• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia arabska - raj dla wegetarian. Warsztaty u Maliki

Aleksandra Sobocińska
6 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 

Kuchnia arabska jest rajem dla wegetarian. Bogactwo warzyw, ziół, kasz i przypraw może stanowić silną inspirację dla osób, które nie uwzględniają mięsa w swoim codziennym jadłospisie. Skąd czerpać wiedzę oraz gdzie - poza internetem i książkami - szukać wspomnianych inspiracji?



Twój codzienny jadłospis opiera się na:

Z pomocą przychodzą warsztaty kulinarne, na których każdy, bez względu na stopień umiejętności, może nie tylko pogłębić swoją wiedzę, ale i generalnie nauczyć się gotować. W Trójmieście możemy skorzystać z bogatej oferty m.in. Pomorskiej Akademii Kulinarnej, Fumenti, T. Dekera, czy restauracji Malika. Do tej ostatniej wybraliśmy się na warsztaty "Kuchnia wegetariańska krajów arabskich".

Warsztaty odbyły się we wtorkowy wieczór w kameralnym klimacie w części restauracji, którą specjalnie przygotowano pod wspólne gotowanie. W 12-osobowej grupie znalazł się jeden weganin, a pozostali uczestnicy - wbrew naszym oczekiwaniom - nie byli wegetarianami.

- Dania wegetariańskie są przede wszystkim bardzo zdrowe, a uczestnicy warsztatów to zazwyczaj osoby, które żyją świadomie i które chcą poszerzać swoją wiedzę z zakresu właśnie zdrowego odżywiania - skomentowała Ewa Malika Juchnowicz, organizatorka i prowadząca warsztaty.

W kuchni arabskiej warzywa są nieodzownym składnikiem niemal każdego dania. Są z nich przygotowywane przekąski spożywane na surowo, przystawki, dania główne (np. tajin), sałatki, występują też w postaci kiszonek.

W pierwszej części spotkania Malika opowiadała o produktach, które stanowiły podstawę późniejszego gotowania, zdradziła również kilka tajników kuchni arabskiej. Na stole znalazły się m.in. bataty, fioletowe marchewki, skorzonera, topinambur, cebule, karczochy, pomidory, cukinie, czosnek, papryczki chilli, warzywa strączkowe, pietruszka, kolendra, mięta oraz przyprawy, które w kuchni arabskiej stanowią mocny akcent każdego dania. Uczestnicy spotkania próbowali odgadywać nazwy kolejnych przypraw, niemniej okazało się, że to wcale nie jest takie proste.

- Kolendra ziarnista, kumin, czyli kmin rzymski, kardamon, gałka muszkatołowa, cynamon, który w kuchni arabskiej dodawany jest do mięs i dań wytrawnych, marokańska mięta suszona, o słodkiej nucie - rozszyfrowała zawartość kolejnych słoiczków Malika. Wśród kolorowych przypraw znajdowały się również mieszanki berberskie, których dokładny skład owiany jest tajemnicą.

Mięta jest częstym dodatkiem również w postaci świeżych liści - zagryzanie ich po posiłku nie tylko odświeża oddech, ale również poprawia trawienie.

Wśród komponentów znalazła się również woda pomarańczowa, uzyskiwana z kwiatów pomarańczy, które nadają jej piękny, intensywny aromat, daleki od tego, który kojarzy nam się z samymi pomarańczami oraz kiszone cytryny, nieodzowny element kuchni Maghrebu. Na stole pojawiły się kasze - bulgur, jaglana, jęczmienna wiejska oraz kuskus.

- Zawsze zapisując gości na warsztaty, pytam o ich oczekiwania. Tym razem oczekiwania były takie, aby w daniach pojawiły się kasze. Mamy jednego pana, który jest weganinem, więc unikamy zarówno tłuszczy zwierzęcych, jak i sera - zdradziła Malika.

Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że kuskus, który jest powszechnie nazywany kaszą, tak naprawdę jest produktem "pośrednim" - między makaronem, a kaszą. Samo jego przygotowanie musi odbyć się zgodnie z pewną procedurą, którą Malika również przybliżyła amatorom gotowania.

Wspólne gotowanie, które było kolejną częścią warsztatów, uwieńczono huczną ucztą i konsumpcją przygotowywanych posiłków. Na stole pojawiły się sałatki w specjalnie przygotowanych miseczkach z karczochów, przeróżne pasty - z batatów, soczewicy, pomidorów, dyni, hummus, tajin, pierożki koka w cieście filo i inne frykasy kuchni arabskiej.

Koszt uczestnictwa w warsztatach wegetariańskich wynosił 200 zł za osobę. Cena różni się w zależności od tematyki. Kolejne wspólne gotowanie z Maliką odbędzie się 18 listopada.

Wydarzenia

Opinie (64) 6 zablokowanych

  • Kupujac i jedzac mieso wspierasz torturowanie i mordowanie milionow niewinnych pragnacych zyc istnien (2)

    Kochalem smak miesa i bez niego nie wyobrazalem sobia praktycznie zadnego posilku, po ogladnieciu filmikow jak przemysl zywieniowy niehumanitarnie traktuje wszystko przeczuwajace biedne zwierzeta, jedzenie zaczelo mi puchnac w ustach i nie moglem go przelknac, teraz jestem czysty od ciala innej istoty od pol roku

    • 1 2

    • (1)

      Przyjmijmy, że wszyscy nagle przestają kupować mięso a hodowcy nie mogą sprzedać żywca nawet za kilka groszy - jak sądzisz, co by się stało z tymi milionami istnień wtedy? A z miejscami pracy?

      Fajnje jest być mentalnym gimbusem i głosić chhwytliwe slogany bez zrozumienia złożoności świata. "Godzina dla ziemi" pewie też cię kręci?

      • 2 0

      • Co mnie interesuja hodowcy ktorzy sa dla mnie jak straznicy w obozach smierci ,niech przestana rozmnazac biedne zwierzeta a zaczna hodowac warzywa i owoce. Nie wiem co to jest godzina dla ziemi, nie siedze w tym, po prostu mam przyjaciol ktorzy sa weganami i zaczeli mi pokazywac filmy co sie dzieje naprawde w przemysle i otworzyly mi sie oczy, kazdy kto odwraca glowe i idzie do sklepu po cialo innych stworzen popiera ten przemysl to wszystko (niestety w tym i cala moja rodzina, gdy im pokazyje filmy to sie odwracaja, wychodza i mowia ze wiedza ale co moga zrobic? jakto co przestan zrec trupy pomordowanych bezbronnych zwierzat.

        • 0 2

  • Uwielbiam kuchnie arabska (9)

    To wg mnie najlepsze kuchnia na swiecie, niestety w Polsce zostala zredukowana do kebaba w bulce.
    Sprobujcie a pokochacie.

    • 16 10

    • (5)

      Nie interesuje mnie arabskie żarcie, jestem Polakiem, a ich nie interesuje mije żarcie.
      Żyję w innej strefie klimatycznej i mam gdzieś co jedzą ci kozo...y.
      Jedź tam i rozkoszuj się do końca ich podejściem do zycia/kobiet itd.

      • 22 12

      • Jestem Polakiem, ksenofobicznym, zaściankowym prymitywem, (4)

        nie wystawiam nosa poza swoje zaszczane podwórko

        • 13 11

        • (3)

          Tak, jestem Polakiem - przedstawicielem najgorszej nacji jak niektórzy próbują mi wmówić.
          I oczywiście fakt, że nie jestem fanem arabskiej kuchni i ogólnie tej kultury znaczy się, że moje podwórko jest zaszczane (akurat tu mogłoby być tobie przykro jak byś je zobaczyła).
          Jest wolność, chcesz możesz tam jechać tylko później nie płacz i nie szukaj pomocy w różnych fundacjach, a broń Boże nie sprowadzaj ich z sobą do Polski bo ni tylko szukają idiotek by złapac obywatelstwo i później zamieszkac w bogatszych krajach UE.
          Czy tam robią warsztaty kuchni polskiej czy może są ksenofobiczni i zaściankowi?

          • 16 4

          • (2)

            Kobieta pisze że lubi kuchnię arabską,a Ty zaraz wyjeżdżasz z kulturą arabską której również jestem przeciwnikiem i jeszcze z tym że ma jechać i rozkoszować się u kozo.ów.To że ja lubię kuchnię włoską to też jestem powalony nie jestem polakiem a może jeszcze faszystą i mam tam jechać? Co ma piernik do wiatraka?

            • 4 2

            • (1)

              Wcześniej ktoś wyjechał z homofobicznym, prymitywnym Polakiem?
              Nie zauważyłeś intelektualisto z nową maturą?

              • 1 1

              • Riposta na durny komentarz.

                • 1 0

    • idiotki łykają wszystko !!Dlaczego araby promuja tylko swoja kuchnie podobnie jak inne kraje (2)

      ale lemingi w POlsce to by najchętniej pozbyły sie wszystkiego co Polskie!!A wiesz głupia ze kuchnia arabska to tez mięso !!

      • 8 5

      • arabofobia... (1)

        ksenofobia... czyli zaburzenie nerwicowe
        polecam wizytę u specjalisty

        • 2 7

        • Fajnie mieć smartfon i dostęp do internetu.
          Intelektualistki XXI wieku.
          Z książek to nawet "O psie, który jeździł koleją" nie przeczytane.
          I takie bywalczynie światowe bo u koleżanki co robi na zmywaku u Araba w Londynie 5 dni spały na podłodze i poznały wielki świat...

          • 7 3

  • szkoda dzieci

    dorosly czlowiek powinien podejmowac takie decyzje nie dzieci

    • 1 2

  • (2)

    Jeżeli chcecie zjeść coś orientalnego, proponuję Taj Mahal. Opinia zwykłego klienta.

    • 3 3

    • A ten minus to z jakiego powodu? (1)

      • 1 3

      • To masz już dwa - drugi ode mnie.

        • 0 0

  • Jak to było u Maliki. (1)

    Byłem jakiś czas temu w tym lokalu. O 22.00 wyłączyli ogrzewanie. Po kolacji nie chcieli podać drinków, bo kasa już zamknięta. Było nas 4 pary, czyli osiem osób, więc rachunek raczej solidny dla restauratora.

    • 29 8

    • To trzeba było pójść do pubu i po sprawie. Wieczne problemy z wszystkim..

      • 4 2

  • (4)

    Znowu Malika? Ludzie ile można? Na każdym zdjęciu z jakiejkolwiek imprezy kulinarnej Malika, otwarcie rest Basi Ritz - Malika, warsztaty - Malika. Litości. To wszystko aż zniechęca do pójścia do jej restauracji. Nachalna promocja.

    • 31 9

    • (1)

      Tak się dyskontuje popularność medialną. Zapewne robiłbyś to samo w tym interesie.

      • 0 1

      • Zapewne nie. Ludzie nie lubia jak im promocje siebie albo swojego towatu wciskasz na każdym kroku

        • 0 0

    • W Gdyni Basia Ritz?

      niech się promuje na podhalu albo w berlinie

      • 1 3

    • płaci to jest

      • 9 0

  • Jedząc kebaba osiedlasz Araba

    • 4 2

  • Jestem homofobem i jem to co polskie.

    Nie wspieram islamu i turbanów poprzez zachwycanie się ich kuchnią.

    • 6 1

  • I prawie same baby na kursie. (4)

    A potem chłop przychodzi głodny z roboty i styrany a na talerzu "trawa" w sosie własnym zamiast schabowego... Bleeee.

    • 56 54

    • A co chłop miałby tam robić?

      Dla baby kuchnia to naturalne środowisko.
      Chłop gotujący zielsko? Gej chyba...

      • 0 3

    • same ciapy na kursie ida tam gdzie cos jest modne

      Kuchnia arabska to kuchnia mięsna!!

      • 9 0

    • Dobra rada

      zmien kucharke.

      • 4 2

    • Nie wiem kto tam chodzi

      Bo te potrawy potrafi zrobić samemu każda przeciętnie gotująca osoba.

      • 21 7

  • Jedzenie miesa to zło, pamietajcie o tym trupojady (12)

    Trupa jesz to trupa masz w środku.

    • 15 20

    • (2)

      A jak jesz siano, to masz siano we łbie.

      Wsadź nos we własny talerz i daj innym spokój.

      • 7 8

      • ..a ty z branży wędliniarskiej jesteś ? (1)

        • 3 3

        • Mięsożerca z przekonania, a co?

          • 2 2

    • Właśnie zjadłem 300g steka z trupa młodej jałóweczki. (5)

      Szczerze polecam. Nie ma masy i mocy bez mięsa, sorry. 85kg, 185 cm, 44 w bicku, 9% tt. A wegetarianie to blade z sińcami pod oczami nieruchawe anemiki.

      • 14 12

      • he he co ty tam wiesz o życiu trupojadzie :) (4)

        Sa znani siłacze wegetarianie i veganie np. Patrik Baboumian

        facet.interia.pl/aktywnosc/silownia/news-patrik-baboumian-najsilniejszy-weganin-swiata,nId,967329

        zreszta duzo informacji na ten temat jest w internecie (jakbys umiał posługiwac sie google to bys znalazł ) tu masz przykadowy link.
        prawda2.info/viewtopic.php?t=16116

        • 14 3

        • Jedzenie mięsa jest normalne. Uwielbiam warzywa ale z mięsem. (3)

          Koleś ma racje, bez mięsa nie ma powera. Ten pseudo strongman jest zjawiskiem reklamowym, nie liczy się w świecie tej discypliny bo po prostu, nie ma odpowiedniej diety a pewnego poziomu bez białka zwierzęcego nie przeskoczy choćby się zakoksował na śmierć.

          • 10 8

          • z drugim linkiem też zapoznałeś się ? (1)

            I dalej wierzysz w te bzdury.... ech.

            • 3 1

            • Vegankom sie spóźniają okresy!!!!!!

              • 2 5

          • 41 przebiegniętych maratonów -Grzegorz Kołodko-wegetarianin, spróbuj się z nim pościgać:)

            • 6 2

    • same wściekłe trupojady :) (1)

      Pochłaniacie za dużo miesa przemysłowego ze sterydami i atybiotykami a później chodzicie nabuzowani i sie dziwice ze chorujecie na nowotowry i inne choroby "cywilizacyjne". Na pewno wam to trupojady nie służy ale wy oczywiscie jestescie innego zdania. Czas pokaże kto miał rację :)
      Że jedzenie miesa powoduje nowotwory i jest to ogolnie znana prawda.
      Pierwszy z brzegu przykład. Artykuł odnosnie raka trzustki:
      fakt.pl/wydarzenia/jak-ograniczyc-ryzyko-zachorowania-na-raka-trzustki,artykuly,493937.html

      "Ogranicz jedzenie mięsa, zastąp je rybami
      Od dawna wiadomo, że jedzenie dużych ilości mięsa i tłuszczów zwierzęcych sprzyja powstawaniu wielu odmian raka."

      Część za was za kilka lat może to zrozumie ale będzie już późno... żyjcie dalej w swoich przekonaniach bo w końcu ktoś te trupy musi zjadać :)

      • 9 5

      • Wg badań naukowych ideologiczni wegetarianie przejawiają cechy autorytarne, egocentryczne, a co najgorsze, wykazują dużo wyższy poziom agresji w stosunku do innych ludzi. WHO (światowa organizacja zdrowia) uważa tego typu wegetarianizm za zaburzenie psychiczne, podobnie jak anoreksję, czy bulimię.

        • 5 8

    • Ty masz trupa zamiast mózgu twój mózg dawno umarł wiec sie niedziwie ze ci sie wszystko z trupem kojarzy

      i oryginalna nie jestes bo ciągle ten sam tekst piszesz .A zwierzęta głupia tez jedzą trupy?Moze tak idiotko zmienic diete wszystkim zwierzętom?

      • 6 11

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja