• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lunch i śniadanie biznesowe w trójmiejskich restauracjach

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
26 października 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Spotkania biznesowe mogą odbywać się w miłej atmosferze przy smacznym śniadaniu lub lunchu. Spotkania biznesowe mogą odbywać się w miłej atmosferze przy smacznym śniadaniu lub lunchu.

Spotkania biznesowe i smaczne jedzenie to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Coraz chętniej ważne rozmowy odbywają się w restauracjach na neutralnym gruncie. Okazją może być zarówno lunch jak i śniadanie biznesowe. Przygotowaliśmy zestawienie trójmiejskich restauracji, do których warto się wybrać na tego typu spotkanie.



Czy spotkanie biznesowe w restauracji to dobry pomysł?

Miejsce z klimatem i wykwintną kuchnią - tak w wielkim skrócie można opisać restaurację L'Entre Villes w Sopocie.

- W naszej ofercie posiadamy szeroki wybór dla grup biznesowych. Jesteśmy w tej kwestii bardzo elastyczni. Posiadamy osobną ofertę dla grup powyżej 20 osób, która się bardzo zróżnicowana, również cenowo. Do każdej z firm podchodzimy jednak indywidualnie, chcąc wyjść na przeciw jej potrzebom. W naszej restauracji od poniedziałku do piątku znajduje się interesująca oferta lunchowa, z której korzysta wiele firm i klientów biznesowych. Lunch składa się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Smaki są zróżnicowane i skomponowane tak, aby zadowolić każdego klienta - mówi Monika Leśniak, Managerka ds. Eventów w restauracji L'Entre Villes.
Oferta biznesowa w gdańskiej restauracji Canis obejmuje trzy rodzaje skomponowanych menu, w tym jedno wegetariańskie. W pierwszym menu znajdziemy np. halibuta w sosie homarowym albo jagnięcinę w sosie musztardowym z groszkiem I rokitnikiem. W drugim menu uwagę przykuwa deser: mus czekoladowy z oliwą truflową, maliną i orzechami pekan.

W Sztuczce Bistro w Sopocie propozycja lunchu zmienia się codziennie. Dostępny jest w godzinach 13-16 w cenie 39 zł za przystawkę, danie główne i deser.

Wszystkie wydarzenia ze świata biznesu odbywające się w Trójmieście znajdziesz w naszym kalendarzu



Kolejne miejsce, czyli restauracja Lobster, otwarta jest na klienta biznesowego i nie ma się co dziwić, bo jej położenie w samym środku Olivia Business Center zdecydowanie sprzyja wybraniu akurat tej restauracji na lunch w trakcie pracy. Oficjalnie lunche serwowane są tutaj od poniedziałku do piątku w godzinach 12-16, a menu zmienia się tutaj każdego dnia. Zawsze dostępne jest jedno danie wegetariańskie.

Przeczytaj także: Smaki deluxe: jesienne menu w trójmiejskich restauracjach

Ciekawym miejscem, zwłaszcza na spotkanie z zagranicznymi kontrahentami, będzie restauracja Motlava. Oprócz rozmów biznesowych możemy zabrać naszego gościa w kulinarną mini podróż po smakach kuchni polskiej, w których restauracja ta się specjalizuje. Znajdziemy tu pierogi w kilku wydaniach, żurek czy kaszankę w nowoczesnym wydaniu. Spotkanie podsumować można deserem: szarlotką z sosem waniliowym.

Śniadanie lub lunch z widokiem na Motławę zjemy w restauracji Mercato, która mieści się w Hotelu Hilton. Liczba gości przebywających w hotelu w związku z podróżą służbową sprawiła, że także restauracja jest nastawiona na gości biznesowych - tu w celach zawodowych można się spotkać o każdej porze.

- Organizujemy śniadania biznesowe - w zależności od liczby osób przygotowujemy osobną salę i bogaty bufet śniadaniowy dla uczestników spotkania. W cenie śniadania oferujemy nie tylko prestiżowe miejsce (co przecież ma ogromne znaczenie w kwestiach biznesowych), ale także sprzęt konferencyjny, jeśli jest taka potrzeba. W hotelu często odbywają się także biznesowe lunche - tu w zależności od preferencji grupy możemy przygotować serwowany lunch lub zaproponować jeden z bufetowych zestawów lunchowych z naszej bogatej oferty gastronomicznej - zapewnia Aneta Stelmasiewicz, PR & Marketing Specialist.
Zobacz również cykl artykułów: Restauracje w Trójmieście z ciekawym wystrojem wnętrz cz. 1 , cz. 2 cz. 3

Po drugiej stronie Motławy serwowane są śniadania w formie otwartej w restauracji Hotelu Gdańsk w godzinach 7-10:30. W bufecie znajdziemy m.in.: regionalne produkty, pieczywo własnego wyrobu i wędliny produkcji szefa kuchni.

- Jeśli chodzi o gości biznesowych, dysponujemy Salą Zegarową VIP, w której często organizujemy spotkania biznesowe do ok. 20 osób. W tej klimatyzowanej sali dysponujemy telewizorem 60' z podłączeniem do komputera, co umożliwia wygodne prowadzenie prezentacji. Goście mogą skorzystać z dostępnego na tym samym piętrze bufetu śniadaniowego lub też możemy przygotować dla nich osobny mini-bufet z przekąskami i napojami w sali, w której odbywa się spotkanie - mówi Krzysztof Stieler, Operations Manager.
Natomiast lunche biznesowe mogą mieć dwojaką formę - ustalonego menu lub lunchu a'la carte, w przypadku którego goście wybierają dania na miejscu, w restauracji Hotelu Gdańsk.

Na śniadania zaprasza również restauracja Hotelu Haffner. Znaleźć można m.in. jajka po benedyktyńsku na tostach z sosem holenderskim, vol au venty z wyborem past smakowych, szeroki wybór kolorowych kanapek, szaszłyki z mozzarelli z pomidorkami skropionymi domowym sosem pesto, wybór serów korycińskich, a na słodko m.in. ciastka francuskie z wyborem nadzień prosto z hotelowej cukierni. Za kompozycję menu śniadań biznesowych odpowiada szef kuchni, Michał Zawierzeniec.

- Śniadania biznesowe przygotowywane są zarówno w formie bufetu jak i w formie serwowanej, w zależności od preferencji klienta. Do wyboru, pozostaje również miejsce, w którym ma odbyć się poranne spotkanie. Możemy przygotować je nie tylko w Restauracji Hotelu Haffner, ale również w kameralnej Sali Lustrzanej lub luksusowej przestrzeni VIP Louge, która powstała z myślą o najbardziej wymagających gościach - mówi Paulina Marwińska Marketing&PR Manager Hotelu Haffner.
  • Biznesowy bufet śniadaniowy przygotowany w restauracji Mercato
  • W niektórych restauracjach znajdziemy specjalnie skomponowane menu z myślą o gościach biznesowych.
  • Jeśli organizujemy spotkanie dla grupy gości, to warto pomyśleć o poczęstunku w formie szwedzkiego stołu.
  • Niektóre restauracje posiadają osobne sale na spotkania biznesowe
  • Spotkanie biznesowe może odbywać się również w większym gronie.

Spotkanie biznesowe z wykwintnym jedzeniem



W centrum Gdyni znajdziemy kilka restauracji z godnym polecenia menu. Jeśli rozmowy biznesowe chcemy przeprowadzić w towarzystwie owoców morza, to wybierzmy restaurację Pieterwas Krew i Woda, gdzie codziennie dostępne są inne propozycje na lunch w atrakcyjnej cenie. W Fedde Bistro znajdziemy ustronne miejsca, dzięki kameralnemu zaprojektowaniu sali. Na lunch możemy zamówić dania ze stałej karty, w której znajdują się np. zrazy z jelenia z kaszą gryczaną, burakami i wiśnią, albo filet z sandacza z sosem rakowym. Na oficjalne spotkanie sprawdzi się również nagrodzona ostatnio restauracja Sztuczka, w której szefem kuchni jest Rafał Wałęsa.

Przeczytaj: Sztuczka doceniona w konkursie Wine&Food Noble Night

Ciekawy widok zapewnia restauracja Gard. Specjalizuje się w kuchni skandynawskiej i stawia na menu skomponowane z sezonowych produktów. Warto wybrać się tu zarówno na śniadanie - podawane od poniedziałku do piątku w godzinach 6:30-10:30, natomiast lunche odbywają się od godz. 12.

Warto odwiedzić również restaurację Mondo di Vinegre, gdzie z widokiem na Bałtyk warto skosztować rybnych specjałów. W karcie znajdziemy m.in. kawior ze szczupaka, sandacz na sajgonkach faszerowanych młodym bobem i łosoś wędzony z zielonymi szparagami. Restauracja znajduje się na drugim piętrze Muzeum Emigracji w Gdyni.


Eleganckim miejscem, choć oddalonym nieco od ścisłego centrum Gdyni, jest z pewnością restauracja Biały Królik, która zarówno ze względu na wystrój wnętrz, jak I serwowane dania jest w stanie zachwycić wielu wymagających gości. Znajdziemy tutaj zarówno śniadania, w których nie brakuje dań na ciepło (na słodko i na słono), szerokiego wyboru przekąsek zimnych, selekcji wędlin, serów, wyrobów rybnych, sałatek czy warzyw, a także specjalnie przygotowaną ofertę lunchy biznesowych.

- Lunche biznesowe to stała propozycja Białego Królika. Ze swojej strony najczęściej proponujemy menu degustacyjne lub menu a'la carte na bazie obowiązującej karty, która zmienia się średnio co sześć tygodni i opiera się na produktach sezonowych oraz oczywiście regionalnych recepturach w oryginalnym wydaniu. Taka formuła idealnie pasuje do spotkań biznesowych, z jednej strony wprowadza przyjezdnych Gości w kuchnię lokalną, z drugiej strony urozmaica i wzbogaca każde spotkanie biznesowe, będąc przyczynkiem do rozmowy czy jej ciekawym przerywnikiem. Niemniej jednak dysponujemy także osobnym menu grupowym w formule serwowanej lub bufetowej. Na specjalne życzenie oraz przy wcześniejszej informacji o nietolerancjach, szef może także skomponować odpowiednie menu - opowiada Marta Dworak, Sales&Marketing Manager w Hotelu Quadrille.
Sprawdź także: Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem

Równie imponujący widok roztacza się z restauracji Art Deco, która znajduje się w Hotelu Sofitel Grand Sopot. Od 6:30 do 10:30 w dni powszednie podawane są śniadania, a wśród nich do wyboru m.in. jajka po benedyktyńsku oraz pankejki. W menu odpowiednim na lunch biznesowy znajdziemy propozycje, które powstały z połączenia kuchni polskiej i francuskiej, a ich autorem jest szef kuchni Tomasz Koprowski.

Przeczytaj również: Śniadanie z kieliszkiem szampana w Trójmieście

Zarówno kameralne jak i zorganizowane spotkanie przy śniadaniu możemy przeprowadzić w restauracji Papieroovka, będącej częścią Hotelu Sadova.

- W zależności od potrzeb gości, albo aranżujemy część restauracji (ustawienie stołów oraz nakrycie zgodnie z życzeniem klienta), natomiast większe spotkania organizujemy w salach konferencyjnych. Organizujemy lunche zarówno w formie serwowanej jak i bufetowej - goście maja do wyboru także wiele wariantów cenowych, w zależności od wybranych potraw. Wszystkie oferty bazują na kuchni polskiej, opartej na regionalnych produktach, jednak podanej w nowoczesnej formie - zapewnia Dorota Krzyk-Kidybińska, MICE&Marketing Manager.
  • W restauracjach spotkamy się najczęściej ze śniadaniami w formie bufetu, co sprawia, że wspólny posiłek jest bardzo urozmaicony.
  • Na spotkania biznesowe warto wybrać kameralny stolik, przy którym będziemy mogli swobodnie rozmawiać.
  • Wybierając miejsce na spotkanie służbowe zwróćmy uwagę również na wystrój sali, mile widziane jest zapraszanie do restauracji, która zrobi pozytywne wrażenie.
  • Szefowie kuchni dbają o urozmaicone dania w menu lunchowym
  • Śniadanie biznesowe jest możliwe również w większym gronie

Miejsca

Zobacz także

Opinie (47) ponad 10 zablokowanych

  • nie znam się (1)

    ale się wypowiem

    • 29 2

    • Należy dodać....

      Jak zawsze

      • 7 1

  • Szczególnie zabłyśnie się (2)

    w oczach biznesmena, kiedy zaprosi się go na śniadanie gdzie częstują Nutellą czy dżemami z jednorazowych opakowań co widać na ostatnim zdjęciu.
    Ja na śniadania zapraszam na swój jacht gdzie jemy mule i popijamy Cristalem.

    • 45 4

    • a w międzyczasie relaksujesz się na forum trojmiasto.pl dział DELUX

      ta yh :)

      • 21 2

    • ja wolę Kordiała, choć bardzo trudny do dostania dzisiaj, może z jakichś blokowych piwniczek?

      • 1 0

  • Dobrze ze w temacie zapewniają nas takie osoby jak PR & Marketing Specialist, Sales&Marketing Manager

    czy MICE&Marketing Manager. Sniadanie od razu lepiej wtedy smakuje.

    • 47 2

  • No super super

    Bedziecie jedli biznesowe sniadanie i rozmawiali o kontrkacie dla januszexa.... xD wielcy biznesmeni co maja problem z plynnoscia finansowa.

    • 38 1

  • "pankejki" w jakim to języku? (7)

    • 44 3

    • naleśnik jest już passe...zwłazcza w tym dziale (2)

      podobnie jak kanapki (są sandwicze) , obiady (są lunche), wydarzenia (ą iwenty) czy spotkania (są meetingi)...

      • 41 1

      • I projekty - zamiast planów (1)

        • 7 2

        • I iwenty

          • 0 0

    • Menu tastingowe

      A może degustacjyjne???

      • 26 1

    • pancake to nie naleśnik (2)

      przez pancake rozumie sie amerykańskiego nalesnika który jest zdecydwanie inny od naszych nalesników które przygotowywane są na model francuski

      • 7 10

      • tak samo naleśnik zatem to crepe a nie naleśnik

        • 13 0

      • Troliku fejsbukowy

        Nie wiesz,nie pisz

        • 0 3

  • Śmiesznie tutaj ponownie (1)

    Restauracja Gard zapewnia ciekawy widok...eeee????Na co???? Obskurne nabrzeże????Czy statek z drugiej wojny światowej?

    • 20 3

    • Tak

      I Dalmor też pięknie się prezentuje

      • 0 0

  • Wykwinte jedzenie = talerz wielkości koła od stara i porcja rzerzuchy z rzepą wielkości pięciozłotówki. (3)

    • 61 2

    • to idź do mlecznego się nażreć...kto ci broni? (2)

      • 3 27

      • Kupisz pudełko zapałek za 200zł? (1)

        Pewnie Cię nie stać. Udowodnij że jesteś bogaty i kup...

        Czemu to samo, tylko z jedzeniem według Ciebie ma sens?

        • 18 1

        • ..

          Za proste żebyś to ogarnął. Stopień świadomości decyduje oo tym czy jesz z "koła od stara" albo udostępniasz posty z tak zaawansowanymi łamigłówkami.

          • 0 4

  • Krwiożercze neoliberalne biznesmeny zastanawiają się nad mikroskopijnym daniem wartości pensji swojego pracownika, jak bardziej go okraćś i upodlić.

    • 31 6

  • Powiem tak

    Jak już w sprawie śniadania rekomenduje mi (dedykuje mi zapewne) pani managerka, tak managerka, to ja tam idę w ciemno za każdą kasę, nawet w gumiakach (czyt. dżumiakach).

    • 20 1

  • Jak restauracja...

    To tylko Mc Donalds...

    • 15 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja