wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Koktajle na lato: smakują i cieszą oko

Letnie koktajle powinny orzeźwiać, gasić pragnienie, efektownie wyglądać i rzecz jasna wyróżniać się smakiem. Autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie trójmiejskich restauracji i koktajlbarów. Na zdjęciu: włoski gin infuzowany, pomarańcza z tonikiem.
Letnie koktajle powinny orzeźwiać, gasić pragnienie, efektownie wyglądać i rzecz jasna wyróżniać się smakiem. Autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie trójmiejskich restauracji i koktajlbarów. Na zdjęciu: włoski gin infuzowany, pomarańcza z tonikiem. mat.pras. Canis

Kalendarzowe lato dopiero przed nami, ale temperatury pokazują, że za oknem już się rozpoczęło. Jedni chętnie wystawiają się na działanie promieni słonecznych, inni raczej szukają cienia, żeby się schłodzić. Jednak każdy potrzebuje orzeźwienia, które mogą przynieść koktajle w najlepszym wydaniu. Swoimi przepisami podzielili się z nami trójmiejscy szefowie barów.



Najchętniej wybieram koktajle:

na bazie prosecco lub szampana 21%
z mocnym alkoholem 13%
słodkie: owocowe lub z czekoladą 8%
orzeźwiające i klasyczne 42%
bezalkoholowe 16%
zakończona Łącznie głosów: 223
Jedną z częściej wybieranych pozycji przez klientów baru High 5 z widokiem na Motławę jest drink Gold Miner. To bardzo odświeżające połączenie ginu, lokalnego Goldwassera, który nadaje drinkowi anyżowy posmak oraz sherry, który uzupełniany jest o samodzielnie robioną przez barmanów pianę z białego bzu, toniku oraz soli morskiej.

- Na letnie gorące dni polecam piña coladę - drink, który został stworzony przez Ramóna "Monchito" Marrero w hotelu Caribe Hilton. Ponieważ w tym roku sieć Hilton obchodzi swoje setne urodziny, koktajl ten ma dla nas sentymentalne znaczenie. Oryginalnie składał się jedynie z kokosowego mleka, białego rumu i świeżego ananasa. Nasza piña colada zawiera dodatkowo kokosowy likier i syrop homemade, który przygotowujemy sami na bazie wiórków kokosowych - mówi Marcin Żabinski, Bar Manager w hotelu Hilton.
1 miejsce
w rankingu Drink Bary
Świętego Ducha 14B, Gdańsk


Hitem letnich propozycji są tzw. koktajle typu Spritz - czyli musujące koktajle o odrobinę obniżonej zawartości mocnego alkoholu. Przykładem jest Belvedere Spritz, serwowany w Restauracji Nowy Świat, z winem musującym, cytrusami, świeżą szałwią oraz jagodami lub w wersji z domowym przetworem z poziomek, tzw. Wild Spritz.

- Oprócz tego od kilku sezonów ulubionym letnim koktajlem naszych gości jest koktajl o nazwie From rhubarb with love serwowany z miniaturką Cointreau, świeżym sokiem z rabarbaru, aperolem, miodem i cytrusami. Kolejna nasza propozycja na lato to odświeżający koktajl Irish Tea - z irlandzką whiskey Tullamore, kordiałem na bazie trawy cytrynowej oraz herbaty rooibos i pudrem cytrusowym - przekonuje Marek PobłockiRestauracji Nowy Świat w Sopocie.
Autorskim sposobem restauracji Canis na upały jest koktajl Border Collie. Jest to drink na bazie prosecco oraz wódki infuzowanej jabłkiem. Delikatne bąbelki pobudzają i relaksują po upalnym dniu, a dodatek mięty orzeźwia - jest to słodko-kwaśna propozycja.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


- Nasi goście przepadają również za włoskim ginem Malfy, infuzowanym pomarańczą lub grejpfrutem, o cytrusowo-ziołowych nutach. W restauracji organizujemy "Czwartki z ginem", podczas których orzeźwiający drink z ginem Malfy i tonikiem jest w cenie promocyjnej - mówi Marta Sałek, manager restauracji Canis.
Autorskie, ciekawie podane koktajle serwuje również Mała Sztuka:

- Mała Sztuka bazuje na koktajlach klasycznych oraz tiki. Szukamy ciekawych smaków, niebanalnych połączeń oraz przykuwającego uwagę sposobu podania. Klasyki zamieniamy w taki sposób, aby smakowały wszystkim, a koktajle tiki przez owoce oraz rum są nietuzinkowe. Wśród naszych propozycji znajdziecie: Missionary's Downfall, orzeźwiający smak brzoskwini, mięty i ananasa, idealny podczas upałów. El Flamingo to druga odsłona naszego koktajlu bazującego na truskawce, gorzkim campari, dużej ilości rumu oraz cynamonie. Delikatny w smaku, aczkolwiek słodko-gorzki. Urzeka wszystkie panie i nie tylko. Trzeci nasz kluczowy koktajl to Pornstar Martin, czyli klasyka koktajli, orzeźwiający, bazujący na wódce, z marakują, wanilią oraz prosseco. Idealny na upały, słodko-kwaśny i z bąbelkami - opowiada Aleksander Pelowski.
Na luksusowy koktajl z historią, którego bazą jest szampan, możemy się wybrać do Le Bar mieszczącego się hotelu Sofitel Grand w Sopocie.

- W 1972 roku Mirko Stocchetto podczas swojej zmiany w mediolańskim barze Basso pomylił się podczas robienia koktajlu Negroni, w którego skład wchodzą gin, wermut włoski i Campari. Wlewając przez pomyłkę wino musujące zamiast ginu stworzył przez przypadek twist na legendarnym koktajlu serwowanym w barach od 1919 roku. W Le Bar uznaliśmy, że najwyższa pora na twist Negroni Sbagliato. Zastąpiliśmy Campari likierem z karczocha, który zainfuzowaliśmy dodatkowo bardzo wysokiej jakości czekoladą. Winem musującym, którego używamy do nadania koktajlowi rześkości musi być oczywiście szampan. Koktajl aromatyzujemy olejkami ze skórki pomarańczy oraz odrobiną mezcalu, który zapewnia kompozycji element tajemniczości, uzupełniając go dymną nutą pochodzącą z wędzenia serca agawy, z którego pozyskiwany jest ten alkohol - opowiada Łukasz Piotrowski, barman w Le Bar w hotelu Sofitel Grand Sopot.

Restauracja i koktajlbar Eliksir, znajdujący się na gdańskim osiedlu Garnizon, słynie z odważnych połączeń smakowych. Koktajle serwowane są nie tylko samodzielnie, ale również w formie foodpairingu z daniami.

- W Eliksirze menu zmieniamy co dwa miesiące. W letniej karcie koktajli będzie więcej bąbelków, a więc szampana, prosecco oraz cavy, które bardziej odświeżają i gaszą pragnienie. Szprycery to najczęściej wybierane przez gości koktajle w okresie letnim. Okres letni daje możliwości przygotowania takich wspaniałych napojów jak np. piwo truskawkowe, które produkujemy sami na bazie truskawek kaszubskich, cukru, wody oraz drożdży czy piwo rabarbarowe albo jabłkowe, również z polskich jabłek. Takie piwo ma bardzo małą zawartość alkoholu - do 0,5 proc., więc doskonałe jest również do stworzenia na jego bazie bardziej skompilowanego koktajlu - zapewnia współwłaściciel Eliksiru, Mateusz Trzeciak.
Szefowie baru potrafią przygotowywać najlepsze drinki. Po autorskie smaki można wybrać się do jednego ze wspomnianych koktajlbarów. Warto jednak znać kilka trików, które urozmaicą wszystkim znane receptury lub zaskoczyć przyjaciół smacznym, ale jednak prostym do wykonania w domu koktajlem.

- W ciepłe, letnie dni każdy z nas zasługuje na odrobinę orzeźwienia, a co pomoże nam lepiej ochłodzić temperaturę, jak nie koktajle, takie, które można szybko i z naszych rodzimych, sezonowych owoców i warzyw przygotować samemu w domu? Jednym z takich owoców, który idealnie wpasuje w tę letnią aurę, jest truskawka. W połączeniu ze znanym wszystkim i lubianym przez każdego mojito, stworzymy naprawdę smaczny i przede wszystkim letni koktajl, który podbije serca znajomych podczas ciepłych wieczorów. Przepis jest banalnie prosty, wszystko czego potrzebujesz to 50 ml ulubionego białego rumu, sok z połowy limonki, 2 łyżeczki białego albo brązowego cukru, garść mięty, 7-8 truskawek i woda gazowana. Natomiast klasyczne połączenie, tj. gin i tonik w koktajlu można odrobinę urozmaicić, dodając kilka plastrów świeżego ogórka, odrobinę bazylii i gałązkę rozmarynu. Innym pomysłem na klasyczny gin z tonikiem jest dodanie 20-25 ml soku z pędu sosny oraz dwóch części limonki - doradza Pavlo Gorianskyi, szef baru w Eliksirze.
Od ponad 20 lat na koktajlowej mapie Polski obecny jest Coctail Bar Max & Dom Whisky. Ich flagowymi trunkami są te tworzone na świeżych egzotycznych owocach, na nich bazują też letnie propozycje. Marta Krawczyk, PR&Marketing Manager podzieliła się z nami przepisami na dwa orzeźwiające koktajle, które komponować się będą z upalną aurą.

Koktajl na kruszonym lodzie z owocami


Składniki:
świeża limonka i grejpfrut;
40 ml Crespo GIN;
20 ml likier Giffard Mandarynka;
20 ml sok z limonki;
10 ml syrop Giffard mango;
kruszony lód.

Sposób przygotowania:
W wysokiej szklance muddlerujemy (czyli wygniatamy) cząstki limonki i grapefruita z brązowym cukrem trzcinowym, następnie wsypujemy kruszony lód i wlewamy pozostałe składniki. Na koniec wszystko mieszamy łyżką barmańską. Ozdabiamy świeżymi owocami.

Koktajl melonowo-malinowy na miksowanych owocach


Składniki:
garść świeżych lub mrożonych malin, 1/3 świeżego melona;
40 ml rumu Chairman's Reserve;
20 ml likier kokosowy Clement Mahina Coco;
20 ml sok z limonki;
kruszony lód.

Sposób przygotowania:
Do blendera wsypujemy owoce, garść kruszonego lodu, a następnie wlewamy wszystkie składniki płynne. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji (ok. 2 min), następnie przelewamy do wysokiego szkła (hurricane glass) i ozdabiamy świeżymi owocami.

Modne wina: bezalkoholowe i wegańskie



Opinie (34) 6 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia