• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Jakubiak warsztaty (1 opinia)

Tomek promując sezonowe i rodzime produkty poprowadzi warsztaty kulinarne na pełnym luzie. Nie zabraknie jednak merytorycznej wiedzy, nie tylko nakarmimy ciało, ale ukoimy duszę. Gotowe potrawy odmienią spojrzenie na kuchnie regionalną.

lip 8-9

poniedziałek - wtorek, godz. 10:00 - 12:30

bilety 50 zł
Kup bilet
sie 26-30

poniedziałek - piątek, godz. 10:00

Wstęp wolny
"Sezonowość kontra Nowość"
Podczas warsztatów zaprezentuję jak wykorzystać polskie sezonowe produkty w nowoczesnych połączeniach smakowych. Pokażę jak dzięki polskiemu sezonowemu produktowi można stworzyć danie godne światowych stołów.

Styczeń to jeszcze zima więc podczas warsztatów podpierał się będę zimową serią "Jakubiak w sezonie - zima".
Produktami wiodącymi będzie: Bażant, przepiórka, dziczyzna, wołowina sezonowa, dorsz, łosoś bałtycki, fasola, kasza, orzechy, cykoria, roszponka, skorzonera, kiełki, boczniaki plus produkt regionalny. Wiadomo, że fasola jest cały rok podobnie jak kiełki czy kasza jednak uważam, że spożywanie ich zimą jest najkorzystniejsze. Dużo bardziej wolę zjeść
w restauracji zimą któryś z tych składników niż świeże truskawki w deserze.

Podczas warsztatów każdy z produktów zostanie dokładnie omówiony łącznie z praktycznymi poradami i trikami. Opowiem o hodowli bażantów, połowie dorsza i łososia na Bałtyku, sezonowaniu mięsa - co ma na celu, sezonach na dziczyznę, uprawie boczniaków

Co zrobimy?
-Rosół z bażanta z własnoręcznie robionymi ravioli faszerowanymi bażantem i polskim pesto
-Sałatka z grillowanych boczniaków i pomidorowo - orzechowego sosu
-Boczniaki smażone z czosnkiem i natką pietruszki podane na grzankach
-Flaki z boczniaków ze świeżym majerankiem, lubczykiem, cząbrem i pasztecikiem z ciasta filo faszerowanym kozim serkiem
-Cykorie zapiekane pod serem pleśniowym z salsą z suszonych pomidorów
- Comber z jelenia w sosie z libańskim tabule podany z fioletowymi ziemniakami
- Zrazy z dorsza z sałatką z pastewnych warzyw i chrzanowym puree
- Na deser trufle z gorzkiej czekolady z orzechami oraz trufle z białej czekolady z likierem pomarańczowym

Warsztaty składają się z części teoretycznej i praktycznej. Wspólnie przyrządzimy kolację dla całej grupy. Co trzeba ze sobą zabrać?

Dobre samopoczucie. My zadbamy o wino i miłą atmosferę.

Zapisy: akademia@fumenti.pl lub tel. 502 355 588

Opinie (1)

  • Było super!!!

    Po prostu :)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Najnowsze artykuły