• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hiszpański wieczór w Treinta y Tres

Magda Mielke
1 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Treinta y Tres to kulinarna podróż przez wiele regionów Hiszpanii. Podczas Tapas Night mogliśmy poznać niektóre z nich. Treinta y Tres to kulinarna podróż przez wiele regionów Hiszpanii. Podczas Tapas Night mogliśmy poznać niektóre z nich.

Hiszpańskie przekąski, muzyka na żywo, atmosfera sjesty i piękny widok w tle. W czwartek, 30 września w restauracji Treinta y Tres w Olivia Star Top odbyło się Tapas Night. Wieczór był okazją przede wszystkim do spróbowania wielu hiszpańskich smaków i spędzenia miło czasu w wyjątkowym miejscu. Wydarzenie ma być powtarzane w kolejnych miesiącach.



Gdzie zjeść? Sprawdź listę polecanych miejsc w Trójmieście



Lubisz hiszpańską kuchnię?

Choć jesień w Trójmieście rozgościła się już na dobre, ci, którzy czwartkowy wieczór postanowili spędzić w restauracji Treinta y Tres mogli poczuć namiastkę gorącego klimatu rodem ze słonecznej Hiszpanii. Wszystko za sprawą Tapas Night, czyli kolacji-degustacji, podczas której można było skosztować autentycznych śródziemnomorskich tapasów, posłuchać dźwięków hiszpańskiej gitary oraz cieszyć się miłą atmosferą i pięknym widokiem.

Owoce morza, iberyjskie wędliny i sery



Większość przekąsek podano na zimno, w formie szwedzkiego stołu. Wśród nich znalazły się zarówno hiszpańskie sery i oliwki, tosty z anchovies, brioche z tatarem z wołowiny Rubia Gallega, krokiety z szynką, iberyjskie wędliny, pikantne skrzydełka z kurczaka, jak i owoce morza - m.in. ośmiornica z kanaryjskim mojo i krewetki w czosnku, oraz pozycje wegetariańskie: tatar pomidorowy, bakłażan z miso i sezamem, tortilla ziemniaczana i chleb z pomidorami. Dodatkowo, trzy przystawki zaserwowano na ciepło, prosto do stolika. Były to papryczki padrón, kalmary w wersji biało-czarnej i racuszki z dorszem.

  • Tapasy podano w formie szwedzkiego stołu. Wśród nich znalazły się m.in. owoce morza, iberyjskie wędliny, mięsne i warzywne tatary, sery i oliwki.
  • Tapasy podano w formie szwedzkiego stołu. Wśród nich znalazły się m.in. owoce morza, iberyjskie wędliny, mięsne i warzywne tatary, sery i oliwki.
  • Tapasy podano w formie szwedzkiego stołu. Wśród nich znalazły się m.in. owoce morza, iberyjskie wędliny, mięsne i warzywne tatary, sery i oliwki.
  • Tapasy podano w formie szwedzkiego stołu. Wśród nich znalazły się m.in. owoce morza, iberyjskie wędliny, mięsne i warzywne tatary, sery i oliwki.
  • Tapasy podano w formie szwedzkiego stołu. Wśród nich znalazły się m.in. owoce morza, iberyjskie wędliny, mięsne i warzywne tatary, sery i oliwki.
  • Tapasy podano w formie szwedzkiego stołu. Wśród nich znalazły się m.in. owoce morza, iberyjskie wędliny, mięsne i warzywne tatary, sery i oliwki.
- Mimo prestiżu tego miejsca, można tu poczuć się swobodnie i miło spędzić czas. Obsługa dba o komfort gości, a muzyka na żywo nadaje klimatu. O widoku wspominać nie trzeba, zjawiskowe miejsce. Zabrakło mi różnorodności w opcji wege, ale mając na uwadze tematykę wieczoru, czyli hiszpańskie tapasy, trudno mieć o to pretensje, głodna nie wyszłam - mówiła Agata, która kosztowała przekąsek razem z koleżankami.

Na początek goście otrzymali kieliszek musującej Cavy. Kolejne trunki, jak i desery można było zamawiać ze stałej karty restauracji, co też uczestnicy Tapas Night chętnie czynili. Choć - jak wskazuje nazwa wydarzenia - menu składało się z samych przekąsek, nie było opcji, aby ktoś wyszedł z restauracji głodny - stojące na barze tapasy były na bieżąco uzupełniane i goście kilkukrotnie napełniali talerze, ciesząc się niespieszną formułą posiłku.

  • Wyjątkowy klimat podczas Tapas Night tworzył również zmieniający się widok za oknem - od zachodzącego słońca po rozświetlone nocą miasto.
  • Wyjątkowy klimat podczas Tapas Night tworzył również zmieniający się widok za oknem - od zachodzącego słońca po rozświetlone nocą miasto.
  • Wyjątkowy klimat podczas Tapas Night tworzył również zmieniający się widok za oknem - od zachodzącego słońca po rozświetlone nocą miasto.
  • Wyjątkowy klimat podczas Tapas Night tworzył również zmieniający się widok za oknem - od zachodzącego słońca po rozświetlone nocą miasto.
  • Wyjątkowy klimat podczas Tapas Night tworzył również zmieniający się widok za oknem - od zachodzącego słońca po rozświetlone nocą miasto.
  • Wyjątkowy klimat podczas Tapas Night tworzył również zmieniający się widok za oknem - od zachodzącego słońca po rozświetlone nocą miasto.

Kolacja (prawie) w chmurach



Ci, którzy przybyli na kulinarną ucztę punktualnie, zanim okolica rozbłysła nocnymi światłami, mogli jeszcze przez dłuższą chwilę cieszyć się widokiem na skąpane w zachodzącym słońcu Trójmiasto. Dużym atutem spotkań w tym eleganckim, lecz niezobowiązującym w swym charakterze miejscu jest krajobraz, który rozciąga się za oknami. Restauracja Treinta y Tres znajduje się na 33. piętrze najwyższego budynku w Trójmieście - Olivii Star, więc kulinarnym podróżom przez regiony Hiszpanii zawsze towarzyszy tu niezapomniany widok ze 140 metrów nad ziemią.

Zobacz także: Krzysztof Zalewski oczarował publiczność w Olivia Star

Wieczór upłynął w niespiesznej, przyjemnej i bardzo swobodnej, jak na charakter restauracji, atmosferze. Kolację umilał muzyk przygrywający na gitarze, a obsługa cały czas czuwała nad komfortem gości. Jedni wybrali się tu na randkę, aby celebrować przypadający akurat dzień chłopaka, inni bawili się w nieco większym gronie znajomych. Koszt udziału w degustacji tapasów wynosił 149 zł. Tego typu wydarzenia ma być powtarzane w kolejnych miesiącach.

Wydarzenia

Tapas Night w restauracji Treinta y Tres

149 zł
muzyka na żywo, degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (32) 7 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • tapas night ? a może "tapas noche"? Mydło i powidło, ale brzmi z "światowo" choć bez sensu (3)

    • 32 5

    • (1)

      Brzmi prestiżowo, ale mimo to swobodnie.

      • 4 1

      • Jest sztos i mega, więc o co Ci chodzi?

        • 0 0

    • Masz rację

      Brzmi jak nazwa imprezy w jednym z sopockich klubów o bardzo podobnie brzmiącej nazwie.

      • 5 1

  • Nadal pokutuje polskie myślenie

    Zanim wybierzesz restauracje sprawdź, kto jest szefem kuchni
    Reszta to już tylko muzyka dla podniebienia

    • 3 5

  • 149 PLN brzmi przyzwoicie (5)

    Pytanie tylko czy dania były w "standardowym" rozmiarze, czy może jednak, jak na degustacji porcje były w stylu "master chieff"

    • 5 10

    • wikipedia hasło tapas

      • 7 1

    • (2)

      tapas są w założeniu małą przekąską.

      • 15 0

      • (1)

        W Gdańsku każdy obiad z restauracji jest wymiarów małej przekaski. Ja olewam i nie chodzę.

        • 8 3

        • to już inna sprawa :) Tutaj przynajmniej mają wytłumaczenie

          • 6 0

    • Niby tylko tapas

      Ale w zalozeniu wydarzenia placisz 149 zł i jesz ile chcesz

      • 2 0

  • (5)

    Prawie jak NYC :)
    Czy to jest najdroższa restauracja w Trójmieście?

    • 5 1

    • Opinia wyróżniona

      Droższy jest Arco. Treinta y Tres trochę ostatnio podrożała, ale da się pójść na kolację z rabatem i nie zbankrutować. Świetne miejsce i chyba najlepsza obsługa w 3mieście, polecam ;)

      • 5 5

    • (3)

      Nie. Ale droższe nie wymagają reklamy. Reklamy wymaga półluksus. To jak z kancelariami adwokackimi. O najlepszych i najlepiej prosperujących w internecie dowiesz się tylko tyle, że mają wpis do KRS.

      • 0 1

      • to tak jak z dobrym leśniczym

        • 1 0

      • słabe porównanie

        adwokat to zawód typowo hochsztaplerski, i co najwyżej może być porównywany do pośrednika nieruchomości a nie do restauracji

        • 3 0

      • Jest taki jeden , dobry adwokat. W Łodzi mieszka i lubi szybkie auta.

        Ostatnio się reklamował na Insta.

        • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    fajne

    Fajne miejsce , widok z góry bardzo ładny aczkolwiek dość drogo

    • 12 0

  • 149 ziko za tapasy ? Za 60 ziko robię tapasów dla 5 osobowej rodziny. (2)

    Do tego napoje i piwko Kustosz dla męża i ujezdza mnie do rana jak torreador a ja krzyczę ole.

    Mariola

    • 29 13

    • A zamiast widoku z 33 piętra fototapeta (1)

      • 9 1

      • Nie widać fototapety

        Obfitości przysłaniają. Ole!

        • 2 0

  • Pueblo (6)

    W Pueblo 2 osoby najedzą się za mniej niż 150 zł, dwie osoby, cena z kosmosu, życzę powodzenia

    • 1 3

    • mierzysz wszystkich swoja miarą, nie dla każdego 150 pln to dużo. (1)

      • 1 1

      • Jestem dość zamożny, ale patrząc trzeźwo, to

        jednak drogo.

        • 0 0

    • Opinia wyróżniona

      (3)

      To nie jest codziennie a miejsce jest dość niezwykłe. Jak widać nie zabrakło im chętnych.

      • 5 1

      • (2)

        Miejsce jest bardzo niezwykle, najpierw placisz by tam wogole wejsc, a potem sie czujesz jak przestepca na przeszukamiu przed wejsciem do windy.

        • 1 0

        • Ty tam w ogóle byłeś..? (1)

          Piszę o restauracji... Bo gdybyś był, to wiedziałbyś że dla gości wjazd jest w cenie. Płacą ci z baru piętro niżej, czyli tam gdzie jest taras widokowy. Odnośnie kontroli na dole to przyznam rację - jak na lotnisku. Tym bardziej, że byłem w podobnym miejscu w Warszawie i nie było takich scen z kontrolami.

          • 0 0

          • To przepraszam, fakt bylem tylko na tarasie widokowym.

            • 0 0

  • overhyped

    przehype'owane miejsce - od samego wejścia do budynku tworzona sztuczna atmosfera ekskluzywności : 4 osoby na recepcji, karty, bramki i prześwietlanie jak na lotnisku. Byliśmy z partnerką na kolacji, wydaliśmy ~400PLN, jedzenie bez wyrazu i smaku - zwróciliśmy na to uwagę kelnerce na co dostaliśmy odpowiedź, że szef kuchni gotuje bezpiecznie żeby wszystkim smakowało.. Działanie na własną niekorzyść - niepotrzebne budowanie otoczki, a efekt mierny. Na duży plus zasługuje widok i koktajle.

    • 18 2

  • Jak hiszpańskie to tylko Patio Espanol !!

    • 1 0

  • Widok niesamowity

    ale to sztuczne pompowanie "elitarności" skończy się raczej buraczaną klientelą.

    • 2 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja