• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Kuchnia arabska - raj dla wegetarian. Warsztaty u Maliki

Aleksandra Sobocińska
6 listopada 2014 (artykuł sprzed 8 lat) 

Kuchnia arabska jest rajem dla wegetarian. Bogactwo warzyw, ziół, kasz i przypraw może stanowić silną inspirację dla osób, które nie uwzględniają mięsa w swoim codziennym jadłospisie. Skąd czerpać wiedzę oraz gdzie - poza internetem i książkami - szukać wspomnianych inspiracji?



Twój codzienny jadłospis opiera się na:

Z pomocą przychodzą warsztaty kulinarne, na których każdy, bez względu na stopień umiejętności, może nie tylko pogłębić swoją wiedzę, ale i generalnie nauczyć się gotować. W Trójmieście możemy skorzystać z bogatej oferty m.in. Pomorskiej Akademii Kulinarnej, Fumenti, T. Dekera, czy restauracji Malika. Do tej ostatniej wybraliśmy się na warsztaty "Kuchnia wegetariańska krajów arabskich".

Warsztaty odbyły się we wtorkowy wieczór w kameralnym klimacie w części restauracji, którą specjalnie przygotowano pod wspólne gotowanie. W 12-osobowej grupie znalazł się jeden weganin, a pozostali uczestnicy - wbrew naszym oczekiwaniom - nie byli wegetarianami.

- Dania wegetariańskie są przede wszystkim bardzo zdrowe, a uczestnicy warsztatów to zazwyczaj osoby, które żyją świadomie i które chcą poszerzać swoją wiedzę z zakresu właśnie zdrowego odżywiania - skomentowała Ewa Malika Juchnowicz, organizatorka i prowadząca warsztaty.

W kuchni arabskiej warzywa są nieodzownym składnikiem niemal każdego dania. Są z nich przygotowywane przekąski spożywane na surowo, przystawki, dania główne (np. tajin), sałatki, występują też w postaci kiszonek.

W pierwszej części spotkania Malika opowiadała o produktach, które stanowiły podstawę późniejszego gotowania, zdradziła również kilka tajników kuchni arabskiej. Na stole znalazły się m.in. bataty, fioletowe marchewki, skorzonera, topinambur, cebule, karczochy, pomidory, cukinie, czosnek, papryczki chilli, warzywa strączkowe, pietruszka, kolendra, mięta oraz przyprawy, które w kuchni arabskiej stanowią mocny akcent każdego dania. Uczestnicy spotkania próbowali odgadywać nazwy kolejnych przypraw, niemniej okazało się, że to wcale nie jest takie proste.

- Kolendra ziarnista, kumin, czyli kmin rzymski, kardamon, gałka muszkatołowa, cynamon, który w kuchni arabskiej dodawany jest do mięs i dań wytrawnych, marokańska mięta suszona, o słodkiej nucie - rozszyfrowała zawartość kolejnych słoiczków Malika. Wśród kolorowych przypraw znajdowały się również mieszanki berberskie, których dokładny skład owiany jest tajemnicą.

Mięta jest częstym dodatkiem również w postaci świeżych liści - zagryzanie ich po posiłku nie tylko odświeża oddech, ale również poprawia trawienie.

Wśród komponentów znalazła się również woda pomarańczowa, uzyskiwana z kwiatów pomarańczy, które nadają jej piękny, intensywny aromat, daleki od tego, który kojarzy nam się z samymi pomarańczami oraz kiszone cytryny, nieodzowny element kuchni Maghrebu. Na stole pojawiły się kasze - bulgur, jaglana, jęczmienna wiejska oraz kuskus.

- Zawsze zapisując gości na warsztaty, pytam o ich oczekiwania. Tym razem oczekiwania były takie, aby w daniach pojawiły się kasze. Mamy jednego pana, który jest weganinem, więc unikamy zarówno tłuszczy zwierzęcych, jak i sera - zdradziła Malika.

Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że kuskus, który jest powszechnie nazywany kaszą, tak naprawdę jest produktem "pośrednim" - między makaronem, a kaszą. Samo jego przygotowanie musi odbyć się zgodnie z pewną procedurą, którą Malika również przybliżyła amatorom gotowania.

Wspólne gotowanie, które było kolejną częścią warsztatów, uwieńczono huczną ucztą i konsumpcją przygotowywanych posiłków. Na stole pojawiły się sałatki w specjalnie przygotowanych miseczkach z karczochów, przeróżne pasty - z batatów, soczewicy, pomidorów, dyni, hummus, tajin, pierożki koka w cieście filo i inne frykasy kuchni arabskiej.

Koszt uczestnictwa w warsztatach wegetariańskich wynosił 200 zł za osobę. Cena różni się w zależności od tematyki. Kolejne wspólne gotowanie z Maliką odbędzie się 18 listopada.

Wydarzenia

Opinie (64) 6 zablokowanych

  • (2)

    Doskonała inicjatywa kulinarno społeczna! Wspólne warsztaty kulinarne podnoszą świadomość ważności interakcji pomiędzy jednostkami, tworząc z nich z nich prawdziwy ogół. Każdy rodzaj kuchni i jej forma sprzyja podniesieniu wśród pasjonatów gastronomii chęć uzyskania wyższych kwalifikacji. Osobiście nie umiem gotować ale przyglądam się z dużym zainteresowaniem, gdy moja żona kreuje nowe smaki, poszukuje ciekawych rozwiązań molekularnych, bawi się strukturą i treścią, ciesząc następnie moje oko tym, co leży na talerzu.
    Żądajmy zatem organizacji częstszych warsztatów kulinarnych! Być może Portal by objął swoim patronatem kolejne kulinarne warsztaty dla mieszkańców Trójmiasta, gdzie wspólnie rodziny mogłyby wzajemnie rywalizować w rozwijaniu swoich zmysłów smaku, zapachu i wzroku przy przygotowywaniu ciekawych potraw z różnych stron świata.

    • 27 17

    • znowu... (1)

      Jak długo jeszcze będziesz trollowal, pod każdym tematem ty...bezrobotny? Emeryt?zwykły upierdliwiec? Zakompleksiony, niedowartosciowany Edek?...

      • 0 0

      • Jerzy. W. jest stuprocentowym piewcą marksizmu. Co więcej, w bliższym poznaniu propaguje treści faszystowskie. Chociażby to jest już wystarczającym powodem, by mieć go na uwadze lub pomijać jako zwykłego zwyrodnialca.

        • 1 0

  • I prawie same baby na kursie. (4)

    A potem chłop przychodzi głodny z roboty i styrany a na talerzu "trawa" w sosie własnym zamiast schabowego... Bleeee.

    • 56 54

    • Nie wiem kto tam chodzi

      Bo te potrawy potrafi zrobić samemu każda przeciętnie gotująca osoba.

      • 21 7

    • Dobra rada

      zmien kucharke.

      • 4 2

    • same ciapy na kursie ida tam gdzie cos jest modne

      Kuchnia arabska to kuchnia mięsna!!

      • 9 0

    • A co chłop miałby tam robić?

      Dla baby kuchnia to naturalne środowisko.
      Chłop gotujący zielsko? Gej chyba...

      • 0 3

  • Wegetarianizm to choroba, to się powinno leczyć. (3)

    • 58 69

    • mozna spróbować leczyć wegetarianizm ,zawsze jest jakaś szansa:)-szkoda ,że na wyleczenie głupoty szansy nie ma żadnej-pozdrawiam

      • 33 11

    • Ty chyba masz jakis choroba i powinno sie leczyc

      • 9 1

    • Dziś wege, jutro homo...

      • 8 8

  • Eee tam.

    Nie ma jak dobrze przyrządzony kawał stejka :-)

    • 48 24

  • Jak to było u Maliki. (1)

    Byłem jakiś czas temu w tym lokalu. O 22.00 wyłączyli ogrzewanie. Po kolacji nie chcieli podać drinków, bo kasa już zamknięta. Było nas 4 pary, czyli osiem osób, więc rachunek raczej solidny dla restauratora.

    • 29 8

    • To trzeba było pójść do pubu i po sprawie. Wieczne problemy z wszystkim..

      • 4 2

  • (4)

    Znowu Malika? Ludzie ile można? Na każdym zdjęciu z jakiejkolwiek imprezy kulinarnej Malika, otwarcie rest Basi Ritz - Malika, warsztaty - Malika. Litości. To wszystko aż zniechęca do pójścia do jej restauracji. Nachalna promocja.

    • 31 9

    • płaci to jest

      • 9 0

    • W Gdyni Basia Ritz?

      niech się promuje na podhalu albo w berlinie

      • 1 3

    • (1)

      Tak się dyskontuje popularność medialną. Zapewne robiłbyś to samo w tym interesie.

      • 0 1

      • Zapewne nie. Ludzie nie lubia jak im promocje siebie albo swojego towatu wciskasz na każdym kroku

        • 0 0

  • Tylko wegetarianizm i veganizm. (2)

    Będąc na takiej diecie, czujesz się szczęśliwy i jesteś zdrowy.

    • 28 35

    • a ucho od śledzia

      mięsa różne, warzywa i jarzyny to prawidłowa dieta!!!

      • 8 8

    • Szczęscie dzięki jedzeniu?

      Trzeba mieć na prawdę skromne potrzeby życiowe, żeby do szczęścia wystarczało takie czy inne danie. Niektórzy jednakowoż mają apiracje wykraczające ponad fizjologię. Tacy za dużo nad jedzeniem nie rozmyślają.

      • 1 3

  • Wegetarianizm ma prawo bytu tylko w klimatach tropikalnych i pustynnych, tam gdzie ma swoje ugruntowane podstawy kulturowe. W klimacie umiarkowanym jest fanaberią. Jest słuszny jedynie dla osób z różnymi zaburzeniami pokarmowymi ;)

    • 30 32

  • Uwielbiam kuchnie arabska (9)

    To wg mnie najlepsze kuchnia na swiecie, niestety w Polsce zostala zredukowana do kebaba w bulce.
    Sprobujcie a pokochacie.

    • 16 10

    • (5)

      Nie interesuje mnie arabskie żarcie, jestem Polakiem, a ich nie interesuje mije żarcie.
      Żyję w innej strefie klimatycznej i mam gdzieś co jedzą ci kozo...y.
      Jedź tam i rozkoszuj się do końca ich podejściem do zycia/kobiet itd.

      • 22 12

      • Jestem Polakiem, ksenofobicznym, zaściankowym prymitywem, (4)

        nie wystawiam nosa poza swoje zaszczane podwórko

        • 13 11

        • (3)

          Tak, jestem Polakiem - przedstawicielem najgorszej nacji jak niektórzy próbują mi wmówić.
          I oczywiście fakt, że nie jestem fanem arabskiej kuchni i ogólnie tej kultury znaczy się, że moje podwórko jest zaszczane (akurat tu mogłoby być tobie przykro jak byś je zobaczyła).
          Jest wolność, chcesz możesz tam jechać tylko później nie płacz i nie szukaj pomocy w różnych fundacjach, a broń Boże nie sprowadzaj ich z sobą do Polski bo ni tylko szukają idiotek by złapac obywatelstwo i później zamieszkac w bogatszych krajach UE.
          Czy tam robią warsztaty kuchni polskiej czy może są ksenofobiczni i zaściankowi?

          • 16 4

          • (2)

            Kobieta pisze że lubi kuchnię arabską,a Ty zaraz wyjeżdżasz z kulturą arabską której również jestem przeciwnikiem i jeszcze z tym że ma jechać i rozkoszować się u kozo.ów.To że ja lubię kuchnię włoską to też jestem powalony nie jestem polakiem a może jeszcze faszystą i mam tam jechać? Co ma piernik do wiatraka?

            • 4 2

            • (1)

              Wcześniej ktoś wyjechał z homofobicznym, prymitywnym Polakiem?
              Nie zauważyłeś intelektualisto z nową maturą?

              • 1 1

              • Riposta na durny komentarz.

                • 1 0

    • idiotki łykają wszystko !!Dlaczego araby promuja tylko swoja kuchnie podobnie jak inne kraje (2)

      ale lemingi w POlsce to by najchętniej pozbyły sie wszystkiego co Polskie!!A wiesz głupia ze kuchnia arabska to tez mięso !!

      • 8 5

      • arabofobia... (1)

        ksenofobia... czyli zaburzenie nerwicowe
        polecam wizytę u specjalisty

        • 2 7

        • Fajnie mieć smartfon i dostęp do internetu.
          Intelektualistki XXI wieku.
          Z książek to nawet "O psie, który jeździł koleją" nie przeczytane.
          I takie bywalczynie światowe bo u koleżanki co robi na zmywaku u Araba w Londynie 5 dni spały na podłodze i poznały wielki świat...

          • 7 3

  • Fajny pomysł, niby 200 zł to nie dużo ale może być i dużo.
    Niezły pomysł na prezent.

    • 3 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Leszek Możdżer

jazz, recital

Caggenau Prezentuje

spotkanie

Sylwester w Treinta y Tres

degustacja, sylwester

Najczęściej czytane