• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolacja mikołajkowa w Grand Cru

Olga Miłogrodzka
8 grudnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Dzisiejszą kolację przygotowałem w oparciu o tradycyjne smaki, jednak w nowej odsłonie. To moja interpretacja wigilijnych dań - powiedział Tomasz Król, szef kuchni restauracji Grand Cru.
Dzisiejszą kolację przygotowałem w oparciu o tradycyjne smaki, jednak w nowej odsłonie. To moja interpretacja wigilijnych dań - powiedział Tomasz Król, szef kuchni restauracji Grand Cru.

Świąteczna kolacja w gdańskim hotelu Grand Cru zorganizowana została w tym roku dzień po święcie ku czci świętego Mikołaja. Dla gości była okazją do skosztowania dań wigilijnych w interpretacji szefa kuchni - Tomasza Króla.



Podobnie jak w roku ubiegłym, tak i w tym, gospodarze gdańskiego hotelu Grand Cru przygotowali dla swoich partnerów i kontrahentów kolację mikołajkową - w podzięce za rok współpracy, z nadzieją oderwania gości, choć na chwilę, od przedświątecznego szaleństwa. Kilkoma ciepłymi słowami, przy herbacie doprawionej imbirem, goździkami, anyżem, whisky, marakują i miodem, wszystkich zebranych powitał dyrektor hotelu, Marcin Stachów.

Spotkanie było okazją do skosztowania dań świątecznych w interpretacji Tomasza Króla - szefa kuchni restauracji Grand Cru, który poczęstunkowi nadał formę angielskiego bankietu.

Ryby przede wszystkim

- Kolację przygotowałem w oparciu o tradycyjne smaki, ale w nowej odsłonie. Karpia na przykład zaproponowałem w formie terriny z dodatkiem rodzynek, pieczonych jabłek oraz kremu cytrynowego. Wątróbkę z dorsza upiekłem z bitą śmietaną, a doprawiłem żurawiną i kiełkami. Wędzonemu pstrągowi towarzyszy ciemny krem na bazie sepii z mątwy i jajko przepiórcze. Dodatkiem, dla przełamania smaku, jest tu kawałek różowego imbiru. Łosoś z kolei, przygotowany na ciepło, duszony był w karmelizowanych owocach i kardamonie. Z wigilijnych potraw mamy jeszcze zupy: słodki barszcz czerwony doprawiony wędzonymi owocami oraz krem grzybowy - miks rydzów, borowików i kurek - z dodatkiem prażonych migdałów - wyjaśniał Tomasz Król.
  • Tomasz Król - szef kuchni restauracji Grand Cru
  • Desery kremowe: jeden z białej czekolady polany sosem z marakui, drugi o smaku z mango z musem czekoladowym z quantro
  • Gospodarze hotelu Q Grand Cru w Gdańsku, m.in. Małgorzata Marynowska (czwarta z lewej) oraz Marcin Stachów (drugi z prawej)
  • Łosoś duszony w karmelizowanych owocach i kardamonie
  • Dania rybne przygotowane zostały w postaci przekąsek. Na zdjęciu m.in. wędzony pstrąg z kremem na bazie sepii z mątwy, jajem przepiórczym oraz  kawałkiem różowego imbiru.

- Ciast także przygotowałem kilka. Sernik upiekłem z kwaskowatymi malinami, ozdobiłem zaś nie tyle polewą, co kakaową chałwą. Makowiec upiekłem tradycyjny, to znaczy na kruchym cieście, towarzyszy mu jednak niestandardowo marcepan. Ciasto dyniowo-marchewkowe doprawiłem anyżem z sambucą - dodał.
Pośród deserów na stole znalazły się także dwa kremy - jeden z białej czekolady, polany sosem z marakui, drugi o smaku mango z musem czekoladowym doprawionym cointreau.

Daniem świątecznym, choć nie wigilijnym, była z kolei kaczka - gotowana sous-vide, z dodatkiem wędzonych owoców: gruszki i śliwki. Do tego łazanki z oliwą bazyliową lub puree z dodatkiem topinambura - korzennego warzywa, które wraca na polskie stoły w wielkim stylu - oraz marchew z dużą ilością imbiru i brązowego cukru.

Trwające dwie godziny spotkanie zakończyła loteria wizytówkowa, w której do wygrania były dwudniowy pobyt w krakowskim hotelu Q oraz voucher do restauracji Grand Cru w Gdańsku.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (14) 3 zablokowane

  • będzie cos za darmo? (3)

    • 4 1

    • tak ! (1)

      powietrze !

      • 2 0

      • muszę tam być w takim razie

        • 2 1

    • szatnia.

      • 1 0

  • Jak mozna jesc ryby i kaczki ktore kiedys zyly , mialy rodziny , marzenia ?...to barbarzynstwo . (1)

    dlaczego kaczki i ryby nie maja pogrzebow po smierci tylko sa jedzone ?. barbarzynstwo trwa !

    • 5 14

    • Jak?

      ze smakiem.

      • 2 0

  • fajnie fajnie

    tylko co z tego...

    • 14 1

  • wspaniala inicjatywa (2)

    dobrze jest na chwile zatrzymac sie przy lososiu w sosie pistacjowym i kontemplowac los tych, ktorzy siedzą przy plackach ziemniaczanych!

    • 13 2

    • rydze borowiki i kurki w grudniu...

      mmmm mrożoneczki palce lizac :) jedyne 39zl za porcyjke z tostem. swiezynka!

      • 2 0

    • Akurat ja wolę placki ziemniaczane z własnych działkowych ziemniaków niż hodowlanego łososia z Norwegii - jeszcze jakby dzikiego łososia podali albo halibuta to faktycznie nie ma co porównywać (aczkolwiek jestem wielkim fanem placków ziemniaczanych )- ale hodowlane ryby to sam syf.
      Swoją drogą to chętnie spróbowałbym wykonać w domu dobrą rybkę pieczoną w jakieś glazurze - proszę o przepis.

      • 2 0

  • Kolacja mikołajkowa???

    Może seks mikołajkowy itp.
    Przypominam, że św. Mikołaj był biskupem katolickim, a nie jakimś mikołajkiem

    • 10 1

  • Brak bigsu, kartofli i schabowego.

    Nic nie ma tam do jedzenia.

    • 12 0

  • Topinambur i topinambur

    Ile razy dziennie mozna jeść topinambur?
    Marzę o ziemniakach, ale to passe.

    • 13 0

  • Gratuluję

    :)

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja