wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Nasze podróże: autorskie menu w Eliksirze

Paweł Wątor i Pavlo Gorianskyi opowiadali o serwowanych daniach i koktajlach w trakcie kolacji.
Paweł Wątor i Pavlo Gorianskyi opowiadali o serwowanych daniach i koktajlach w trakcie kolacji. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Cykliczna zmiana menu stała się domeną większości autorskich restauracji. Również restauracji Eliksir, w której pieczę nad smakiem sprawuje szef kuchni, Paweł Wątor. W środku tygodnia odbyła się premiera nowego menu, zatytułowanego "Nasze podróże".



Na Hemara 1 w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska, gdzie mieści się restauracja Eliksir, zebrało się kameralne grono gości, których powitał główny komentator kolacji i twórca tegoż menu, Paweł Wątor. Nowa karta, nazwana: "Nasze podróże", zawiera inspirowane głównie europejską kuchnią, choć nie tylko, dania połączone z koktajlami, w których specjalizuje się to miejsce. Degustacja składała się z siedmiu dań i sześciu koktajli.

- "Nasze podróże" to kolejne menu, na które przyszło państwu poczekać aż trzy miesiące. Z różnych względów. Postaramy się przybliżyć wam historię tych dań i koktajli w trakcie degustacji. Jak zwykle u nas nie wszystko jest takie, jakim się wydaje: niektóre dania są proste, niektóre bardziej złożone. Liczymy na wasze opinie, możecie być z nami szczerzy - rozpoczął Paweł Wątor, szef kuchni.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście: w tym tygodniu



W ostatnich tygodniach w restauracji Eliksir zaszły pewne zmiany. Dlatego podczas tego wieczoru oficjalnie przedstawiono nowego szefa baru, którym został obecny i współprowadzący wydarzenie Pablo Gorianskyi.

Na dobry początek podano kwaśnicę przygotowaną na wywarze jagnięcym. W zupie znalazł się bigos z baraniny, pieczone ziemniaki, chipsy z boczku i oliwa z lubczyku. Podano również pieczywo własnego wyrobu z palonym masłem.


Pierwszą przystawkę stanowił wędzony łosoś podany na ciepło z sałatką z kopru włoskiego, musem z pomarańczy, piklowaną czerwoną cebulą i podpalanym fenkułem baby. Towarzyszył mu koktajl o nazwie "Holenderska odwaga", skomponowany z odpowiedniej ilości wódki Bols Genever, sody jabłkowej i również kopru włoskiego. Był orzeźwiający i lekko kwaśny. Szef baru przygotowywał go na oczach gości, jednocześnie zapowiadając, że od teraz koktajle przygotowywane będą przy stoliku, jeśli klienci będą sobie tego życzyć.

Intensywne doznania zapewniło z pewnością pate, czyli delikatny pasztet z kaczych wątróbek z jabłkowym chutneyem (gęstym sosem), żurawiną i rozmarynem. Danie nawiązujące do kuchni francuskiej zaserwowano w towarzystwie "Dziedzictwa Peru" opracowanego na ziołowym rumie Pimento Dram, z dodatkiem Pisco Torontel i żurawiny.



Danie klasyczne, ale w autorskim wydaniu, to risotto na białym winie z serem i piklowanym selerem naciowym na wierzchu. Dodatek stanowiły chipsy z jarmużu i rozdrobnione orzechy. Do risotto podano, można by powiedzieć: koktajl, który przypadnie do gustu każdej kobiecie, to Bordeaux Spritz. Oparty jest na likierze Lillet i prosecco z dodatkiem soku z pomarańczy i nutą marchwi.

Choć szef kuchni wielokrotnie powtarzał, że w Eliksirze nie będzie owoców morza, to przy okazji tego menu zrobił wyjątek, podając danie inspirowane Afryką. Małe ośmiorniczki podano na kaszy kuskus, sałacie rzymskiej, a dodatek stanowiły chipsy z manioku, konfitowany pomidorek cherry oraz dwa rodzaje majonezu. W duecie pojawił się klasyczny meksykański koktajl "La Paloma", składający się z tequili Olmeca Altos Plata, grejpfruta i sody.

Bardzo miękkie, delikatnie duszone policzki wołowe zaserwowano w klasycznym duecie z ziemniaczanym puree z gałką muszkatołową, puree z dyni, muskat z chrupiącą natką pietruszki. Całość dopełnił "Włoski sour" składający się z Chivas Extra, wina Acanto Primitivo, powideł śliwkowych, cytryny i czekolady.

Na deser podano klasykę: czekoladowy fondant z powidłami śliwkowymi, kokosem, granitą śliwkową (ze śliwowicą) przyprószoną migdałami. Do niego zaserwowano kawę w wysokoprocentowym wydaniu, czyli koktajl z rumem, śliwką i biterem korzennym Aamer Picon.

Koszt kolacji wynosił 199 zł za osobę.

Opinie (39) 3 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia