wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Lunch i śniadanie biznesowe w trójmiejskich restauracjach

Spotkania biznesowe mogą odbywać się w miłej atmosferze przy smacznym śniadaniu lub lunchu.
Spotkania biznesowe mogą odbywać się w miłej atmosferze przy smacznym śniadaniu lub lunchu. mat.pras. restauracji Mercato

Spotkania biznesowe i smaczne jedzenie to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Coraz chętniej ważne rozmowy odbywają się w restauracjach na neutralnym gruncie. Okazją może być zarówno lunch jak i śniadanie biznesowe. Przygotowaliśmy zestawienie trójmiejskich restauracji, do których warto się wybrać na tego typu spotkanie.



Czy spotkanie biznesowe w restauracji to dobry pomysł?

tak, to nowoczesne podejście do tworzenia biznesu

37%

tak, bo można połączyć przyjemne z pożytecznym i zaoszczędzić czas

28%

nie, bo sprawia, że rozmówcy nie skupiają się na rozmowie, tylko na jedzeniu

17%

nie, bo zabiera za dużo cennego czasu

18%
Miejsce z klimatem i wykwintną kuchnią - tak w wielkim skrócie można opisać restaurację L'Entre Villes w Sopocie.

- W naszej ofercie posiadamy szeroki wybór dla grup biznesowych. Jesteśmy w tej kwestii bardzo elastyczni. Posiadamy osobną ofertę dla grup powyżej 20 osób, która się bardzo zróżnicowana, również cenowo. Do każdej z firm podchodzimy jednak indywidualnie, chcąc wyjść na przeciw jej potrzebom. W naszej restauracji od poniedziałku do piątku znajduje się interesująca oferta lunchowa, z której korzysta wiele firm i klientów biznesowych. Lunch składa się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Smaki są zróżnicowane i skomponowane tak, aby zadowolić każdego klienta - mówi Monika Leśniak, Managerka ds. Eventów w restauracji L'Entre Villes.
Oferta biznesowa w gdańskiej restauracji Canis obejmuje trzy rodzaje skomponowanych menu, w tym jedno wegetariańskie. W pierwszym menu znajdziemy np. halibuta w sosie homarowym albo jagnięcinę w sosie musztardowym z groszkiem I rokitnikiem. W drugim menu uwagę przykuwa deser: mus czekoladowy z oliwą truflową, maliną i orzechami pekan.

W Sztuczce Bistro w Sopocie propozycja lunchu zmienia się codziennie. Dostępny jest w godzinach 13-16 w cenie 39 zł za przystawkę, danie główne i deser.

Wszystkie wydarzenia ze świata biznesu odbywające się w Trójmieście znajdziesz w naszym kalendarzu



Kolejne miejsce, czyli restauracja Lobster, otwarta jest na klienta biznesowego i nie ma się co dziwić, bo jej położenie w samym środku Olivia Business Center zdecydowanie sprzyja wybraniu akurat tej restauracji na lunch w trakcie pracy. Oficjalnie lunche serwowane są tutaj od poniedziałku do piątku w godzinach 12-16, a menu zmienia się tutaj każdego dnia. Zawsze dostępne jest jedno danie wegetariańskie.

Przeczytaj także: Smaki deluxe: jesienne menu w trójmiejskich restauracjach

Ciekawym miejscem, zwłaszcza na spotkanie z zagranicznymi kontrahentami, będzie restauracja Motlava. Oprócz rozmów biznesowych możemy zabrać naszego gościa w kulinarną mini podróż po smakach kuchni polskiej, w których restauracja ta się specjalizuje. Znajdziemy tu pierogi w kilku wydaniach, żurek czy kaszankę w nowoczesnym wydaniu. Spotkanie podsumować można deserem: szarlotką z sosem waniliowym.

Śniadanie lub lunch z widokiem na Motławę zjemy w restauracji Mercato, która mieści się w Hotelu Hilton. Liczba gości przebywających w hotelu w związku z podróżą służbową sprawiła, że także restauracja jest nastawiona na gości biznesowych - tu w celach zawodowych można się spotkać o każdej porze.

- Organizujemy śniadania biznesowe - w zależności od liczby osób przygotowujemy osobną salę i bogaty bufet śniadaniowy dla uczestników spotkania. W cenie śniadania oferujemy nie tylko prestiżowe miejsce (co przecież ma ogromne znaczenie w kwestiach biznesowych), ale także sprzęt konferencyjny, jeśli jest taka potrzeba. W hotelu często odbywają się także biznesowe lunche - tu w zależności od preferencji grupy możemy przygotować serwowany lunch lub zaproponować jeden z bufetowych zestawów lunchowych z naszej bogatej oferty gastronomicznej - zapewnia Aneta Stelmasiewicz, PR & Marketing Specialist.
Zobacz również cykl artykułów: Restauracje w Trójmieście z ciekawym wystrojem wnętrz cz. 1, cz. 2cz. 3

Po drugiej stronie Motławy serwowane są śniadania w formie otwartej w restauracji Hotelu Gdańsk w godzinach 7-10:30. W bufecie znajdziemy m.in.: regionalne produkty, pieczywo własnego wyrobu i wędliny produkcji szefa kuchni.

- Jeśli chodzi o gości biznesowych, dysponujemy Salą Zegarową VIP, w której często organizujemy spotkania biznesowe do ok. 20 osób. W tej klimatyzowanej sali dysponujemy telewizorem 60' z podłączeniem do komputera, co umożliwia wygodne prowadzenie prezentacji. Goście mogą skorzystać z dostępnego na tym samym piętrze bufetu śniadaniowego lub też możemy przygotować dla nich osobny mini-bufet z przekąskami i napojami w sali, w której odbywa się spotkanie - mówi Krzysztof Stieler, Operations Manager.
Natomiast lunche biznesowe mogą mieć dwojaką formę - ustalonego menu lub lunchu a'la carte, w przypadku którego goście wybierają dania na miejscu, w restauracji Hotelu Gdańsk.

Na śniadania zaprasza również restauracja Hotelu Haffner. Znaleźć można m.in. jajka po benedyktyńsku na tostach z sosem holenderskim, vol au venty z wyborem past smakowych, szeroki wybór kolorowych kanapek, szaszłyki z mozzarelli z pomidorkami skropionymi domowym sosem pesto, wybór serów korycińskich, a na słodko m.in. ciastka francuskie z wyborem nadzień prosto z hotelowej cukierni. Za kompozycję menu śniadań biznesowych odpowiada szef kuchni, Michał Zawierzeniec.

- Śniadania biznesowe przygotowywane są zarówno w formie bufetu jak i w formie serwowanej, w zależności od preferencji klienta. Do wyboru, pozostaje również miejsce, w którym ma odbyć się poranne spotkanie. Możemy przygotować je nie tylko w Restauracji Hotelu Haffner, ale również w kameralnej Sali Lustrzanej lub luksusowej przestrzeni VIP Louge, która powstała z myślą o najbardziej wymagających gościach - mówi Paulina Marwińska Marketing&PR Manager Hotelu Haffner.

Spotkanie biznesowe z wykwintnym jedzeniem



W centrum Gdyni znajdziemy kilka restauracji z godnym polecenia menu. Jeśli rozmowy biznesowe chcemy przeprowadzić w towarzystwie owoców morza, to wybierzmy restaurację Pieterwas Krew i Woda, gdzie codziennie dostępne są inne propozycje na lunch w atrakcyjnej cenie. W Fedde Bistro znajdziemy ustronne miejsca, dzięki kameralnemu zaprojektowaniu sali. Na lunch możemy zamówić dania ze stałej karty, w której znajdują się np. zrazy z jelenia z kaszą gryczaną, burakami i wiśnią, albo filet z sandacza z sosem rakowym. Na oficjalne spotkanie sprawdzi się również nagrodzona ostatnio restauracja Sztuczka, w której szefem kuchni jest Rafał Wałęsa.

Przeczytaj:Sztuczka doceniona w konkursie Wine&Food Noble Night

Ciekawy widok zapewnia restauracja Gard. Specjalizuje się w kuchni skandynawskiej i stawia na menu skomponowane z sezonowych produktów. Warto wybrać się tu zarówno na śniadanie - podawane od poniedziałku do piątku w godzinach 6:30-10:30, natomiast lunche odbywają się od godz. 12.

Warto odwiedzić również restaurację Mondo di Vinegre, gdzie z widokiem na Bałtyk warto skosztować rybnych specjałów. W karcie znajdziemy m.in. kawior ze szczupaka, sandacz na sajgonkach faszerowanych młodym bobem i łosoś wędzony z zielonymi szparagami. Restauracja znajduje się na drugim piętrze Muzeum Emigracji w Gdyni.


Eleganckim miejscem, choć oddalonym nieco od ścisłego centrum Gdyni, jest z pewnością restauracja Biały Królik, która zarówno ze względu na wystrój wnętrz, jak I serwowane dania jest w stanie zachwycić wielu wymagających gości. Znajdziemy tutaj zarówno śniadania, w których nie brakuje dań na ciepło (na słodko i na słono), szerokiego wyboru przekąsek zimnych, selekcji wędlin, serów, wyrobów rybnych, sałatek czy warzyw, a także specjalnie przygotowaną ofertę lunchy biznesowych.

- Lunche biznesowe to stała propozycja Białego Królika. Ze swojej strony najczęściej proponujemy menu degustacyjne lub menu a'la carte na bazie obowiązującej karty, która zmienia się średnio co sześć tygodni i opiera się na produktach sezonowych oraz oczywiście regionalnych recepturach w oryginalnym wydaniu. Taka formuła idealnie pasuje do spotkań biznesowych, z jednej strony wprowadza przyjezdnych Gości w kuchnię lokalną, z drugiej strony urozmaica i wzbogaca każde spotkanie biznesowe, będąc przyczynkiem do rozmowy czy jej ciekawym przerywnikiem. Niemniej jednak dysponujemy także osobnym menu grupowym w formule serwowanej lub bufetowej. Na specjalne życzenie oraz przy wcześniejszej informacji o nietolerancjach, szef może także skomponować odpowiednie menu - opowiada Marta Dworak, Sales&Marketing Manager w Hotelu Quadrille.
Sprawdź także: Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem

Równie imponujący widok roztacza się z restauracji Art Deco, która znajduje się w Hotelu Sofitel Grand Sopot. Od 6:30 do 10:30 w dni powszednie podawane są śniadania, a wśród nich do wyboru m.in. jajka po benedyktyńsku oraz pankejki. W menu odpowiednim na lunch biznesowy znajdziemy propozycje, które powstały z połączenia kuchni polskiej i francuskiej, a ich autorem jest szef kuchni Tomasz Koprowski.

Przeczytaj również: Śniadanie z kieliszkiem szampana w Trójmieście

Zarówno kameralne jak i zorganizowane spotkanie przy śniadaniu możemy przeprowadzić w restauracji Papieroovka, będącej częścią Hotelu Sadova.

- W zależności od potrzeb gości, albo aranżujemy część restauracji (ustawienie stołów oraz nakrycie zgodnie z życzeniem klienta), natomiast większe spotkania organizujemy w salach konferencyjnych. Organizujemy lunche zarówno w formie serwowanej jak i bufetowej - goście maja do wyboru także wiele wariantów cenowych, w zależności od wybranych potraw. Wszystkie oferty bazują na kuchni polskiej, opartej na regionalnych produktach, jednak podanej w nowoczesnej formie - zapewnia Dorota Krzyk-Kidybińska, MICE&Marketing Manager.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (44)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia