wiadomości - Design

stat

Jak oni mieszkają: wnętrze w duchu modernistycznej Gdyni

Obok kącika telewizyjnego znalazło się miejsce na wygodny fotel oraz regał z książkami.
Obok kącika telewizyjnego znalazło się miejsce na wygodny fotel oraz regał z książkami. fot. Edyta Steć/trojmiasto.pl

Miejsce, gdzie znajduje się dom, gospodarze aktualnego odcinka cyklu "Jak Oni Mieszkają" znają od wielu lat. Pani Iwona i pan Arkadiusz cenią sobie historię oraz modernistyczną architekturę Gdyni. Nic więc dziwnego, że kreując wnętrze, brali pod uwagę nawiązanie do przeszłości i kultywowanie lokalnej tradycji.



Państwo Iwona i Arkadiusz są silnie związani z Gdynią i jej historią. Dzielnicę, w której znajduje się ich nowy dom, znają praktycznie od dzieciństwa. Oboje wychowali się na Działkach Leśnych, w pobliżu ich aktualnego lokum.

- Bardzo nam zależało na znalezieniu domu właśnie na Działkach Leśnych. Nasze poprzednie mieszkanie również znajduje się w tej okolicy. Odpowiedniego lokum szukaliśmy jakieś dwa lata. Kiedy zobaczyliśmy ogłoszenie o sprzedaży tego właśnie domu okazało się, że jest on nam znany - opowiada pani Iwona.
- Ten dom budował kolega mojego dziadka z pracy, z marynarki wojennej. Jako że mieszkałem w tej okolicy przez pierwsze 24 lata swojego życia, to dobrze znałem to miejsce - dodaje pan Arkadiusz.
Właścicieli urzekła nie tylko dobrze znana im okolica. Okazuje się, że dom jest zupełnie inny od wszystkich. Pomimo tego, że znajduje się niedaleko od centrum Gdyni, bezpośrednio graniczy z lasem. Wychodząc na zewnątrz mamy więc wrażenie, jakbyśmy byli daleko za miastem.

Pomimo zachwytu otoczeniem, pierwsze wrażenia nie były zbyt optymistyczne. Ówczesne wnętrze różniło się od wizji przyszłych właścicieli.

- Jak zobaczyliśmy, ile pracy nas czeka, to postanowiliśmy zrezygnować. Przez kilka miesięcy myśli o tym domu pozostawały jednak w naszych głowach. Kiedy po dłuższym czasie ogłoszenie o sprzedaży ponownie pojawiło się w Internecie, postanowiliśmy go kupić - opowiada gospodyni, pani Iwona.
Czytaj także: Jak oni mieszkają: sopockie mieszkanie w stylu Hampton

Dostosowanie domu do potrzeb mieszkańców gospodarze postanowili zlecić pracowni architektonicznej Sikora Wnętrza.

- Do pana Janka trafiliśmy z polecenia. O możliwości współpracy z nim dowiedzieliśmy się od mojej wieloletniej przyjaciółki. Tuż po zakupie domu postanowiliśmy się do niego zgłosić - tłumaczy pani Iwona.
Modernistyczny duch Gdyni

Mocny modernistyczny duch Gdyni w tym przypadku wyraźnie współgrał z potrzebą inwestorów, by dom przywrócić do jego pierwotnej formy - tłumaczy Jan Sikora.
Idee projektowe krążą wokół powściągliwej elegancji. Wnętrze jest z jednej strony modernistyczne, z drugiej natomiast bardzo wysmakowane, subtelne i delikatne. Pozytywne nastawienie gospodarzy miało wpływ na stylistykę wnętrza, jak i późniejszą realizację projektu.

Prace projektowe rozpoczęły się w marcu 2016 roku i trwały do czerwca. Przez kolejny rok trwały prace budowlane. Niedawno właściciele mogli wprowadzić się do swojego nowego lokum.

- To, co mnie zaskoczyło w inwestorach, to ogromna świadomość wartości miasta i tego, co jest dobre w lokalnej architekturze. To podejście poniekąd zainspirowało mnie do stworzenia aktualnej estetyki wnętrza i stało się nicią porozumienia w kreowaniu nowego wyrazu tego miejsca - dodaje Jan Sikora.
Otwarta przestrzeń

Gospodarze od początku chcieli stworzyć domowe zacisze z maksymalnie otwartą przestrzenią.

- Na parterze chcieliśmy stworzyć przestronną strefę dzienną. Kluczowym elementem było przeniesienie łazienki, która zajmowała dość dużo miejsca - opowiada gospodyni.
Parter budynku miał w zamyśle stanowić serce domu, które będzie skupiało nie tylko mieszkańców, ale i odwiedzającą ich rodzinę. Oprócz otwartej kuchni i salonu, właściciele chcieli wygospodarować przestrzeń do przechowywania oraz niewielką łazienkę.

- Początkowo obawialiśmy się, że kuchnia będzie zbyt mała, jednak później się okazało, że jest naprawdę funkcjonalna i dobrze wkomponowana w całkowity kształt przestrzeni - dodaje pani Iwona.
Zgłaszając się do architekta, właściciele chcieli uzyskać ciepłe i klasyczne wnętrze o prostych formach, które będzie nawiązywało do historycznego charakteru miejsca. Kompozycje prostych form zostały uzupełnione o bardziej zdobne akcenty, które nawiązują do Anglii, w której właściciele domu spędzili prawie 20 lat. Stonowana kolorystyka oraz ascetyczne kształty zostały połączone z typowo angielskimi schodami, sztukaterią i zdobionymi tkaninami.

Dwa rodzaje drewna o wyraźnie zaznaczonych słojach pomagają stworzyć ciepły klimat we wnętrzach. Elementami dodającymi domowi szyku są złote akcenty w łazience oraz w wykończeniu zabudowy meblowej. Wyposażenie w dużej mierze pochodzi z salonu BB Home w Sopocie. Łazienka opiera się głównie na produktach marki Globo, Cea oraz Simas. Dzięki odpowiednio zestawionym materiałom wykończeniowym i wyposażeniu, wyczuwana jest dobra aura, która daje poczucie spokoju i bezpieczeństwa.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (63)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Najnowsze artykuły

wydarzenia