- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
Kucharze z Gdańska najlepsi w Polsce
Zadaniem uczestników tegorocznej, XI edycji Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich, znanej szerszej publiczności jako "Dorszowe Żniwa", było przyrządzenie zupy i dania głównego z ryb bałtyckich oraz deseru na bazie czekolady. Najlepszą ekipą kucharzy okazali się być Paweł Stawicki i Dominik Karpik z gdańskiej restauracji Mercato.
Dorszowe Żniwa to jeden z najstarszych konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce. Dziesięć poprzednich edycji finałowych odbywało się w plenerze - 7 lat na gdyńskim Skwerze Kościuszki, 3 lata w parku przy Zamku Krzyżackim Gniew w Gniewie, w namiotach, w dość luźnym klimacie. Podczas pierwszych edycji częścią mistrzostw był nawet połów ryb, na który udawali się kucharze. W tym roku organizatorzy postanowili nadać imprezie nieco innego, bardziej prestiżowego wymiaru.
- Zmienił się też regulamin, tym razem bowiem ekipy walczyły w sztafecie, jeden kucharz przygotowywał zupę, drugi danie główne, a wspólnie robili deser. Na całość uczestnicy mieli 3 godziny, co dla niektórych było ogromnym wyzwaniem. Liczba chętnych przerosła nasze oczekiwania. Było 8 miejsc w finale, a zgłosiło się do nas ponad 70 ekip z całej Polski - dodaje.
Konkurs oceniany był według nowych zasad i punktacji opracowanych przez Kapitułę Kulinarnego Pucharu Polski. W jury zasiedli m.in. Giancarlo Russo (juror honorowy), Ewa Malika Szyc - Juchniewicz (jury degustacyjne) i Tomasz Deker (jury patissier & chocolatier).
Zwycięzców wyłoniono podczas finałowej gali, która odbyła się na zamku w Gniewie w sobotni wieczór. Wygrała ekipa kucharzy z Gdańska - Paweł Stawicki i Dominik Karpik z restauracji Mercato. Zwycięskie dania to: Zupa rybna z dorsza, Dorsz z nowalijkami oraz Fantazja czekoladowa z malinami. Choć, jak sami przyznali, droga na podiom wcale nie była taka prosta.
- Największym wyzwaniem w tego typu konkursach jest czas, w jakim należy wykonać całą pracę. W trakcie przygotowań najtrudniejszy okazał się deser, na który potrzebowaliśmy więcej czasu niż przypuszczaliśmy. Konieczny był odpowiedni stopień zmrożenia musu, ponieważ tylko wtedy można było go pokryć zamszem z mlecznej czekolady. Niezastąpiony okazał się ciekły azot, dzięki któremu otrzymaliśmy oczekiwany efekt - opowiedział Paweł Stawicki.
Zwycięską ekipę zapytaliśmy, czy jest szansa na wprowadzenie dań zaprezentowanych na "Dorszowych Żniwach" do menu Mercato. Niestety, póki co dania możemy podziwiać tylko na zdjęciach.
- Zwycięskie dania nie pojawią się w karcie menu. Zbliża się okres jesienno - zimowy, podczas którego nasza aktualna, wiosenno - letnia karta dań zostanie wymieniona na nową, zgodną z aktualnym sezonem. A nowalijki w okresie jesienno - zimowym nie są dostępne na rynku, dlatego też jedno ze zwycięskich dań nie mogłoby zostać umieszczone w karcie - zdradzili kucharze z Mercato.
Podczas tej edycji "Dorszowych Żniw" po raz pierwszy zorganizowano I Ogólnopolski Konkurs dla Fotografów Kulinarnych, którego tematem były ryby morskie, czekolada i maliny. I tym przypadku organizatorów mile zaskoczyła bardzo wysoka frekwencja osób startujących w konkursie.
- Zainteresowanie konkursem fotograficznym przeszło nasze najśmielsze oczekiwania! Dotarło do nas wiele profesjonalnie wykonanych, ciekawych i oryginalnych prac. Ogłaszając konkurs zdawaliśmy sobie sprawę z wysokiego poziomu, jaki reprezentują polscy fotografowie i nie zawiedliśmy się. Po pierwszej, pilotażowej edycji mamy wiele ambitnych pomysłów na jego kontynuację - powiedziała Agnieszka Opłatkowska, współorganizatorka konkursu, kierownik ds. marketingu i PR w Pomorskiej Akademii Kulinarnej.
- W kolejnej edycji konkursu pojawią się nowe kategorie: dla blogerów kulinarnych oraz dla amatorów. W październiku pojawi się regulamin oraz tematy kolejnej edycji. W planach są także warsztaty fotografii kulinarnej dla fotografów, blogerów jak i szefów kuchni, którzy na co dzień prezentują swoje potrawy na portalach społecznościowych - dodała Aneta Tyczyńska, współorganizatorka konkursu, dyrektor zarządzająca SKP.
Tegoroczne Dorszowe Żniwa stanowiły ciekawą kulinarną podróż, podczas której przygotowywano m.in. zupę bursztynową czy gulasz z łososia w sosie miętowym. Konkurs przyciągnął wiele kulinarnych gwiazd, w tym Adama Chrząstowskiego (Kraków), Giancarlo Russo (Warszawa), Rafał Godziemski (Rzeszów), Michał Kuter (Poznań), Miłosz Kowalski (Kraków) i Patryk Dziamski (Manager kuchni Międzynarodowego Festiwalu Filmu i Muzyki "Transatlantyk″).
1. FOLWARK FOLIŃSCY Lubiszyn koło Gorzowa Wielkopolskiego
Kapitan: Dawid Szkudlarek
Pomocnik: Grzegorz Szkudlarek
2. Restauracja ENDORFINA w Warszawie
Kapitan : Robert Pęcherzewski
Pomocnik : Adam Rokicki
3. Restauracja Rzeka Smaków w Redzie
Kapitan : Artur Szymański
Pomocnik: Marcin Stadler
4. Pracownia Sztuki Kulinarnej Ozimek koło Opola
Kapitan: Łukasz Szewczyk
Pomocnik : Marek Adamski
5. Restauracja "Malinowy Ogród" Gdańsk
Kapitan: Łukasz Fulara
Pomocnik: Tomasz Dawidowski
6. Hotel Spa Laskowo koło Gliwic
Kapitan: Paweł Kaczmarek
Pomocnik: Katarzyna Graczkowska
7. Restauracja Mercato Hotel Hilton Gdańsk
Kapitan : Paweł Stawicki
Pomocnik : Dominik Karpik
8. Restauracja YOKO Olsztyn
Kapitan : Piotr Narel
Pomocnik : Piotr Pałyska
8. Restauracja Pergola Kołobrzeg
Kapitan : Adam Dmyterko
Pomocnik : Rafał Pichniuta
Miejsca
Zobacz także
Opinie (53) 5 zablokowanych
-
2014-08-27 09:43
nic nie przebije dorsza w brovarni
- 3 5
-
2014-08-27 00:25
do zupy rybnej to szkoda,
że trochę zupy nie dodali- to, że Marcato nie wprowadzi tego do karty to według mnie nie kwestia nowalijek:)))
- 6 2
-
2014-08-26 18:42
foto kulinarne
Widziałam te zdjęcia konkursowe, są mega!
- 8 4
-
2014-08-26 18:29
gdzie przepis ?
czy tak piszemy tylko zeby pisac ?
- 8 4
-
2014-08-26 17:59
(1)
Gratulacje! Przy okazji, jak kucharze w tych czapkach prowadzą samochód?
- 15 1
-
2014-08-26 18:12
Ich wożą w londyńskiej taksówce.
- 9 0
-
2014-08-26 17:44
SUPER!
Gratuluję! Szkoda tylko, że tych dań nie będzie można spróbować w Mercato :(
- 9 3
-
2014-08-26 16:33
Może w Gdyni na lotnisku/w terminalu też będzie restauracja...
Wtedy się wykażą.- 8 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.