• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jacyków i Wellman otworzyli Szafarnię 10

Aleksandra Sobocińska
13 września 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 

Choć restauracja Szafarnia 10 działa od 19 lipca, na jej oficjalne otwarcie musieliśmy trochę poczekać. 12 września korki od szampanów w końcu wystrzeliły i zaproszeni goście oddali się hucznej celebracji.



Impreza odbywała się w całym Amber Tower. Na tarasie restauracji Szafarnia 10 miała miejsce jej główna cześć, niemniej goście mogli swobodnie przemieszczać się po 9 piętrach budynku. Znajdują się w nim Marina Club Hotel (który posiada 34 pokoje i apartamenty), biura, sale konferencyjne oraz Champagne Taras. O samej restauracji pisaliśmy niedawno w artykule "Nowy punkt na kulinarnej mapie Trójmiasta".

Gości serdecznie powitali Dorota Wellman oraz Tomasz Jacyków, którzy byli oczarowani widokiem rozciągającym się z okien budynku.


- Widok na marinę i cały Gdańsk jest absolutnie piękny. Właściwie zwiedziliśmy dziś wszystkie zabytki, stojąc w oknie - zażartowała Dorota Wellman.

- Spędzając tu hotelową dobę, śniadanie można zjeść na dole, w restauracji, obiad przyrządzić samodzielnie w aneksie kuchennym w apartamencie, a zamiast kolacji wypić szampana na tarasie na dachu i przy okazji zachwycić się widokiem cudownego Gdańska - dodał Tomasz Jacyków.

Po powitaniu, wnętrze restauracji wypełniła muzyka klubowa, która stanowiła tło dla aksamitnego wokalu Izabeli "Islet" Laskowskiej. Po odśpiewaniu kilku utworów, na niewielkim wybiegu pojawiły się modelki. Mogliśmy zobaczyć najnowsze kolekcje takich marek, jak Cavalli, Emanuel Berg, Splendido, czy Batycki. W dalszej części imprezy temat mody powrócił, bowiem Tomasz Jacyków zapraszał na scenę panie, których kreacje komentował. Chętnych i odważnych nie brakowało, a jego rad panie słuchały z niemałym zainteresowaniem.

Jednak to nie moda była najważniejsza tej nocy, a kuchnia - w końcu było to otwarcie restauracji. O podniebienia gości zadbali szefowie, Piotr Sawczenko oraz Mateusz Bajonczak.

- Regionalne produkty, ryby, owoce morza. Jeśli państwo sobie coś wymyślą, kucharze chętnie to zrobią. Kuchnia jest otwarta dla wszystkich, można wymyślić sobie zadania, a oni te zadania spełnią - skomentowała Dorota Wellman.

Niestety, nie każdy miał tej nocy okazję skosztować jednego z frykasów ich autorstwa, gdyż kuchnia przestała je wydawać po godz. 22. Tłumaczyć to można dwojako - albo wybitnymi smakami, na których nie było opornych, albo wielkim apetytem gości.

Odskocznią od tłumów panujących w restauracji i przy barach był Chamapagne Taras, na którym znajdowało się znacznie mniej osób. Można było spędzić tam miło czas, popijając szampana Champagne G.H. Mumm i upajając się panoramą skąpanego w światłach Gdańska.

Goście przez cały czas trwania imprezy krążyli po 9 kondygnacjach budynku, można było bowiem swobodnie wejść do apartamentów i dokładnie je obejrzeć. Fani motoryzacji natomiast mieli okazję do podziwiania luksusowych samochodów z salonu Prestige, zaparkowanych przed Amber Tower. Amatorzy romantycznych uniesień mogli imprezę oglądać z zacumowanego w marinie katamaranu, również udostępnionego dla gości imprezy.

Przed północą sztuczne ognie pomalowały niebo nad Amber Tower, a goście podziwiali je z różnych perspektyw - Champagne Tarasu, jachtów zacumowanych w marinie oraz tarasu przed Szafarnią 10.

Budynek Amber Tower powstał w latach 70. XX wieku, a w roku 2014 nastąpiło jego ponowne otwarcie. Poprzedził je gruntowny remont, przeprowadzony pod okiem konserwatora zabytków oraz przearanżowanie wnętrza. Budynek odnowiony został zgodnie z koncepcją architekta Marcina Kozikowskiego. Wnętrza, koncepcja stylu oraz wszystkie meble, które się tam znajdują, dobór materiałów i kolorystyki, a bawet korytarze oraz recepcję zaprojektowała Helena Michel wraz z nadzorczynią hotelu Iloną Zjawińską. Restauracja oraz pokoje hotelowe zostały urządzone w stylu marinistycznym, nowoczesnym, z przewagą granatu i bieli oraz drewnianymi meblami.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (78) ponad 20 zablokowanych

  • no jak takie otwarcie i tacy otwierajacy

    To ja nie skorzystam. Gdyby ci Niemcy wiedzieli kto otwierał hotel w którym przyjdzie im się zatrzymać to by omijali to miejsce z daleka.

    • 23 6

  • TFU

    Ale poj.......e towarzystwo

    • 28 5

  • NERGAL .... żenada

    • 22 4

  • Szafarnia

    Darmowy szampan i wyżerka dla biedoty .

    • 14 3

  • Goście Szafarni!!!!!!!!!!!!

    Towarzystwo super!!!! strach się bać!!!

    • 14 1

  • byłam i ja

    byłam tam tez i....była extra impresska!elegancko i miło..

    • 3 17

  • dobrze ze piszecie

    Nie chcę jadać obiadów z Jacykowem, z którego stylem zycia mi nie po drodze. Juz tam nie pójdę

    • 24 2

  • No Gdansk awansowal

    Na warszawskie stylem impresski...;) he he. Tandeta i lans na calego: brodate hipsterstwo pomieszane z pseudo- bogactwem....
    No ale na tym polega dekadencja. Pytanie czy to dobre dla miasta: no cokolwiek sie dzieje bo normalnie to nuuuda

    • 18 3

  • Batycki

    Nie wiem po co tam się pokazuje Batycki !!! Przecież to bankrut i to mega zadłużony, lepiej niech powypłaca zaległe pensje pracownikom !!!!

    • 25 3

  • knajpa dla kogo?

    dla celebrytow? takich mamy w 3miescie jak na lekarstwo, a moze dla turystow glownie z niemiec? oj chyba by sie tam nie najedli :) to moze dla bananowej mlodziezy zyjacej glownie z pensji rodzicow? oni wola Sopot :D

    • 17 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja