• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
7 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 

11 listopada świętować będziemy nie tylko odzyskanie niepodległości. To również wydarzenie kulinarne, bo właśnie tego dnia, w dzień św. Marcina, na polskich stołach króluje gęsina. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście spróbujemy specjalnego menu w ramach akcji "Gęsina na św. Marcina".



Czy lubisz dania z gęsiną w roli głównej?

Siedmiodaniowe menu z gęsiną w roli głównej znajdziemy w restauracji Fino przez cały tydzień: od 11 do 18 listopada. Cebulowy crème brulee z gęsim foie grais i konfiturą z czerwonej cebuli czy zupa piwna z pierogami faszerowanymi gęsią, a także dorsz z mortadelą gęsią z kasztanami i żurawinowym beurre blanc - to dania, które proponuje szef kuchni, Jacek Koprowski. Jako danie główne zjemy gęś w crepinette z puree i strudel z czerwoną kapustą.

- 11 listopada to święto odzyskania niepodległości, to też dzień zakończenia akcji Kulinarne Zjednoczenie Polski, mającej na celu przywrócenie świetności kuchni polskiej. Jest to również święto kulinarne, bo wtedy na stołach króluje gęś - temu szlachetnemu składnikowi dedykuję zawsze całe menu degustacyjne, od przystawki po deser - zapewnia Jacek Koprowski, szef kuchni i właściciel restauracji Fino.
Przeczytaj także: Rusza Tydzień Kuchni Polskiej w trójmiejskich restauracjach

Za siedmiodaniowe menu degustacyjne zapłacimy 139 zł. Do gęsiej degustacji dobrano również trzy piwa z AleBrowaru dostępne dodatkowo w cenie 39 zł.

Sprawdź wszystkie wydarzenia odbywające się z okazji Święta Niepodległości



Szef kuchni w restauracji Biały Królik, Rafał Koziorzemski, przygotował czterodaniowe menu. Jako przystawka pojawi się półgęsek z owocami czarnego bzu i wędzonym kawiorem z pstrąga, następnie kapuśniak z gęsim żołądkiem. Daniem głównym będzie pierś gęsi z marynowanym czerwcowym rabarbarem i selerem, a na deser knedle z kruszonką smażoną na gęsim tłuszczu, dynią i mirabelką.

Zobacz także: Cykl artykułów Smaki deluxe

Menu dostępne będzie cały miesiąc, od 9 listopada do 9 grudnia, w cenie 160 zł za osobę. W cenie zawarty jest kieliszek wina do każdego dania.

- Gęś uwielbia cytrusy, aromatyczne przyprawy, owoce w postaci świeżej, jak i suszonej konfitury czy też kiszoną czerwoną kapustę oraz octy, które zrobiliśmy sami (malinowy z tymiankiem, wiśniowy, z mirabelki, jabłka papierówki z pieprzem). My postawiliśmy na nasze produkty, które zbieraliśmy latem w naszym ogrodzie i zapiklowaliśmy je, żeby dostępne były na jesień. W daniach będziemy mogli rozpoznać smaki, np: owoc czarnego bzu, płatki róży w syropie, rabarbaru czy czerwonej mirabelki połączonej z dynią. Każdemu daniu, które serwujemy towarzyszy kieliszek wina specjalnie dobranego przez naszego sommeliera - zapewnia Rafał Koziorzemski z restauracji Biały Królik.
Menu składające się również z czterech dań proponuje Restauracja No 88, znajdująca się w Hotelu Sopot, w cenie 120 zł za osobę. Gęś występuje w daniu głównym w towarzystwie kaszy pęczak, prawdziwków, buraka w winie i śliwkowego sosu. Na deser zjemy lody piernikowe z toffi i lukrowaną marchewką.

Nowe lokale pojawiające się w Trójmieście opisujemy w naszym cyklu

Jacek Fedde, w swoim autorskim Bistro Fedde, przygotował dla gości pastrami z gęsiej piersi podane z kiszonym selerem, melbą z chleba razowego i sosem z sera cheddar, zupę, czyli gęsie pho w polskim stylu z makaronem gryczanym, żołądkami i lubczykiem, a także pierogi faszerowane gęsiną, podane z chutneyem z cebuli i fig. Natomiast daniem głównym będzie konfitowane udko z gęsi, glazurowane porterem i miodem, podane z ziemniakami puree doprawianymi chrupiącą cebulą i szczypiorkiem oraz burakami gratin.

W restauracji Smak Morza w Sopocie przez cały listopad możemy sprawdzić menu, które składa się z czterech części: wątróbki z gęsi smażonej z jabłkiem, gruszką, czerwoną cebulką i flambirowaną likierem Goldwasser. Kolejno zjemy rosół z gęsi podany z pierożkami faszerowanymi mięsem gęsim. Daniem głównym będzie udko z gęsi w sosie żurawinowym podane z kluskami śląskimi i buraczkami. Gęsią kolację podsumuje deser, czyli gruszka gotowana w czerwonym winie i korzennych przyprawach, podawana z lodami.

W Restauracji i Brovarni Hotelu Gdańsk spróbujemy gęsi rozmarynowej - dania, które w ubiegłym roku wygrało konkurs na Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne . Gęś już w trakcie ekologicznego chowu, na jednej z lokalnych farm na Pomorzu, karmiona jest rozmarynem i ziołami, które później nadają mięsu niepowtarzalny smak. Sama potrawa zaś przygotowywana jest według tradycyjnej gdańskiej receptury i pieczona jest około ośmiu godzin. Dlatego, żeby posmakować tej potrawy należy dokonać wcześniej rezerwacji.

Oprócz opisanej wyżej gęsi faszerowanej w ofercie gdańskiej Brovarni znajdziemy specjalne menu przygotowane na jesienny okres, m.in. konfitowany udziec, pieczoną pierś, karmelizowaną wątróbkę czy domowe pierogi - wszystko oczywiście z gęsią w roli głównej.

Gęś rozmarynowa podawana w całości w Restauracji i Brovarni Hotelu Gdańsk. Gęś rozmarynowa podawana w całości w Restauracji i Brovarni Hotelu Gdańsk.
Szef kuchni francuskiej restauracji Petit Paris, Philippe Abraham, od 11 do 18 listopada, będzie serwował następujące menu: przystawka, czyli pierożki z gęsią wątróbką, piklowaną dynią i paloną cebulą, a także: consomme z gęsi z duszonymi żołądkami i zimowymi warzywami oraz danie główne: konfitowane udko z gęsi, ziemniaki fondant, jabłka i karmelizowana żurawina. Trzydaniowe menu kosztuje 92 zł za osobę.

- Najlepszymi dodatkami do gęsi są owoce kwaśno-słodkie, np. jabłko lub borówka. Klasycznie francuskim dodatkiem są ziemniaki w stylu sarladaise, czyli ziemniaki saute, smażone na maśle z dodatkiem czosnku i pietruszki. Do gęsiny polecamy wino czerwone o wyraźnym smaku, np. Chateau Les Roches Blanches 0'5 lub A.O.C. Saint Emilion Grand Cru, Saint Emilion - mówi szef kuchni, Philippe Abraham.
Natomiast szef kuchni restauracji Mercato przygotował autorski wywar z gęsi.

- Gęsina jest chętnie wykorzystywanym mięsem w restauracji Mercato. Zwłaszcza o tej porze roku, kiedy na gęsi jest prawdziwy "sezon". W jesiennym menu proponujemy zupę z gęsi. To tłuste i wyraziste w smaku mięso idealnie nadaje się na chłodne dni i jeszcze chłodniejsze wieczory. Naszym gościom proponujemy esencjonalny wywar z gęsi z sokiem z marchwi, kaczymi sercami, kluskami z dyni oraz konfitowaną cebulą - mówi Paweł Stawicki, szef kuchni Mercato. To moje autorskie spojrzenie na kulinarną jesień - w tym daniu jest w zasadzie wszystko, co wiąże się z tą porą roku w kuchni - dodaje. Poza smakiem liczy się jednak również wygląd tego dania - intensywny żółtopomarańczowy kolor rozgrzewa jeszcze przed spróbowaniem. Restaurację Mercato w gęsinę zaopatruje ferma gęsia z Pomorza, a wszystko odbywa się zgodnie z filozofią restauracji "farm to table" czyli "od rolnika na stół".
W gdyńskiej restauracji Sztuczka, od 7 do 11 listopada, czeka na nas sześciodaniowe menu przygotowane przez szefa kuchni, Rafała Wałęsę. Znajduje się w nim m.in. carpaccio z gęsiej piersi, lody żurawinowe i parmezan, oprócz tego pasztet z gęsich wątróbek z espumą pomarańczową, bulion z pierożkami faszerowanymi gęsimi żołądkami, rilletes z gęsich udek z dyniową zapiekanką z anyżem. Kolację podsumuje rogal świętomarciński z lodami makowymi i słonym karmelem. Za całe menu zapłacimy 159 zł lub 259 zł za osobę, jeśli zdecydujemy się na dania z selekcją win.

Natomiast w drugim obiekcie, Sztuczce Bistro, szef kuchni proponuje czterodaniowe menu, w którym znajdziemy pasztet z gęsi z suszoną śliwką i kompresowaną gruszką, bulion na pieczonej gęsi z pierożkami, pierś i kiełbaski z gęsi podane z pieczonymi burakami, na deser zaś chrust smażony na gęsim tłuszczu, waniliowy budyń, marynowane wiśnie. Za menu zapłacimy 95 zł, z selekcją win - 165 zł.

Od 11 listopada do 11 grudnia, w restauracji Hotelu Haffner, spróbujemy autorskiego menu, w którym króluje konfitowane udo z gęsi, bulion z żołądkami gęsimi i asiette z gęsi. Menu w cenie 140 zł za osobę.

Udział w akcji biorą również takie restauracje jak: Motlava, Restauracja Nowosopocka, Polskie Smaki, Crudo, M15 Restaurant&Bar, Punkt Gdynia,, Nowy Światrestauracja Tabun.

  • Starter szefa kuchni Rafała Koziorzemskiego: półgęsek z owocami czarnego bzu i wędzonym kawiorem z pstrąga
  • Zupa z gęsi według przepisu Pawła Stawickiego, szefa kuchni restauracji Mercato
  • Deser: knedle z kruszonką smażoną na gęsim tłuszczu, dynią i mirabelką

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (58) 10 zablokowanych

  • Gęś czy indyk ? (13)

    Większość polskich gęsi szła na eksport do Niemiec, dopiero w ostatnich czasach robi się w Polsce popularna.Mięso z gęsi jest tłuste i ciężko strawne dlatego indyk jest dużo lepszą alternatywą. Poza tym Gęś jest bardzo energochłonna, aby mięso było kruche piecze się wiele godzin w piekarniku.

    • 10 27

    • Z szacunkiem do produktu!

      t o t a l n a b z d u r a!!!!!!!!

      • 0 0

    • (1)

      Ani gęś ani indyk, najlepsza jest kaczka i ewentualniene kaczko gęś.

      • 4 0

      • albo smok

        • 0 0

    • (2)

      a schabowy to lekko strawny janusz ? haha ges nie jest ciężkostrawna chyba ze ja złe ugotujesz

      • 6 3

      • (1)

        Gęsi się nie gotuje tylko piecze!

        • 3 1

        • ja gotuję

          • 0 1

    • nie tak wiele godzin (3)

      godzina pieczeni na kilogram gęsi.

      gęś wysmarowana w środku majerankiem a zewnątrz natarta solą. polewana od czasu do czasu tłuszczem.

      i tyle.

      a nie żadne fiu bździu nie wiadomo co ąę ęą

      aaa i wcale ale to wcale nie jest ciężkostrawna

      • 9 5

      • (1)

        No to jak wazy srednio 4 do 5 Kilo ta daje co naimniej 5 godzin to malo?
        A co do trawienia to zalega w zolandku do 12 godzin !
        Jesli chodzi o indyka to najlepszy jest mlody 2 do 3 Kilo i potrzebuje tylko 2 godz pieczenia!

        • 3 1

        • W takim razie 2 kg gęś ,tez 2h będzie sie piekła.

          • 2 0

      • No tak, bo całego indyka to się upiecze w 15 minut

        Taki energooszczędny jest.

        • 10 2

    • Tylko indyk jest niestety suchy i paskudny :))) (2)

      • 5 4

      • To dlaczego w USA,Kanadzie,Francji dominuje indyk a nie Gesina ?

        • 2 2

      • Jak się nie umie zrobić to wszystko jest suche

        i nie nadające się do jedzenia. Nie jestem zbytnio utalentowanym kucharzem ale potrafię zrobić przepyszną pieczoną, faszerowaną pierś indyczą. No ale jak ma się dwie lewe ręce to pewnie i herbatę za suchą się zrobi.

        • 6 2

  • zalosne

    tylko lepianka potrafi pisać takie bzdury

    • 0 1

  • Ankjeta de best (3)

    A gdzie pytanie: wydaje mi się, że by mi smakowało, ale niestety jest to danie zbyt drogie żeby spróbować :(

    • 27 15

    • jak pójdziesz do pracy, to zarobisz, żeby spróbować (2)

      • 5 3

      • Dzięki za radę...wuju (1)

        Czyli coś w stylu: zmień pracę, weź kredyt.
        Ja pracuję i paranoją dla mnie jest, żeby osoba pracująca musiala zastanawiać się, czy iść na gęś, czy oplacić rachunki. Ot i co!

        • 4 3

        • jesteś idiotą?

          kup sobie nogi gęsi i zrób w domu.
          Trochę kaszy, jakaś czerwona kapusta na ciepło i gotowe.
          Nikt cię nie zmusza do płacenia 160zł za osobę.

          • 0 0

  • menu jak menu

    skura cierpnie jak patrzę na te ceny dla kogo to menu, no dla kogo ?

    • 0 1

  • (2)

    dorsz z mortadelą gęsią z kasztanami i żurawinowym beurre blanc

    super

    • 6 10

    • kaszanka i salceson dla weków (1)

      • 3 6

      • w kilkudziesięciu milionach domów w UK codziennie na śniadanie

        ci Brytyjczycy to widać same weki

        • 0 0

  • gesina...

    jest miesem typowo polskim wiec po co te wszyskie ogłupiajace nazwy....panowie szefowie....gdyby francuzcy szefowie swoje sery lub wina opatrywali polskimi nazwami oznaczało by to koniec francuskiej gastronomii!!!!!

    • 4 1

  • Nie wiem jak możecie wydawać tyle pieniędzy na dogadzanie sobie wiedząc, że tylu braci obok jest niedożywionych a w Afryce umierają biedne dzieci z głodu.

    • 1 3

  • Gesina .

    Lubie gesine ale tej kaczki z burakami to nie znosze .

    • 0 1

  • Ilu tu nagle znawcow jedzenia

    Na codzien wpier..... hamburgery z Mc i pasztetowa z biedronki i nagle znawcy gesiny.

    • 6 1

  • zadziwiające (1)

    polska gąska a na około fura francuskich dodatków. No bo jak powiemy że pieczona pierś z kartoflami i sosem własnym to nikt się na to nie skusi ale jak użyjemy:chutneyem z cebuli i fig,consomme, asiette z gęsi,sarladaise itd. Ja nie chodzę na kursy dla kucharzy i nie mam pojęcia że te nazwy czasami po Polsku to gotowane ziemiaki lub smażone coś ktoś. Jednak kilka miejsc zachowuje się całkiem po polsku czyli przyzwoicie i normalnie.

    • 10 1

    • Dokladnie
      Powinno byc po goralsku: Gesie cycki na logniu cymane

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja