• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Krwisty przysmak dla mięsolubnych

Marta Nicgorska
7 lutego 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Podwodny świat na talerzu

Wpadki przy smażeniu steków zdarzają się nawet najlepszym kucharzom. Czy szefowi kuchni restauracji Trafik Jedzenie i Przyjaciele udało się ich uniknąć? Zobaczcie sami!



Popularny przysmak Amerykanów ma na świecie wielu fanów. Stek wołowy w polskiej kuchni gości rzadziej niż u zachodnich sąsiadów i jest rarytasem, za który w restauracjach trzeba słono zapłacić. Sekret dobrego steku tkwi przede wszystkim w samym mięsie. Bez sztuki kulinarnej jednak się nie obejdzie - niewłaściwie przygotowany będzie - jak mawiają dowcipni kucharze - mało strawną "podeszwą".



Wołowina jest królową mięs - podbija serca kucharzy i smakoszy na całym świecie. Wołowina jest królową mięs - podbija serca kucharzy i smakoszy na całym świecie.
Kluczowa jest jakość mięsa - im więcej delikatnych marmurkowych żyłek tłuszczu, tym mięso wyższej klasy. Równomiernie rozmieszczony tłuszcz wewnątrzmięśniowy dodaje stekowi smaku. Wołowina na steki powinna pochodzić ze zwierzęcia właściwie karmionego z odpowiedniej rasy.

- Dobra wołowina na steki jest w Polsce rzadkością, bo większość hodowanych w Polsce krów to tzw. krowy mleczne - ich mięso ma inną strukturę i smak w porównaniu z tzw. krowami mięsnymi, czyli hodowanymi właśnie z myślą o stekach - mówi Michał Maj , szef kuchni i współwłaściciel gdyńskiej restauracji Trafik Jedzenie i Przyjaciele.

Największym na świecie rarytasem jest wołowina Kobe, która pochodzi od najbardziej rozpieszczonej na świecie krowy - Wagyu. Japońskie bydło karmione jest zbożem, burakami, ziemniakami oraz piwem, a do tego ręcznie masowane. Specjalne metody stosowane w hodowli najszlachetniejszej rasy, wpływają na jakość mięsa - jego strukturę oraz walory smakowe. Nic dziwnego, dlaczego stek z Japonii kosztuje majątek.

Wyborne mięso wołowe na steki pochodzi też z Ameryki Południowej. Wołowina z Argentyny cieszy się renomą na całym świecie i jest podawana w najlepszych restauracjach. Specjalne hodowle bydła prowadzi się również we Francji. Steków jest co najmniej kilkanaście rodzajów. Specjalną wołowinę na steki można w  Polsce kupić między innymi za pośrednictwem sklepów internetowych. Kosztuje jednak kilkakrotnie więcej niż popularna polędwica wołowa, która króluje w polskiej kuchni.

Sztuką jest nie tylko kupienie właściwej części mięsa, ale umiejętność smażenia. Stek powinien być przyrządzony na silnie rozgrzanym tłuszczu. Z temperaturą nie można jednak przesadzać - zbyt wysoka może sprawić, że wierzchnia warstwa mięsa szybko się spali, środek usmaży nierówno przez co mięso stwardnieje i stanie się trudne do pogryzienia. Czas przygotowania steku zależy od grubości wołowiny i od upodobań zamawiającego: jedni wolą krwiste mięso, inni tak zwaną podeszwę. Najlepsze są steki 2-3 centymetrowe. Dobrze usmażony stek nie powinien być jednak zbyt mocno spieczony, ale kruchy, zabarwiony z wierzchu na brązowo, w środku soczysty.

Stek uchodzi za rarytas, choć jest prosty w przygotowaniu. Stek uchodzi za rarytas, choć jest prosty w przygotowaniu.
Soczystość gwarantują pełnowartościowe soki, które zatrzymują się w mięsie wskutek "ścięcia białka". Jeśli wypłyną w czasie smażenia, stek będzie twardy i suchy, stąd trzeba uważać, by mięsa nie przedziurawić. Steki smaży się krótko, przewraca tylko 2 razy, najlepiej przy użyciu kuchennych szczypców albo drewnianej łopatki. Nie można też wrzucać na patelnię steków prosto z lodówki - znaczna różnica temperatur sprawi, że włókna staną się napięte. Aby mięso było smaczniejsze, należy zostawić je pod przykryciem aż osiągnie temperaturę pokojową. Do przyprawienia steku nie potrzeba wielu przypraw - wystarczy sól i pieprz. Marynaty i zioła, jeśli decydujemy się ich użyć, nie powinny stłumić naturalnego smaku. Sól najlepiej dodać, gdy stek znajdzie się już na talerzu.

Po zdjęciu z patelni wskazane jest pozostawienie steku pod folią przez kilka minut, by włókna się rozluźniły, soki równo rozpłynęły, a mięso zmiękło i uwolniło aromat i smak. Wówczas i nasze podniebienie się rozpłynie.

Miejsca

Opinie (98) 5 zablokowanych

  • Ktew

    Zmazylem sobie steki na patelni ale wylatywala z nich krew czy to jest normalne ?

    • 0 0

  • Ej, zaraz, zaraz! Szef kuchni strzelił BYKA :)

    Wygooglałem ten reportaż sprzed 1.5 roku, patrzę i oczom nie wierzę. Szef kuchni pokazuje klasyczny, idealny antrykot (rib-eye steak) i mówi, że to rostbef. Następnie chwyta klasyczny płat rostbefu (top-loin steak) i opowiada, że to antrykot... Ale gafa!

    • 0 0

  • Steki - sklep

    Steki są świetne jeśli mięso jest dobre i sa odpowiednio przyrządzone, a największy problem jest z dobrym mięsem bo ciężko porządne mięso na steki dostać.

    • 0 0

  • strzał w 10!

    A ja swój najsmaczniejszy stek zjadłem do tej pory w miejscu, po którym na pewno bym sie tego nie spodziewał, typowo rybnej restauracji na sopockim monciaku. Nie będę sypał nazwami, żeby mnie zaraz kto nie posądził o jakieś ukryte reklamy. W każdym razie nie była to jednorazowa uczta dla mojego podniebienia. Regularnie wcinam tam średnio-wysmażony stek, kiedy mam ochotę na kawał dobrze zrobionego mięsa.

    • 1 0

  • smakoszom wołowinki polecam chudziutką,suszoną

    pełną protein przekąskę o nazwie wild jerky.Ma tylko 64 kalorii i aż 50% protein-na siłownię,na wyjazdy,do pracy,na narty,na odchudzanie.

    • 0 0

  • a co mi tam

    • 0 0

  • NAJWAŻNIEJSZE, jak pisze autor, jest (11)

    mięso na steki - nadal nie wiemy gdzie je kupić. Czyżby to była TAJEMNICA szefów kuchni i piszącego ten artykuł ????

    • 2 0

    • Pewnie w biedronce

      • 0 0

    • (5)

      Jak sie dowiedzialem od szefa Steakhousu LA PAMPA w Gdańsku, sprowadza wolowine argentyńska rasy ANGUS z Niemiec. Bylem, spróbowałem i z szacunkiem muszę powiedzieć że jest to lokal dla najbardziej wymagających gości. Pozdrawiam

      • 2 1

      • Jeśli "najbardziej wymagających gości" (3)

        zadowala lane piwo Tyskie i Lech, ew. Miller, to niestety nie mam więcej pytań... :(

        • 1 1

        • (2)

          TEMATEM JEST WOŁOWINA I STEAKI A NIE PIWO!!! DO STEAKA PIJĘ WINO!!!

          • 0 1

          • (1)

            Owszem, wino. Ale ja na winie się nie znam. Więc jak mam zaufać ludziom, że serwują dobre mięso i wartościowe wino, skoro tym samym ludziom nie przeszkadza fakt, że jedyne piwo jakie mają w lokalu jest beznadziejne. To tak jakby mieć wspaniałą kawiarnię, super ciasta, a herbatę serwować Minutkę albo Sagę. Smaki i jakość dostrzega się wszędzie.

            • 1 0

            • muszę się zgodzić

              kto pije Tyskie ten bezapelacyjnie jest guanojadem

              • 0 1

      • Thanks

        • 0 0

    • Selgros i chyba Makro (3)

      mają argentynę

      • 0 1

      • ok, rozejrzę się

        • 0 0

      • Dzięki

        • 0 0

      • Toś kurka pomógł.

        To hurtownie z cerberami.

        • 0 0

  • niezły stejk to jest z tej blond niewiasty :)

    • 0 0

  • Kocham żryć martwą tkankę mięśniową! (2)

    • 23 7

    • Ja pic krew swinska

      .

      • 1 0

    • A ja pić jeszcze żywą

      tkankę łączną.

      • 7 2

  • Ja polecam restaurację Classic w Oliwie (obok Cafe Delfin) przy pętli tramwajowej (3)

    Pyszne steki, za w miarę przystępną cenę. Nie wiem jak jest w innych restauracjach tego typu, ale te miejsce zrobiło na mnie i mojej rodzinie naprawdę dobre wrażenie.

    • 0 10

    • classic - potwerdzam strasznie słabe jedzenie

      W classicu maja dobra tylko kawe i koktajle.
      Burgery twarde jak podeszwy, kompletnie bez smaku, bulki twarde. frytki nie do zjedzenia!

      a dobre opinie to chyba pracownicy pisza

      • 0 0

    • a ja nie polecam - stek w Classic`u to twarda podeszwa...rzekomo argentyńska (1)

      Drugi raz mnie w ciula nie zrobicie :/

      • 2 0

      • popieram!

        paskudna podeszwa z polskiej krowy mlecznej ma udawać Argentynę
        nigdy więcej!

        • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja