• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ryba, zioła, warzywa - Jacek Koprowski poleca potrawy na wigilijny stół

Olga Miłogrodzka
13 grudnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Jacek Koprowski - szef kuchni restauracji Sztuczka - dzieli się oryginalnymi przepisami na dwie tradycyjne potrawy wigilijne: sałatkę jarzynową oraz rybę po grecku. Jacek Koprowski - szef kuchni restauracji Sztuczka - dzieli się oryginalnymi przepisami na dwie tradycyjne potrawy wigilijne: sałatkę jarzynową oraz rybę po grecku.

To już drugi tekst z cyklu, w którym trójmiejscy szefowie kuchni przedstawiają propozycje wigilijnych dań - tradycyjne przepisy modyfikują według własnych pomysłów tworząc nowe, oryginalne receptury. W tym tygodniu sałatkę jarzynową oraz rybę po grecku przygotował Jacek Koprowski, szef kuchni gdyńskiej restauracji Sztuczka. Za tydzień o świątecznych inspiracjach kulinarnych opowie Krzysztof Kowalczyk z restauracji Brasserie de Verres en Vers.



Sałatka jarzynowa: warzywa, majonez, jajko, chipsy z jarmużu

W sałatce według przepisu Jacka nie odnajdziemy warzyw tradycyjnie w nią wkomponowywanych. Marchew zastąpiono tu dynią gotowaną w soku z marchwi, pietruszkę skorzonerą gotowaną w wędzonej herbacie, kiszony ogórek kiszonym burakiem (na talerzu w formie zawijanego, cienkiego plastra), seler zaś piklowaną kalarepą.

- Przygotowane warzywa układamy w luźną kompozycję pamiętając, że każdemu kęsowi towarzyszyć powinna odrobina majonezu. To on jest kluczowym składnikiem sałatki na wigilijnym stole, dlatego na talerzu nakładam go w wielu miejscach. Aby przygotować majonez żółtko należy ubić z odrobiną musztardy dijon, kilkoma kroplami octu pietruszkowego oraz z olejem rzepakowym (np. z góry św. Wawrzyńca). Na talerzu pojawia się także plastyczne żółtko. Aby takie uzyskać jajko należy gotować w 63 stopniach przez godzinę - wówczas białko pozostaje w nim pół-płynne, natomiast żółtko lekko ścięte i kremowe - tłumaczy Jacek Koprowski.
Sałatce kwasowości nadaje kompresowane jabłko z cydrem oraz piklowana kalarepa (zalewę przygotowuje się z cukru, octu i wody w proporcjach 2:2:1). Całość wykańczają tarty orzech laskowy i zielone akcenty - kiełki groszku czepnego (zastępują groszek konserwowy) oraz chrupki jarmuż, nadający potrawie nowej tekstury. Ten uzyskujemy obtaczając liście w oliwie, oprószając solą oraz piekąc przez 15-20 minut w temperaturze 120 stopni.

- Moja propozycja to wariacja na temat świątecznej sałatki jarzynowej. Zdecydowałem się przygotować ją na bazie innych niż zazwyczaj warzyw, aby pokazać, że nie musi być nudna i przewidywalna, że formą dania można się bawić, modyfikować ją, jednocześnie pozostając wiernym tradycyjnemu przepisowi - podsumowuje Jacek Koprowski.
  • Sałatka jarzynowa
  • Sałatka jarzynowa - zawinięty plaster kiszonego buraka
  • Skorzonera gotowana w wędzonej herbie, a potem karmelizowana na maśle
  • Jajko plastyczne, gotowane przez godzinę w 60 stopniach
  • Sałatka jarzynowa doprawiana majonezem
  • Sałatka jarzynowa
  • Sałatka jarzynowa przyprawiona tartym orzechem

Ryba po grecku: ryba z warzywami, chutney z pomidorów, liść laurowy, ziele angielskie, ziemia z oliwek

- Ryba po grecku najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, jak już "przejdzie" warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim. Aby przemycić ich smak już na dzień dobry, marynowałem dorsza całą dobę w soku z warzyw, a potem w tym soku, jak i w towarzystwie jarzyn - selera, pietruszki i marchwi - oraz szafranu, liścia i ziela ugotowałem ją próżniowo w temperaturze 44 stopni przez około 20 minut. Dopiero po tym zabiegu rybę lekko podsmażyłem na patelni.

Dorszowi towarzyszą warzywa. Z tych, które gotowały się z rybą, robię puree. Podobnie, jak majonez w sałatce, puree "podkręca" tu całe danie, dlatego powinno znaleźć się w każdym kęsie - mówi Jacek Koprowski.

Na talerzu pojawia się też pięć dodatkowych komponentów typowych dla ryby po grecku, jednak w nieco innej formie: chutney z pomidorów cherry (na gorący karmel wrzucamy pomidorki cherry, posiekaną czerwoną cebulę i imbir, podlewamy odrobiną czerwonego wina i sosu sojowego, na koniec dodajemy świeży lubczyk), plastry selera (pieczonego z oliwą i solą w piecu przez dwie godziny, w 140 stopniach), pietruszka w postaci puree (przed zblendowaniem uduszony w bulionie warzywnym korzeń lekko podsmażamy z białą cebulą i ząbkiem czosnku), karmelizowana marchew (gotowana al dente w osolonej wodzie z masłem i szczyptą cukru, następnie podsmażana na maśle do uzyskania brązowej skórki) oraz piklowana czerwona cebula.

Na końcu danie posypać należy pangratatto, czyli okruchami chleba razowego smażonymi na klarowanym maśle oraz ziemią z oliwek z palonym liściem laurowym.

- Liść laurowy i ziele angielskie są nośnikiem smaku potrawy, w rybie po grecku grają pierwsze skrzypce, dlatego przemyciłem je w kilku elementach - tłumaczy Jacek Koprowski.
Obu potraw spróbować będzie można w ramach lunchu w restauracji Sztuczka. 14 grudnia podana zostanie sałatka jarzynowa, 15 grudnia ryba po grecku. Cena lunchu obejmująca 4 dania wynosi 50 zł/os.

  • Ryba po grecku
  • Dorsz marynowany w warzywach
  • Dorsz w towarzystwie warzyw
  • Ryba po grecku - mus z warzyw, w których gotowana była ryba
  • Ryba po grecku - doprawiana pangratatto, czyli okruchami chleba razowego smażonymi na klarowanym maśle
  • Ryba po grecku - doprawiana ziemią z oliwek oraz palonym liściem laurowym
  • Jacek Koprowski przyprawia rybę po grecku
  • Jacek Koprowski

Miejsca

Zobacz także

Opinie (53) 9 zablokowanych

  • Coraz więcej magików, masterczifów coraz mniej porządnych kucharzy (1)

    przy takiej tendencji za 10-15 lat klasyczne ziemniaczki, porzadnie ubity schabowy i mizeria będzie przeżywać swój renesans i znajdą się w deLuxe jako 'wintydżowe' jedzenie dla wyższych sfer...

    • 10 6

    • co ty z tym schabowym facet

      ciagle prawisz o tym zestawie, ok smaczne ale ile mozna.
      Poza tym jak sie przerzucisz na wolowine to do swin bedziesz wracal od swieta do swieta.

      • 0 0

  • Szok (1)

    Mam wrażenie, że osoby, które czytają ten artykuł nie powinne go w ogóle czytać. Jeśli nie masz pojęcia o gastronomi i jesz schabowego z ziemniakami w niedzielę. To pozostaw komentarze dla siebie i idź swoją drogą. Nie rozumiem tego wszędobylskiego hejtu. Nie interesuje Cię dana tematyka to nie czytaj albo głupio się nie wypowiadaj. Co innego dysputa jak można byłoby to ulepszyć bądź jak coś zrobić byłaby na miejscu.
    Jeżeli chodzi o profesjonalny sprzęt to Sous-Vide wraz z wakowarką można kupić za około 600zł do użytku domowego. Może to dla niektórych dużo, ale warto.
    Brawa dla Chefa, który ma podejście do tradycji i tworzy ciekawe dekonstrukcje.

    • 9 4

    • Kuchnia tradycyjna

      Niestety, wielu naszych rodaków nie stać na nowinki kulinarne, bo są one często kuriozalnie drogie, chociaż tutaj, kolega po fachu proponuje cztery dania za 50zł, a mimo tego co drugi komentarz to kpiny i jadowity sarkaszm - szkoda...

      • 6 1

  • Ludzie nie mają pojęcia jak

    wygląda praca kucharza, że często zaczyna się koło 9 i kończy mocno po północy. Że to naście godzin na nogach, często w temperaturze bliskiej 40°C. A jeszcze gdzieś w międzyczasie trzeba przygotować codziennie nowe dania do menu. Tu piękny obrazek gość mazia fantazyjnie sosem, używa jakiś dziwnych technik, wymyślnych produktów i jeszcze chce za to niebotyczne 50 pln. No skandal! Dla zainteresowanych polecam serię na Netflixie Chef's table... tam dopiero cuda wyczyniają ;)

    • 6 1

  • Potrawy wigilijne

    Zapytajcie mamę albo najlepiej swoją babcię o potrawy wigilijne i świąteczne.
    One gotują dla osób które kochają a ci panowie / kucharze albo pseudo celebryci/ gotują dla szpanu - po to aby sie pokazać.

    • 1 6

  • Potrawy Wigilijne!

    Litości!!!!!Kto to przygotuje? i kto zje?- skorzenera gotowana w wędzonej herbacie

    • 1 5

  • Hejt Stop! (2)

    Ludzie, dlaczego te wasze komentarze sa zawsze tak zawistne i żenujące?!
    jesteście tak strasznie zakompleksieni, ze każdy sukces potraficie tylko skrytykować! Rzygać sie chce!!!!

    • 5 1

    • (1)

      rzygać się chce, jak się czyta takie przepisy na dania wigilijne, opanuj się, idą święta, czas miłości i radości :)

      • 0 2

      • milosci do blizniego w Polsce

        haha dobry dowcip

        tu swieta to juz jak wyjscia do hipermarketu w weekend, jak wyjscie do kosciola

        zaprogramowane wredne roboty

        Jestescie w Matrixie. Blokada na to zeby nie zrobic swiat bo rodzina sie wiecznie kloci, blokada zeby nie isc do kosciola, blokada ze wszystkim.
        I kto tu jest lemingiem

        • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane