• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kameralna degustacja win w restauracji Grand Cru

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
28 września 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Na degustację w restauracji Grand Cru wybrano wina z Nowego Świata, a dokładnie sześć rodzajów australijskich produkcji. Na degustację w restauracji Grand Cru wybrano wina z Nowego Świata, a dokładnie sześć rodzajów australijskich produkcji.

Restauracja Grand Cru po raz pierwszy zorganizowała degustację win. W czwartek, w kameralnym gronie, wybrani goście mieli okazję spróbować sześciu australijskich etykiet, do których podano wytrawne przekąski przygotowane przez szefa kuchni Tomasza Króla. Spotkanie poprowadziła Izabela Kamińska.



W piwniczce hotelu Grand Cru znajduje się zobacz na mapie Gdańska elegancka restauracja o tej samej nazwie. W jej wnętrzu panuje nastrojowy klimat dzięki delikatnemu oświetleniu i ceglanym ścianom, na tle których wyeksponowano butelki win.

Zobacz także: cykl "Sommelier radzi" - o kulturze picia wina

Czwartkowe spotkanie upłynęło w kameralnym gronie, a poprowadziła je Izabela Kamińska, redaktor magazynu "Kukbuk", znana również z programu "Ale wino" na "TubieSmaku" i licznych degustacji, w trakcie których udowadnia, że każdy może zdobyć podstawową wiedzę o winie. Współorganizatorem wydarzenia była firma Warsaw Uncorked.

Zanim goście przeszli do próbowania trunków, wysłuchali dość obszernej, ale ciekawej prelekcji na temat podstawowych informacji o winie: pochodzeniu, szczepach, zasadach uprawiania. Osoby obecne na spotkaniu chętnie zadawały pytania, żeby dowiedzieć się jak najwięcej o winiarstwie. Dzięki ograniczonej liczbie uczestników panowała swobodna atmosfera, która zachęcała do interakcji pomiędzy prowadzącą a gośćmi.

Zobacz także: kulinaria z wyższej półki - cykl "Smaki deluxe"

  • Degustacja odbyła się w kameralnym gronie. Goście chętnie zadawali prowadzącej spotkanie pytania.
  • Degustację rozpoczęto od trzech białych win, a zakończono trzema czerwonymi.
  • Przekąski przygotował szef kuchni - Tomasz Król.
  • Wieczór poprowadziła Izabela Kamińska, dziennikarka i specjalistka winiarska.

Winnym szlakiem Australii poprowadzono gości serwując im sześć rodzajów win - trzy białe i trzy czerwone. Degustację rozpoczęto od win białych. Jako pierwsze podano The Rude Mechanicals Ephemera Viognier z dodatkiem pinot gris, charakteryzujące się głębokim żółtym kolorem. Wyczuwalne były w nim nuty owocowe, miodu akacjowego i skórki z limonki. Drugie wino, o wyższej kwasowości, miało mniej intensywny zapach i bardziej przezroczysty kolor niż poprzednie. Szczep semillon, z którego wykonane było wino Tyrrel's Lost Block charakteryzuje świeżość, lekkość i smak cytrusów. Trzecim i ostatnim białym winem tego wieczoru był riesling Langmeil Wattle Brae o wysokiej kwasowości, z nutami pigwy i gruszki. Zasugerowano połączenie go ze śledziem w sosie malinowym, co jak się później okazało, było trafnym wyborem. Prowadząca podpowiedziała również, że każdy riesling będzie odpowiedni do słonych dań.

Zbliżające się wydarzenia kulinarne znajdują się w naszym kalendarzu


Kupaż szczepów shiraz i cabernet sauvignon stworzył czwarte, czerwone wino, Penfolds Rawson's Retreat. W jego smaku dało się wyczuć nuty dymne, czarną porzeczkę, posmak eukaliptusa i pieprz. Kolejne czerwone wino z wysoką kwasowością to Langmeil Fifth Wave. Wyprodukowano je z 70-letnich krzewów grenache. Degustację podsumowało cabernet sauvignon z regionu Finnis River od producenta Salomona. Charakteryzowało się głębokim kolorem, nutami dymnymi, śliwką, goździkami i czarną porzeczką.

Do win podano zimne przekąski przygotowane przez szefa kuchni, Tomasza Króla. Na początek zaproponowano sery z małej mazurskiej wytwórni Rancho Frontiera oraz dwa rodzaje śledzia: w sosie malinowym i śledzia bałtyckiego podanego z sałatą. Do czerwonych win podano filet z gęsi sous vide z marynowanymi w winie owocami tropikalnymi.

Organizatorzy mają zamiar przygotowywać cyklicznie degustacje bądź kolacje o różnej tematyce. Kolejna według zapewnień ma się odbyć już w listopadzie.

Koszt degustacji wynosił 135 zł za osobę.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (24) 6 zablokowanych

  • degustatorzy którzy nie umieją trzymać kieliszka....żenada....kieliszek z winem trzyma się za nóżkę ...podstawowe błędy

    • 0 0

  • (1)

    Część win z degustacji nie ma butelki na korek tylko "zakrętkę". A podobno dobre wino powinno być zakorkowane...no to jak to jest?

    • 0 0

    • A no tak

      że australijskie wina są na zakrętki, ale nie ma to znaczenia dla jakości.

      • 0 0

  • Po co ten reportaż?

    6 cwaniaków udawało, że bułkę k...a przez bibułkę żrą, nie odróżniają wina od winiacza i napisali jeszcze coś na trójmieście... naprawdę nie kumam

    • 0 0

  • Polecam chociaż raz uczestniczyć w takim wydarzeniu (1)

    Warto chociaż raz uczestniczyć w takim wydarzeniu.

    • 1 7

    • Zaproszenia rozeszły się po rodzinie :) co za beka że o tym jeszcze piszą artykuł.

      • 0 0

  • Po co o tym pisać

    Mogli się spotkać u kogoś w domu 5czy 6 osób, ale wydarzenie delux

    • 0 0

  • Tłumy były i bajki deluxe? (1)

    Ograniczona ilość uczestników?HaHa...te 6 osób?

    • 14 2

    • i smartfony na stole

      • 1 0

  • Po co takich ludzi zapraszać na degustację? (3)

    Skoro niektórzy nawet nie potrafią trzymać w dłoniach lampkę z winem.

    • 8 7

    • lampkę ?.

      Lampkę to można mieć w sypialni , awino pije się z kieliszka znawco

      • 3 0

    • Wszyscy są mile widziani, a poprawne trzymanie kieliszka przychodzi z czasem.

      • 5 1

    • Każdy może przyjść na degustację!

      • 2 2

  • WMG

    Co tak wąchają te wina? Jeszcze coś z nosa wypadanie.
    Lubię takie wydarzenia, grupa laików zgrywa znawców i podnieca się byle sikaczem. Ale jak zapytać to wszystkie są wyśmienite, z bogatym bukietem i długim finiszem.

    • 4 4

  • (2)

    Tanie wina są dobre, bo są tanie i dobre! A te były za 135 pln/osoba więc nie są dobre!

    • 19 4

    • Banda...

      lamusów, snobów i pozerów...

      • 1 1

    • Mnie najbardziej smakuja wina w cenach ok. 45- 85 zł ,

      • 2 2

  • sporo ludzi (1)

    • 4 1

    • w sam raz, bo wina wystarczyło

      Po butelczynie na łeb.

      • 2 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja