wiadomości - Design

stat

Jak Oni Mieszkają: rodzinna przestrzeń w otoczeniu zieleni

Huśtawka w części dziennej jest ulubionym miejscem do odpoczynku Beaty Kwiatkowskiej. Uwzględnienie jej w aranżacji miało związek z realizacją dziecięcych marzeń właścicielki domu.
Huśtawka w części dziennej jest ulubionym miejscem do odpoczynku Beaty Kwiatkowskiej. Uwzględnienie jej w aranżacji miało związek z realizacją dziecięcych marzeń właścicielki domu. fot. Maciej Czarniak/trojmiasto.pl

Gospodynią aktualnego odcinka cyklu "Jak Oni Mieszkają" jest Beata Kwiatkowska, architekt wnętrz i współwłaścicielka Studio Loko. Wraz z mężem Radosławem i dwójką dzieci postanowili zamieszkać na spokojnym osiedlu w Gdyni. W otoczeniu natury stworzyli przyjazną, rodzinną przestrzeń.



Dwupoziomowe wnętrze stało się dla Beaty Kwiatkowskiej i jej rodziny oazą spokoju trzy lata temu. To wtedy, po przekroczeniu progu po raz pierwszy poczuli, że to właśnie tutaj stworzą swój wymarzony dom.

- Wprowadziliśmy się po trzech miesiącach intensywnych prac remontowych. Ze względu na rodzaj wykonywanej pracy, łatwiej mi było zaplanować poszczególne etapy. Dzięki temu wszystko odbyło się bardzo sprawnie - mówi właścicielka.
Pomysł na urządzenie przestrzeni w przeważającej mierze wyszedł od gospodyni. Stonowana aranżacja wnętrza jest ponadczasowa i stanowi łagodne, niezbyt narzucające się tło dla codziennych aktywności mieszkańców. Z tego względu nie pojawiają się we wnętrzu przełamania kolorystyczne. W monochromatycznej aranżacji główną rolę ogrywa biel, zróżnicowana zastosowanymi materiałami. Szare elementy oraz dębowe drewno wprowadzają przytulność, a czarne akcenty podkreślają charakter wnętrza.

- Tak naprawdę proces aranżacji wnętrza wcale się nie skończył. Cały czas wyszukuję przedmioty i udoskonalam przestrzeń - dodaje Beata.

Przestrzeń dzienna



Przestrzeń dzienna jest sercem domu. Z jednej strony znalazła się część wypoczynkowa z kanapą, kominkiem i huśtawką, która jest ulubionym miejscem do relaksu właścicielki.

- Huśtawka we wnętrzu była moim marzeniem z dzieciństwa. Uwielbiam tam siedzieć i czytać książkę. Z tego miejsca można też wygodnie oglądać telewizję albo spoglądać na kominek. Umieszczone w aranżacji wyposażenie zostało dokładnie przemyślane. Ważną rolę odgrywa także duża narożna kanapa, na której cała rodzina może wspólnie spędzać czas - dodaje Beata.
Po przeciwległych stronach pokoju dziennego znajdują się dwa wyjścia na taras. Wejście do kuchni również jest możliwe z dwóch miejsc - z korytarza oraz ze strefy dziennej.

Strefa prywatna



Ściany obok schodów prowadzących na piętro zostały pokryte tapetą w drzewa. Takie wzory podkreślają silne nawiązanie wnętrza do natury i osadzenie domu w zacisznym miejscu w pobliżu zieleni. Na piętrze została zaaranżowana przestrzeń prywatna mieszkańców. Wąskim korytarzem przechodzimy do sypialni i garderoby, pokoi dzieci oraz łazienki.



"Jak oni mieszkają" to cykl, w którym pokazujemy apartamenty i domy mieszkańców Trójmiasta i jego okolic. Rozmowy o wzornictwie i architekturze wnętrz są pretekstem do dialogu o człowieku, jego potrzebach i codziennych rytuałach.

Chcesz pokazać swoje mieszkanie w cyklu? Prześlij trzy próbne zdjęcia wnętrza na adres: j.puchala@trojmiasto.pl. Skontaktujemy się tylko z wybranymi osobami.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (76)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia