• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kawa ekskluzywna - czy napijemy się takiej w Trójmieście?

Olga Miłogrodzka
17 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Dwie najdroższe kawy świata swoje nazwy zawdzięczają nie tyle gatunkowi ziarna, co sposobowi ich przetwarzania. Indonezyjski Kopi Luwak oraz tajlandzka Black Ivory "przepuszczane" są przez układ pokarmowy zwierząt: cywety i słonia. Ich ceny zaczynają się od 4 tys. zł za kilogram ziarna. 

Dwie najdroższe kawy świata swoje nazwy zawdzięczają nie tyle gatunkowi ziarna, co sposobowi ich przetwarzania. Indonezyjski Kopi Luwak oraz tajlandzka Black Ivory "przepuszczane" są przez układ pokarmowy zwierząt: cywety i słonia. Ich ceny zaczynają się od 4 tys. zł za kilogram ziarna.

Kawy ekskluzywne, podobnie jak wina, charakteryzuje wyjątkowy smak i aromat. Ich ziarna pochodzą zazwyczaj z drzew rosnących na niewielkich obszarach, w wyjątkowych warunkach klimatycznych. Rzadko produkowane są przemysłowo, raczej przetwarzane naturalnie i wybierane ręcznie. Za filiżankę najdroższej kawy zapłacimy dziś ponad 150 zł. Czy po taki luksus możemy sięgnąć w Trójmieście?



Najlepsze kawy świata

Najlepsza kawa:

Dwie najdroższe kawy świata swoje nazwy zawdzięczają nie tyle gatunkowi ziarna, co sposobowi ich przetwarzania. Indonezyjski Kopi Luwak "przepuszczany" jest przez układ pokarmowy cywety (inaczej luwaka) - niewielkiego ssaka z rodziny łaszowatych. Zwierzę, żywiące się tylko najlepszymi, bo najdojrzalszymi owocami kawowca, trawi miąższ, natomiast ziarno wydala w niemal nienaruszonym stanie. Na podobnej zasadzie w Tajlandii owocami kawowca karmione są słonie. W ten sposób powstaje najdroższa i najtrudniej dostępna na świecie kawa - Black Ivory. Ziarna poddane działaniu enzymów trawiennych zwierząt zmieniają swoje właściwości. Przede wszystkim pozbawiane są protein, którym czarny napój zawdzięcza charakterystyczną gorycz. W przewodzie pokarmowy przechodzą także proces fermentacji, który - jak tłumaczy Blake Dinkin, główny inwestor plantacji kawy Black Ivory - uwalania z nich cukier i daje dodatkowe aromaty - np. wiśni czy czekolady.

Kilogram kawy Kopi Luwak kosztuje w Polsce ok. 4 tys. zł. Szacuje się, że z odchodów dziko żyjących cywet rocznie produkuje się między 200 a 500 kg kawy, natomiast dzięki zwierzętom hodowanym na farmach aż 50 ton - ta bywa różnej jakości. Kopi Luwak traci także zwolenników ze względu na często złe warunki, w jakich hodowane są na farmach cywety. Kawie Black Ivory nie towarzyszy już tyle kontrowersji. Uzyskuje się ją dzięki "pracy" stada 30 słoni żyjących w obozie na terenie tzw. Złotego Trójkąta w Chiang Rai na północy Tajlandii. Jej roczna produkcja nie przekracza 150 kg. Dlatego napijemy się jej tylko w wybranych, pięciogwiazdkowych hotelach (głównie w Tajlandii i na Malediwach), w cenie przekraczającej 50 dolarów za filiżankę.

Podobnie wygląda sytuacja kawy typu Geisha, uprawianej na panamskiej plantacji Hacienda La Esmeralda - najczęściej nagradzanej kawy świata (cena: ok 700 zł/kg). Drzewa kawowe, z których zbierane są owoce Esmeraldy, rosną na wysokości 1400 m. n.p.m i należą do rzadkiego gatunku. Napar z ich ziaren słynie ze słodkiego smaku i pomarańczowego aromatu. Niewielkie ilości produkowanej tu kawy sprzedawane są raz w roku, na aukcji organizowanej przez samego plantatora.

  • Ziarna kawy wydalone przez cywetę. Zwierzę żywiące się owocami kawowca trawi miąższ, natomiast ziarna wydala w stanie niemal nienaruszonym. To właśnie lekkie nadtrawienie, a także początki fermentacji w żołądku zwierzęcia powodują zmianę aromatu kawy, a także usunięcie z niej części goryczki.
  • Ziarna poddane działaniu enzymów trawiennych zwierząt zmieniają swoje właściwości. Przede wszystkim pozbawiane są protein, którym czarny napój zawdzięcza charakterystyczną gorycz.
  • W obozie słoni, na terenie tzw. Złotego Trójkąta w Chiang Rai na północy Tajlandii, gdzie produkuje się najdroższą kawę świata - Black Ivory Coffee.
  • Black Ivory Coffee
  • Zbiór owoców kawowca na panamskiej plantacji Hacienda La Esmeralda

Dobra kawa w Trójmieście

W Trójmieście nie posmakujemy rzadkich i trudno dostępnych kaw Black Ivory czy Geisha Hacienda La Esmeralda, ale Kopi Luwak już tak. Jednym z takich miejsc jest od niedawna Villa Antonina w Sopocie (cena: 49 zł / filiżanka).

- Kawę przechowujemy w pojemniku próżniowym, z którego usunięte jest powietrze. Przed zaparzeniem kawy, a przygotowujemy ją metodą alternatywną, odmierzoną ilość ziarna mielimy w młynku, a następnie przez papierowy filtr zalewamy wodą o temperaturze 94 stopni Celsjusza. Napar parzy się ok. 20-30 sekund. Drip idealnie wydobywa z Kopi Luwak delikatne nuty owocowe i kwiatowe - mówi Katarzyna Dowgiałło-Edel, właścicielka Restauracji Projekt36.
W gdańskiej Marasce kupimy zarówno ziarna Kopi Luwak (cena: 3 990 zł/kg), jak i napijemy się kawy na miejscu, z ekspresu (cena: 59 zł/filiżanka). Jak twierdzi właściciel sklepu - Marek Krzoska - to słabo opłacalny towar handlowy. Kupowana jest w śladowych ilościach, raczej z ciekawości. Wśród kaw z górnej półki największą popularnością cieszą się Hawajska Kona (cena: 1290 zł/kg), przede wszystkim jednak Blue Mountain (cena: 1490 zł/kg, 25 zł/filiżanka) - w smaku łagodna, subtelna, bez wyczuwalnej goryczy. Drzewa kawowca, z których pochodzi, porastają Góry Błękitne (na wysokości od 900 do 1200 m) wschodniej Jamajki. Występująca tu niemal cały czas tropikalna mgła stwarza owocom kawowca szczególne warunki wzrostu - nie dopuszczając do nich słońca spowalnia ich dojrzewanie, dzięki czemu ziarna kawy rosną gęstsze.

Poza tym dobrej kawy napijemy się w Trójmieście w coraz popularniejszych gdańskich kawiarniach tzw. trzeciofalowych, stawiających na alternatywne sposoby jej parzenia.

Przeczytaj także: Kawa jak wino lub whisky. Kawowe alternatywy zdobywają Trójmiasto

- Nie jestem przekonany do tego, że najdroższe kawy świata są rzeczywiście tymi najlepszymi. Za markami typu Kopi Luwak czy Blu Mountain stoi przede wszystkim solidny marketing. Powiedzmy sobie to szczerze, smak kawy w dużej mierze zależy od tego, jak ją przetworzy palarnia. Tutaj zepsuć można nawet najlepszy surowiec - twierdzi Leszek Jędrasik, manager Black and White Coffee. - Dobra kawa to według mnie przede wszystkim kawa jednorodna - pochodząca z jednej plantacji i takie oferujemy - dodaje.
Jednorodnych kaw z segmentu speciality - stanowiących 1 proc. całego rynku kawy, których ziarna przechodzą rygorystyczne testy jakości - można kosztować także w gdańskiej Drukarni, która - podobnie jak Black and White Coffee - dużą wagę przywiązuje do współpracy z dobrymi, wybranymi palarniami z Polski i Europy.

- Tzw. single - podkreśla z kolei Łukasz SmukałaKreatywna Cafe - są zazwyczaj lżej palone, dzięki czemu oddają smaki, których stereotypowo nie spodziewalibyśmy się w kawie. Wyczuć w nich można różnego typu słodycze, smaki owocowe, nuty ziemne - w zależności od tego, skąd kawa przyleci, jak zostanie wypalona i oczywiście - jak przyrządzi ją barista. Sposób parzenia kawy ma także ogromne znaczenie dla jej finalnego smaku.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (123) ponad 10 zablokowanych

  • Black and White / Kreatywna Cafe (1)

    W Black and White Pan Leszek Jędrasik zna się na rzeczy jak mało kto w Trójmieście. Zawsze doradzi i opowie o kawie, którą akurat serwuje. Fajne, że pod espresso zawsze jest wybór, bo trafiają się lepsze i gorsze.
    W Kreatywna Cafe zdarzają się dobre kawy pod alternatywę, ale z reguły to jest ślepy strzał. Pod espresso jest jakieś badziewko, bez szczegółowej informacji dotyczącej ziarna. To dość śmieszne, że p. Łuaksz Smukała wypowiada się na ten temat, samemu nie podając klientom kawy specialty.

    • 6 1

    • To juz wiemy, co jest POD

      a co jest nad?

      • 0 0

  • Ich ziarna pochodzą zazwyczaj z drzew

    słabo się znają , bo nawet nie wiedzą, że kawowiec to krzew

    • 2 0

  • jak w trójmieście znaleźć ekskluzywna kawę

    najpierw trzeba zajrzeć do F.MIngi za 9zł napić się ich wywaru i wtedy już każda inna będzie ekxskluzywna :))))))

    • 11 0

  • Brazylia

    najlepsza kawa na swiecie nawet w najwiekszej dziurze. ruszcie i zobaczcie swiat zanim kopniecie w kalendarz

    • 9 1

  • (4)

    Nie piję kawy od lat i od tamtej pory czuje sie dużo lepiej i zdrowo.

    • 6 6

    • Też nie pije kawy i alkoholu - herbaty tylko w okresie jesienno zimowym. Po kawie mam zawsze takie uczucie niepokoju - ciężko to uczucie sprecyzować - ale jest z grypy tych niemiłych. Ale dodam żę mam problemy z magnezem i potasem po alkoholu jest dokładnie to samo.

      • 6 2

    • bp pewnie piłeś jakieś podrzędne rozpuszczalne kawoszcze z biedronki

      to się nie dziwię

      • 1 5

    • (1)

      Widać kawa Ci nie służy.

      • 1 1

      • Nikomu nie służą używki.

        • 0 0

  • Witam (1)

    Jeśli chodzi o kawę warto wydać trochę kasy na dobry expres do kawy mieli i zaparza kawę coś pysznego jeśli chodzi o ziarna ja preferuję thibo ale tylko ziarna i to Paczkowski zależy tylko od gustu

    • 2 3

    • Porównuje Pan gruszkę z jabłkiem. Kawa Thibo jest dla tych co lubią byle co, szkoda że polacy nie przykładają uwagi do tego co piją i jedzą. Jesteśmy bardzo łatwym kąskiem dla dużych korporacji.

      • 2 0

  • masło maślane

    "w pojemniku próżniowym, z którego usunięte jest powietrze" - wow!! ponad to serwujemy kawę o smaku kawy przygotowywaną z ziarnistych ziaren!!

    • 14 0

  • sprobojcie kawe zrobiona w zaparzaczu :) (1)

    miodzio

    • 0 0

    • czy chodzi o french press?

      • 1 1

  • Dobra kawa = świeża kawa (5)

    Nawet najdroższą kawę da się spier... Problem trójmiejskich kawiarni i restauracji jest w tym, że nie inwestują w odpowiednią obsługę potrafiącą w odpowiedni sposób przygotować kawę, a często nawet w odpowiednią kawę i ekspres do kawy... Jako barista nie będę tu podawać konkretnych miejsc gdzie na kawę pójść, a jakie omijać szerokim łukiem, ale polecam te kawiarnie gdzie stoi ekspres kolbowy nie automat,a obok niego 2 lub 3 młynki - każdy z inną kawą prosto z palarni, a nie jakieś segafredo, mk cafe, lavazza, tchibo, czy inna masówka dostępna w lidlu czy tesco wypalona rok temu zwietrzała i zmieszana ze smakiem opakowania w którym ten rok leży... I okaże się, że nie trzeba ładować 1500 zł w Blue Mountain'a żeby super smak kawy wyciągnąć. Dobrą kawę można kupić w palarniach za 60-100 zł za kilogram, i wystarczy dobrze grubość mielenia ustawić, ciśnienie na pompie i temperaturę na bojlerze w ekspresie i jechane. Ale który właściciel lokalu o takich czarach słyszał.. W Polsca najlepsza kawa w Krakowie... tam potrafią przyrządzać...

    • 8 0

    • 100% racji

      • 5 0

    • jaks mała sugestia jaka kawe i gdzie w GD moge kupic?? (1)

      jaki gatunek?? nazwa??

      • 3 0

      • żółtą Tchibo w Tesco

        • 4 2

    • Gorąco polecam Black&White czuć w kawie pasję właściciela !

      • 2 0

    • święte słowa

      • 0 0

  • (4)

    ja najbardziej lubię espresso o 7 rano na jakimś dworcu we Włoszech, może być San Remo, może być Ventimiglia

    oczywiście kawa tylko z Nią

    • 8 1

    • (2)

      w San Remo nie ma dworca

      • 4 1

      • Ale w San Domierzu jest

        • 14 0

      • San Remo Stazione

        • 1 0

    • z Nia? z rączkowską ?

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja