• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia arabska - raj dla wegetarian. Warsztaty u Maliki

Aleksandra Sobocińska
6 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 

Kuchnia arabska jest rajem dla wegetarian. Bogactwo warzyw, ziół, kasz i przypraw może stanowić silną inspirację dla osób, które nie uwzględniają mięsa w swoim codziennym jadłospisie. Skąd czerpać wiedzę oraz gdzie - poza internetem i książkami - szukać wspomnianych inspiracji?



Twój codzienny jadłospis opiera się na:

Z pomocą przychodzą warsztaty kulinarne, na których każdy, bez względu na stopień umiejętności, może nie tylko pogłębić swoją wiedzę, ale i generalnie nauczyć się gotować. W Trójmieście możemy skorzystać z bogatej oferty m.in. Pomorskiej Akademii Kulinarnej, Fumenti, T. Dekera, czy restauracji Malika. Do tej ostatniej wybraliśmy się na warsztaty "Kuchnia wegetariańska krajów arabskich".

Warsztaty odbyły się we wtorkowy wieczór w kameralnym klimacie w części restauracji, którą specjalnie przygotowano pod wspólne gotowanie. W 12-osobowej grupie znalazł się jeden weganin, a pozostali uczestnicy - wbrew naszym oczekiwaniom - nie byli wegetarianami.

- Dania wegetariańskie są przede wszystkim bardzo zdrowe, a uczestnicy warsztatów to zazwyczaj osoby, które żyją świadomie i które chcą poszerzać swoją wiedzę z zakresu właśnie zdrowego odżywiania - skomentowała Ewa Malika Juchnowicz, organizatorka i prowadząca warsztaty.

W kuchni arabskiej warzywa są nieodzownym składnikiem niemal każdego dania. Są z nich przygotowywane przekąski spożywane na surowo, przystawki, dania główne (np. tajin), sałatki, występują też w postaci kiszonek.

W pierwszej części spotkania Malika opowiadała o produktach, które stanowiły podstawę późniejszego gotowania, zdradziła również kilka tajników kuchni arabskiej. Na stole znalazły się m.in. bataty, fioletowe marchewki, skorzonera, topinambur, cebule, karczochy, pomidory, cukinie, czosnek, papryczki chilli, warzywa strączkowe, pietruszka, kolendra, mięta oraz przyprawy, które w kuchni arabskiej stanowią mocny akcent każdego dania. Uczestnicy spotkania próbowali odgadywać nazwy kolejnych przypraw, niemniej okazało się, że to wcale nie jest takie proste.

- Kolendra ziarnista, kumin, czyli kmin rzymski, kardamon, gałka muszkatołowa, cynamon, który w kuchni arabskiej dodawany jest do mięs i dań wytrawnych, marokańska mięta suszona, o słodkiej nucie - rozszyfrowała zawartość kolejnych słoiczków Malika. Wśród kolorowych przypraw znajdowały się również mieszanki berberskie, których dokładny skład owiany jest tajemnicą.

Mięta jest częstym dodatkiem również w postaci świeżych liści - zagryzanie ich po posiłku nie tylko odświeża oddech, ale również poprawia trawienie.

Wśród komponentów znalazła się również woda pomarańczowa, uzyskiwana z kwiatów pomarańczy, które nadają jej piękny, intensywny aromat, daleki od tego, który kojarzy nam się z samymi pomarańczami oraz kiszone cytryny, nieodzowny element kuchni Maghrebu. Na stole pojawiły się kasze - bulgur, jaglana, jęczmienna wiejska oraz kuskus.

- Zawsze zapisując gości na warsztaty, pytam o ich oczekiwania. Tym razem oczekiwania były takie, aby w daniach pojawiły się kasze. Mamy jednego pana, który jest weganinem, więc unikamy zarówno tłuszczy zwierzęcych, jak i sera - zdradziła Malika.

Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że kuskus, który jest powszechnie nazywany kaszą, tak naprawdę jest produktem "pośrednim" - między makaronem, a kaszą. Samo jego przygotowanie musi odbyć się zgodnie z pewną procedurą, którą Malika również przybliżyła amatorom gotowania.

Wspólne gotowanie, które było kolejną częścią warsztatów, uwieńczono huczną ucztą i konsumpcją przygotowywanych posiłków. Na stole pojawiły się sałatki w specjalnie przygotowanych miseczkach z karczochów, przeróżne pasty - z batatów, soczewicy, pomidorów, dyni, hummus, tajin, pierożki koka w cieście filo i inne frykasy kuchni arabskiej.

Koszt uczestnictwa w warsztatach wegetariańskich wynosił 200 zł za osobę. Cena różni się w zależności od tematyki. Kolejne wspólne gotowanie z Maliką odbędzie się 18 listopada.

Wydarzenia

Opinie (64) 6 zablokowanych

  • duzy wybor restauracji arabskich i indyjskich jest w Londynie (1)

    Uwielbiam kuchnie egzotyczne,szczegolnie arabską.
    W Londynie płacilem 10 funtow i jadło sie ile sie chciało i było ok 40 dan do probowania.
    Do greckiej restauracji chodzilem na tzw Mezzo Menu,czyli stawiaja na stol,wszystkie danie,jakie mieli w restauracji ale w małych ilosciach do sprobowania,zebys mogl potem wybrac,najlepsze danie z calego zestawu.
    Super pomysł-bardzo mi brakuje bufetow szwedzkich w Polsce.

    • 9 2

    • To wracaj na zmywak i żarcie za tenqueen.

      • 4 8

  • To ten szpermel na Świętojańskiej??

    Strasznie tam śmierdzi w środku.

    • 5 2

  • Jedzenie miesa to zło, pamietajcie o tym trupojady (12)

    Trupa jesz to trupa masz w środku.

    • 15 20

    • Właśnie zjadłem 300g steka z trupa młodej jałóweczki. (5)

      Szczerze polecam. Nie ma masy i mocy bez mięsa, sorry. 85kg, 185 cm, 44 w bicku, 9% tt. A wegetarianie to blade z sińcami pod oczami nieruchawe anemiki.

      • 14 12

      • he he co ty tam wiesz o życiu trupojadzie :) (4)

        Sa znani siłacze wegetarianie i veganie np. Patrik Baboumian

        facet.interia.pl/aktywnosc/silownia/news-patrik-baboumian-najsilniejszy-weganin-swiata,nId,967329

        zreszta duzo informacji na ten temat jest w internecie (jakbys umiał posługiwac sie google to bys znalazł ) tu masz przykadowy link.
        prawda2.info/viewtopic.php?t=16116

        • 14 3

        • Jedzenie mięsa jest normalne. Uwielbiam warzywa ale z mięsem. (3)

          Koleś ma racje, bez mięsa nie ma powera. Ten pseudo strongman jest zjawiskiem reklamowym, nie liczy się w świecie tej discypliny bo po prostu, nie ma odpowiedniej diety a pewnego poziomu bez białka zwierzęcego nie przeskoczy choćby się zakoksował na śmierć.

          • 10 8

          • z drugim linkiem też zapoznałeś się ? (1)

            I dalej wierzysz w te bzdury.... ech.

            • 3 1

            • Vegankom sie spóźniają okresy!!!!!!

              • 2 5

          • 41 przebiegniętych maratonów -Grzegorz Kołodko-wegetarianin, spróbuj się z nim pościgać:)

            • 6 2

    • Ty masz trupa zamiast mózgu twój mózg dawno umarł wiec sie niedziwie ze ci sie wszystko z trupem kojarzy

      i oryginalna nie jestes bo ciągle ten sam tekst piszesz .A zwierzęta głupia tez jedzą trupy?Moze tak idiotko zmienic diete wszystkim zwierzętom?

      • 6 11

    • same wściekłe trupojady :) (1)

      Pochłaniacie za dużo miesa przemysłowego ze sterydami i atybiotykami a później chodzicie nabuzowani i sie dziwice ze chorujecie na nowotowry i inne choroby "cywilizacyjne". Na pewno wam to trupojady nie służy ale wy oczywiscie jestescie innego zdania. Czas pokaże kto miał rację :)
      Że jedzenie miesa powoduje nowotwory i jest to ogolnie znana prawda.
      Pierwszy z brzegu przykład. Artykuł odnosnie raka trzustki:
      fakt.pl/wydarzenia/jak-ograniczyc-ryzyko-zachorowania-na-raka-trzustki,artykuly,493937.html

      "Ogranicz jedzenie mięsa, zastąp je rybami
      Od dawna wiadomo, że jedzenie dużych ilości mięsa i tłuszczów zwierzęcych sprzyja powstawaniu wielu odmian raka."

      Część za was za kilka lat może to zrozumie ale będzie już późno... żyjcie dalej w swoich przekonaniach bo w końcu ktoś te trupy musi zjadać :)

      • 9 5

      • Wg badań naukowych ideologiczni wegetarianie przejawiają cechy autorytarne, egocentryczne, a co najgorsze, wykazują dużo wyższy poziom agresji w stosunku do innych ludzi. WHO (światowa organizacja zdrowia) uważa tego typu wegetarianizm za zaburzenie psychiczne, podobnie jak anoreksję, czy bulimię.

        • 5 8

    • (2)

      A jak jesz siano, to masz siano we łbie.

      Wsadź nos we własny talerz i daj innym spokój.

      • 7 8

      • ..a ty z branży wędliniarskiej jesteś ? (1)

        • 3 3

        • Mięsożerca z przekonania, a co?

          • 2 2

  • już lecę szukać w warzywniakach fioletowych marchewek

    • 8 0

  • Poszedłbym na takie warsztaty ale tylko zagryźć ten listek mięty,

    po uprzednim spałaszowaniu dużego burgera z wielkim kotletem.
    Kto to widział by zdrowy człowiek żył warzywami i kaszką ?

    • 9 8

  • Kuchnia arabska to nie jest kuchnia wegetariańska!!Jest w niej mnóstwo mięsa!!

    I to właśnie one jest w niej najsmaczniejsze!!A tutaj jak zawsze mamy sponsorowane kłamstwo dla idiotek.!!

    • 18 1

  • (2)

    Jeżeli chcecie zjeść coś orientalnego, proponuję Taj Mahal. Opinia zwykłego klienta.

    • 3 3

    • A ten minus to z jakiego powodu? (1)

      • 1 3

      • To masz już dwa - drugi ode mnie.

        • 0 0

  • A co ja k.....a królik jestem:)

    • 4 4

  • Jestem homofobem i jem to co polskie.

    Nie wspieram islamu i turbanów poprzez zachwycanie się ich kuchnią.

    • 6 1

  • Jedząc kebaba osiedlasz Araba

    • 4 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja