• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Greckie wina w roli głównej. Komentowana kolacja degustacyjna w Mykonos

Ewa Palińska
18 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
W rolę komentatora wcielił się sommelier Michał Błażejczak, w ciekawy i barwny sposób prezentując siedem znakomitych win, o ciekawym smaku i niezwykle bogatych aromatach. W rolę komentatora wcielił się sommelier Michał Błażejczak, w ciekawy i barwny sposób prezentując siedem znakomitych win, o ciekawym smaku i niezwykle bogatych aromatach.

Grecja słynie ze znakomitej kuchni, ale o produkowanych tam winach wciąż wiemy niewiele. Tę wiedzę mieli okazję uzupełnić uczestnicy , która we wtorkowy wieczór odbyła się w gdańskiej restauracji Mykonos. W rolę komentatora wcielił się sommelier Michał Błażejczak, w ciekawy i barwny sposób prezentując siedem znakomitych win, o ciekawym smaku i niezwykle bogatych aromatach. Degustację dopełniało menu złożone z siedmiu dań, idealnie korespondujących z tym, co w danej chwili znajdowało się w kieliszkach. Udział w kolacji kosztował 250 zł/os.





Czy byłe(a)ś kiedyś w Grecji?

Grecka tradycja kulinarna liczy sobie ponad 4 tys. lat. To właśnie tam powstała pierwsza książka kucharska, napisana przez Archestratosa w 330 roku p.n.e. Kuchnia grecka podbija serca smakoszy na całym świecie, jednak o produkowanych tam winach wciąż wiemy niewiele. A szkoda, bo - jak przekonaliśmy się podczas wtorkowej komentowanej kolacji degustacyjnej w gdańskiej restauracji Mykonos - i w tej materii Grecja ma sporo do zaoferowania.

  • Degustację dopełniało menu złożone z siedmiu dań, idealnie korespondujących z tym, co w danej chwili znajdowało się w kieliszkach.
  • Degustację dopełniało menu złożone z siedmiu dań, idealnie korespondujących z tym, co w danej chwili znajdowało się w kieliszkach.
  • Degustację dopełniało menu złożone z siedmiu dań, idealnie korespondujących z tym, co w danej chwili znajdowało się w kieliszkach.
  • Degustację dopełniało menu złożone z siedmiu dań, idealnie korespondujących z tym, co w danej chwili znajdowało się w kieliszkach.
  • Degustację dopełniało menu złożone z siedmiu dań, idealnie korespondujących z tym, co w danej chwili znajdowało się w kieliszkach.
  • Degustację dopełniało menu złożone z siedmiu dań, idealnie korespondujących z tym, co w danej chwili znajdowało się w kieliszkach.
  • Degustację dopełniało menu złożone z siedmiu dań, idealnie korespondujących z tym, co w danej chwili znajdowało się w kieliszkach.

Siedem win, siedem dań



W rolę przewodnika po świecie greckich win wcielił się sommelier Michał Błażejczyk. Przygotował na tę okazję siedem niebanalnych propozycji - cztery wina białe i trzy czerwone. Degustację dopełniało menu złożone z siedmiu dań, idealnie korespondujących z tym, co w danej chwili znajdowało się w kieliszkach.

Degustację rozpoczęliśmy od win białych. Jako pierwsze do kieliszków trafiło Rhoscento Sec Sparkling - orzeźwiające, wytrawne i musujące wino, produkowane metodą Charmat na wyspie Rodos, w którym aromat jabłek i gruszek przeplatał się z zapachem kwiatów. Na talerzach gości znalazła się sałatka z arbuza, fety, podana z czerwoną cebulką i listkami bazylii.

Goście wybrali najlepsze restauracje. Znamy zwycięzców Restaurant Week



Wśród siedmiu propozycji znalazły się zarówno wina endemiczne, jak i te, które powstały z gron popularnych na całym świecie. Wśród siedmiu propozycji znalazły się zarówno wina endemiczne, jak i te, które powstały z gron popularnych na całym świecie.

"Małgosia" kradnie show



Jako druga do kieliszków gości trafiła Alpha Estate Malagouzia, przezwana przez Michała Błażejczyka "Małgosią". I zdaniem wielu uczestników degustacji była to najciekawsza ze wszystkich siedmiu propozycji. "Małgosia" charakteryzowała się barwą jasnożółtą z zielonymi refleksami. Aromat tego wina to było istne szaleństwo! Wyraźnie dawało się wyczuć nuty płatków róży, słodkich przypraw korzennych, melona oraz liczi.

Smak był nieco łagodniejszy, ale równie urzekający, z wyraźnie wybijającymi się na plan pierwszy owocami egzotycznymi i rozmarynem. O ile "Małgosię" można nazwać hitem greckiej degustacji w Mykonos, towarzyszące jej opalane krewetki z cytryną w sosie miętowym okazały się pozycją dość nietrafioną i wzbudzającą mieszane uczucia. Krewetki były soczyste, opalenie dało im ciekawy posmak, ale sos okazał się zbyt mdły, przez co trudno mi było doszukać się analogii do tak wyrazistego wina.

Polska wódka kobiecym okiem. Mężczyznom wstęp wzbroniony... do czasu



Cytrusy na podniebieniu i w nosie, ryby i owoce morza na talerzu



Grillowany filet z dorady z grillowaną białą kapustą i sosem z owoców był parą dla wina Skouras Moscofilero. Tutaj pairing wypadł znakomicie - rześkie, lekko kwaskowe wino, z wyraźnym cytrusowym aromatem, idealnie podkreślało smak tej delikatnej ryby.

A po doradzie przyszedł czas na owoce morza - na talerzach gości znalazły się mule w emulsji maślanej, z kolendrą, chilli i limonką, a do kieliszków polano Gerovassiliou Sauvignon Blanc - wino o aromatach owocowych z nutami ziołowymi oraz beczkowymi, z wyraźnym posmakiem ananasa, melona, a nawet trawy i wanilii.

  • Grecja słynie ze znakomitej kuchni, ale o produkowanych tam winach wciąż wiemy niewiele. Uczestnicy wtorkowej komentowanej kolacji degustacyjnej w Mykonos mieli okazję tę wiedzę poszerzyć.
  • Grecja słynie ze znakomitej kuchni, ale o produkowanych tam winach wciąż wiemy niewiele. Uczestnicy wtorkowej komentowanej kolacji degustacyjnej w Mykonos mieli okazję tę wiedzę poszerzyć.
  • Grecja słynie ze znakomitej kuchni, ale o produkowanych tam winach wciąż wiemy niewiele. Uczestnicy wtorkowej komentowanej kolacji degustacyjnej w Mykonos mieli okazję tę wiedzę poszerzyć.
  • Grecja słynie ze znakomitej kuchni, ale o produkowanych tam winach wciąż wiemy niewiele. Uczestnicy wtorkowej komentowanej kolacji degustacyjnej w Mykonos mieli okazję tę wiedzę poszerzyć.
  • Grecja słynie ze znakomitej kuchni, ale o produkowanych tam winach wciąż wiemy niewiele. Uczestnicy wtorkowej komentowanej kolacji degustacyjnej w Mykonos mieli okazję tę wiedzę poszerzyć.

Mocna reprezentacja win czerwonych



Mocne wejście zaliczyły wina czerwone. Ich degustację zaczęliśmy od aromatycznego i znakomicie wyważonego Mega Spileo Cuvee III Red. W tym przypadku moc była nie tylko w kieliszku, ale i na talerzach - grillowany rostbef z grillowaną papryką i estragonem rozpływał się w ustach i idealnie komponował się z tą nietuzinkową mieszanką Cabernet Sauvignon Mavrodafne i Agiorgitiko.

Równie niebanalne, zarówno w nosie, jak i na podniebieniu, okazało się Alpha Estate Xinomavro Vieilles Vignes, podane z giczą jagnięcą w sosie własnym oraz grillowanymi warzywami. Po sześciu wytrawnych propozycjach przyszedł czas na deser - słodycz zagościła zarówno w kieliszkach, do których polano Cavino Mavrodafne Reserve, jak i na talerzach - do wina zaproponowano krem z gorzkiej czekolady z migdałowym ciastem filo.

Jak na greckich wakacjach



Kolacja trwała przeszło trzy godziny, ale o znużeniu nie było mowy. Michał Błażejczyk najpierw zaznajamiał uczestników degustacji z polewanym winem, opowiadał o jego genezie, szczepach, o regionie, z którego pochodzi, podpowiadał, na jakie smaki czy aromaty warto się wyczulić, a w przerwach między kolejnymi prezentacjami, przeznaczonymi na konsumpcję, chodził między stolikami i odpowiadał na pytania gości. Grecję odbierało się wszystkimi zmysłami - była w kieliszkach, na talerzach, sączyła się z głośników i biła po oczach, bo wystrój restauracji Mykonos jest grecki na wskroś.

Wydarzenia

Grecka Komentowana Kolacja Degustacyjna

250 zł
degustacja

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (40) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    (9)

    Prawdziwej greckiej kuchni nie zastąpi żaden Polski kucharz, czy najlepsza restauracja, przysmaki kuchni greckiej najlepiej smakują na miejscu i nie w wykwitnych restauracjach, tylko małych tawernach...

    • 55 7

    • W tanich tawernach w których stołują się lokalni mieszkańcy. Dużo, smacznie i tanio.

      W lokalach dla turystów zawsze jest drożej i tam lokalny Grek nie pójdzie.

      • 19 0

    • Czyli nie jesteś w stanie odtworzyć schabowego Twojej mamy ? (3)

      Głupoty piszesz.

      • 1 20

      • (2)

        Mieszkając za granicą nie jesteś - albo ciężko o typowy schab albo o polską wegetę :-) Pomijam już brak dostępności smalcu albo zwykłego oleju - zazwyczaj sama oliwa.

        • 6 0

        • wegeta do schabowego? (1)

          o matko i córko

          • 11 0

          • Ale koniecznie polska :)

            • 2 0

    • (3)

      A co ma schabowy, do prawdziwej greckiej kuchni?

      • 3 2

      • Analogia (1)

        Sprawdź co znaczy to słowo i podziękuj jak zrozumiesz

        • 1 1

        • Analogia to jakaś grecka potrawa?

          • 0 0

      • Grecy jedza rozne badziewia,bo nie poznali nigdy schabowego z zasmazana kapusta.

        • 1 0

  • Czy można gdzieś zobaczyć cennik menu?

    • 4 3

  • hahahaha (3)

    Ludzie piszący te artykuliki są oderwani od rzeczywistości.
    500 zł od pary,bo chyba samotnie nikt się na taką fanaberie nie wybiera,to w obecnych czasach nie na kieszeń przeciętnego czytelnika trojmiasto.pl
    Zjedźcie na ziemię windą bo w tym zieleniaku odjechaliście za bardzo w górę.

    • 25 2

    • tylko czy 250 zł za 7 dań i 7 win to aż tak dużo?
      nie stać Cię, to sobie odpuść

      • 5 8

    • Serio 500 zł od pary to jakieś straszne pieniądze? (1)

      Sporo ludzi tyle zarabia w jeden dzień.

      • 1 5

      • Ja zarabia tyle w ciągu 1 godz

        ale nie jestem takim i**otom żeby wydawać to na żarcie w podrzędnej jadłodajni

        • 0 1

  • W Grecji byłem (1)

    Kilkukrotnie na wakacjach i oprócz paru dań tamtejsza kuchnia nie za bardzo przypadła mi do gustu.
    Za dużo przypraw jak dla mnie, ziół prowansalskich itp.
    Dużo bardziej wolę kuchnię hiszpańską, włoską bądź turecką.
    Więc czy się tu podniecać

    • 4 7

    • Grecja, zioła prowansalskie

      Syjoniści do Syjamu

      • 5 0

  • Greckie wino najlepsze w wykonaniu

    Anny German

    • 5 0

  • W Greci bywam co rok dwa ale takie dobre jak tu nie bylo

    • 3 1

  • Opinia wyróżniona

    Sorry, ale greckiej kuchni nie odtworzymy tu w Polsce (2)

    Po pierwsze nie mamy świeżych produktów np. owoców morza, po drugie nasze warzywa / owoce inaczej smakują np. pomidory, tamte dorastają w innym klimacie, mają więcej słońca ... Nie raz już próbowałem, ale nawet taka sałatka grecka inaczej tu smakuje... Aha, no i ta cena..., za 250 zł to ja mam full wypas w Grecji dla 2 osób.

    • 17 4

    • (1)

      Z dojazdem i powrotem?

      • 5 3

      • bez dojazdu

        ale przecież nie jedziesz tam na obiad

        • 1 0

  • byłem na takim "pokazie we Francji" (2)

    Na koncu ,własciciel winnicy , gosc którego rodzina zgarnia nagrody od 150 lat i jego wina pija rodziny królewskie z Anglii i Hiszpani powiedział tak:
    -Kazde wino nie wazne za ile,jest dobre jesli mamy przyjemnosc ze spozywania .Bo przyjemnosc jest najwazniejsza, reszta to tylko subiektywna otoczka.

    • 14 0

    • (1)

      tez tak mysle i bawia mnie takie artykułu które maja udowodnic co? ze wazny jest blichtr i tzw lans.

      • 5 2

      • Artykul ma na celu wypromowanie restauracji i zachęcenie czytelnika do jej odwiedzenia. Knajpa ma swój styl i co za tym idzie urok, jednym on odpowiada a drugim nie. Dziwne, ze trzeba tłumaczyć innym takie rzeczy.

        • 3 3

  • Opinia wyróżniona

    Kulinarne tajemnice

    Grecka kuchnia jest dobra ale bardzo ciężka a dominują potrawy z grilla a nie jest to najzdrowsze. Co do win to niestety będąc 11 razy na Krecie nie udało mi się degustować dobrego wina. Mają świetną oliwę z oliwek dużo lepszą niż Hiszpańska czy włoska ale leją ją do wszystkiego nawet do zupy,rodzina Grecka zużywa średnio 1 l oliwy na tydzień! Poza tym najważniejsze Grecy jedzą inne potrawy niż turyści ! Aby poznać prawdziwą grecką kuchnię trzeba to robić zdala od turystycznych ośrodków !

    • 11 1

  • Wyjątkowy wieczor

    Miałem przyjemność byc uczestnikiem podczas wczorajszej kolacji w Restauracji Mykonos. Przemiła atmosfera, ciekawe greckie wina- endemiczne szczepy o których nie miałem pojecia oraz swietna kuchnia. Mam nadzieje ze wydarzenia w takiej formie będą kontynuowane.

    • 4 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja