• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia arabska - raj dla wegetarian. Warsztaty u Maliki

Aleksandra Sobocińska
6 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 

Kuchnia arabska jest rajem dla wegetarian. Bogactwo warzyw, ziół, kasz i przypraw może stanowić silną inspirację dla osób, które nie uwzględniają mięsa w swoim codziennym jadłospisie. Skąd czerpać wiedzę oraz gdzie - poza internetem i książkami - szukać wspomnianych inspiracji?



Twój codzienny jadłospis opiera się na:

Z pomocą przychodzą warsztaty kulinarne, na których każdy, bez względu na stopień umiejętności, może nie tylko pogłębić swoją wiedzę, ale i generalnie nauczyć się gotować. W Trójmieście możemy skorzystać z bogatej oferty m.in. Pomorskiej Akademii Kulinarnej, Fumenti, T. Dekera, czy restauracji Malika. Do tej ostatniej wybraliśmy się na warsztaty "Kuchnia wegetariańska krajów arabskich".

Warsztaty odbyły się we wtorkowy wieczór w kameralnym klimacie w części restauracji, którą specjalnie przygotowano pod wspólne gotowanie. W 12-osobowej grupie znalazł się jeden weganin, a pozostali uczestnicy - wbrew naszym oczekiwaniom - nie byli wegetarianami.

- Dania wegetariańskie są przede wszystkim bardzo zdrowe, a uczestnicy warsztatów to zazwyczaj osoby, które żyją świadomie i które chcą poszerzać swoją wiedzę z zakresu właśnie zdrowego odżywiania - skomentowała Ewa Malika Juchnowicz, organizatorka i prowadząca warsztaty.

W kuchni arabskiej warzywa są nieodzownym składnikiem niemal każdego dania. Są z nich przygotowywane przekąski spożywane na surowo, przystawki, dania główne (np. tajin), sałatki, występują też w postaci kiszonek.

W pierwszej części spotkania Malika opowiadała o produktach, które stanowiły podstawę późniejszego gotowania, zdradziła również kilka tajników kuchni arabskiej. Na stole znalazły się m.in. bataty, fioletowe marchewki, skorzonera, topinambur, cebule, karczochy, pomidory, cukinie, czosnek, papryczki chilli, warzywa strączkowe, pietruszka, kolendra, mięta oraz przyprawy, które w kuchni arabskiej stanowią mocny akcent każdego dania. Uczestnicy spotkania próbowali odgadywać nazwy kolejnych przypraw, niemniej okazało się, że to wcale nie jest takie proste.

- Kolendra ziarnista, kumin, czyli kmin rzymski, kardamon, gałka muszkatołowa, cynamon, który w kuchni arabskiej dodawany jest do mięs i dań wytrawnych, marokańska mięta suszona, o słodkiej nucie - rozszyfrowała zawartość kolejnych słoiczków Malika. Wśród kolorowych przypraw znajdowały się również mieszanki berberskie, których dokładny skład owiany jest tajemnicą.

Mięta jest częstym dodatkiem również w postaci świeżych liści - zagryzanie ich po posiłku nie tylko odświeża oddech, ale również poprawia trawienie.

Wśród komponentów znalazła się również woda pomarańczowa, uzyskiwana z kwiatów pomarańczy, które nadają jej piękny, intensywny aromat, daleki od tego, który kojarzy nam się z samymi pomarańczami oraz kiszone cytryny, nieodzowny element kuchni Maghrebu. Na stole pojawiły się kasze - bulgur, jaglana, jęczmienna wiejska oraz kuskus.

- Zawsze zapisując gości na warsztaty, pytam o ich oczekiwania. Tym razem oczekiwania były takie, aby w daniach pojawiły się kasze. Mamy jednego pana, który jest weganinem, więc unikamy zarówno tłuszczy zwierzęcych, jak i sera - zdradziła Malika.

Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że kuskus, który jest powszechnie nazywany kaszą, tak naprawdę jest produktem "pośrednim" - między makaronem, a kaszą. Samo jego przygotowanie musi odbyć się zgodnie z pewną procedurą, którą Malika również przybliżyła amatorom gotowania.

Wspólne gotowanie, które było kolejną częścią warsztatów, uwieńczono huczną ucztą i konsumpcją przygotowywanych posiłków. Na stole pojawiły się sałatki w specjalnie przygotowanych miseczkach z karczochów, przeróżne pasty - z batatów, soczewicy, pomidorów, dyni, hummus, tajin, pierożki koka w cieście filo i inne frykasy kuchni arabskiej.

Koszt uczestnictwa w warsztatach wegetariańskich wynosił 200 zł za osobę. Cena różni się w zależności od tematyki. Kolejne wspólne gotowanie z Maliką odbędzie się 18 listopada.

Wydarzenia

Opinie (64) 6 zablokowanych

  • szkoda dzieci

    dorosly czlowiek powinien podejmowac takie decyzje nie dzieci

    • 1 2

  • Kupujac i jedzac mieso wspierasz torturowanie i mordowanie milionow niewinnych pragnacych zyc istnien (2)

    Kochalem smak miesa i bez niego nie wyobrazalem sobia praktycznie zadnego posilku, po ogladnieciu filmikow jak przemysl zywieniowy niehumanitarnie traktuje wszystko przeczuwajace biedne zwierzeta, jedzenie zaczelo mi puchnac w ustach i nie moglem go przelknac, teraz jestem czysty od ciala innej istoty od pol roku

    • 1 2

    • (1)

      Przyjmijmy, że wszyscy nagle przestają kupować mięso a hodowcy nie mogą sprzedać żywca nawet za kilka groszy - jak sądzisz, co by się stało z tymi milionami istnień wtedy? A z miejscami pracy?

      Fajnje jest być mentalnym gimbusem i głosić chhwytliwe slogany bez zrozumienia złożoności świata. "Godzina dla ziemi" pewie też cię kręci?

      • 2 0

      • Co mnie interesuja hodowcy ktorzy sa dla mnie jak straznicy w obozach smierci ,niech przestana rozmnazac biedne zwierzeta a zaczna hodowac warzywa i owoce. Nie wiem co to jest godzina dla ziemi, nie siedze w tym, po prostu mam przyjaciol ktorzy sa weganami i zaczeli mi pokazywac filmy co sie dzieje naprawde w przemysle i otworzyly mi sie oczy, kazdy kto odwraca glowe i idzie do sklepu po cialo innych stworzen popiera ten przemysl to wszystko (niestety w tym i cala moja rodzina, gdy im pokazyje filmy to sie odwracaja, wychodza i mowia ze wiedza ale co moga zrobic? jakto co przestan zrec trupy pomordowanych bezbronnych zwierzat.

        • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja