• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsze restauracje wg przewodnika Gault&Millau

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
26 listopada 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Podczas wczorajszej gali Gault&Millau nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Podczas wczorajszej gali Gault&Millau nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski.

W poniedziałek w Warszawie odbyła się coroczna gala Żółtego Przewodnika, podczas której nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Odbyła się również premiera przewodnika Gault&Millau, w którym znalazło się 540 restauracji z kraju, w tym kilkadziesiąt z Trójmiasta. Sprawdźcie, które z nich zyskały najwięcej punktów.



Czy sprawdzasz ranking restauracji przed wyjściem na miasto?

Premiera Żółtego Przewodnika zawsze wzbudza emocje, zwłaszcza wśród przedstawicieli branży gastronomicznej. Szefowie kuchni i przedstawiciele mediów gromadzą się co roku na uroczystej gali, by poznać zwycięzców w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. W zeszłym roku gala odbyła się w Gdańsku.

Gratulacje należą się trzem szefom kuchni z Trójmiasta: Jackowi Koprowskiemu, szefowi kuchni i właścicielowi restauracji Fino z Gdańska, który był nominowany w kategorii Szef Roku, a także Kamilowi Kołodziejskiemurestauracji Sztuczka nominowany w kategorii Szef Jutra i Krzysztofowi Koniecznemu, który otrzymał nominację ze Sztuczki Bistro w kategorii Młody Talent.

Tytuł Szefa Roku otrzymał jednak Dariusz Barański, szef kuchni w Restauracji Warszawskiej. W kategorii Szef Jutra zwyciężył Łukasz Budzik, szef kuchni w restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu. Młody Talent to tytuł, który otrzymał Rafał Grzegorzek, szef kuchni w restauracji Décompresja w Polanicy Zdrój. Kobietą Szef została Flavia Borawska, reprezentująca restaurację Opasły Tom z Warszawy. Natomiast Szefem Kuchni Tradycyjnej został Rafał Kowalczyk z restauracji Stary Dom w Warszawie.

Wydarzenie kulinarne w Trójmieście


W tegorocznym przewodniku znalazło się 540 restauracji, czyli o 100 mniej niż w zeszłorocznym zestawieniu. Od 2018 roku istnieje również kategoria POP, w której wyróżnia się cocktail bary, kawiarnie, cukiernie, a nawet street foody w najlepszym wydaniu. W najnowszym przewodniku znalazło się aż 250 takich obiektów.

Najwyższą notę wśród restauracji z Trójmiasta, bo aż 16 pkt (trzy czapki kucharskie), otrzymała gdyńska restauracja Biały Królik. Zaraz za nią znalazła się restauracja Mercato z 15,5 pkt (trzy czapki kucharskie), a także gdyńska Restauracja Sztuczka z 15 pkt (trzy czapki kucharskie).

Po 13,5 pkt (dwie czapki kucharskie) zdobyły gdańskie restauracje Fino, Restauracja RitzEliksir, mieszczące się w Gdyni, Fedde Bistro i sopocka Sztuczka Bistro. Gdańska restauracja Prologue zdobyła 13 pkt (dwie czapki kucharskie).

Żółty Przewodnik powstał we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie wydawany jest w 12 krajach, a polską edycję opublikowano po raz szósty. W przewodniku znajdują się restauracje, które otrzymały przynajmniej 10 punktów z 20 możliwych przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt - jedna czapka; 13-14 pkt - dwie czapki; 15-16 pkt - trzy czapki; 17-18 pkt - cztery czapki; 19-20 pkt - pięć czapek). Anonimowi degustatorzy oceniają restauracje m.in. pod kątem jakości serwowanych dań, sposobu podania, kreatywności, obsługi, konceptu całościowego oraz karty win i napojów.


  • W tegorocznej edycji Żółtego Przewodnika znajdziemy 540 restauracji uznanych za najlepsze w Polsce, w tym kilkadziesiąt obiektów z Trójmiasta.
  • Jacek Koprowski, szef kuchni Restauracji Fino, był nominowany w kategorii Szef Roku 2020.
  • Krzysztof Konieczny ze Sztuczki Bistro był nominowany w kategorii Młody Talent.
  • Kamil Kołodziejski z Restauracji Sztuczka nominowany w kategorii szef Jutra.
  • W Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2020 znalazły się 44 restauracje z Trójmiasta.
Wszystkie restauracje z Trójmiasta, które znalazły się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2020:

Miejsca

Zobacz także

Opinie (30) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Sztuczka?

    Tam trudno zjeść coś dobrego.........

    • 1 1

  • Mhy...dziwna sprawa (3)

    na liście brak tych na prawdę dobrych i smacznych restauracji w Trójmieście, czy nie wymagają dodatkowej reklamy czy też kryteria doboru restauracji nie były stricte kulinarne?

    • 20 5

    • Krzycz Trybson! (2)

      Czyli jakich? Gdzie daja lepsze rzeczy niz w takim Fino na przyklad? Generalnie do tej listy to jeszcze bym Majolike dolozyl, troche jestem zaskoczony ze nie ma.

      • 4 5

      • Fino?

        Fino jest najlepsze ,petarda ,najlepsza restauracja w Polsce ,przecież to jest kabaret i połowa restauracji z tej listy.

        • 1 0

      • a tak z głową to wszystko ok?

        • 0 0

  • cos sie

    cos sie popsuło z tym przewodnikiem. Jakby kupione te głosy tym razem

    • 2 0

  • Bistro Fedde ?

    Co tam Jacek Fedde ugotował tym razem pysznego?

    • 1 3

  • wiekszosc z tych miejsc nie oferuje niczego ciekawego

    monotonne dania jakie mozna samemu zrobic

    • 3 2

  • Villa Eva? Magiel? To żart!

    • 5 1

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Nie znam jakiegoś Gault cośtam i cośtam (5)

    Na trasie najlepiej się zapytać kierowców na CB, a w mieście taksówkarzy - najlepszy przewodnik

    • 19 24

    • nie zgodze sie (1)

      znam wielu taksówkarzy i są tak oszcedni ze jedza tylko obiadki żony, a wożą głownie turystów ktorzy nie znaja kuchni lokalnej i nie maja wiedzy o dobrych restauracjach. taksowkarz nie zna sie na knajpach kompletnie, a tirowcy na trasie owszem wiedza gdzie dobrze duzo tanio zjesc ale to na trasie nie w miescie...

      a to inna kategoria restauracji te tanie a te z powyzszej listy, sa tez kanjpy takie posrodku i te polecam mieszkancom

      • 6 0

      • poznałaś/eś ich osobiście czy tylko słyszałaś/eś o nich ?

        • 0 0

    • Trójmiasto prawdę Tobie powie i już!

      Gault & Millau, napewno można polegać na treści tak profesjonalnego przewodnika.

      • 2 2

    • Jak się chce wsunąć schaboszczaka z górą ziemniaków, to i owszem

      • 9 2

    • Cóż, ach, cóż czytelnicy trójmiasta zrobiliby bez Twoich cennych rad!

      • 12 1

  • "Skrzydełko czy nóżka"

    • 5 0

  • Opinia wyróżniona

    To chyba

    Jakas pomylka.Jesli Pasta Miasta dostala sie do tego przewodnika to mozna go powiesic na gwozdziu w drewnianym wychodku.Bylem tam raz.Carbonara piec minut po podaniu zamienila sie w papke,sos rozpuscil wodnisty makaron.
    Przeciez to taki makaronowy Mc Donald dla licealistow na pierwszej randce.

    • 18 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja