• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Kolacja dla Ziemi

22 kwietnia obchodzony jest Międzynarodowym Dniem Ziemi. Temat natury dyktuje nam formułę całego wydarzenia. Podchodząc w oryginalny sposób do zwykłych obrzędów oddających hołd Ziemi, chcemy w wyjątkowy sposób uszanować dary natury. Angażując zarówno naszych gości jak i nas samych (organizatorów) i zaproszonych szefów kuchni do tych aktywności związanych z poszanowaniem natury i tradycji, tym samym oddamy się refleksji ekologicznej.

maj 5

niedziela, godz. 12:00 - 16:00

Sopot,
bilety 190 zł
ulgowy 95 zł
maj 26

niedziela, godz. 16:00 - 19:00

Sopot,
bilety 250 zł
ulgowy 225 zł
"Kolacja dla Ziemi", wydarzenie organizowane przez JRE Polska (Jeunes Restaurateurs), zrzeszające młodych szefów kuchni i restauratorów w Polsce. W dniu 22 kwietnia w Pałacu Ciekocinko przygotowana zostanie 8-daniowa kolacja degustacyjna, która serwowana będzie wyłącznie przy świecach, bez użycia prądu.

Większość potraw serwowanych tego wieczoru kucharze również przygotują bez użycia energii elektrycznej, na łonie natury, korzystając wyłącznie z dawnych technik, wymieniając się spostrzeżeniami, zwyczajami i tradycjami kulturowymi. Dania bazować będą głownie na warzywach i rybach, danie mięsne zaś zostanie przyrządzone z dziczyzny, tak by wyeliminować udział zwierzyny hodowlanej i związane z nią konsekwencje ekologiczne.

Zachęcamy Państwa do udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu, do zaangażowania się w program, jaki przygotowaliśmy na ten dzień, zakładający Wasz czynny udział w odnowie leśnego ekosystemu poprzez sadzenie drzew oraz zwiększanie świadomości ekologicznej i wiedzy o tradycyjnej kuchni poprzez umożliwienie dialogu z szefami kuchni, którzy będą cały czas do Państwa dyspozycji.

Formuła wydarzenia

Kolacja nie jest jedynym kluczowym elementem wydarzenia. Zapraszając Państwa tego dnia już na godzinę 15:00, przed kolacją zaplanowaliśmy dla Państwa również aktywności związane z charakterystycznymi obrzędami dla tego dnia.

Odnawianie lasu z Nadleśnictwem Choczewo

Rezygnując z tradycyjnej akcji sprzątania lasu czy plaży ze śmieci, postanowiliśmy pomóc Ziemi w inny sposób, pozostawiając długotrwały ślad w postaci odbudowy leśnego ekosystemu. Z pomocą Nadleśnictwa Choczewo, udadzą się Państwo dorożkami na teren 300m2, gdzie pomogą Państwo leśniczym w odnawianiu lasu. Nie tylko będą Państwo mogli posadzić jedno drzewo lub kilka, ale i poznają również trud pracy leśniczego i wysiłek idący za posadzeniem jednego drzewa.

Kolacja będzie przygotowana przez czterech szefów kuchni:

Paweł Dołżonek z restauracji 1906, Pałacu Ciekocinko Hotel Resort & Wellness
Adrian Klonowski z restauracji Metamorfoza w Gdańsku, którzy są członkami stowarzyszenia JRE.

Oraz dwóch zaproszonych zagranicznych szefów kuchni z europejskiego stowarzyszenia JRE, w tym m.in.:
Lukas Kapeller z Austrii.

Opinie

Wydarzenia

Najnowsze artykuły