wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Karnawałowa degustacja win w ciemno w restauracji Rada Miasta

W ramach cyklu "Winna środa" w restauracji Rada Miasta w Gdańsku odbyła się degustacja w ciemno. Spróbowano pięciu win musujących.
W ramach cyklu "Winna środa" w restauracji Rada Miasta w Gdańsku odbyła się degustacja w ciemno. Spróbowano pięciu win musujących. Edyta Steć/ Trojmiasto.pl

W środowy wieczór w restauracji Rada Miasta w Gdańsku odbyła się degustacja win musujących w ciemno. Kameralne grono gości, ponad 20 osób, chętnie dzieliło się swoimi wrażeniami podczas kolacji. Łącznie spróbowano pięciu win skomponowanych z wybranymi przekąskami.



Spotkanie odbyło się w ramach cyklu "Winna środa" organizowanego przez restaurację Rada Miasta. W kameralnym gronie ponad 20 osób spróbowano pięciu win musujących, a każde z nich połączono ze smacznymi przekąskami przygotowanymi przez szefa kuchni, Maurycego Chodorowskiego.

Goście mogli sprawdzić swoją znajomość win musujących z różnych stron świata, gdyż degustacja odbywała się w ciemno. Butelki włożono w czarne pokrowce, a obecni mieli za zadanie rozpoznać wszystkie pięć pozycji oraz odnaleźć wśród nich szampana. O prezentowanych trunkach opowiadała Mariola Nowakowska.

Trochę zaskakujące wydaje się organizowanie degustacji win musujących, które kojarzą się z latem i słońcem, w środku zimy. Organizatorzy podkreślali jednak, że "bąbelki" pojawiają się również w karnawale, w którym główną rolę odgrywa szampan.

- Jesteśmy w środku karnawału, więc nie może być nic lepszego do degustowania niż "bąbelki". Mam nadzieję, że każdy lubi wino musujące. Zaplanowaliśmy degustację w ciemno, ponieważ podczas niej jest trochę więcej zabawy, a jednocześnie nie sugerujemy się etykietami. Wśród podawanych win jest także jeden król, czyli szampan - rozpoczęła spotkanie Mariola Nowakowska.
Jako pierwsze podano intensywne w smaku wino o wyrazistym miodowym kolorze - jak się później okazało, było to wino musujące Bianchi Sparkling Brut, otrzymywane metodą tradycyjną. Towarzyszyła mu ostryga z szalotką podana z consomme z pomidora.

Sałatka ceviche z białej ryby z awokado, mango, limonką i kolendrą stanowiła przekąskę do drugiego wina, które charakteryzowało się słomkowym kolorem, z wyczuwalnymi w smaku nutami owocowymi. Orzeźwiające bąbelki znalazły się w pochodzącym z Meksyku winie L.A. Cetto Brut Sparkling.

Numerem trzy była Cava Marqués de Moja Rosado, czyli różowa cava ze szczepów trapat i garnacha w niezobowiązującym, wiśniowo-poziomkowym stylu. Do niej zaserwowano krokiet z piotroszem, kuskusem i sosem bearneńskim.

Kolejno na stołach pojawił się łosoś z różowym pieprzem. Właśnie z nim podano jedynego tego wieczoru szampana Bollinger Rose. Powstaje we Francji, gdzie produkuje się go z mieszanki win ze szczepu pinot noir, chardonnay i pinot meunier. Charakteryzuje go bukiet malin, jagód i kwiatów.

Ostatnim z win podanym w trakcie degustacji było intensywnie czerwone musujące wino z bardzo wyraźnymi nutami truskawek i owoców leśnych, produkowane we Włoszech - Concerto Lambrusco Reggiano, które zachwyciło gości. Jako dodatek podano włoski ser - grana padano.

Po zakończonej degustacji w ciemno w kieliszkach gości pojawiło się Marques De Moja Brut, czyli łagodnie wytrawne wino musujące o świeżych aromatach, z delikatnymi nutami białych kwiatów.

Koszt degustacji wyniósł 109 zł od osoby. Kolejne degustacje w Radzie Miasta odbędą się 14 i 28 lutego. Więcej na ten temat już niebawem w naszym Kalendarzu imprez.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (23)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia