• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hotel Central i PG4 w Gdańsku oficjalnie otwarte

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
14 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat PG4 obok dworca w Gdańsku ma już pięć lat

Zobacz wnętrza Central Hotelu i browaru PG4:

Hotel Central oraz znajdujący się w jego wnętrzach browar PG4, którego nazwa wskazuje lokalizację przy ul. Podwale Grodzkie 4 zobacz na mapie Gdańska, tuż przy Dworcu Głównym w Gdańsku, zostały oficjalnie otwarte. Elegancki, czterogwiazdkowy hotel posiada 39 pokoi, a w powstałym browarze, poza klasycznymi stylami piwnymi, warzone będzie także piwo jopejskie, według starej, gdańskiej receptury.



Poznaj historię przemiany zrujnowanej przychodni w hotel i browar restauracyjny

Właściciele hotelu i browaru, BeataCezary Zielińscy, przywitali przeszło 100 gości w asyście straży stylizowanej na żołnierzy garnizonu gdańskiego z połowy XVIII wieku. Wszystkim zaproszonym zaserwowano powitalny kieliszek z dwoma stylami piwnymi do wyboru.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele władz miasta, trójmiejscy biznesmeni, m.in. piekarze Andrzej SzydłowskiGrzegorz Pellowski, twórca gdańskich hoteli Hanza i Hilton Jan Wójcikiewicz, rektor Akademii Sztuk Pięknych Krzysztof Polkowski, były wojewódzki konserwator zabytków Dariusz Chmielewski oraz ks. Bartłomiej Stark.

Zanim zaproszeni goście zeszli do mieszczącej się w piwnicach budynku restauracji i browaru, właściciele podziękowali wszystkim, którzy przyczynili się do powstania hotelu Central.

- Gdańsk jest miastem, z którym czujemy się związani i to zdeterminowało decyzję o otworzeniu hotelu właśnie tutaj. W tym miejscu trzeba rozgraniczyć działalność hotelową i browarniczą, choć niewątpliwie, właśnie browarem, chcemy się wyróżnić. Goście mogą korzystać z restauracji już od trzech tygodni, natomiast część noclegowa zostanie uruchomiona na przełomie czerwca i lipca - mówiła właścicielka hotelu, Beata Zielińska.
Zdjęcia z pleneru fotograficznego w zniszczonych wnętrzach przychodni kolejowej - przed przebudową.

  • Szef kuchni Przemysław Formela z zespołem.
  • Wnętrze pokoju
  • Widok z pokoju - w tle Dworzec Główny.
  • Poczęstunek.
  • Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele władz miasta, trójmiejscy biznesmeni, m.in. Andrzej Szydłowski, Grzegorz Pellowski i Jan Wójcikiewicz, a także rektor Akademii Sztuk Pięknych, Krzysztof Polkowski, były wojewódzki konserwator zabytków Dariusz Chmielewski oraz ks. Bartłomiej Stark.
  • Goście z piwowarem Johannesem Herbergiem.
  • Po części oficjalnej goście zeszli do browaru na poczęstunek.
Hotel i browar w jednym

Central Hotel i browar restauracyjny PG4 znajdują się w dawnej przychodni kolejowej, której modernizacja i adaptacja trwały łącznie siedem lat. Hotel położony jest w pobliżu budynku dworca Gdańsk Główny PKP, co widać w jego wnętrzach oraz zdobieniach elewacji. Z kolei odwołaniem do utworzonego tu browaru są nazwy pokoi: każda nawiązuje do jednego gatunku piwa. Przestronne apartamenty utrzymane są w klasycznych i stonowanych barwach.

W browarze skosztujemy różnych stylów piwnych: obecnie serwowane są pils, witbier, rauchbier oraz dry stout. Asortyment jednak ma się zmieniać. W przyszłości największą atrakcją browaru ma być najsłynniejsze historyczne gdańskie piwo - jopejskie (jopenbier), którego recepturę postarał się odtworzyć niemiecki piwowar Johannes Herberg. Podczas uroczystego otwarcia browaru restauracyjnego nastawił on symboliczną, pierwszą warkę jopejskiego. Ma być ono gotowe za miesiąc.

Restauracja PG4 to jednak nie tylko browar, ale też przemyślane menu, za które odpowiada doświadczony szef kuchni Przemysław Formela. Proponuje on gościom połączenia serwowanych tu piw z konkretnymi posiłkami (tzw. foodpairing).

- Chcemy zaproponować naszym gościom coś nieszablonowego. Dlatego ciągle udoskonalamy nasze menu wsłuchując się w głosy klientów. Staramy się również używać jedynie naturalnych, znanych produktów, które wytwarzamy sami lub korzystamy z zasobów lokalnych wytwórców. Ważnym składnikiem naszej kuchni jest oczywiście piwo, które dodajemy do mięs czy sosów - opowiadał szef kuchni PG4.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (118) 6 zablokowanych

  • Piwo Jopejskie w

    • 0 2

  • Widzę bez pokropku ani rusz. Ależ zaścianek.

    • 13 3

  • (2)

    Skoro p. Beata ma wielki bebzon po co fotografuje się z profilu?

    • 9 10

    • i tak w tym stroju wygląda dobrze. Normalnie to wygląda jeszcze gorzej

      • 5 0

    • i to naprawdę jest Twój największy problem?
      zazdroszczę

      • 2 2

  • Jopejskie w miesiąc????? (1)

    To jakiś żart?

    • 4 4

    • Receptura z archiwum Tyskacza

      Widać, że będziemy mieli do czynienia z podróbką. Będą chcieli wcisnąć gawiedzi pomyje za kilkadziesiąt złotych. Ich niedoczekanie.

      • 4 3

  • Opinia nie z kręgu znajomych królika (1)

    Piwo poniżej przeciętnej, obsługa pozostawiająca wiele do życzenia, jedzenie bez fajerwerków, nic do zaoferowania po za tym co oferują konkurenci. Po sezonie będą szukać frajera na wynajem lub kupca. Najbiedniejsze i najbardziej nijakie otwarcie w historii relacji trojmiasto.pl.

    • 5 12

    • znam duzo slabsze tzn "biedniejsze" otwarcie

      Bez towarzystwa z zewnatrz. Byly same rodziny pracownikow heheheee. Kto byl to wie o jakich 4gwiazdkach w Gdansku mowa.

      • 0 0

  • Znowu wiszą szmaty

    Widać właściciele mają upodobanie do szmat. Kiedyś wisiały wielkie, teraz małe. Panie konserwatorze proszę nakazać ich zdjęcie!!!!!!

    • 11 1

  • to nie sa polskie ceny

    kto naprawde jest wlascicielem? Niemiec?

    • 5 6

  • mowia o crafcie a tam na scianie loga beck's. peroni i jakiegos niemieckiego sikacza z zabki ;) (1)

    • 9 3

    • Tandeciarze i pozoranci

      Pełna zgoda z przedmówcą. Myślą, że jak będzie w zagranicznym języku to się głupie poluny nie połapią. Jeszcze ta gadka o pierwszym craftowym hotelu. Zapomnieli chyba, że takich projektów hotel + browar w polsce przed nimi otworzyło się dosyć sporo zaczynając od naszej Brovarni.

      • 7 3

  • Swiecenie obowiazkowe i wizyta budynia

    no to ladny hotel

    • 7 1

  • Zlot emerytów

    Takiego otwarcia trójmiejski świat gastronomiczny jeszcze nie widział :))))))))))) Średnia wieku 60+. Widać targetem jest niemiecki emeryt :))))))))))

    • 10 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja