- 7 dni
- |
- 3 dni
- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 2 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
Trzydzieści tysięcy złotych za kilogram - tyle może kosztować najlepszej jakości szafran. Kto ma tego świadomość, kupując kilka gramów tej przyprawy? Rzadko kiedy zdajemy sobie sprawę, że przyprawy są jednymi z najdroższych produktów spożywczych. Zobacz, za które z nich zapłacimy... słono.
2015-05-14 18:04
Kwiaty wanilii mogą zapylić kolibry i pszczoły występujące tylko w Meksyku - to znaczy, że wanilia z Madagaskaru jest niezapylana?
2016-07-06 21:01
tak- cejrowski opowiada w odcinku o tym. zapylane sa recznie na madagaskarze
2015-05-15 11:18
Przywożą kolibry i pszczoły z Meksyku.
2015-06-04 00:33
W mojej kuchni niezastąpione jest oregano, a dziś dowiedziałem się przypadkiem, że jest też do tego bardzo, bardzo zdrowe: http://ekominimalizm.pl/oregano.html - moim zdaniem najważniejsze w przyprawach są ich właściwości prozdrowotne, a oregano nie dość, że zdrowe, to jeszcze prze-py-szne :-)
2015-05-14 10:58
Czas zacząć hodować krokusy...
2015-05-19 22:10
14zl za 1 g, 280 za skuteczną truciznę .. hm teściowa coś mi tu pieprzy za dużo.
2015-05-18 20:00
warto czytać takie artykuły a potem gotować. Jak sie człowiekowi uda to nawet bedzie smakowało
2015-05-15 07:30
Opis o wanilii jest kiepściutki.
Właśnie dlatego, że tak cenna przyprawa była tak trudno zapylana, od ponad dwóch wieków robi się to ręcznie, przez co plony zwiększono kilkunastokrotnie.
Ponadto fermentację wywołuje się poprzez pierwotne parzenie strąków, bo inaczej by zgniły (to roślina strefy tropikalnej) a jak już zbrązowieją (co trwa szybko) naprzemiennie suszy się je na słońcu i cieniu. Po czasie zamyka się je dość szczelnie w skrzyniach i dopiero wówczas uwydatnia się z lasek wanilina co charakteryzuje się cienkimi białymi igiełkami na strąkach.
Te strąki na fotce są raczej kiepskiej jakości bo widać że niektóre są lekko przesuszone.
2015-05-15 09:31
chyba takie co się na oko dodaje, orientacyjnie :)
bo kurka innego wytłumaczenia nie widzę
2015-05-15 09:41
A to pytanie jest do mnie???
A na serio, chodziło o handel przyprawami robiony dawnymi czasy przez handlarzy z tzw Orientu i stamtąd pochodzącymi. Dopiero Kolumb nieco tu pomieszał ale to już inna historia.
2015-05-17 10:18
bo jak odróżnić przyprawę delikatną i korzenną od orientalnej :),
gość porównuje jabłka do wielbłądów
2015-05-14 11:46
U mnie tylko sól i pieprz, taki ze mnie prosty prostak.
2015-05-14 15:25
2015-05-17 10:15
tak to
2015-05-15 09:57
bo można poszaleć w temacie,
sól może mieć różny smak
a tymbardziej pieprz w swojej mnogości odmian
i sposobów obróbki
2015-05-15 11:54
Jak to jaka? Z chrząszcza zwanego potocznie bożą krówką. Z biedry jak by się komuś nie chciało goglić.
2015-05-14 13:24
Pieprz też jest drogi - ja bym na Twoim miejscu przerzucił się na samą sól - za 200pln zamiast np. 1kg goździków dałbyś radę kupić 1000kg soli drogowej - tak samo dobra i bezpieczna jak spożywcza.
2015-05-14 10:11
Cena jest tak wysoka ile frajer jest gotowy zapłacić! Orzechy włoskie można kupić za 30 zł albo i za 230 zł za kilogram. Nikt jeszcze nie był w stanie udowodnić czy te za 230 zł są lepsze od tych za 30 zł.
2015-05-14 12:42
i kupuj to co najtańsze.
2015-05-14 15:24
Twoja kasa twoja strata!!Ale ty zapewne nie jestes tym frajerem ci przepłaca tylko tym cwaniakiem co sprzedaje i sie na frajerach bogaci.
Kolejny przykład grejpfruty w niektórych sklepach juz po 10 zł sprzedają kilogram choć jeszcze niedawno były po 2,50zł za kg
2015-05-15 11:15
Nie chodzi o to aby kupować najtańsze czy najdroższe tylko żeby wybierać produkty świadomie. Co z tego, że kupisz orzechy po 30zł za kilogram jeżeli będą przesuszone i źle oczyszczone (zapłacisz za resztki z łupinki) czy zjełczałe (połowę wyrzucisz, chociaż Ty pewnie i tak zjesz) jeżeli za te droższe, przeliczając na faktyczne walory produktu, zapłacisz mniej. No ale żeby tak podtępować trzeba mieć jakąś wiedzę oraz smak i węch.
2015-05-15 07:11
O jakości przypraw nie decyduje cena a przede wszystykim świeżość.
Inaczej mówiąc, o wiele wartościowszym może być dajmy na to mielony pieprz drugiej czy trzeciej klasy mało znanej firmy ale za to świeżo mielony, niźli znanej marki światowego lidera w branży ale leżący na półce dwa lata.
Na świeżości kasę się zbijało. Chyba nie trzeba wyjaśniać, że w XVII czy XVIII wieku najwięcej na przyprawach zarabiali ci, którzy je do Europy najszybciej dostarczali. Nie bardzo chciano towaru nawet najlepszej jakości, który tygodniami był narażony na dłuższy na wpływ wody morskiej, co odbijało się smakiem i aromatem.
Każda rzecz w kulinariach ma swe ekonomiczne wytłumaczenie i uzasadnienie ale są też granice a ich przekroczenie to już snobizm.
2015-05-14 11:15
Szafran czy wanilia jest drogawa, ale reszta już niekoniecznie zważywszy na to ile tych przypraw dodaje się do pojedynczej potrawy. Goździki to już w ogóle taniocha - dzieciaki na święta robią z pomarańczy i goździków "jeżyki" (cudownie pachną) i jakoś nie biednieje od tego ;-)
2015-05-15 10:05
Na temat i w ogóle.
2015-05-14 19:57
Może warto by było założyć dział "sponsoring"? Artykuł niewątpliwie ciekawy, ale czy wnoszący coś nowego? Dla znawców kuchni z branży kulinarnej... banał, Dla szykujących codzienne posiłki rodzinne kur domowych? Może i ciekawostka, ale z racji bardziej ceny za kilogram niż atutów smakowych oraz miejsca porastania tychże specyfików.
Zamiast zwykłego kompotu jabłkowego z dodatkiem goździków podawanego jeszcze dwie dekady temu do kurczaka z rożna marki PREDOM obsypanego przed opalaniem solą i chili (dziś bardziej używa się nazwy pieprzu kajeńskiego, choć to to samo) dziś stosuje się "chutney'e'. Ryż z cynamonem, z czasami nawet ze zwykłą śmietaną pojawiał się na stołach przynajmniej raz w tygodniu.
Nie wiem o czym miał być ten artykuł? Bo jeśli o przyprawach??? No to się pani nie popisała. Raczej skłaniał bym się ku opcji reklamy wymienionych w artykule "jadłodajni" bądź promocji "szefóf' kuchni tychże przybytków. Bo jeśli mamy mówić o cenach przypraw, to wystarczy obliczyć sobie ile kosztuje zwykły majeranek stosowany w każdym domu, gdzie za opakowanie 5g trzeba zapłacić około 2 złote.
2015-05-15 09:40
ja przyprawy kupuję u hindusów,
najlepsze są i 10 razy tańsze
2015-05-15 03:17
Ja to wiosną prawie do wszystkiego dodaję nasz rodzimy, pyszny i zdrowy czosnek niedźwiedzi - mniam, mniam.
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.