wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Iluzja kulinarna w restauracji 737 L'Entre Villes

Iluzja kulinarna przygotowana przez szefa kuchni Wojciecha Bartczaka zrobiła wrażenie na zebranych gościach.
Iluzja kulinarna przygotowana przez szefa kuchni Wojciecha Bartczaka zrobiła wrażenie na zebranych gościach. fot. Lucyna Pęsik/trojmiasto.pl

W sobotni wieczór w sopockiej restauracji 737 L'Entre Villes odbyła się widowiskowa kolacja. Za kulinarne i wizualne doznania odpowiadał bohater wydarzenia - Wojciech Bartczak, zwycięzca V edycji "Hell's Kitchen". Nie zabrakło innowacyjnych połączeń smakowych oraz sporej liczby gości, którzy podziwiali wyczyny szefa kuchni.



Wojciech Bartczak w zeszłym roku wygrał V edycję "Hell's Kitchen". Główną nagrodą było 100 tys. zł i praca w atelier jurora programu Wojciecha Modesta Amaro w Warszawie. Od tej pory jego kariera nabrała tempa.

Tego dnia ponad 50 gości miało okazję skosztować wyjątkowej 6-daniowej kolacji. Wśród nich sporą grupę stanowili obcokrajowcy. Autorską kolację "gotowania na żywo" Wojciech Bartczak przygotował we współpracy z szefem kuchni restauracji L'Entre Villes - Sławomirem Hahnem.

- Chciałbym państwu zaprezentować kolację - iluzję. Myślą przewodnią jest dzisiaj kamień - wiele rzeczy na talerzach będzie wyglądało jak kamień, ale jednak tym kamieniem nie jest. Zobaczą państwo kilka nowych rozwiązań, które mam nadzieję, że przyniosą efekt zaskoczenia - przywitał zebranych szef kuchni Wojciech Bartczak.
Wieczór umilała gra na saksofonie w wykonaniu Dariusza Kruka, a uczestnicy spotkania mogli obejrzeć, jak wyglądały przygotowania do sobotniej kolacji dzięki prezentowanemu w tle filmowi.

Pierwsza przystawka została nazwana "leśnym czarem", głównie ze względu na obecność werbeny, która razem z wasabi urozmaicała smak mirabelki. Całość przybrała kształt kamienia. Szef poprosił, żeby "kamień" zjeść w całości i pozwolić mu się rozpłynąć w ustach.

Dużym zaskoczeniem była "Bursztynowa Abstrakcja". Goście spodziewali się, że będą mogli posmakować prawdziwego bursztynu, podczas gdy pod tą nazwą krył się polski ser dojrzewający - nazywany przez szefa kuchni polskim parmezanem, o tej samej nazwie, co kamień Bałtyku.

Po tych przeżyciach przyszedł czas na hyćkę, czyli czarny bez, podaną z wędzonym na zimno masłem i kakao. Na dnie naczyń z pieczywem znajdowały się rozgrzane kamienie, które miały za zadanie utrzymywać ciepło i dodawać aromatu.

"Morskim złudzeniem" okazała się zupa z kalmarem, pomidorami oraz trawą żubrową. Na główne danie podano natomiast egzotyczną i bardzo drogą rybę - kulbina. Smak urozmaiciły kurki oraz zioło prowansalskie, estragon.
Kolejno zaprezentowano gołębia, któremu na talerzu towarzyszył lejkowiec - prawdziwie czarny grzyb. Utworzyły razem danie, które przede wszystkim wyglądem robiło wrażenie na gościach.

Podsumowaniem uczty był deser, na który zaserwowano truskawkę w miodzie i kardamonie. Dodatkowo szef kuchni podał praliny własnego przepisu.

- Zaprezentowane autorskie menu powstało w oparciu o kilka moich doświadczeń kulinarnych. Chciałem postawić na iluzję optyczną. Kiedy widzimy na talerzu kamień wyglądający jak bursztyn, myślimy, że będzie twardy, podczas gdy po ugryzieniu okazuje się, że rozpływa się w ustach. To sprawia, że jedzenie jest czymś więcej niż konsumpcją - mówi Wojciech Bartczak.
Goście chętnie komentowali dania i zadawali dużo pytań szefom kuchni. Niekiedy było słychać głosy podsumowujące danie:

- To jest bardzo smaczne, ale też bardzo dziwne... - wyznała jedna z pań z uśmiechem na ustach konsumując drugą przystawkę.
Koszt kolacji wynosił 195 zł za osobę. Biorąc pod uwagę zainteresowanie, jakim cieszyły się wszystkie kolacje tego cyklu, wkrótce możemy się spodziewać kolejnej odsłony.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (8)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Najnowsze artykuły

wydarzenia