnie bateria , a zapasowa jest w szufladzie, której nie można otworzyć ... bo padła bateria.... :) koń by się uśmiał

      • 1 0

  • Bluetooth (1)

    "wszystko bezpośrednio połączone z internetem przez system Bluetooth". Na prawdę przez bluetooth? Nie łatwiej i szybciej przez wi-fi na przykład?

    • 15 4

    • wi-fi

      zużywa wielokrotnie więcej energi, więc w imię ekologii będziesz się męczył z BT :DDD

      • 4 0

  • Inwestycja roku (7)

    Super zainwestowane pieniądze - kuchnia w cenie mieszkania, ha ha.

    • 22 3

    • (6)

      bo do takiej kuchni nie potrzebne jest mieszkanie. w chłodne dni włazisz do szafki przy kuchence i gitara

      • 8 0

      • (5)

        zależy gdzie mieszkasz
        ja mam 4 m2 za taką kuchnię

        • 4 2

        • a ja nie ma tak wysokiego kredytu jak Ty (4)

          • 1 2

          • (3)

            widocznie za malo zarabiasz żeby taki dostać. Proste.

            • 1 2

            • (2)

              w POlsce wytykasz komuś niskie zarobki? :) musisz być politykiem, albo głupkiem w korporacji którego wciągnęli po drabince, bo takich potrzebują :P

              • 2 3

              • (1)

                moja zdolność kredytowa boli takich jak ty. ja nie miałem najmniejszej ochoty nikomu wytykać niskich zarobków, chciałbym i życzę żeby wszyscy zarabiali więcej. słabo jak ktoś mi wytyka moje kredyty i moje ciężko zarobione pieniądze :D za moje spłacam śmierdziele od was nic nie chce :D

                • 2 0

              • cebula z Nowym Rokiem podrożała więc ból jest... ciężko pracujący, zarabiający godnie według kmiotów Macierewicza to polityk albo głupek.
                jaki kraj takie trole...

                • 1 3

  • (12)

    Mam tego typu kuchnię, wszystko elektrycznie wspomagane, automatyczne, nowoczesne, eleganckie. Wydałem na kuchnię 120tys. zł, ale warto było. Każdemu życzę takich rozwiązań w kuchni, znacznie ułatwiają życie i sprawiają, że przebywanie w kuchni to czysta przyjemność.

    • 6 15

    • nie chwal sie bogaczu. (2)

      • 6 4

      • Nie chwalę się tylko piszę jak jest.

        • 3 4

      • bo to Polska właśnie. wstyd cięzko pracować i pieaniądze mieć :D
        cebulaki :D

        • 4 4

    • słoma z butów niestety Panie kierowco. (5)

      Jakim trzeba być kmiotem by chwalić się ile się wydało na kuchnie lub auto.
      Ktoś kto ma klasę bzdur pisać nie będzie.
      Dowartościowuj się dalej na tym portalu albo znajdz dobrego psychiatrę bo masz schizy gościu.
      Czytam Twoje wpisy czasem i ręce opadają.

      • 9 5

      • (3)

        Też cię pozdrawiam :)

        • 4 3

        • kierowca (2)

          Słoma z butów.

          • 1 4

          • (1)

            A ja nie lubię kmiotów, którzy nie mają nic do powiedzenia tylko potrafią obrażać.

            • 3 3

            • sam jestes kmiot

              ludzie bywają bogaci , nawet bardzo ale maja klasę i nie piszą bredni na forum.
              Widzisz róznicę pomiędzy nowobogackim kmiotem a człowiekiem zamożnym z klasą? Raczej nie ogarniasz tego.
              Można mieć kuchnię super drogą ale po kiego grzyba piszesz ile zapłaciłeś.

              • 3 0

      • Md to typowy dulski

        widzę jak cię ściska z zazdrości, a jeszcze od tego ten podpis kierowca BMW.

        • 2 1

    • ja tez lubię nie tylko przebywać w kuchni, ale gotować

      choć nie mam takich nowoczesnych rozwiązań,

      staraliśmy się urządzić kuchnie ergonomicznie, by było wygodnie sięgać,
      mam spiżarkę

      z własnymi wekami z warzyw z działki,
      mimo pracy zawodowej- utrzymujemy z rodziną działkę, choć to niełatwe

      • 7 1

    • jestes bardzo dobrym klientem (1)

      zarobiliśmy na Tobie 50k na czysto :)

      • 4 3

      • drobnych nie liczę. 50k żona na waciki wydaje :)

        • 2 3

  • No blat długości 10m jak na pierwszej wizce raczej ergonomiczny nie jest. (2)

    • 10 1

    • ale przecież on jest wystawiony w hali fabrycznej.... (1)

      tam jest akurat tyle miejsca ...

      • 0 0

      • to nie hala

        to takie trendy ,tynki a`la surowy beton,fotelik na kułkach i się pomyko od lodówli do kuchenki.

        • 0 0

  • ale gary i tak trzeba myć, więc co to za luksus, samo się nie sprząta, a miałam takie nadzieje w latach 80 XX wieku ,rok2014 XXI wiek i nic

    • 0 0

  • Na ścianę w kuchni spieki!

    Nowością jest wykorzystanie w kuchni spieków kwarcowych- włoskiego materiału laminam. Można je zastosować jako okładzina ścienna w kuchni, jako fronty meblowe lub jako blat kuchenny. Więcej informacji na stronie:

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja