• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najdroższe przyprawy świata. Warte swojej ceny?

Aleksandra Sobocińska
14 maja 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Szafran - najdroższa przyprawa świata, uzyskiwana ze znamion kwiatu krokusa uprawnego. Szafran - najdroższa przyprawa świata, uzyskiwana ze znamion kwiatu krokusa uprawnego.

Trzydzieści tysięcy złotych za kilogram - tyle może kosztować najlepszej jakości szafran. Kto ma tego świadomość, kupując kilka gramów tej przyprawy? Rzadko kiedy zdajemy sobie sprawę, że przyprawy są jednymi z najdroższych produktów spożywczych. Zobacz, za które z nich zapłacimy... słono.



Szafran

Szafran jest uzyskiwany ze znamion kwiatu krokusa uprawnego. Gdy roślina dojrzeje, znamiona są zbierane z kwiatów (o poranku, gdy się otwierają) i suszone. Kilogram przyprawy uzyskiwany jest z 250 tys. kwiatów.

Jakie przyprawy są w twoim guście?

Szafran pochodzi z Azji Mniejszej. Początkowo był używany w medycynie jako specyfik na obniżenie gorączki, uspokojenie, na poprawę pracy wątroby i przy produkcji barwników.

- Według Encyklopedii staropolskiej Zygmunta Glogera, nazwa szafranu pochodzi z języka arabskiego. W Polsce szafran stosowany jest od lat do potraw z ryby, do flaków i wielkanocnych ciast - mówi Zofia Zienkiewicz, właścicielka Ogrodnictwa Lawenda, które zaopatruje trójmiejskich restauratorów w zioła i kwiaty jadalne.

W kuchni arabskiej szafran dodawany jest do potraw z ryżu, kawy, chleba, a nawet słodyczy, a w hiszpańskiej - do paelli, fabado i pote.

- Szafranowi przypisywane są cechy rozweselania i podniecenia umysłu. Szafran był u nas na tyle znaną przyprawą, że powstało o nim kilka porzekadeł, jak choćby takie "Lepszy funt szafranu niż wóz siana" czy "Nie każdy szlachcic, co szafran wzuje". Co ciekawe, ludzi o włosach koloru rudego nazywano kiedyś szafrańcami - dodaje Zofia Zienkiewicz.

Wysoka cena nie odstrasza smakoszy, bowiem szafranu używa się w niewielkich ilościach. Już dwa znamiona (nitki) wystarczą, aby nadać potrawie intensywnego aromatu i ją zabarwić. Co ciekawe, jego nadmierna ilość sprawia, że danie robi się gorzkie, a 20-gramowa dawka jest śmiertelna dla człowieka.

W gdyńskim sklepie przyprawyswiata.pl kosztuje 7 zł za 0,5 g, czyli za kilogram zapłacimy - bagatela - 14 tys. zł. U niektórych dostawców cena dochodzi nawet do 33 tys. zł za kilogram.

Goździki

Pochodzą z północnej części indonezyjskich Wysp Korzennych, a uprawiane są w Brazylii, Indiach, Zanzibarze, Madagaskarze i Mauritiusie. Goździki są de facto niedojrzałymi i nierozwiniętymi pączkami kwiatów tropikalnego drzewa goździkowego. Brązowy kolor jest rezultatem suszenia - świeże są różowe.

- W kuchni Jack's Bar goździki wykorzystujemy do wykonywania różnego rodzaju chutney'ów, np. z wiśni, goździków i otartej skórki z limonki czy też do pieczonego BBQ brisket (mostek wołowy), który nadziewamy goździkami i grillujemy w niskiej temperaturze przez 20 godzin - zdradza Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, właściciel restauracji Jack's Bar.

Aromat goździków dobrze komponuje się z przetworami owocowymi - kompotami, dżemami, ponczami, nalewkami, duszoną wołowiną oraz z grzanym piwem i winem.

- Warto jest dołożyć goździk do wywarów na dziczyźnie, wówczas gotowany bogracz z sarniny z plejadą słonecznych warzyw smakuje bardzo wytrawnie - dodaje Krzysztof Szulborski.

Goździki azjatyckie kosztują około 400 złotych za kilogram, a indonezyjskie - ok. 200 zł.

  • Wanilia.
  • Cynamon.
  • Goździki.
  • Szafran.
  • Kardamon.

Kardamon

Jest jedną z najstarszych przypraw świata. Pochodzi z Indii, współcześnie uprawiany jest również na Sri Lance, w Gwatemali i Tanzanii. Nasiona sprzedawane są luzem lub już zmielone - jednak warto kupić cały strąk z nasionami, gdyż zmielone szybko tracą swój smak. Korzenny aromat kardamonu doskonale pasuje do smaku kawy.

- W mojej codziennej pracy w kuchni francuskiej nieczęsto używam kardamonu. Można go dodać do pieczonej kaczki, zup kremów, steków, sosów z trawą cytrynową czy też do ryb. Halibut doprawiony kardamonem ma bardzo ciekawy smak - radzi Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni w restauracji Brasserie Verres en Vers.

Przyprawa poprawia apetyt. Za kilogram kardamonu zapłacimy nawet 300 zł.

Wanilia

Pochodzi z Meksyku. Do połowy XIX wieku była traktowana jako lekarstwo. Niegdyś uważano, że pobudza, rozgrzewa, wzmacnia i zwiększa popęd seksualny. Sadzonki, którymi rozmnaża się wanilię, mają nawet 4 metry długości, a liany wanilii osiągają długość 15 metrów. Również kwiaty należą do sporych, mają bowiem 5-7 cm i rosną w gronach po 20-30 kwiatów. Co ciekawe, kwiaty otwierają się tylko na jeden dzień, a zapylić je mogą niektóre kolibry lub pszczoły z gatunku Melipona i Trigona, które występują tylko w Meksyku. Po zapyleniu owoc dojrzewa przez kolejne 4-9 miesięcy. Świeża laska wanilii, która przypomina fasolkę szparagową, jest bezwonna - zapach pojawia się dopiero po poddaniu jej procesowi fermentacji, podczas którego brązowieje.

Cudowny zapach wanilii składa się aż z 200 substancji aromatycznych. Główną jest wanilina, którą można otrzymać syntetycznie - wówczas cena jest znacznie niższa, niestety, jakość spada diametralnie.
Intensywny zapach i smak sfermentowanej wanilii jest doceniany nie tylko przez cukierników, ale również branżę kosmetyczną, bowiem wanilia ma doskonałe właściwości pielęgnacyjne - zmiękcza, nawilża i tonizuje. Dzięki intensywnemu i słodkiemu zapachowi jest ceniona w przemyśle perfumeryjnym.

Kilogram najlepszej jakości lasek wanilii kosztuje 1200 zł.

Cynamon

Przyprawę otrzymuje się ze zmielonej kory tropikalnego (i wiecznie zielonego) drzewa, cynamonowca cejlońskiego. Zarówno kora, jak i liście wytwarzają intensywny, specyficzny aromat. Cynamon pochodzi ze Sri Lanki - podobno najlepszy rośnie wzdłuż pasa wybrzeża w pobliżu Kolombo. Cynamon szybko traci swój smak, warto zatem kupować jego niewielkie ilości i zadbać o właściwe przechowywanie - w suchym i ciemnym miejscu. Przyprawa jest używana jako dodatek do słodkich wypieków i deserów owocowych.
- Cynamonu dodaję do sernika z serka mascarpone z miodem, mandarynkami i cukrem brunatnym, podawanego na kruchym cieście cynamonowym - zdradza Krzysztof Szulborski.

Cynamon z drzewa cejlońskiego kosztuje nawet 700 zł/kg.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (29) 5 zablokowanych

  • DeLuxe to chyba może być tylko kupno 1kg Szafranu i wytarzanie się w nim. (1)

    Na litość boską to nie jest XVII-wieczna Polska :)

    • 17 1

    • Wybraziłam sobie mega poważnego Pana w gajerze tarzjącego się z grobową miną w szafranie - dobre! :-D

      • 12 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane