• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Już za tydzień "Sopot od kuchni"

Marta Nicgorska
20 czerwca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W pierwszej edycji festiwalu "Sopot od kuchni" w maju 2013 roku wydano 15 tys. porcji degustacyjnych. W pierwszej edycji festiwalu "Sopot od kuchni" w maju 2013 roku wydano 15 tys. porcji degustacyjnych.

Wielkimi krokami zbliża się dwudniowa uczta dla podniebienia. Przy długim stole na sopockim molo zbiorą się szefowie kuchni, przedstawiciele branży gastronomicznej, blogerzy kulinarni i fani dobrej kuchni. Warto zarezerwować czas 28-29 czerwca na II edycję festiwalu kulinarnego pod hasłem "Sopot od kuchni - Slow Food Festival".



Czy podoba ci się idea plenerowego festiwalu kulinarnego?

Po pierwszej edycji imprezy, która zebrała dobre recenzje w portalach branżowych i przyciągnęła 6 tysięcy gości, organizator imprezy - Slow Food Pomorze - nabrał ochoty na repetę. Branża gastronomiczna, dostrzegając potencjał plenerowego festiwalu smaków, chętniej niż rok temu poparła ideę kulinarnej imprezy pod gołym niebem. W drugiej edycji festiwalu "Sopot od kuchni" udział zadeklarowało około 50 restauratorów - trzykrotnie więcej niż w poprzedniej edycji.

Imprezę zaplanowano na ostatni weekend czerwca. Wzorem ubiegłego roku festiwal odbędzie się przy długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego molo. Pojawią się na nim - oprócz szefów kuchni z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski - członkowie Slow Food Polska, blogerzy kulinarni, grupa skandynawskich dziennikarzy kulinarnych oraz młodzi i zdolni pasjonaci gotowania. Nie zabraknie też artystów oraz celebrytów. Udział w imprezie potwierdzili m.in. Reni Jusis, Mieczysław Szcześniak, Jola Słoma, Mirek Trymbulak.

- Każdy z restauratorów zaprezentuje swoje kulinarne propozycje. Restauracje połączy idea "slow food". Wszyscy wystawcy otrzymają ten sam zestaw produktów, a każdy z szefów dorzuci swoje składniki, by pokazać możliwości kuchni autorskiej. Jesteśmy przygotowani do wydania 20 tys. porcji degustacyjnych - mówi Wojciech Radtke, główny organizator i pomysłodawca imprezy oraz propagator "slow food" w Trójmieście. - Oprócz szefów kuchni pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy,dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia - dodaje Radtke.

28 czerwca wystawią się restauratorzy z Trójmiasta, 29 czerwca restauracje z  Kaszub i innych regionów Polski. Potraw będzie można próbować w kilku sekcjach m.in. grillowej, Slow Food, sekcji Fumenti, sekcji Przyjaciele i sekcje kuchnie świata. Zarówno pierwszego dnia, jak i drugiego, odbędzie się targ rybny. Do molo podpłyną 3 kutry rybackie, gdzie będzie można kupić rybę prosto z sieci.

- Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania z wołowiny, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki, nawet jadalne arcydzieła. Pojawi się również firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik" i wiele pysznych produktów z regionu - zapowiada Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej Fumenti, producent festiwalu.

Oferta w tym roku jest znacznie bogatsza, ale sama formuła festiwalu się nie zmienia. Do degustacji potraw upoważnia karnet o wartości 25 zł, który zawiera 5 kuponów. Będzie zatem można spróbować pięciu wybranych potraw. Zakup karnetu konsumpcyjnego nie zwalnia z opłaty za wstęp na molo. Bilety wstępu na molo trzeba nabyć w kasach, karnety degustacyjne zaś na terenie imprezy po przekroczeniu bramek wejściowych. Degustacja potraw będzie możliwa od godziny 11.00 do 19.00.


Wydarzenia

Sopot od kuchni (6 opinii)

(6 opinii)
25  zł
pokaz

Miejsca

Zobacz także

Opinie (46) 7 zablokowanych

  • :) (3)

    Festiwal jest dla ludzi myślących. Dla wielu jest ważne co zjadają, jesteśmy tym co zjadamy.
    Jeżeli ktoś zjada papkę, to ciężko wymagać myślenia.
    Dla ludzi z dobrą energią. Dla ludzi, którzy chcą poznać ludzi którzy fantasycznie gotują i kreują kulinarny świat na Pomorzu.
    Ja się wybieram, i tyle.

    • 15 25

    • Chowajcie Wszystko Do Plecaka

      Muzulmanie tez tak mowia :"jesz swinie, stajesz sie swinia". Ja po prostu lubie smacznie zjesc i nie staje sie ani swinia ani kartoflem.

      • 0 0

    • kazdy nowobogacki burak tam własnie twierdzi ,Musz tam byc sie polansowac

      mam kasę jestem lepszy ,mądrzejszy itp .

      • 6 2

    • SUPER

      Dobrze ze chociaż TY myślisz, wszyscy inni to barany, osły TAK??Gratuluję dobrego myślenia.

      • 4 0

  • Polacy cieszcie sie zyciem nie narzekajcie tyle (2)

    Ktos kto za 25 zl chce ugotowac obiad moze to zrobic nie zatruwajac innym przyjemnosci- ten brak tolerancji i zawisc jest niestety dowodem ze niektorym Polakom jeszcze daleko do europejskiego stylu zycia!!!!

    • 2 5

    • Kobieto posłuchaj (1)

      Sieć sobie w tym Berlinie i wcale tu nie przyjeżdżaj. Szpanować i świrować chcesz na molo, gwiazda z zagranicy. Nie znasz reali to się nie wypowiadaj.

      • 1 3

      • A Ty

        skoro nie znasz języka ojczystego, też zaprzestań afiszowania się na forum.

        • 0 2

  • SUPER I TYLKO TAK DALEJ

    Wybieram sie do Sopotu po wielu latach przerwy i zajrzalam co ciekawego dzieje sie wTrojmiesciew czasie mojego trzydniowego pobytu
    Mieszkam w Berlinie i tam coroczna tradycja jest Grune Woche- Zielony Tydzien ktory przyciaga setki tysiecy chetnych do wspolnego probowania potraw...
    Wspanial

    • 2 0

  • do korekty-do redakcjji

    Do degustacji potraw upoważnia karnet o wartości 25 zł, który zawiera 5 kuponów.
    dalej napisane w artykule:
    Za 5 złotych można będzie więc spróbować pięciu wybranych potraw.

    czyli mozna sprobowac 25 potraw razem za 25,-

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

    • 1 0

  • Lepiej ugotować samemu obiad za 25zł...

    ...dla całej rodziny.

    • 7 4

  • celebryty

    Ja kategorycznie zadam zeby zaproszono pania Gesler , inaczej ta impreza bedzie do d..y.A zawsze bedzie mozna tego wieloryba wrzucic do Baltyku.No ale ryb taz szkoda.

    • 0 2

  • Paranoja

    Za te 25 zł plus 7.50 zł za wejście na molo mogą mnie pocałować w d.... Na pewno tam nie pójdę. Warszawkę i zakłamanych poliktyków, również tego sopockiego to stać ale nie zwykłych ludzi.

    • 4 4

  • mala porcyjka a 5zl przeliczajac na kilogram to ze 100zl wyjdzie ...............a tydzien wczesniej pisaliscie ze tylko 5zl a nie 5 razy 5 plus wejsciowka na molo to razem 32

    • 5 3

  • co za glupota (10)

    25 zeta od osoby za 5 kartek na,żywność jak komunie na dwie osoby to,50 zl do tego wejście na molo dwie osoby to 15 zl a,jak ktoś jeszcze ma dzieci to juz sie robi kosmos !!! Taniej wyjdzie niedzielny brunch w hotelu haffner lub rezydent ! Czy osły które to organizują mogly byś sie trochę zastanowic nad tym co robia i w jakiej formie ! Kto tam ma niby pojsc ..., ci sopoccy emeryci i renciści z emerytura 1200 !!! Mam prośbę do organizatorów nastepnym,razem te swoje dyrdymaly róbcie na molo w orlowie albo brzeznie !

    • 72 18

    • 32,5 zł brunch w Haffnerze czy Rezydencie? Idę!

      • 1 0

    • frustracie, skocz na glowke z mola

      nie frustruj siebie i narodu

      • 4 1

    • To nie jest impreza charytatywna dla bezdomnych z PCK, (4)

      tylko normalna komercyjna impreza jakich wiele. Nie jest to masowe, odgrzewane żarcie z półproduktów, tylko kuchnia wysokiej klasy fachowców. Wybór jest ogromny, na filmie widać że porcje są spore. Za 25 PLN można się najeść do syta, tyle samo wybuliłbyś w fast-foodzie, a jakość nieporównywalna. Owszem, dla wielu osób to za dużo na ich kieszeń, ale to akurat nie wina wystawców i organizatorów że wiele osób kiepsko zarabia. Zanim kogoś wyzwiesz od "osłów", to może zaproponuj kto i w jakim trybie (i przede wszystkim dlaczego) miałby to sponsorować. Nad własnymi frustracjami wypada trochę panować.

      • 20 5

      • do idioty o nazwie gboor (2)

        Po pierwsze przecież napisalem baranie ze za ta kase wole zjesc w restauracji hotelowej z obsluga kelnerską niż czekac na molo w kilometrowych kolejkach z motłochem przede mna i patrzec tylko żeby mi mewa do talerza nie n****ła !!! Po drugie baranie obudź sie z,letargu i zrozum ze żyjesz w biednym kraju ubogich ludzi !!!, podaje oficjalna statystykę GUS zebys zamknął gębę: 91,4% ludzi w tym kraju nie przekracza pierwszego progu podatkowego a średnia emerytura to 1500 zl. DOTARŁO !!!

        • 10 14

        • Lepiej sobie odpuść nawet tę restaurację hotelową tylko idź do apteki wykupić lekarstwa bo najwyraźniej ci się skończyły.

          • 6 3

        • Sopocianin...

          Sposób Twojej wypowiedzi świadczy o bardzo wysokiej kulturze osobistej. Gratulacje...

          • 8 5

      • A szkoda..

        • 0 0

    • Odwal się od Brzeźna i Orłowa! (2)

      Sopot w sam raz się do tego nadaje, bo jest wystarczająco "rozbuchany artystycznie". Czyli, tłumacząc na ludzki, festyn niech się w festyniarskim miejscu odbywa.

      • 7 6

      • F...ck off linton (1)

        Wlasnie takie badziewiarskie, tandetne i beznadziejne festyny powinny sie odbywac na takich zadupiach jak brzezno gdzie do niedawnych czasow najlepszym hitem dzielnicowym byla balladyna z wiesniakami nasterydowanymi w srodku I pomimo ze balladyny juz nie ma to klimat dziadostwa w brzeznie pozostanie na zawsze i dla takiego plebsu jak ty wlasnie powinny byc tego typu imprezy na MOLO W BRZEZNIE !!!!

        • 3 10

        • pajacu

          Sopocki, akurat twoje miasto Sopot nadaje siędo tego idealnie!miasto lansu baunsu i plastiku I, uwaga, nie jestem z brzezna, nie nie

          • 7 1

  • Nie wybiorę się. (3)

    Dojazd do Sopot - 2 * 3,6 zł + wejście na molo 7,5 + 25 zł za degustację = prawie 40 zł. Gdyby chociaż ta degustacja była darmowa, to pewnie bym się skusił.

    • 43 8

    • Pie.....lisz Panie sknerusie

      Znajdz sobie w koncu prace to bedzie Cie stac na takie imprezy. Zreszta takie cos jest raz w roku. A tak na marginesie to kazdego c..j obchodzi, ze Ciebie tam nie bedzie.

      • 6 2

    • no tak, bo wystawcy to milionerzy charytatywni (1)

      • 6 2

      • zapewne biedacy :)

        • 2 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja