wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Kolacja walentynkowa w wersji deluxe

Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Wiele osób walentynkowy wieczór zamierza spędzić wyjątkowo, warto zatem poświęcić chwilę i wybrać atrakcję, która zaskoczy drugą połówkę. Smacznym i zawsze trafionym pomysłem jest romantyczna kolacja. Sprawdziliśmy, gdzie wybrać się w Trójmieście, żeby poczuć się naprawdę elegancko.



Idealne Walentynki w Trójmieście

Nie wiesz jak zaplanować ten wyjątkowy dzień?
Mamy mnóstwo ciekawych propozycji: kolacje walentynkowe, kino, teatr lub wypad za miasto.
więcej pomysłów w naszym serwisie Walentynki >>



Walentynki wypadają w tym roku dokładnie w połowie tygodnia, więc restauratorzy wydłużają swoją ofertę na kilka dni przed i po święcie zakochanych. Większość z nich serwuje specjalnie przygotowane na tę okazję menu nie tylko 14 lutego, ale przez cały tydzień: od 10 do 18 lutego.

Kolacja walentynkowa w Gdańsku



Restauracja Mercato zaprasza na specjalne menu przygotowane przez Pawła Stawickiego. Walentynkowa 7-daniowa kolacja dostępna jest przez cały tydzień: od 14 do 18 lutego w cenie 195 zł za osobę. W "programie" m.in. tuńczyk z imbirem, chipsem z przegrzebków z majonezem i pomarańczą, a także consomme z kaczki, dorsz w połączeniu z ravioli z pieczonym ziemniakiem. Daniem głównym będzie sezonowana wołowina z kumpiakiem i karczochem, a podsumowaniem słodki deser: tiramisu z sorbetem malinowym i czekoladą. Szef kuchni przygotował ciekawe propozycje dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Specjalne menu w formie food sharingu proponuje restauracja Senso w Gdańsku. Organizatorzy wierzą, że dzielenie się jedzeniem z bliską osobą to jeden z lepszych sposobów na spędzenie walentynek. Oprócz dań głównych, smażonej ostrygi w tempurze, piersi z gęsi z burakiem czy smażonych pierogów z kapustą kimchi i orzechami, skosztujemy także różanych makaroników. Cena za parę wynosi 179 zł.

W gdańskim Eliksirze może nas trafić "strzała amora", poznamy "zakazany owoc" albo poczujemy "zapach kobiety" - takie nazwy zapowiadają kolację organizowaną z okazji 14 lutego. Twórcy kolacji wierzą, że nie tylko ludzie powinni występować w parach, ale także dania z koktajlami, które urozmaicają smak. Koszt kolacji za osobę zaczyna się od 159 zł, a kończy na 199 zł za opcję z doborem koktajli.

Kolację przy muzyce granej na żywo przez duet In Harmony, czyli Annę StefańskąJarosława Jaśkiewicza proponuje restauracja Szafarnia 10. Jako danie główne do wyboru są dwie propozycje: polędwica z dorsza a'la wellington z sosem truflowym z marynowanymi warzywami lub filet z kaczki berberyjskiej z puree z pieczonej pietruszki i wanilii z sosem bordelaise. Cena za 7-daniową kolację to 149 zł/os.

Do Restauracji Filharmonia przyciągnie nas zarówno uroczy widok na Motławę, jak i wykwintne jedzenie. Na gości czeka 5-daniowa kolacja, na którą składają się: mus foie gras na paryskiej bagietce, mule po burgundzku, tajska zupa z owoców morza, kaczka sous vide oraz fondant czekoladowy. Wszystko to w cenie 240 zł/para lub 340 zł/para w opcji z winami.

Słowacki Bistro to miejsce, w którym będąc w centrum miasta, jednocześnie poczujemy się kameralnie. Na przystawkę mamy do wyboru: wolno pieczony jurajski łosoś, podwędzany tatar wołowy lub ostrygę w salsie. Na danie główne natomiast możemy wybrać halibuta lub rostbef surf&turf w towarzystwie krewetki. Podobnie jak w przypadku poprzednich kolacji mamy dwie opcje: sama kolacja dla pary 250 zł lub z doborem win 350 zł.

Sommelierskich opowieści o winie w wykonaniu Tomasza Kalenika będziemy mogli posłuchać w restauracji Correze. Serwowane będą wina z Austrii i Hiszpanii. Cena wynosi 380 zł/para za kolację z doborem win lub 250 zł/para bez niego.

Menu z afrodyzjakami w Gdyni



W Gdyni możemy odwiedzić Przystanek Orłowo, który oferuje kolację w przystępnej cenie 120 zł za osobę. W 5-daniowej kolacji, jako danie główne mamy do wyboru: rostbef, mule po tajsku lub makaron aglio e olio.

Drugim ciekawym miejscem w Gdyni jest z pewnością restauracja Sztuczka, w której przygotowano aż 7-daniowe menu degustacyjne oparte na naturalnych afrodyzjakach. Do dań sommelierzy dobiorą komponujące się wina. Cena różni się w zależności od tego, czy zdecydujemy się na wersję z doborem win (329 zł), czy samą kolację (229 zł).

O odpowiednie przygotowanie dań w Fedde Bistro zadba Jacek Fedde i jego zespół kucharzy. Cieszące podniebienie ravioli z homarem czy volute z raków, to tylko niektóre z afrodyzjaków, które pojawią się na talerzach. Koszt kolacji wynosi 150 zł za osobę.

Jeśli marzy nam się bajkowa atmosfera, to zaplanujmy nastrojową kolację degustacyjną w restauracji Biały Królik, gdzie 14 lutego szef kuchni Marcin Popielarz zaserwuje finałowe danie konkursu San Pellegrino Young Chef: wędzonego halibuta w stylu rybackim.

Espléndidos Gdynia oferuje 4-daniową ucztę przy świecach. Przeżycia smakowe urozmaicą miłosne koktajle i romantyczna muzyka na żywo. Koszt kolacji za parę wynosi 290 zł.

Romantyczny wieczór w Sopocie



Sopot to idealne miejsce na romantyczną kolację, którą warto połączyć ze spacerem po molo lub plażą. Ucztę kulinarną zapewni nam szef kuchni Sławomir HahnL'Entre Villes. Proponuje 5-daniowe menu: owoc granatu, krem z przegrzebków, dorsz poche, grillowana polędwiczka, biała czekolada ze słonym karmelem. Koszt to 160 zł za osobę. Dodatkowo można wykupić nocleg w jednym z baśniowych apartamentów.

Walentynki organizuje także Hotel Rezydent. Stylowe, a jednocześnie kameralne wnętrza restauracji w środowy wieczór oświetlone będą jedynie blaskiem świec, a wyjątkową atmosferę wieczoru podkreślą najpiękniejsze utwory muzyczne wykonane na fortepianie. Koszt to 240 zł za parę.

Jeśli macie ochotę spędzić niezapomniany wieczór w saunach na plaży na aromatycznych seansach lub na kolacji degustacyjnej w romantycznej scenerii, albo połączyć jedno i drugie, to restauracja M15 w Sopocie daje taką możliwość. Ceny zaczynają się od 129 zł za 4-daniową kolację z lampką prosecco, przez 199 zł za 7-daniową kolację, a kończąc na 400 zł za seans w saunie z widokiem na morze, tylko we dwoje.

Najbardziej romantyczny mostek w Sopocie znajduje się przy ulicy Obrońców Westerplatte. Po miłym spacerze restauracja Villa Antonina zaprasza na kolację degustacyjną składającą się z 4 dań. Cena wynosi 100 zł/os.

Restauracja Pescatore mieści się w hotelu Marriott Resort&Spa w Sopocie. Z okazji święta zakochanych przygotowano w niej dwa pakiety do wyboru: jeden obejmuje 4-daniowe menu dla dwojga, muzykę na żywo i romantyczną atmosferę - cena 298 zł/para. W drugim pakiecie dla dwojga znajduje się dodatkowo godzinny masaż aroma - cena 598 zł/para.

Kieliszkiem szampana Mumm, wsłuchując się w melodię płynącą ze skrzypiec, możemy rozpocząć wieczór w restauracji Polskie Smaki. W 5-daniowym menu na pewno interesująco brzmi krem z raków z polskim kremem "fraiche" oraz deser: czekolada z marakują, owocami leśnymi, kawiorem z krupnika. Dodatkowo do kolacji podana zostanie butelka wina, a wśród wszystkich obecnych gości będzie rozlosowany voucher dla dwojga do Sheraton Spa Experience. Cena wynosi 299 zł.

Menu składające się z trzech dań skomponowane przez Tomasza Koprowskiego ma urzekać zakochanych od 12 do 18 lutego w restauracji Art Deco. Na przystawkę proponowany jest łosoś z kawiorem i kaparami, jako danie główne do wyboru mamy krewetki lub polędwicę wołową, a na deser zaplanowano francuską czekoladę Valrhona w połączeniu z szampanem, jagodami, truskawkami i makaronikami. Koszt 220 zł/para.

Na kolację walentynkową zaprasza również Hotel Haffner. W programie: miłosna 7-daniowa uczta przy świecach, czyli m.in. turbot z risotto lub comber z królika z musem z kasztanów. Cena: 149 zł za osobę.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (59)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia