• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najdroższe przyprawy świata. Warte swojej ceny?

Aleksandra Sobocińska
14 maja 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Szafran - najdroższa przyprawa świata, uzyskiwana ze znamion kwiatu krokusa uprawnego. Szafran - najdroższa przyprawa świata, uzyskiwana ze znamion kwiatu krokusa uprawnego.

Trzydzieści tysięcy złotych za kilogram - tyle może kosztować najlepszej jakości szafran. Kto ma tego świadomość, kupując kilka gramów tej przyprawy? Rzadko kiedy zdajemy sobie sprawę, że przyprawy są jednymi z najdroższych produktów spożywczych. Zobacz, za które z nich zapłacimy... słono.



Szafran

Szafran jest uzyskiwany ze znamion kwiatu krokusa uprawnego. Gdy roślina dojrzeje, znamiona są zbierane z kwiatów (o poranku, gdy się otwierają) i suszone. Kilogram przyprawy uzyskiwany jest z 250 tys. kwiatów.

Jakie przyprawy są w twoim guście?

Szafran pochodzi z Azji Mniejszej. Początkowo był używany w medycynie jako specyfik na obniżenie gorączki, uspokojenie, na poprawę pracy wątroby i przy produkcji barwników.

- Według Encyklopedii staropolskiej Zygmunta Glogera, nazwa szafranu pochodzi z języka arabskiego. W Polsce szafran stosowany jest od lat do potraw z ryby, do flaków i wielkanocnych ciast - mówi Zofia Zienkiewicz, właścicielka Ogrodnictwa Lawenda, które zaopatruje trójmiejskich restauratorów w zioła i kwiaty jadalne.

W kuchni arabskiej szafran dodawany jest do potraw z ryżu, kawy, chleba, a nawet słodyczy, a w hiszpańskiej - do paelli, fabado i pote.

- Szafranowi przypisywane są cechy rozweselania i podniecenia umysłu. Szafran był u nas na tyle znaną przyprawą, że powstało o nim kilka porzekadeł, jak choćby takie "Lepszy funt szafranu niż wóz siana" czy "Nie każdy szlachcic, co szafran wzuje". Co ciekawe, ludzi o włosach koloru rudego nazywano kiedyś szafrańcami - dodaje Zofia Zienkiewicz.

Wysoka cena nie odstrasza smakoszy, bowiem szafranu używa się w niewielkich ilościach. Już dwa znamiona (nitki) wystarczą, aby nadać potrawie intensywnego aromatu i ją zabarwić. Co ciekawe, jego nadmierna ilość sprawia, że danie robi się gorzkie, a 20-gramowa dawka jest śmiertelna dla człowieka.

W gdyńskim sklepie przyprawyswiata.pl kosztuje 7 zł za 0,5 g, czyli za kilogram zapłacimy - bagatela - 14 tys. zł. U niektórych dostawców cena dochodzi nawet do 33 tys. zł za kilogram.

Goździki

Pochodzą z północnej części indonezyjskich Wysp Korzennych, a uprawiane są w Brazylii, Indiach, Zanzibarze, Madagaskarze i Mauritiusie. Goździki są de facto niedojrzałymi i nierozwiniętymi pączkami kwiatów tropikalnego drzewa goździkowego. Brązowy kolor jest rezultatem suszenia - świeże są różowe.

- W kuchni Jack's Bar goździki wykorzystujemy do wykonywania różnego rodzaju chutney'ów, np. z wiśni, goździków i otartej skórki z limonki czy też do pieczonego BBQ brisket (mostek wołowy), który nadziewamy goździkami i grillujemy w niskiej temperaturze przez 20 godzin - zdradza Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, właściciel restauracji Jack's Bar.

Aromat goździków dobrze komponuje się z przetworami owocowymi - kompotami, dżemami, ponczami, nalewkami, duszoną wołowiną oraz z grzanym piwem i winem.

- Warto jest dołożyć goździk do wywarów na dziczyźnie, wówczas gotowany bogracz z sarniny z plejadą słonecznych warzyw smakuje bardzo wytrawnie - dodaje Krzysztof Szulborski.

Goździki azjatyckie kosztują około 400 złotych za kilogram, a indonezyjskie - ok. 200 zł.

  • Wanilia.
  • Cynamon.
  • Goździki.
  • Szafran.
  • Kardamon.

Kardamon

Jest jedną z najstarszych przypraw świata. Pochodzi z Indii, współcześnie uprawiany jest również na Sri Lance, w Gwatemali i Tanzanii. Nasiona sprzedawane są luzem lub już zmielone - jednak warto kupić cały strąk z nasionami, gdyż zmielone szybko tracą swój smak. Korzenny aromat kardamonu doskonale pasuje do smaku kawy.

- W mojej codziennej pracy w kuchni francuskiej nieczęsto używam kardamonu. Można go dodać do pieczonej kaczki, zup kremów, steków, sosów z trawą cytrynową czy też do ryb. Halibut doprawiony kardamonem ma bardzo ciekawy smak - radzi Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni w restauracji Brasserie Verres en Vers.

Przyprawa poprawia apetyt. Za kilogram kardamonu zapłacimy nawet 300 zł.

Wanilia

Pochodzi z Meksyku. Do połowy XIX wieku była traktowana jako lekarstwo. Niegdyś uważano, że pobudza, rozgrzewa, wzmacnia i zwiększa popęd seksualny. Sadzonki, którymi rozmnaża się wanilię, mają nawet 4 metry długości, a liany wanilii osiągają długość 15 metrów. Również kwiaty należą do sporych, mają bowiem 5-7 cm i rosną w gronach po 20-30 kwiatów. Co ciekawe, kwiaty otwierają się tylko na jeden dzień, a zapylić je mogą niektóre kolibry lub pszczoły z gatunku Melipona i Trigona, które występują tylko w Meksyku. Po zapyleniu owoc dojrzewa przez kolejne 4-9 miesięcy. Świeża laska wanilii, która przypomina fasolkę szparagową, jest bezwonna - zapach pojawia się dopiero po poddaniu jej procesowi fermentacji, podczas którego brązowieje.

Cudowny zapach wanilii składa się aż z 200 substancji aromatycznych. Główną jest wanilina, którą można otrzymać syntetycznie - wówczas cena jest znacznie niższa, niestety, jakość spada diametralnie.
Intensywny zapach i smak sfermentowanej wanilii jest doceniany nie tylko przez cukierników, ale również branżę kosmetyczną, bowiem wanilia ma doskonałe właściwości pielęgnacyjne - zmiękcza, nawilża i tonizuje. Dzięki intensywnemu i słodkiemu zapachowi jest ceniona w przemyśle perfumeryjnym.

Kilogram najlepszej jakości lasek wanilii kosztuje 1200 zł.

Cynamon

Przyprawę otrzymuje się ze zmielonej kory tropikalnego (i wiecznie zielonego) drzewa, cynamonowca cejlońskiego. Zarówno kora, jak i liście wytwarzają intensywny, specyficzny aromat. Cynamon pochodzi ze Sri Lanki - podobno najlepszy rośnie wzdłuż pasa wybrzeża w pobliżu Kolombo. Cynamon szybko traci swój smak, warto zatem kupować jego niewielkie ilości i zadbać o właściwe przechowywanie - w suchym i ciemnym miejscu. Przyprawa jest używana jako dodatek do słodkich wypieków i deserów owocowych.
- Cynamonu dodaję do sernika z serka mascarpone z miodem, mandarynkami i cukrem brunatnym, podawanego na kruchym cieście cynamonowym - zdradza Krzysztof Szulborski.

Cynamon z drzewa cejlońskiego kosztuje nawet 700 zł/kg.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (29) 5 zablokowanych

  • Stosuję te wszystkie przyprawy i majątku jakoś nie wydaję. (5)

    Cena jest tak wysoka ile frajer jest gotowy zapłacić! Orzechy włoskie można kupić za 30 zł albo i za 230 zł za kilogram. Nikt jeszcze nie był w stanie udowodnić czy te za 230 zł są lepsze od tych za 30 zł.

    • 32 8

    • Szafran czy wanilia jest drogawa, ale reszta już niekoniecznie zważywszy na to ile tych przypraw dodaje się do pojedynczej potrawy. Goździki to już w ogóle taniocha - dzieciaki na święta robią z pomarańczy i goździków "jeżyki" (cudownie pachną) i jakoś nie biednieje od tego ;-)

      • 11 0

    • Pocieszaj się dalej (3)

      i kupuj to co najtańsze.

      • 6 10

      • Ja sie nie pocieszam tylko tak robie od zawsze a ty jak chcesz to przepłacaj i tak sobie tłumacz (2)

        Twoja kasa twoja strata!!Ale ty zapewne nie jestes tym frajerem ci przepłaca tylko tym cwaniakiem co sprzedaje i sie na frajerach bogaci.
        Kolejny przykład grejpfruty w niektórych sklepach juz po 10 zł sprzedają kilogram choć jeszcze niedawno były po 2,50zł za kg

        • 4 4

        • O jakości przypraw nie decyduje cena a przede wszystykim świeżość.
          Inaczej mówiąc, o wiele wartościowszym może być dajmy na to mielony pieprz drugiej czy trzeciej klasy mało znanej firmy ale za to świeżo mielony, niźli znanej marki światowego lidera w branży ale leżący na półce dwa lata.
          Na świeżości kasę się zbijało. Chyba nie trzeba wyjaśniać, że w XVII czy XVIII wieku najwięcej na przyprawach zarabiali ci, którzy je do Europy najszybciej dostarczali. Nie bardzo chciano towaru nawet najlepszej jakości, który tygodniami był narażony na dłuższy na wpływ wody morskiej, co odbijało się smakiem i aromatem.
          Każda rzecz w kulinariach ma swe ekonomiczne wytłumaczenie i uzasadnienie ale są też granice a ich przekroczenie to już snobizm.

          • 1 0

        • Niestety ale się pocieszasz

          Nie chodzi o to aby kupować najtańsze czy najdroższe tylko żeby wybierać produkty świadomie. Co z tego, że kupisz orzechy po 30zł za kilogram jeżeli będą przesuszone i źle oczyszczone (zapłacisz za resztki z łupinki) czy zjełczałe (połowę wyrzucisz, chociaż Ty pewnie i tak zjesz) jeżeli za te droższe, przeliczając na faktyczne walory produktu, zapłacisz mniej. No ale żeby tak podtępować trzeba mieć jakąś wiedzę oraz smak i węch.

          • 4 0

  • (1)

    Czas zacząć hodować krokusy...

    • 15 2

    • 7zl za 0,5

      14zl za 1 g, 280 za skuteczną truciznę .. hm teściowa coś mi tu pieprzy za dużo.

      • 0 0

  • (5)

    U mnie tylko sól i pieprz, taki ze mnie prosty prostak.

    • 40 2

    • Pieprz też jest drogi - ja bym na Twoim miejscu przerzucił się na samą sól - za 200pln zamiast np. 1kg goździków dałbyś radę kupić 1000kg soli drogowej - tak samo dobra i bezpieczna jak spożywcza.

      • 14 0

    • Sól była kiedys na wagę złota teraz juz niejest wszystko zalezy tylko od zapotrzebowania i sztucznego zawyzania cen (1)

      • 3 0

      • to złoto było na wagę soli :)

        tak to

        • 0 0

    • ale jaka sól i jaki pieprz :) (1)

      bo można poszaleć w temacie,

      sól może mieć różny smak
      a tymbardziej pieprz w swojej mnogości odmian
      i sposobów obróbki

      • 1 1

      • Jak to jaka? Z chrząszcza zwanego potocznie bożą krówką. Z biedry jak by się komuś nie chciało goglić.

        • 2 0

  • DeLuxe to chyba może być tylko kupno 1kg Szafranu i wytarzanie się w nim. (1)

    Na litość boską to nie jest XVII-wieczna Polska :)

    • 17 1

    • Wybraziłam sobie mega poważnego Pana w gajerze tarzjącego się z grobową miną w szafranie - dobre! :-D

      • 12 0

  • (2)

    Kwiaty wanilii mogą zapylić kolibry i pszczoły występujące tylko w Meksyku - to znaczy, że wanilia z Madagaskaru jest niezapylana?

