• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kawior, szampan i wołowina. Kolacja degustacyjna w Crazy Butcher

Mateusz Groen
23 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher

Stek z wołowiny wagyu, ozory wołowe skąpane w sosie demi glace, wyśmienity kawior z jesiotra czy też jajka po szkocku z kiszonkami - między innymi te potrawy pojawiły się na stołach gości, którzy w piątkowy wieczór uczestniczyli w kolacji degustacyjnej w restauracji Crazy Butcher. Do dań dobrane zostały szampany. Cena kolacji wynosiła 350 zł za osobę.



Najbliższe wydarzenia kulinarne


Szampan z wołowiną i kawiorem



Czy lubisz bardziej wykwintne dania?

Pierwsze co nas wita w Crazy Bucther Bistro, to lodówka pełna mięsa iście ze sklepu mięsnego. Słynny warszawski "rzeźnik" Crazy Butcher niedawno otworzył się w Gdańsku na Garnizonie przy ulicy Leśmiana 11Mapka.

Restauracja to prawdziwa świątynia mięs. Można w niej zjeść starannie wyselekcjonowane steki, czy zakupić do domu świeże wędliny i innego rodzaju specjały. Za kartę w lokalu odpowiada szef kuchni Roman Kotsan, który zabrał uczestników wydarzenia w mięsną podróż z szampanem i kawiorem w roli głównej. Szampańskie nuty, szczepy oraz smaki odkrywał przed gośćmi Grzegorz Billot z Bollinger Special Cuvee na czele.

To kolejne wydarzenie kiedy Wine Taste i Crazy Butcher połączyli siły. Tym razem do współpracy dołączyła marka Antonius, znana z dystrybucji najwyższej klasy kawioru. Jak to zwykle bywa podczas kolacji degustacyjnych, było to kameralne spotkanie kilkunastu pasjonatów nieoczywistych dań i dobrego alkoholu. Każde danie zostało dokładnie omówione przez szefa kuchni, tak samo jak dobrany do niego szampan.

Czytaj też: Crazy Butcher - za jakością idzie smak

  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher

Kawior i przystawki



Nim rozpoczęła się oficjalna część pięciodaniowej kolacji degustacyjnej, goście zostali zaproszeni do skosztowania kawioru, który był przedsmakiem do dalszej części i jednocześnie amouse-bouche. Dostępne były dwa rodzaje kawioru. Pierwszy z jesiotra rosyjskiego - oscietra - o lekko orzechowym smaku, delikatny o zrównoważonej słoności. Drugi kawior z jesiotra syberyjskiego, bardziej wyraźny, wyższej słoności i z rybnym finiszem. Przed kolacją podany został aperitif, w postaci musującego białego wina z Loary.

Pierwszą przystawką były chrupki z ziemniaka, podawane z kremem fraiche, czyli francuską, tłustą śmietaną posypaną kawiorem Antoniusa. Do dania został dobrany szampan Montaudon Brut. Całość ciekawie się komponowała - postarzany 30 miesięcy szampan i delikatne maślane, lekko kwaśne smaki z dopełnieniem słoności kawioru.

Drugą przystawką był tatar wołowy z ongletu, czyli fragmentu mięśnia przepony krowy, inaczej zwany też świecą. Bardzo świeży, dojrzały w smaku i aromatyczny tatar dopełniony został chrupkiem ze skóry wieprzowej i kawiorem oscietra, który nadawał ciekawego, rybnego finiszu. Tym razem dobrany został bardziej świeży szampan JM Seleque Solessence 7 Villages Extra Brut. Mimo bardziej orzeźwiających nut smakowych, poczuć można było delikatną dębową beczkę, w której dojrzewał, co nadawało mu nieco cięższego finiszu.

Nowy szef kuchni i nowe menu. Kolacja degustacyjna w Tyglach



  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher
  • Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher

Mocniejsze aromaty



Trzecim daniem był ozór wołowy, podawany z dwoma oddzielonymi od siebie rodzajami kawioru. Szef kuchni zaznaczył, że przechodzimy z delikatniejszych smaków na bardziej wyraziste. Mięso z ozora o idealnej fakturze zwinięte zostało w roladki i podane z aromatycznym, klasycznym sosem demi glace i kasztanem. Mimo coraz wyrazistszych smaków prezentowanych na talerzach, tak w kieliszkach szampan zaczął być podawany w jeszcze świeższych formach. Do ozorów dobrany został Pierre Gerbais Grains de Celles extra brut, który idealnie podkreślił słodycz sosu demi glace i wyciągnął na zewnątrz słoność kawioru.

Po trzecim daniu nastąpiła niewielka przerwa od kawioru. Na talerzu pojawiło się jajko po szkocku - obłożone mięsem w panierce z miksem piklowanych warzyw. Kwaśne, octowe, chrupkie, piklowane warzywa robiły olbrzymią robotę na talerzu i przodowały w daniu. Dodatkowo kiszone smaki podbił szampan. Szkło przy czwartym daniu zmieniło się na kieliszek do serwowania szczepów pinot noir. Kieliszek delikatnie przypominający bańkę miał wydobyć smaki, które prezentuje szczep. Do jajka po szkocku zaserwowano słynny z filmów o Jamesie Bondzie szampan Bollinger Special Cueve.

Daniem finałowym był kogoshima stek z japońskiej wołowiny wagyu podany na drewnianej desce. Charakteryzująca się wysoką tłustością wagyu podkręcona została kawiorem z jesiotra syberyjskiego i pondu (liście manioku) z truflami. Mimo aromatycznych i wyraźnych smaków, tłustość wołowiny została idealnie zneutralizowana przez kwasowość szampana z regionu Ambonay charakteryzującego się świeżością z finiszem z dębiny i nieco wędzonymi nutami.

Kolacja odbyła się w swobodnej atmosferze i wielu rozmów, które Grzegorz Billot przeprowadził z gośćmi na sali. Ci wychodzili zadowoleni, a wieczór był okazją do prawdziwej celebracji dobrego jedzenia.

Wydarzenia

Kawior, szampan i... wołowina w Crazy Butcher (1 opinia)

(1 opinia)
degustacja

Miejsca

Opinie (105) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Powariowali z tym kawiorem. (7)

    Przecież to jest wspieranie Putina.

    • 34 11

    • Skojarzenie z butcher'em?

      Gratuluję, angielski się przydał!

      • 2 3

    • (2)

      Mniej niz 5 procent pochodzi z rosji, doucz się, probojesz wyjsc na inteligentnego, a ... jak zwykle

      • 4 6

      • akurat ta firma do niedawna chwaliła się że w jej ofercie jest tylko kawior najwyższej jakości z rosji

        • 2 2

      • A jak to wyglada z kawiorem z jesiotra?

        • 0 0

    • (1)

      To kawior z Polski.

      • 0 0

      • Nie prawda! Na wlasne oczy, zza firanki, widzialem jak Putin im ten kawior przywiozl, a oni mu placili rakietami Iskander.

        • 0 0

    • Ciemnota

      Czytam komentarze i widzę w was ludzie ciemnotę a wystarczy wpisać w Google cawiar antonius i ukaże się informacja ze to polski kawior z uważanej firmy na całym swiecie

      • 0 0

  • (1)

    Zrobilo mi sie niedobrze jak to czytalam!!! Kawior,kawior i jeszcze raz kawior!!!!

    • 26 2

    • To obowiązkowa przekąska dla nowobogackich. Będą się krzywić i po zjedzeniu puszczą pawia w ukryciu, ale za to wydadzą się tacy wyrafinowani. XD

      • 8 2

  • (6)

    Zdjęcie tej wołowiny na desce... strasznie nieapetycznie to mięso wygląda. Krew, tłuszcz? Tfu.

    • 43 9

    • Trzeba oszczędzać na gazie, nie ma czasu na minimalne wypieczenie mięsa

      • 9 0

    • Prowokacja czy ignoracja? (4)

      Wygląda szalenie apetycznie!

      • 3 8

      • Dla mnie zbyt surowe, ale co kto lubi. Jadłeś tą wołowine japońska? (1)

        • 1 0

        • Nie

          Zjem, gdy dotrę do Japonii.

          • 0 1

      • Szalenie apetycznie? Fakt, trzeba być szaleńcem aby wkładać do ust tak surowe mięso. (1)

        • 2 4

        • To nie wkładaj, rozsądny człowieku.

          • 4 1

  • 350 PLN za degustacje!!! No pięknie (2)

    • 25 3

    • A czego się spodziewasz, jeśli za filiżankę kawy trzeba zapłacić 18zl

      Pamiętam czasy jak w mleczaku za 6 zł mkzna było się najeść do syta

      • 3 0

    • CO? Po zdjeciach myslalem, ze to darmowe probki!

      • 1 0

  • Kawior chiński a może polski? (1)

    Chiny produkują go najwięcej a Polska jest bodajże trzecia na świecie.

    • 11 2

    • Ikra złotych rybek

      • 2 0

  • Fuj (2)

    Te włosy kucharzy nad jedzeniem to obrzydliwość. Jeśli maja tam takie standardy, to ja podziękuje

    • 42 4

    • Fakt. Obrzydlistwo :-(

      • 10 1

    • I tu pełna zgoda!

      Kłaki, kłaki, jeszcze raz kłaki. I jeszcze dłonie, które trzymają telefon, pewnie zaraz poprawiały coś w kompozycji na talerzu.

      • 6 1

  • Jak tak dalej pójdzie w światowej gospodarce, to z Sushi zostanie nam sam ryż - i to będzie rarytas

    • 15 1

  • Byłem, bawiłem się niezle, choć mam mały niedosyt że względu na to, że byłem jakiś czas temu na podobnej imprezie w L.A, nad którą piecze sprawowała wielokrotnie nagradzana szefowa kuchni Alexis Texas.

    • 2 21

  • Czepki, maseczki, a i same uniformy kucharzy... (2)

    coś nie tak !!!

    • 25 0

    • (1)

      Ale za to "fajoskie" dziary są. To się teraz liczy.

      • 15 0

      • Brakuje...

        brody i słuchawek na uszkach !!!

        • 8 0

  • (2)

    Jesiotr rosyjski, Jesiotr syberyjski? Ponoć jest embargo dla produktów z Rosji. Czy te sankcje to tylko propaganda dla "maluczkich"?

    • 22 1

    • Nie jest z Rosji. Sprawdziłem, bo też mialem wątpliwości (1)

      Poszukaj sobie - hodowla jest w Polsce.

      • 1 1

      • To powinni o tym informować. Poza tym taki rarytas powinien być sporo tańszy bo odpada chociaż problem z transportem.

        • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja