- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 2 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (20 opinii)
- 3 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 4 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 5 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 6 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
Nietypowe spotkanie trójmiejskich szefów kuchni
Co by się stało, gdyby dwunastu trójmiejskich szefów kuchni zebrać w jednym miejscu? Czy doszłoby do ostrej wymiany zmian, walki na noże, czy wymownych wrogich spojrzeń?
Udając się na miejsce wydarzenia, zastanawiałam się, czego tak naprawdę się spodziewać, bowiem dwanaście wielkich osobowości zebranych w jednym pomieszczeniu - i to podczas spotkania nieformalnego - mogło wywołać prawdziwą burzę z ostrymi piorunami.
Tymczasem na planie zdjęciowym owszem, działo się dużo, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Okazało się, że szefowie kuchni doskonale czują się w swoim towarzystwie, czego dowodem były ich niewybredne żarty i wspólne wygłupy przed obiektywami aparatu. Przedświąteczny klimat przyjaźni, ciepła i radości nastroił wszystkich wyjątkowo pozytywnie.
Trójmiejscy szefowie kuchni, którzy wzięli udział w świątecznej sesji zdjęciowej:
Ewa Malika Szyc - Juchnowicz - restauracja Malika,
Artur Moroz - restauracja Bulaj,
Tomasz Mrozik - restauracja Tłusta Kaczka,
Łukasz Toczek - restauracja Metamorfoza,
Adam Woźniak - restauracja Mercato w Hotelu Hilton,
Krystian Szidel - restauracja w hotelu Sheraton,
Łukasz Kozyrski - restauracja Althouse,
Marcin Faliszek - restauracja Gdański Bowke,
Rafał Wałęsa - restauracja Sztuczka,
Michał Strzegocki - restauracja hotelu Mera,
Przemysław Formela - restauracja hotelu Kozi Gród,
Grzegorz Nakrajnik - restauracja La Cuccina
Choć większości z nas święta Bożego Narodzenia kojarzą się ze wspomnianym barszczem, w wielu domach na stole pojawi się również zupa grzybowa, zazwyczaj przygotowywana na bazie grzybów suszonych, trochę rzadziej - z mrożonych.
- Zupę grzybową przygotowuję na wywarze warzywnym, do którego dodaję nie suszone, ale mrożone borowiki. Serwuję ją z łazankami - mówi Artur Moroz, szef kuchni w restauracji Bulaj. - Uwielbiam karpia, który w Wigilię smakuje najlepiej. Stosuję zasadę "im prościej, tym lepiej" i doprawiam go jedynie solą.
Artur Moroz podkreślił, że przygotowując karpia, najważniejsze jest pozbycie się jego mulistego posmaku. Aby tego dokonać, należy przed obróbką obłożyć go bogato plasterkami cebuli oraz posypać odrobiną gałki muszkatołowej. Po kilku godzinach takiej "marynaty", mięso można posolić i usmażyć.
- Tradycja polska przygotowywania 12 dań zainspirowała nas do zorganizowania sesji zdjęciowej, do której zaprosiliśmy 12 trójmiejskich szefów kuchni. Joanna Ogórek, fotografka kulinarna i współorganizatorka wydarzenia, wybrała różne charakterologicznie restauracje i zaproponowała im udział w tej akcji. Odbiór był bardzo pozytywny - powiedział Marcin Ranuszkiewicz, organizator wydarzenia.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (41) ponad 10 zablokowanych
-
2013-12-11 08:57
AM to mi nie pasuje do towarzystwa
to taki szef wszystkich szefów w sumie i gra za własne od lat .
- 6 5
-
2013-12-10 20:37
Malika
Odwiedzę Cię Maliko!
- 9 4
-
2013-12-10 20:31
tylko ryba
a dalej z pytaniem...gdzie sa kucharze???bo zta pania i panami jak z modelkami....kazdy top sie kiedys konczy tak jak wasze pseudo przepisy tak i moda przemija ...a ubrac sie trzeba i zjesc cos, normalnego 'schaboszczak z ziemniakami i modra kapusta, umie ktorys???
- 8 4
-
2013-12-10 20:19
Gdzie jest jadło ??
Gdzie kucharzy sześć tam nie ma co jeść!!! Vide na załączone obrazki.
sprawdzają się polskie przysłowia. ..- 8 1
-
2013-12-10 19:26
Zmienili odpowiedzi w ankiecie!
Wcześniej była kutia zamiast śledzia.
- 6 1
-
2013-12-10 14:44
no ale z Barów Mlecznych żadnego szefa !!!... (4)
- 52 4
-
2013-12-10 16:37
jak to żadnego przecież oni wszyscy chyba z barów???
czy może się ja mylę?- 4 1
-
2013-12-10 15:10
a kiedyś w PLO ... prawie 200 statków i prawie tyle samo szefów kuchni !!!- i to z różnych szkół ! (2)
i byli - to naprawdę mistrzowie najwyższej klasy !!! . a jakie Święta na statkach w czasie rejsu przygotowywali ?!...piękne wspomienia !
- 23 1
-
2013-12-10 15:54
Plywalem z takim jednym co w plo pracowal, 4 miechy syfu nie zarcia.
- 0 2
-
2013-12-10 15:26
Na promach nie ma tego nadal?
Pytam z ciekawości.
- 1 0
-
2013-12-10 13:48
o kurczę, wszędzie szefowie
- 26 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.