    • 3 0

    • Na sezon kwitnienia

      Przywożą kolibry i pszczoły z Meksyku.

      • 1 0

    • tak

      tak- cejrowski opowiada w odcinku o tym. zapylane sa recznie na madagaskarze

      • 0 0

  • Gaża w Trojmiasto.pl za niska? (1)

    Może warto by było założyć dział "sponsoring"? Artykuł niewątpliwie ciekawy, ale czy wnoszący coś nowego? Dla znawców kuchni z branży kulinarnej... banał, Dla szykujących codzienne posiłki rodzinne kur domowych? Może i ciekawostka, ale z racji bardziej ceny za kilogram niż atutów smakowych oraz miejsca porastania tychże specyfików.

    Zamiast zwykłego kompotu jabłkowego z dodatkiem goździków podawanego jeszcze dwie dekady temu do kurczaka z rożna marki PREDOM obsypanego przed opalaniem solą i chili (dziś bardziej używa się nazwy pieprzu kajeńskiego, choć to to samo) dziś stosuje się "chutney'e'. Ryż z cynamonem, z czasami nawet ze zwykłą śmietaną pojawiał się na stołach przynajmniej raz w tygodniu.

    Nie wiem o czym miał być ten artykuł? Bo jeśli o przyprawach??? No to się pani nie popisała. Raczej skłaniał bym się ku opcji reklamy wymienionych w artykule "jadłodajni" bądź promocji "szefóf' kuchni tychże przybytków. Bo jeśli mamy mówić o cenach przypraw, to wystarczy obliczyć sobie ile kosztuje zwykły majeranek stosowany w każdym domu, gdzie za opakowanie 5g trzeba zapłacić około 2 złote.

    • 8 5

    • w necie majeranek 10 razy tańszy

      ja przyprawy kupuję u hindusów,
      najlepsze są i 10 razy tańsze

      • 0 0

  • E tam, zamorskie przyprawy.

    Ja to wiosną prawie do wszystkiego dodaję nasz rodzimy, pyszny i zdrowy czosnek niedźwiedzi - mniam, mniam.

    • 1 0

  • Szanowna autorko, która temat jedzie po łebkach. (3)

    Opis o wanilii jest kiepściutki.
    Właśnie dlatego, że tak cenna przyprawa była tak trudno zapylana, od ponad dwóch wieków robi się to ręcznie, przez co plony zwiększono kilkunastokrotnie.
    Ponadto fermentację wywołuje się poprzez pierwotne parzenie strąków, bo inaczej by zgniły (to roślina strefy tropikalnej) a jak już zbrązowieją (co trwa szybko) naprzemiennie suszy się je na słońcu i cieniu. Po czasie zamyka się je dość szczelnie w skrzyniach i dopiero wówczas uwydatnia się z lasek wanilina co charakteryzuje się cienkimi białymi igiełkami na strąkach.
    Te strąki na fotce są raczej kiepskiej jakości bo widać że niektóre są lekko przesuszone.

    • 9 1

    • co to są przyprawy orientalne???? (2)

      chyba takie co się na oko dodaje, orientacyjnie :)
      bo kurka innego wytłumaczenia nie widzę

      • 0 0

      • ;) (1)

        A to pytanie jest do mnie???
        A na serio, chodziło o handel przyprawami robiony dawnymi czasy przez handlarzy z tzw Orientu i stamtąd pochodzącymi. Dopiero Kolumb nieco tu pomieszał ale to już inna historia.

        • 2 0

        • to do autora quizu, no i chciałem wątek pociągnąć

          bo jak odróżnić przyprawę delikatną i korzenną od orientalnej :),
          gość porównuje jabłka do wielbłądów

          • 1 0

  • Fajny artykuł.

    Na temat i w ogóle.

    • 2 1

  • człowiek ciagle sie uczy

    warto czytać takie artykuły a potem gotować. Jak sie człowiekowi uda to nawet bedzie smakowało

    • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja