• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Koktajle na lato: smakują i cieszą oko

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
22 czerwca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Letnie koktajle powinny orzeźwiać, gasić pragnienie, efektownie wyglądać i rzecz jasna wyróżniać się smakiem. Autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie trójmiejskich restauracji i koktajlbarów. Na zdjęciu: włoski gin infuzowany, pomarańcza z tonikiem. Letnie koktajle powinny orzeźwiać, gasić pragnienie, efektownie wyglądać i rzecz jasna wyróżniać się smakiem. Autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie trójmiejskich restauracji i koktajlbarów. Na zdjęciu: włoski gin infuzowany, pomarańcza z tonikiem.

Kalendarzowe lato dopiero przed nami, ale temperatury pokazują, że za oknem już się rozpoczęło. Jedni chętnie wystawiają się na działanie promieni słonecznych, inni raczej szukają cienia, żeby się schłodzić. Jednak każdy potrzebuje orzeźwienia, które mogą przynieść koktajle w najlepszym wydaniu. Swoimi przepisami podzielili się z nami trójmiejscy szefowie barów.



Najchętniej wybieram koktajle:

Jedną z częściej wybieranych pozycji przez klientów baru High 5 z widokiem na Motławę jest drink Gold Miner. To bardzo odświeżające połączenie ginu, lokalnego Goldwassera, który nadaje drinkowi anyżowy posmak oraz sherry, który uzupełniany jest o samodzielnie robioną przez barmanów pianę z białego bzu, toniku oraz soli morskiej.

- Na letnie gorące dni polecam piña coladę - drink, który został stworzony przez Ramóna "Monchito" Marrero w hotelu Caribe Hilton. Ponieważ w tym roku sieć Hilton obchodzi swoje setne urodziny, koktajl ten ma dla nas sentymentalne znaczenie. Oryginalnie składał się jedynie z kokosowego mleka, białego rumu i świeżego ananasa. Nasza piña colada zawiera dodatkowo kokosowy likier i syrop homemade, który przygotowujemy sami na bazie wiórków kokosowych - mówi Marcin Żabinski, Bar Manager w hotelu Hilton.


  • Koktajl El Flamingo
  • Orzeźwiające koktajle mogą zawierać odrobinę słodyczy.
  • Egzotyczne propozycje od Coctail Bar Max&Dom Whisky.
  • Koktajl Pornstar Martini
  • Koktajl Missionary's Downfall
  • Orzeźwiające koktajle na letnie dni.
  • Letnie koktajle powinny orzeźwiać, gasić pragnienie, efektownie wyglądać i rzecz jasna wyróżniać się smakiem. Autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie trójmiejskich restauracji i koktajlbarów.
  • Orzeźwiające koktajle na letnie dni.
  • Najlepsi barmani potrafią przygotować koktajle, które potrafią zaskoczyć. 

Na zdjęciu: Łukasz Piotrowski, barman w Le Bar znajdującym się w Hotelu Sofitel Grand.
  • Autorski koktajl z czekoladą.
  • Egzotyczne propozycje od Coctail Bar Max&Dom Whisky.
  • Pinacolada podawana w ananasie.
Hitem letnich propozycji są tzw. koktajle typu Spritz - czyli musujące koktajle o odrobinę obniżonej zawartości mocnego alkoholu. Przykładem jest Belvedere Spritz, serwowany w Restauracji Nowy Świat, z winem musującym, cytrusami, świeżą szałwią oraz jagodami lub w wersji z domowym przetworem z poziomek, tzw. Wild Spritz.

- Oprócz tego od kilku sezonów ulubionym letnim koktajlem naszych gości jest koktajl o nazwie From rhubarb with love serwowany z miniaturką Cointreau, świeżym sokiem z rabarbaru, aperolem, miodem i cytrusami. Kolejna nasza propozycja na lato to odświeżający koktajl Irish Tea - z irlandzką whiskey Tullamore, kordiałem na bazie trawy cytrynowej oraz herbaty rooibos i pudrem cytrusowym - przekonuje Marek PobłockiRestauracji Nowy Świat w Sopocie.
Autorskim sposobem restauracji Canis na upały jest koktajl Border Collie. Jest to drink na bazie prosecco oraz wódki infuzowanej jabłkiem. Delikatne bąbelki pobudzają i relaksują po upalnym dniu, a dodatek mięty orzeźwia - jest to słodko-kwaśna propozycja.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


- Nasi goście przepadają również za włoskim ginem Malfy, infuzowanym pomarańczą lub grejpfrutem, o cytrusowo-ziołowych nutach. W restauracji organizujemy "Czwartki z ginem", podczas których orzeźwiający drink z ginem Malfy i tonikiem jest w cenie promocyjnej - mówi Marta Sałek, manager restauracji Canis.
Autorskie, ciekawie podane koktajle serwuje również Mała Sztuka:

- Mała Sztuka bazuje na koktajlach klasycznych oraz tiki. Szukamy ciekawych smaków, niebanalnych połączeń oraz przykuwającego uwagę sposobu podania. Klasyki zamieniamy w taki sposób, aby smakowały wszystkim, a koktajle tiki przez owoce oraz rum są nietuzinkowe. Wśród naszych propozycji znajdziecie: Missionary's Downfall, orzeźwiający smak brzoskwini, mięty i ananasa, idealny podczas upałów. El Flamingo to druga odsłona naszego koktajlu bazującego na truskawce, gorzkim campari, dużej ilości rumu oraz cynamonie. Delikatny w smaku, aczkolwiek słodko-gorzki. Urzeka wszystkie panie i nie tylko. Trzeci nasz kluczowy koktajl to Pornstar Martin, czyli klasyka koktajli, orzeźwiający, bazujący na wódce, z marakują, wanilią oraz prosseco. Idealny na upały, słodko-kwaśny i z bąbelkami - opowiada Aleksander Pelowski.
Na luksusowy koktajl z historią, którego bazą jest szampan, możemy się wybrać do Le Bar mieszczącego się hotelu Sofitel Grand w Sopocie.

- W 1972 roku Mirko Stocchetto podczas swojej zmiany w mediolańskim barze Basso pomylił się podczas robienia koktajlu Negroni, w którego skład wchodzą gin, wermut włoski i Campari. Wlewając przez pomyłkę wino musujące zamiast ginu stworzył przez przypadek twist na legendarnym koktajlu serwowanym w barach od 1919 roku. W Le Bar uznaliśmy, że najwyższa pora na twist Negroni Sbagliato. Zastąpiliśmy Campari likierem z karczocha, który zainfuzowaliśmy dodatkowo bardzo wysokiej jakości czekoladą. Winem musującym, którego używamy do nadania koktajlowi rześkości musi być oczywiście szampan. Koktajl aromatyzujemy olejkami ze skórki pomarańczy oraz odrobiną mezcalu, który zapewnia kompozycji element tajemniczości, uzupełniając go dymną nutą pochodzącą z wędzenia serca agawy, z którego pozyskiwany jest ten alkohol - opowiada Łukasz Piotrowski, barman w Le Bar w hotelu Sofitel Grand Sopot.

  • Orzeźwiające koktajle na letnie dni.
  • Spritz na letnie orzeźwienie
  • Orzeźwiające koktajle na letnie dni.
  • Włoski gin infuzowany, pomarańcza z tonikiem.
  • Koktajl serwowany w Restauracji Nowy Świat.
Restauracja i koktajlbar Eliksir, znajdujący się na gdańskim osiedlu Garnizon, słynie z odważnych połączeń smakowych. Koktajle serwowane są nie tylko samodzielnie, ale również w formie foodpairingu z daniami.

- W Eliksirze menu zmieniamy co dwa miesiące. W letniej karcie koktajli będzie więcej bąbelków, a więc szampana, prosecco oraz cavy, które bardziej odświeżają i gaszą pragnienie. Szprycery to najczęściej wybierane przez gości koktajle w okresie letnim. Okres letni daje możliwości przygotowania takich wspaniałych napojów jak np. piwo truskawkowe, które produkujemy sami na bazie truskawek kaszubskich, cukru, wody oraz drożdży czy piwo rabarbarowe albo jabłkowe, również z polskich jabłek. Takie piwo ma bardzo małą zawartość alkoholu - do 0,5 proc., więc doskonałe jest również do stworzenia na jego bazie bardziej skompilowanego koktajlu - zapewnia współwłaściciel Eliksiru, Mateusz Trzeciak.
Szefowie baru potrafią przygotowywać najlepsze drinki. Po autorskie smaki można wybrać się do jednego ze wspomnianych koktajlbarów. Warto jednak znać kilka trików, które urozmaicą wszystkim znane receptury lub zaskoczyć przyjaciół smacznym, ale jednak prostym do wykonania w domu koktajlem.

- W ciepłe, letnie dni każdy z nas zasługuje na odrobinę orzeźwienia, a co pomoże nam lepiej ochłodzić temperaturę, jak nie koktajle, takie, które można szybko i z naszych rodzimych, sezonowych owoców i warzyw przygotować samemu w domu? Jednym z takich owoców, który idealnie wpasuje w tę letnią aurę, jest truskawka. W połączeniu ze znanym wszystkim i lubianym przez każdego mojito, stworzymy naprawdę smaczny i przede wszystkim letni koktajl, który podbije serca znajomych podczas ciepłych wieczorów. Przepis jest banalnie prosty, wszystko czego potrzebujesz to 50 ml ulubionego białego rumu, sok z połowy limonki, 2 łyżeczki białego albo brązowego cukru, garść mięty, 7-8 truskawek i woda gazowana. Natomiast klasyczne połączenie, tj. gin i tonik w koktajlu można odrobinę urozmaicić, dodając kilka plastrów świeżego ogórka, odrobinę bazylii i gałązkę rozmarynu. Innym pomysłem na klasyczny gin z tonikiem jest dodanie 20-25 ml soku z pędu sosny oraz dwóch części limonki - doradza Pavlo Gorianskyi, szef baru w Eliksirze.
Od ponad 20 lat na koktajlowej mapie Polski obecny jest Coctail Bar Max & Dom Whisky. Ich flagowymi trunkami są te tworzone na świeżych egzotycznych owocach, na nich bazują też letnie propozycje. Marta Krawczyk, PR&Marketing Manager podzieliła się z nami przepisami na dwa orzeźwiające koktajle, które komponować się będą z upalną aurą.

Koktajl na kruszonym lodzie z owocami


Składniki:
świeża limonka i grejpfrut;
40 ml Crespo GIN;
20 ml likier Giffard Mandarynka;
20 ml sok z limonki;
10 ml syrop Giffard mango;
kruszony lód.

Sposób przygotowania:
W wysokiej szklance muddlerujemy (czyli wygniatamy) cząstki limonki i grapefruita z brązowym cukrem trzcinowym, następnie wsypujemy kruszony lód i wlewamy pozostałe składniki. Na koniec wszystko mieszamy łyżką barmańską. Ozdabiamy świeżymi owocami.

Koktajl melonowo-malinowy na miksowanych owocach


Składniki:
garść świeżych lub mrożonych malin, 1/3 świeżego melona;
40 ml rumu Chairman's Reserve;
20 ml likier kokosowy Clement Mahina Coco;
20 ml sok z limonki;
kruszony lód.

Sposób przygotowania:
Do blendera wsypujemy owoce, garść kruszonego lodu, a następnie wlewamy wszystkie składniki płynne. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji (ok. 2 min), następnie przelewamy do wysokiego szkła (hurricane glass) i ozdabiamy świeżymi owocami.

Modne wina: bezalkoholowe i wegańskie



  • Orzeźwiające koktajle na letnie dni.
  • Koktajl serwowany w Restauracji Nowy Świat.
  • Orzeźwiające koktajle na letnie dni.
  • Włoski gin infuzowany, pomarańcza z tonikiem.
  • Orzeźwiające koktajle na letnie dni.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (34) 6 zablokowanych

  • rzeczywiście cieszą oko (2)

    jednak ceny pewnie tylko dla turystów z zachodu

    • 21 3

    • Luneta i meduza

      Dla mniej ogarniętych w temacie, seta i galareta. Gorzałka lekko schlodzona

      • 3 5

    • Słupsk Szczecin Poznań a przedewszystkim ślązaków

      panisków z zachodu Polski znaczy

      • 1 3

  • (5)

    El Flamingo - więcej plastyku!!! Tego nam potrzeba nad polskim morzem. I jeszcze do każdego drinka dajmy 3 słomki !!!

    • 23 7

    • w Małej Sztuce (4)

      wykorzystujemy biodegradowalne lub stalowe słomki :) tę ze stali nierdzewnej własnie widać na zdjęciu z flamingiem.
      Pozdrawiam!

      • 6 2

      • Flaming też całkiem nieźle (3)

        biodegradowalny...
        Rozumiem, ze stalowe słomki tez oddajecie na złom, a nie wyrzucacie do śmieci jak już się zużyją, pogną, zniszczą?

        • 2 8

        • i szkła też niepotrzebnie używają... (1)

          ... wszyscy powinni po prostu czerpać wodę dłonią ze strumienia!

          • 10 1

          • Jeszcze nie ma mody na nieużywanie szkła.

            Chociaż tez pewnie niedługo stanie się modne minimalizowanie użycia szkła, ponieważ ono rozkłada się około 4000 lat.
            Jak kilku ekologów się zbierze i zaczną protestować przeciwko opakowaniom ze szkła, bo się można skaleczyć szkłem na dnie oceanu, to manager lokalu pewnie tu napisze że używają tylko drewnianych korytek, czy innych kamiennych słojów.

            • 5 3

        • po słomki to Marek z Edkiem przyjeżdża

          • 3 0

  • gasić pragnienie??? Kazdy alkochol tylko je potenguje!! (1)

    • 19 4

    • ciiii

      przecież chodzi o to żeby zamówić kolejne i dalej wmawiać że gaszą pragnienie.
      Nie psuj biznesu!

      • 8 1

  • foodpairing

    Jak dostane swoje +500 to sobie taki foodpairing zrobie.
    Grunt, żeby sponiewierało.
    Dla Marcysi będzie flaming.

    • 7 5

  • Craft Cocktails (9)

    Craft Cocktails na szerokiej w Gdańsku to najlepszy bar tego typu. Serwują klasyczne drinki na bazie samorobnych syropów, infuzji etc. Szkoda ze autorka nie zwróciła się do Nich

    • 9 12

    • To prawda. Nie chodze po knajpach,ale byla u nas rodzina na kilka dni no i poszlismy "na miasto". Trafilismy do kraft coctail m.in. Drinki/koktajle rewelacja. Jeszcze wieksza to wystroj glownej,kameralnej sali. Kuzyn i my bylismy zachwyceni. Zrobione z niesamowitym smakiem.

      • 4 7

    • Dobry towar nie musi sie reklamowac ;)

      • 8 2

    • Infuzja (6)

      W medycynie, to podawanie do organizmu płynów drogami innymi niż naturalne. Przykładami infuzji są:
      infuzja dożylna
      infuzja doszpikowa

      Czyli dają kroplówki z drinka? Czy używają słów, których znaczenia nie znają?

      • 6 2

      • Infuzja (5)

        Jest to po prostu tłumaczenie z języka angielskiego (używane na całym świecie, które jest jak najbardziej błędne, jednak "napar" z ginu i zielonej herbaty brzmi trochę dziwnie ;) )
        Dziękujemy bardzo za miłe słowa ! :)

        • 3 5

        • Więc lepiej używać błędnego obcego słowa, (4)

          bo tak jest modnie i wydaje się być bardziej profesjonalnie.
          Ciekawa logika:)
          Rum z Colą tez nazywacie Prosecco, bo mimo że błędnie nazwane to chwytliwsza nazwa przygania więcej klientów?

          • 5 2

          • (3)

            Chyba lepiej tak, skoro na całym świecie jest to przyjęte :)
            Większość ludzi zamawiając latte w kawiarni oczekuje kawy, a nie szklanki mleka. To samo z Aperolem - obsługa domyśla sie ze chodzi o spritz, a nie o czysty aperol w szklance :)

            • 0 2

            • Miliardy much jedzą g... (2)

              nie mogą się mylić!
              Nie jestem pewien czy lepiej jest nazywać coś złym określeniem, tylko dlatego że lepiej marketingowo brzmi nazwa zapożyczona z angielskiego.
              Ale widać biznes musi się kręcić i jak ludzie chcą "autorskiego" drinka , to trzeba w niego wrzucić kilka trudnych słów o nie do końca jasnym sensie, ale brzmiących bardzo profesjonalnie. Wtedy klient zadowolony i kasa pełna.
              Nie ważne co, ważne że modne!

              • 2 2

              • Echhh... (1)

                Więc cwaniaki przestańcie mówić słowa jak choćby: garaż, biznes, didżej, itp... Skoro zapożyczenia to taki problem :)

                • 0 3

              • Po Tobie widać że czytanie tekstu ze zrozumieniem jest problemem:)

                Wytłumaczę więc...
                Nie chodzi o zapożyczenia same w sobie, problemem są zapożyczenia, które używane są tylko dlatego, że "modnie" brzmią, bez jakiejkolwiek refleksji nad ich znaczeniem.

                • 4 1

  • nie wiem czy to jest dobrze, (1)

    że tak aktywnie promuje się alkoholizm na tym portalu,
    mało pijaków w trójmiescie?

    alkoholik w garniturze i pod krawatem to taki sam pijak, jak ten z wódką w krzakach ; otoczenie obydwu cierpi tak samo

    • 27 13

    • Kazdy pijak w garniturze w przyszłosci wyglada jak pijak menel bo w koncu wszystko przepije.

      popatrz na tak zwane gwiazdy najnowszy przykład Matthew Perry z serialu przyjaciele ,jak obecnie wygląda tez był alkoholikiem w garniturze .

      • 0 5

  • Jasne, koktajle alkoholowe w upał z pewnością przyniosą orzeźwienie. Co za bzdury.

    • 12 1

  • Aperol spritz (6)

    We Włoszech w miejscowościach turystycznych koszt 5-6 EUR razem z przekąskami (aperitivo)... W Gdańsku to koszt 30 zł za napój a przekąski min 25 zł...

    • 14 2

    • Ceny we włoskich cocktail barach są wyższe.

      Aperol Spritz czy Negroni zrobią wszędzie, ale autorskie cocktaile w renomowanych miejscówkach to ok 8-10 euro.

      • 3 5

    • Aperol (1)

      Aperol w sklepie we wloszech kosztuje MNIEJ niz polskie lokale kupują za cenę netto. To samo prosecco.
      Takie dziwne ?
      Rum Havana 3 letnia w sklepie 9 euro. U nas w sklepie 60zl.

      • 3 0

      • Harvester

        To prawda: te produkty we Włoszech są tańsze, a mimo to autorskie cocktaile w dobrych cocktail barach są nieco droższe, niż w Polsce.

        • 3 1

    • W Polsce mimo niskich zarobków szystko jest drozsze to normalne wkocu to 3 swiat! (2)

      • 5 3

      • Nie, nie wszystko jest w Polsce droższe. (1)

        Ale żeby to wiedzieć, trzeba czasem gdzieś pojechać (niekoniecznie do Łeby).

        • 1 4

        • Opowiedz nam zatem co nieco o swoich ostatnich podróżach, bardzo prosimy.

          • 1 3

  • Nie rozumiem fenomenu aperolu - obrzydliwe to jest

    • 4 6

  • najlepsze to 4 piwa i ćwiara wódki, gasi pragnienie, nie trzeba więcej poprawiać, mega skład i działanie, a w dzisiejszych czasach cena tylko 30 Złotych za ten komplet czyni go bezkonkurencyjnym.

    • 2 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja