wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Kolacja walentynkowa w wersji deluxe

Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Wiele osób walentynkowy wieczór zamierza spędzić wyjątkowo, warto zatem poświęcić chwilę i wybrać atrakcję, która zaskoczy drugą połówkę. Smacznym i zawsze trafionym pomysłem jest romantyczna kolacja. Sprawdziliśmy, gdzie wybrać się w Trójmieście, żeby poczuć się naprawdę elegancko.



Idealne Walentynki w Trójmieście

Nie wiesz jak zaplanować ten wyjątkowy dzień?
Mamy mnóstwo ciekawych propozycji: kolacje walentynkowe, kino, teatr lub wypad za miasto.
więcej pomysłów w naszym serwisie Walentynki >>



Walentynki wypadają w tym roku dokładnie w połowie tygodnia, więc restauratorzy wydłużają swoją ofertę na kilka dni przed i po święcie zakochanych. Większość z nich serwuje specjalnie przygotowane na tę okazję menu nie tylko 14 lutego, ale przez cały tydzień: od 10 do 18 lutego.

Kolacja walentynkowa w Gdańsku



Restauracja Mercato zaprasza na specjalne menu przygotowane przez Pawła Stawickiego. Walentynkowa 7-daniowa kolacja dostępna jest przez cały tydzień: od 14 do 18 lutego w cenie 195 zł za osobę. W "programie" m.in. tuńczyk z imbirem, chipsem z przegrzebków z majonezem i pomarańczą, a także consomme z kaczki, dorsz w połączeniu z ravioli z pieczonym ziemniakiem. Daniem głównym będzie sezonowana wołowina z kumpiakiem i karczochem, a podsumowaniem słodki deser: tiramisu z sorbetem malinowym i czekoladą. Szef kuchni przygotował ciekawe propozycje dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Specjalne menu w formie food sharingu proponuje restauracja Senso w Gdańsku. Organizatorzy wierzą, że dzielenie się jedzeniem z bliską osobą to jeden z lepszych sposobów na spędzenie walentynek. Oprócz dań głównych, smażonej ostrygi w tempurze, piersi z gęsi z burakiem czy smażonych pierogów z kapustą kimchi i orzechami, skosztujemy także różanych makaroników. Cena za parę wynosi 179 zł.

W gdańskim Eliksirze może nas trafić "strzała amora", poznamy "zakazany owoc" albo poczujemy "zapach kobiety" - takie nazwy zapowiadają kolację organizowaną z okazji 14 lutego. Twórcy kolacji wierzą, że nie tylko ludzie powinni występować w parach, ale także dania z koktajlami, które urozmaicają smak. Koszt kolacji za osobę zaczyna się od 159 zł, a kończy na 199 zł za opcję z doborem koktajli.

Kolację przy muzyce granej na żywo przez duet In Harmony, czyli Annę StefańskąJarosława Jaśkiewicza proponuje restauracja Szafarnia 10. Jako danie główne do wyboru są dwie propozycje: polędwica z dorsza a'la wellington z sosem truflowym z marynowanymi warzywami lub filet z kaczki berberyjskiej z puree z pieczonej pietruszki i wanilii z sosem bordelaise. Cena za 7-daniową kolację to 149 zł/os.

Do Restauracji Filharmonia przyciągnie nas zarówno uroczy widok na Motławę, jak i wykwintne jedzenie. Na gości czeka 5-daniowa kolacja, na którą składają się: mus foie gras na paryskiej bagietce, mule po burgundzku, tajska zupa z owoców morza, kaczka sous vide oraz fondant czekoladowy. Wszystko to w cenie 240 zł/para lub 340 zł/para w opcji z winami.

Słowacki Bistro to miejsce, w którym będąc w centrum miasta, jednocześnie poczujemy się kameralnie. Na przystawkę mamy do wyboru: wolno pieczony jurajski łosoś, podwędzany tatar wołowy lub ostrygę w salsie. Na danie główne natomiast możemy wybrać halibuta lub rostbef surf&turf w towarzystwie krewetki. Podobnie jak w przypadku poprzednich kolacji mamy dwie opcje: sama kolacja dla pary 250 zł lub z doborem win 350 zł.

Sommelierskich opowieści o winie w wykonaniu Tomasza Kalenika będziemy mogli posłuchać w restauracji Correze. Serwowane będą wina z Austrii i Hiszpanii. Cena wynosi 380 zł/para za kolację z doborem win lub 250 zł/para bez niego.

Menu z afrodyzjakami w Gdyni



W Gdyni możemy odwiedzić Przystanek Orłowo, który oferuje kolację w przystępnej cenie 120 zł za osobę. W 5-daniowej kolacji, jako danie główne mamy do wyboru: rostbef, mule po tajsku lub makaron aglio e olio.

Drugim ciekawym miejscem w Gdyni jest z pewnością restauracja Sztuczka, w której przygotowano aż 7-daniowe menu degustacyjne oparte na naturalnych afrodyzjakach. Do dań sommelierzy dobiorą komponujące się wina. Cena różni się w zależności od tego, czy zdecydujemy się na wersję z doborem win (329 zł), czy samą kolację (229 zł).

O odpowiednie przygotowanie dań w Fedde Bistro zadba Jacek Fedde i jego zespół kucharzy. Cieszące podniebienie ravioli z homarem czy volute z raków, to tylko niektóre z afrodyzjaków, które pojawią się na talerzach. Koszt kolacji wynosi 150 zł za osobę.

Jeśli marzy nam się bajkowa atmosfera, to zaplanujmy nastrojową kolację degustacyjną w restauracji Biały Królik, gdzie 14 lutego szef kuchni Marcin Popielarz zaserwuje finałowe danie konkursu San Pellegrino Young Chef: wędzonego halibuta w stylu rybackim.

Espléndidos Gdynia oferuje 4-daniową ucztę przy świecach. Przeżycia smakowe urozmaicą miłosne koktajle i romantyczna muzyka na żywo. Koszt kolacji za parę wynosi 290 zł.

Romantyczny wieczór w Sopocie



Sopot to idealne miejsce na romantyczną kolację, którą warto połączyć ze spacerem po molo lub plażą. Ucztę kulinarną zapewni nam szef kuchni Sławomir HahnL'Entre Villes. Proponuje 5-daniowe menu: owoc granatu, krem z przegrzebków, dorsz poche, grillowana polędwiczka, biała czekolada ze słonym karmelem. Koszt to 160 zł za osobę. Dodatkowo można wykupić nocleg w jednym z baśniowych apartamentów.

Walentynki organizuje także Hotel Rezydent. Stylowe, a jednocześnie kameralne wnętrza restauracji w środowy wieczór oświetlone będą jedynie blaskiem świec, a wyjątkową atmosferę wieczoru podkreślą najpiękniejsze utwory muzyczne wykonane na fortepianie. Koszt to 240 zł za parę.

Jeśli macie ochotę spędzić niezapomniany wieczór w saunach na plaży na aromatycznych seansach lub na kolacji degustacyjnej w romantycznej scenerii, albo połączyć jedno i drugie, to restauracja M15 w Sopocie daje taką możliwość. Ceny zaczynają się od 129 zł za 4-daniową kolację z lampką prosecco, przez 199 zł za 7-daniową kolację, a kończąc na 400 zł za seans w saunie z widokiem na morze, tylko we dwoje.

Najbardziej romantyczny mostek w Sopocie znajduje się przy ulicy Obrońców Westerplatte. Po miłym spacerze restauracja Villa Antonina zaprasza na kolację degustacyjną składającą się z 4 dań. Cena wynosi 100 zł/os.

Restauracja Pescatore mieści się w hotelu Marriott Resort&Spa w Sopocie. Z okazji święta zakochanych przygotowano w niej dwa pakiety do wyboru: jeden obejmuje 4-daniowe menu dla dwojga, muzykę na żywo i romantyczną atmosferę - cena 298 zł/para. W drugim pakiecie dla dwojga znajduje się dodatkowo godzinny masaż aroma - cena 598 zł/para.

Kieliszkiem szampana Mumm, wsłuchując się w melodię płynącą ze skrzypiec, możemy rozpocząć wieczór w restauracji Polskie Smaki. W 5-daniowym menu na pewno interesująco brzmi krem z raków z polskim kremem "fraiche" oraz deser: czekolada z marakują, owocami leśnymi, kawiorem z krupnika. Dodatkowo do kolacji podana zostanie butelka wina, a wśród wszystkich obecnych gości będzie rozlosowany voucher dla dwojga do Sheraton Spa Experience. Cena wynosi 299 zł.

Menu składające się z trzech dań skomponowane przez Tomasza Koprowskiego ma urzekać zakochanych od 12 do 18 lutego w restauracji Art Deco. Na przystawkę proponowany jest łosoś z kawiorem i kaparami, jako danie główne do wyboru mamy krewetki lub polędwicę wołową, a na deser zaplanowano francuską czekoladę Valrhona w połączeniu z szampanem, jagodami, truskawkami i makaronikami. Koszt 220 zł/para.

Na kolację walentynkową zaprasza również Hotel Haffner. W programie: miłosna 7-daniowa uczta przy świecach, czyli m.in. turbot z risotto lub comber z królika z musem z kasztanów. Cena: 149 zł za osobę.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (59)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia