• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Goût de France wraca do Trójmiasta

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
19 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 

Przed nami kolejna edycja wydarzenia Goût de France, która rozpocznie się 21 marca. Kucharze z całego świata przygotują dania inspirowane francuskimi smakami. Goût De France, zwane również Good France ma na celu rozpowszechnianie kuchni i kultury Francji. Prezentujemy listę restauracji z Trójmiasta, które wezmą udział w tegorocznej edycji.



Najbardziej lubisz kuchnię:

Goût de France - Good France - pod takimi nazwami znaleźć możemy coroczny festiwal kulinarny, który odbywa się w okolicach 21 marca. Kilkanaście restauracji z Trójmiasta postanowiło wziąć w nim udział i przygotować dla gości specjalne menu degustacyjne. W każdej z autorskich propozycji znajdziemy typowo francuskie produkty i kompozycje smakowe. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest Prowansja.

- Wydarzenie to z roku na rok staje się coraz bardziej znane, jednak nie wszyscy wiedzą, że wywodzi się z Kolacji Epikura, zapoczątkowanych przed wiekiem przez słynnego francuskiego mistrza kuchni Augusta Escoffiera. Cel nadrzędny to oddanie hołdu dokonaniom wspaniałej sztuki kulinarnej Francji, jej odkryciom i wartościom, które propaguje, takim jak dzielenie się doznaniami i docenienie dobrej, wartościowej żywności. Jednak w Goût de France niemniej ważna jest wspólna zabawa, bycie razem i zjednoczenie się w wielkiej międzynarodowej inicjatywie - to przecież najliczniejsza kolacja świata - mówi Marta Dworak, Sales&Marketing Manager hotelu Quadrille i restauracji Biały Królik.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


W wydarzeniu postanowiło wziąć udział 3300 restauracji na świecie, w tym aż 18 obiektów z Trójmiasta.

  • Prawie w każdym menu degustacyjnym znajdziemy kilka rodzajów serów.
  • Restauratorzy przygotowali kilkudaniowe menu degustacyjne.
  • Dania robią wrażenie nie tylko smakiem, ale również wyglądem.
W restauracji Art Deco szef kuchni Tomasz Koprowski łączy elementy tradycyjnej polskiej kuchni z nowoczesną kuchnią francuską. Podczas festiwalowej kolacji podane będą następujące dania: dekonstrukcja sałatki nicejskiej, ratatuj z ośmiornicą i krewetkami, wybór serów francuskich i polskich, a także ciasto czekoladowe z lodami waniliowymi. Cena kolacji wynosi 100 zł od osoby.

Francuska restauracja w Sopocie, Cyrano et Roxane, z kuchnią i winami z południa Francji zaprasza na kolację z selekcją win. Na początek podany zostanie kwiat cukinii faszerowany po nicejsku, następnie zupa rybna bouillabaisse - jak w Marsylii, gołąb w pomarańczach z nutą cointreau i pieczoną skorzonerą, selekcja francuskich serów, a na deser kandyzowana pomarańcza z nadzieniem migdałowym. Cena wynosi 250 zł za osobę.

- Nasza restauracja po raz kolejny bierze udział w wydarzeniu Gout de France, organizowanym na pięciu kontynentach pod przewodnictwem francuskiego szefa kuchni Alain Ducasse'a i przy współpracy z francuskim Ministerstwem Spraw Zagranicznych. Przygotowaliśmy wykwintne menu na kolację - degustację, by uświetnić ten wyjątkowy wieczór. Do każdego elementu posiłku podawane jest dopasowane wino - opowiada właściciel i szef kuchni, Marc Petit.

Francuskie smaki na talerzu. Gdzie spróbować?


Winne Grono, jak sama nazwa wskazuje, specjalizuje się w winach - aktualnie możemy wybierać z ponad stu etykiet. Wielbiciele dobrych smaków również znajdą tu coś dla siebie, bo szef kuchni przygotowuje tu dania głównie francuskiej i włoskiej kuchni. W festiwalowym menu znajdują się takie pozycje jak zupa bouillabaisse, polędwiczka wieprzowa, dauphinoise z ziemniaków i selera z sosem lawendowym, lokalny ser bio oraz deser: mille-feuille. W cenie 125 zł za osobę wliczony jest również kieliszek wina.

Szefowie kuchni restauracji Biały Królik, Marcin Popielarz oraz Rafał Koziorzemski, co roku biorą udział w opisywanym wydarzeniu.

- Podczas poprzednich edycji serwowaliśmy takie francuskie klasyki jak żabie udka, homar czy fois gras. Teraz przyszedł czas na prawdziwkowy crème brûlée zapieczony z serem mimolette, zupę z pieczonej cebuli, croquette na cieście francuskim z marynowaną dymką, przepiórkę smażoną na gęsim tłuszczu z ziemniakiem dauphinoise i renetą w sosie bordeaux oraz canelé z lodami ze słonego karmelu. A do tych potraw nasz sommelier dobrał francuskiego szampana oraz wina. Koszt menu to 185 zł, selekcja alkoholi to dodatkowe 110 zł. W tym roku zdecydowaliśmy się także przedłużyć Goût de France i tak specjalne, dodatkowe menu będzie obowiązywało w naszej restauracji od 21 marca do 14 kwietnia. Wierzymy, że w ten sposób więcej osób będzie miało możliwość skosztowania naszych propozycji i doświadczenia szczególnej atmosfery tego wydarzenia - dodaje Marta Dworak.
Restauracja Filharmonia również przygotowała menu degustacyjne, którego autorem jest Marcin Szlagowski. Znajdziemy tam zupę czosnkową z zapiekanym owczym serem, wołowinę po burgundzku z gratinem ziemniaczanym, warzywami korzeniowymi i liśćmi botwiny, a także deskę serów francuskich z winogronami z patelni i bagietką. Zwieńczeniem degustacji będzie deser: mus czekoladowy z miętą, pomarańczą i makaronikami kawowymi. Menu czterodaniowe z selekcją win kosztuje 139 zł za osobę. Cena menu bez win wynosi 99 zł za osobę.

- Na ten dzień przygotowaliśmy specjalne sześciodaniowe menu. Jego główną zaletą jest połączenie ceny z jakością produktów. W tym roku kontynuujemy tę akcję również w piątek, aby większa liczba gości mogła skorzystać z akcji. Chcielibyśmy jak najlepiej pokazać kulturę francuską poprzez jedzenie. Nasze tradycyjne menu jest przygotowane w połączeniu z nowoczesną kulturą francuską. Wybierając naszą restaurację zapewniamy, iż nasi goście poczują się jak we Francji - przekonuje właściciel restauracji Petit Paris, Philippe Abraham.
W menu znajdziemy dorsza skrei z kolendrą i granatem, risotto z burakiem, kozim serem i szynką serrano, halibuta z korzeniem pietruszki i estragonem, a także policzki wołowe z czerwonym winem, boczkiem wędzonym, ser roquefort, a na deser paris brest. Koszt kolacji wynosi 135 zł.

W innej, francuskiej restauracji - A la française - odkryjemy nietuzinkowe smaki: placek cebulowy z anchovies i oliwkami, jagnięcina konfitowana z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem, grzanki z kozim serem, miodem i lawendą czy tarta cytrynowa z bazylią. Koszt z paringiem win wynosi 145 zł, bez win 95 zł.

- Z tego względu, że jestem Francuzem, jest to wydarzenie szczególnie bliskie mojemu sercu. Celem wydarzenia jest pokazanie, jak wygląda typowana francuska kolacja składająca się z różnych małych dań: od aperitifu począwszy, przez przystawkę (która najczęściej nie jest zupą), danie główne, sery, na deserze skończywszy, a wszystko w atmosferze wspólnej rozmowy i nieśpiesznego delektowania się. W naszej restauracji dbamy, aby klimat i muzyka były typowo francuskie - mówi szef kuchni i właściciel, Dominique Chesnais.
W restauracjach Winestone w Gdańsku znajdziemy przemyślane dania z odpowiednio dobranymi winami.

- Przygotowaliśmy bardzo klasyczne menu, oparte na znanych francuskich daniach. Na przystawkę podamy pâté z pieczonego królika z konfiturą z czarnych porzeczek i francuską bagietką, na danie główne zdecydowaliśmy się podać wołowinę po burgundzku, natomiast jako deser uwielbiany przez Francuzów fondant czekoladowy. Nie można zapomnieć również o wspaniałych francuskich serach.

Dla mnie największą zaletą festiwalu jest fakt, że oddajemy hołd kuchni francuskiej. W zeszłej edycji uczestniczyło ponad 3,5 tysiąca restauracji na całym świecie. Jest to niewątpliwie obowiązkowe wydarzenie dla każdego szefa kuchni - stwierdza Łukasz Miecznikowski, szef kuchni hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto.

Smaki dań łączą się z francuskimi winami, o których opowiedział Adam Urądziński, manager restauracji Winestone. Koszt wynosi 129 zł za osobę.

- Chcąc podkreślić walory smakowe naszych potraw proponujemy świetne francuskie wina, zaczynając oczywiście od prowansalskiego wina różowego. W cenie menu można będzie również zdegustować kilka świetnych etykiet francuskich i zakupić je w bardzo atrakcyjnej cenie.
  • Festiwal Gout de France rusza już 21 marca.
  • Podczas festiwalu spróbujemy smaków kuchni francuskiej na najwyższym poziomie.
  • Szefowie kuchni zadbają o każdy szczegół serwowanych dań.
  • Zwieńczeniem każdej kolacji będzie francuski deser.
restauracji Correze postawiono na wykwintne dania. Na przystawkę podane zostaną plastry sezonowanego w wiśniówce daniela z żelem z porzeczki, musem z pasternaku, prażynką ze skóry łososia i ziemią czekoladową. W menu znajdziemy również zupę-krem z kalafiora, skreję z majonezem homarowym, karczek z mangalicy z kasztanami oraz ser kozi w palonym sianie. Niebanalnie brzmiące, siedmiodaniowe menu kosztuje 150 zł, z doborem win 230 zł. Istnieje możliwość zamówienia tylko trzech wybranych przez nas dań w cenie 99 zł.

- Zalety festiwalowej kolacji to smak wyśmienitej kuchni francuskiej, towarzyskie spotkanie z rodziną, przyjaciółmi, szacunek do dobrego produktu, świetnej jakości, celebrowanie święta kuchni francuskiej z ludźmi na całym świecie. Warto wybrać się do nas, gdyż mamy przygotowane przepyszne dania kuchni francuskiej wraz z doborem wyśmienitych win i likierów francuskich - zapewnia Aneta Sadowska z restauracji Correze.
Oficjalny termin wydarzenia obejmuje 21-24 marca. Jednak niektóre restauracje zdecydowały się na przedłużenie akcji bądź przygotowanie kolacji tylko jednego dnia. Przed pójściem do restauracji warto upewnić się, gdzie i w jakim terminie odbywają się degustacje.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (20) 3 zablokowane

  • Jestem przekonany ze tegoroczna edycja będzie wyśmienita (5)

    A to dlatego ze w sprawie wypowiada się sales & marketing manager. Gdyby głos zabrał menedżer (nie daj Bóg kierownik albo specjalista!) do spraw sprzedaży i reklamy to byłoby już dziadowskie - prowincjonalne i małomiasteczkowe. A tak to wielki świat. W Paryżu czekają na wieści od sales managera.

    • 28 5

    • nieprzypadkiem ze świecą szukać w Polsce restauracji z gwiazdką michelina (3)

      skoro w 99,9% z zaplecza dochodzi dźwięk dzwonka z mikrofalówki :D

      • 15 2

      • (1)

        Gdzie ty bywasz...

        • 0 5

        • na mieście

          • 5 1

      • W Polsce ze świeca szukać bo tu nie przyjeżdzają inspektorzy. Nie maja po co jeździć do Mocarstwowej Republiki Polskiej, bo ta na mapie kulinarnej po prostu nie istnieje w optyce europejskiej

        • 3 0

    • Co to jest to coś "Bóg"?

      • 0 1

  • Francja elegancja

    Super tylko nie Pan Tomasz proszę menu za 100 PLN w Sofitel Grand Sopot to Mercure jest już droższy bo 129 pln to chyba coś nie tak???

    • 3 0

  • Bardzo dobrze (4)

    Ugotowane artykuły spożywcze z Lidla i Biedry za 150 złotych? Ceny dla Norwegów? W Niemczech, Francji, Hiszpanii jest taniej.

    • 21 2

    • oj taniej nie jest w dobrej knajpie w Hiszpanii czy Francji, nie pisz bajek (3)

      • 4 1

      • być może, ale tam ci nie podają mrożonek podgrzanych w mikrofali

        byłem dłuższy czas na riwierze francuskiej i jadałem w małej rodzinnej knajpce ... wszystko codziennie świeżutkie prosto z morza i ogrodu ... gdzie tu w trójmieście tak? nawet w sezonie połowowym Oni nam tu ryby mrożone podają!!!

        • 4 0

      • a gdzie te dobre knajpy (1)

        w trojmiescie???

        • 0 0

        • Bar mleczny syrenka.

          • 1 0

  • paradę pustych talerzy pomazanych sosem czas zacząć.

    • 21 2

  • ooooooooo

    koprowski i punkt gdynia jak bedą chinskie swięto promować to tez wezma udział biały królik tez musiał zaistnieć no bo jak by bylo gdyby ich nie było a tak naprawdę to petit paris, i cyrano parę innych małych restauracyjek na wzór francji powinno byc wymienionych ale ok niektórzy chcą dorównac M.G.

    • 7 0

  • czy polska kuchnia jest w podobny sposób promowana we Francji?

    • 9 0

  • Talerze

    Piękne talerze

    • 6 0

  • gastronomia (1)

    to niby sztuka, a naprawdę chodzi o biznes. Czy my musimy wszystkim nacjom nabijać portfele? Dlaczego umiemy dobrze gotować, a nie potrafimy tego sprzedać?

    • 8 0

    • Bo jesteśmy(nie wszyscy) leniwi nasza rodzima kuchnia wymaga pracy i cerpliwosci. Lepiej pyknac ślimaki mrożone zbierane u nas w kraju i wysylene zagranicę.

      • 0 0

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Sam

    Sam cholesterol. Ta kuchnia na tym się opiera.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja