- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
Jedenaście najdroższych szampanów
31 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat)
Nawet wybierając spośród najdroższych szampanów mamy duży wachlarz możliwości. Postanowiliśmy sprawdzić, jakiego szampana warto wybrać, jeśli chcemy hucznie powitać nadchodzący rok. Przedstawiamy jedenaście najdroższych tego rodzaju trunków.
- Na co zwracać uwagę przy zakupie szampana?
- Informacje na etykiecie według Tomasza Kalenika, które pomogą dokonać wyboru szampana
- Sposób podania szampana
- Główne kryterium szampana - cena
- Lista jedenastu najdroższych szampanów
- Szampany mogą smakować różnorodnie, znajdziemy wśród nich wina lekkie i ciężkie, owocowe i kwiatowe, dojrzałe i młode, słodkie i bardzo wytrawne. Dostępne są w sieciach handlowych, sklepach specjalistycznych i u importerów. Większość szampanów na rynku to wina stworzone z kilku roczników tworzących tzw. szampany nierocznikowe, wtedy na etykiecie znajdziemy określenie NV. W najlepszych latach produkowane są szampany rocznikowe, wtedy zobaczymy datę określającą zbiory winogron - mówi sommelier Tomasz Kalenik z firmy Winers.
Na co zwracać uwagę przy zakupie szampana?
- Są dwie drogi: w pierwszej z nich decyduje kryterium cukru, po prostu wybieramy, czy bardziej lubimy słodycz, czy zdecydowaną kwasowość. Informacja jest zawarta na butelce. Gdy czeka na nas romantyczna kolacja z pysznymi truskawkami, to raczej powinniśmy wybrać demi sec. Drugą drogą jest zakup pod konkretną okazję towarzyską lub biznesową, tutaj zawsze będę sugerował sklep specjalistyczny ze względu na kryterium ceny - mówi sommelier Przemysław Antoni Bogdański.
Większość informacji odnośnie charakteru szampana znajduje się na etykiecie butelki. Oprócz nazwy znajdziemy tam informację o poziomie słodyczy czy sposobie wytwarzania.
Informacje na etykiecie według Tomasza Kalenika, które pomogą dokonać wyboru szampana
Poziom słodyczy:
Extra brut, brut intégral, brut zero poniżej 6 g/l
Brut poniżej 12 g/l
Extra dry 12-17 g/l
Sec 17-32 g/l
Demi-sec 32-50 g/l
Doux -powyżej 50 g/l
Sposób wytworzenia:
Blanc de blancs - szampan tworzony jedynie z białych winogron, bardziej świeży i żywy, doskonały na aperitif
Blanc de noir - biały szampan tworzony z czerwonych winogron jest solidniejszy i wyraźniej owocowy
Sposób podania szampana
Powinno nam zależeć, żeby szampan smakował jak najlepiej, dlatego powinniśmy go schłodzić i podawać w temperaturze od 6 do 8 stopni Celsjusza.
Jako że szampan służy celebrowaniu najważniejszych momentów w życiu, warto wybrać taki, który podkreśli wyjątkowość danej chwili. Ciekawym miejscem na zgłębienie informacji na temat szampanów jest Dom Szampana. Oprócz możliwości zakupu wybranych przez nas egzemplarzy możemy dowiedzieć się, jaki szampan będzie odpowiadał naszym preferencjom.
- Oprócz rozpoznawalnych marek w Domu Szampana znajdziemy wielu małych, niszowych producentów, niesamowite roczniki, a także perełki: Armand De Brignac, Krug czy Dom Perignon. Zakup butelki szampana nie jest małym wydatkiem, gdyż jego cena nie ma górnej granicy - dodaje Tomasz Kalenik.
Główne kryterium szampana - cena
Głównym kryterium wyboru szampana jest cena, która zależy od regularności produkcji, danego rocznika, identycznej pojemności czy wyglądu butelki.
- Co ciekawe, aż cztery wina z tych najdroższych pochodzą z wraków statków, co by oznaczało, że morskie opowieści mają wielkie znaczenie dla kolekcjonerów, ceny, a ich ilość na rynku jest bardzo ograniczona. Nie ma ich w regularnej ofercie żadnego polskiego dystrybutora, co moim zdaniem nie jest żadnym realnym problemem. Jeżeli mamy wystarczającą zdolność kredytową, dostęp do internetu i czas, szampany od miejsca pierwszego do trzeciego są jak najbardziej do zakupienia. Pozostałe to już kwestia zdolności negocjacyjnych, ponieważ 1820 Juglar Cuvee to tylko jedna dostępna butelka w prywatnej kolekcji. Fanom muzyki powinna być bliska propozycja od Jay Z - jego Armand de Brignac to obecnie jedna z najdroższych pozycji - podkreśla Przemysław Antoni Bogdański.
Lista jedenastu najdroższych szampanów
Ze względu na brak jednego rocznika ich wybór musiał opierać się na kryterium ceny.
1. 2013 Taste of Diamonds - 2,07 miliona dolarów
2. 2013 Armand de Brignac Rose 30L Midas - 275 tysięcy dolarów
3. Shipwrecked 1907 Heidsieck - 275 tysięcy dolarów
4. 2011 Armand de Brignac 15L - 90 tysięcy dolarów
5. 1996 Dom Perignon Rose Gold Methuselah - 49 tysięcy dolarów
6. Shipwrecked 1820 Juglar Cuvee - 43 tysięcy dolarów
7. 1959 Dom Perignon - 42,35 tysięcy dolarów
8. Shipwrecked 1841 Veuve Clicquot - 34 tysięcy dolarów
9. 1928 Krug - 21,2 tysięcy dolarów
10. Louis Roederer, Cristal Brut 1990 Millennium Cuvee Methuselah - 18,8 tysięcy dolarów
11. Shipwrecked Champagne - powyżej 14 tysięcy dolarów
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Zobacz także
Opinie (48) 10 zablokowanych
-
2019-01-04 13:22
Shipwrecked dorato
9.99zl.
Biere- 1 0
-
2019-01-07 22:19
To trzeba mieć nieźle mózg wytrzepany żeby takie coś kupić.
Wolę pomóc chorym dzieciom .
- 1 1
-
2019-01-08 16:21
Mialem okazje pic rozne szampany.
I te drozsze i te tansze. No i co?
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.