wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Klasyczne drinki w nowej odsłonie. Propozycje na sylwestra

Klasyczne koktajle można łatwo urozmaicić. Trójmiejscy barmani podpowiadają, jak to zrobić najlepiej.
Klasyczne koktajle można łatwo urozmaicić. Trójmiejscy barmani podpowiadają, jak to zrobić najlepiej. Maciej Czarniak/ Trojmiasto.pl

Sylwestrowa noc zbliża się wielkimi krokami. Niezależnie od tego, czy spędzimy ją na wielkim balu, czy w domu ze znajomymi, warto pomyśleć o smacznych koktajlach, które umilą nam zabawę. Warto postawić na klasyczne drinki, które mają wielu fanów. Trójmiejscy barmani podpowiedzieli, jak przygotować kilka znanych koktajli, ale w nowej odsłonie.



Czy w tego sylwestra przygotujesz kolorowe koktajle?

tak, lubię poznawać nowe smaki i dzielić się nimi ze znajomymi

20%

tak, ale nadal szukam pomysłów

11%

postawię na klasyczne koktajle

29%

wybiorę samego szampana

33%

tak, ale przygotuję koktajle bezalkoholowe

7%
Choć receptury koktajli klasycznych są uniwersalne na całym świecie, każdy barman przygotowuje je na swój sposób, dlatego trunki o tych samych nazwach smakują nieco inaczej.

Szampan w roli głównej



Szampan kojarzy się z celebrowaniem ważnych chwil i luksusem, dlatego w sylwestrową noc nie może go zabraknąć. Kiedyś był dostępny wyłącznie dla arystokracji, dziś dostęp ma do niego każdy, co nie znaczy, że kupno dobrego szampana nie wiąże się z wydatkiem.

Co ważne, drinki na bazie szampana są dosyć proste w przygotowaniu i pozwalają celebrować wyjątkowe chwile wraz z tymi, którym odpowiada smak musującego alkoholu.

- Istnieje wiele barmańskich klasyków wykorzystujących bąbelki, jak np. French 75, czyli połączenie wytrawnego, jałowcowego ginu ze świeżym sokiem z cytryny i cukrem na słodko-kwaśno, a całość topowana szampanem lub prosecco. Jeśli mamy ochotę na coś nieco bardziej wytrawnego, to polecam uzupełnić swoje ulubione negroni (czyli połączenie ginu z czerwonym wermutem i likieru ziołowego campari) szampanem - nadaje to koktajlowi nowej głębi i wymiaru, staje się on bardziej rześki i lekki. Istnieje oczywiście o wiele więcej takich koktajli, jak Old Cuban, Southside Royal, Mimosa, Kir Royal, Champagne Cocktail i wiele innych. Z kolei w lokalu Eliksir podczas sylwestra serwowana będzie polska wersja koktajlu Pornstar Martini. Połączenie wódki Absolut Elyx z likierem waniliowym 43, do tego polski rokitnik w postaci słodko-kwaśnego syropu. Całość serwowana w małej kupetce z shotem cydru obok dla balansu - mówi Oskar Warężarestauracji Eliksir.
Najpopularniejszym klasycznym drinkiem na bazie szampana jest champaigne cocktail. Oryginalna receptura pochodzi z XIX-wiecznej Ameryki. Składają się na nią: 5 kropli angostury (gorzka wódka z Ameryki Południowej o ciemnoczerwonej barwie i ziołowym aromacie), 10 ml koniaku, 120 ml szampana lub prosecco oraz łyżeczka cukru trzcinowego. Podaje się go w tradycyjnym kieliszku do szampana.

Wariację na temat klasycznego champaigne cocktail przedstawił Maksymilian Dobroczek, barman z restauracji Mercato i baru High5 w hotelu Hilton.

- Southern cocktail powstał na południu Stanów Zjednoczonych. Ma lekko słodki i owocowy aromat. Za pomocą łyżki barmańskiej lub słomki mieszamy: 40 ml likieru Southern Comfort, 3 krople angostury i 120 ml szampana lub prosecco. Do środka wrzucamy skórkę pomarańczy, a żeby miała jeszcze intensywniejszy aromat, możemy ją delikatnie podpalić.
Jeszcze inny drink z szampanem w roli głównej, który proponuje Maksymilian Dobroczek, nosi nazwę Marlin Monroe, gdyż wymyślono go na specjalne życzenie artystki. Gwiazda pijała go z szampanem Dom Pérignon, jednak równie dobrze smakuje z bardziej dostępnymi szampanami lub prosecco. Najlepiej prezentuje się w płaskim szkle do szampana typu pucharek, a tworzą go trzy składniki: 20 ml Calvadosu (alkohol o silnym jabłkowym aromacie), 80 ml szampana oraz 10 ml grenadyny.

Z czym podawać whisky?



Słodki, lekki i głęboki smak ma drink na bazie whisky z białą czekoladą, który proponuje Maksymilian Dobroczek.

- Idealnie sprawdzi się tu kieliszek typu kir. Możecie wcześniej wstawić go do lodówki/zamrażarki albo na czas przygotowywania drinka wsypać do niego lód. Składniki drinka to: 40 ml whisky, 10 ml likieru orzechowego Frangelico, 20 ml likieru Bailes, 30 ml mleka, 10 ml syropu o smaku białej czekolady. Wszystko wlać do shakera z lodem i intensywnie potrząsnąć. Przelać do kieliszka uważając, by lód pozostał w środku. Drinka można udekorować laską cynamonu lub tartą białą czekoladą.
Znanym klasykiem jest Old fashioned, który składa się z: 40 ml whisky, łyżeczki cukru, 40 ml wody (może być gazowana), 2-4 kropel angostury i dodajemy skórkę z pomarańczy dla aromatu. Możemy wpływać na smak i aromat drinka dobierając odpowiednią liczbę kropel angostury oraz za pomocą pomarańczy.

Ciekawą propozycją dla miłośników kawy będzie Revolver. W podstawowym składzie znajduje się 80 ml whisky, 20 ml likieru kawowego i 2-3 krople angostury. Niektórzy dodają odrobinę tego koktajlu do kawy, natomiast w wersji sylwestrowej możemy zrobić odwrotnie i skropić drinka kilkoma mililitrami espresso.

Whisky sour to propozycja dla miłośników kwaśnych smaków. Połączenie whisky z syropem cukrowym oraz sporą ilością soku z cytryny, to także duża dawka witaminy C, która pomoże się nam zregenerować po długiej nocy. Najbardziej wytrwali mogą dodać jeszcze więcej soku z cytrusów.

Koktajle na bazie ginu



- Jeśli jesteśmy amatorami koktajli i chcemy zaskoczyć znajomych na przyjęciu sylwestrowym, proponowałbym najpierw wybrać alkohol bazowy, wokół którego kręcić się będzie nasz wieczór. W oparciu o gin możemy wykonać kilka naprawdę ciekawych koktajli z kategorii 'sour', czyli takich, które zapewniają odpowiednią porcję witaminy C, która pomoże zredukować negatywne skutki spożycia alkoholu - mówi Łukasz Piotrowski, barman Le Bar w Sofitel Grand Sopot, który przygotował kilka propozycji drinków.
Nie każdy wie, że z ginem idealnie komponuje się malina. Clover club to legendarny koktajl z lat 20. ubiegłego wieku, który charakteryzuje się wyrazistym różowym kolorem z atrakcyjną białą pianką. Kluczowym składnikiem, oprócz ginu (40 ml), jest syrop z malin (20 ml). Dodajemy jeszcze sok z cytryny (20 ml), Martini Extra Dry (10 ml) oraz ubite białko z połowy jaja kurzego.

Drugi koktajl na bazie ginu, czyli Gin Fizz, powstał prawdopodobnie już w połowie XIX wieku. Ze względu na charakter popularnego wtedy w Anglii typu ginu (Old Tom) nosił również nazwę Tom Collins. Gin (40 ml), sok z cytryny (25ml) i syrop cukrowy (20 ml) mieszamy w shakerze. Następnie przelewamy do długiej szklanki, tzw. highball i dolewamy wody gazowanej. Dla urozmaicenia możemy dorzucić owoc drylowanej wiśni, malinę lub inny owoc, który akurat mamy w domu.

Dzięki ciekawym koktajlom sylwestrowa noc upłynie nam w przyjemnym nastroju, a nasi goście z pewnością poczują się dobrze przyjęci.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (19)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia