wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Karnawałowa degustacja win w ciemno w restauracji Rada Miasta

W ramach cyklu "Winna środa" w restauracji Rada Miasta w Gdańsku odbyła się degustacja w ciemno. Spróbowano pięciu win musujących.
W ramach cyklu "Winna środa" w restauracji Rada Miasta w Gdańsku odbyła się degustacja w ciemno. Spróbowano pięciu win musujących. Edyta Steć/ Trojmiasto.pl

W środowy wieczór w restauracji Rada Miasta w Gdańsku odbyła się degustacja win musujących w ciemno. Kameralne grono gości, ponad 20 osób, chętnie dzieliło się swoimi wrażeniami podczas kolacji. Łącznie spróbowano pięciu win skomponowanych z wybranymi przekąskami.



Spotkanie odbyło się w ramach cyklu "Winna środa" organizowanego przez restaurację Rada Miasta. W kameralnym gronie ponad 20 osób spróbowano pięciu win musujących, a każde z nich połączono ze smacznymi przekąskami przygotowanymi przez szefa kuchni, Maurycego Chodorowskiego.

Goście mogli sprawdzić swoją znajomość win musujących z różnych stron świata, gdyż degustacja odbywała się w ciemno. Butelki włożono w czarne pokrowce, a obecni mieli za zadanie rozpoznać wszystkie pięć pozycji oraz odnaleźć wśród nich szampana. O prezentowanych trunkach opowiadała Mariola Nowakowska.

Trochę zaskakujące wydaje się organizowanie degustacji win musujących, które kojarzą się z latem i słońcem, w środku zimy. Organizatorzy podkreślali jednak, że "bąbelki" pojawiają się również w karnawale, w którym główną rolę odgrywa szampan.

- Jesteśmy w środku karnawału, więc nie może być nic lepszego do degustowania niż "bąbelki". Mam nadzieję, że każdy lubi wino musujące. Zaplanowaliśmy degustację w ciemno, ponieważ podczas niej jest trochę więcej zabawy, a jednocześnie nie sugerujemy się etykietami. Wśród podawanych win jest także jeden król, czyli szampan - rozpoczęła spotkanie Mariola Nowakowska.
Jako pierwsze podano intensywne w smaku wino o wyrazistym miodowym kolorze - jak się później okazało, było to wino musujące Bianchi Sparkling Brut, otrzymywane metodą tradycyjną. Towarzyszyła mu ostryga z szalotką podana z consomme z pomidora.

Sałatka ceviche z białej ryby z awokado, mango, limonką i kolendrą stanowiła przekąskę do drugiego wina, które charakteryzowało się słomkowym kolorem, z wyczuwalnymi w smaku nutami owocowymi. Orzeźwiające bąbelki znalazły się w pochodzącym z Meksyku winie L.A. Cetto Brut Sparkling.

Numerem trzy była Cava Marqués de Moja Rosado, czyli różowa cava ze szczepów trapat i garnacha w niezobowiązującym, wiśniowo-poziomkowym stylu. Do niej zaserwowano krokiet z piotroszem, kuskusem i sosem bearneńskim.

Kolejno na stołach pojawił się łosoś z różowym pieprzem. Właśnie z nim podano jedynego tego wieczoru szampana Bollinger Rose. Powstaje we Francji, gdzie produkuje się go z mieszanki win ze szczepu pinot noir, chardonnay i pinot meunier. Charakteryzuje go bukiet malin, jagód i kwiatów.

Ostatnim z win podanym w trakcie degustacji było intensywnie czerwone musujące wino z bardzo wyraźnymi nutami truskawek i owoców leśnych, produkowane we Włoszech - Concerto Lambrusco Reggiano, które zachwyciło gości. Jako dodatek podano włoski ser - grana padano.

Po zakończonej degustacji w ciemno w kieliszkach gości pojawiło się Marques De Moja Brut, czyli łagodnie wytrawne wino musujące o świeżych aromatach, z delikatnymi nutami białych kwiatów.

Koszt degustacji wyniósł 109 zł od osoby. Kolejne degustacje w Radzie Miasta odbędą się 14 i 28 lutego. Więcej na ten temat już niebawem w naszym Kalendarzu imprez.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (23)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia