- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 2 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 3 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (22 opinie)
- 4 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
Gdzie w Trójmieście na gęsinę?
Jest zdrowa, niskokaloryczna, smaczna, a do tego to afrodyzjak. Gęsina, chociaż mocno zakorzeniona w polskiej tradycji, nie jest częstym gościem na naszych stołach. Nie ma jednak lepszego czasu na gęsinę niż listopad. W tym miesiącu (11 listopada) obchodzony jest dzień polskiej gęsi. Restauracje prześcigają się w pomysłach na potrawy z tego szlachetnego mięsa.
Najprostszą potrawą z gęsi jest pieczona tuszka, uprzednio natarta solą i majerankiem. Trochę bardziej wyrafinowane są sałatki wykorzystujące wędzone mięso z gęsi, które doskonale komponuje się z grzybami i gruszką, oraz gęsina duszona w białym winie z gruszkami, estragonem i selerem.
- Zeszłoroczna edycja pokazała, że zainteresowanie potrawami z gęsi jest bardzo duże - mówi Artur Grembski, kierownik restauracji w hotelu Hanza. - W naszej stałej karcie posiadamy jedno danie z gęsi, które goście chętnie zamawiają. Uważamy jednak, że warto promować gęsinę szerzej, stąd nasza decyzja do przyłączenia się po raz kolejny do slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Mamy nadzieję, że jedzenie gęsiny w listopadzie stanie się nową-starą świecką tradycją - dodaje Artur Grembski.
W restauracji Kokieteria do końca listopada będzie można skosztować: cienkich plastrów piersi z gęsi w asyście karmelizowanej gruszki, skropionych dressingiem z pieczonej figi (24zł), delikatnego rosołku z gęsiny w towarzystwie mięsnych kuleczek (16zł), pieczonego udka z gęsi ułożonego na pure kasztanowym oraz pikantnych gruszkach, polanego sosem porzeczkowym z nutą chambord (42zł) oraz smażonej piersi z gęsi ułożonej na knedlach, podanej z musem jabłkowym i sosem z czarnej porzeczki (48 zł).
- Z przyjemnością dołączam się do promowania polskich produktów i powracania do tradycji, w szczególności jeśli ma to związek z jedzeniem i wszystkim, co wokół niego - przekonuje Agata Falkiewicz. W swojej restauracji Tabun poda m.in. czerninę, będą też pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką podane z cebulką i syropem z gruszek, oraz risotto z pieczoną gęsiną, dynią i żurawiną. Każdego dnia goście będą zaskakiwani nowymi daniami z gęsiny.
Restauracja Vinegre nawiązując do Święta Niepodległości, przygotowuje menu... biało-czerwone. - Pełne smaku i kulinarnej sztuki regionalnej - zachęca menadżer, Patrycja Pawlak. Zaserwowany zostanie barszcz czerwony na zakwasie i wywarze z gęsiny, podawany z ubitymi ziemniakami, masłem i śmietaną (16 zł), przystawka z wędzonej gęsi i flambirowanej szarej renety podawana na sałatach i kiełkach słonecznika, z dresingiem śliwkowo-cynamonowym (28zł)oraz gęsina św. Marcina z lawendą i domowymi kopytkami, czyli udo z gęsi z konfiturą na czerwonej kapuście z lawendą, żurawiną i suszoną śliwką serwowana z domowej roboty kopytkami z twarogiem (39zł).
W akcji "Gęsina na św. Marcina" uczestniczą także sopockie restauracje White House i Smak Morza.
Gęsinę promować będą też restauracje, które nie biorą udziału w akcji, jak np. gdańska Baryłka. Szef kuchni poleca tu na przystawkę pasztet z wątróbek gęsich z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiną, serwowany na toście. Podany zostanie rosół na gęsinie z lanymi kluseczkami oraz zieloną pietruszką. A jako danie główne serwowane będzie duszone udko z gęsi w aromatycznym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonym jabłkiem nadziewanym borówkami oraz kaszą jaglaną. Na deser przygotowano tradycyjne rogaliki św. Marcina.
Menu z gęsiny do 11 listopada podaje restauracja Filharmonia. Zestaw obiadowy dla jednej osoby kosztuje tu 159 zł. Na przystawkę otrzymamy fois gras, zupę czerninę, a jako danie główne pieczoną gęś po skandynawsku z brukselką, pieczonym jabłkiem, galaretką z czarnej porzeczki i żurawinowymi mini pyzami. Jest też deser: szwedzka szarlotka z ciepłym sosem waniliowym.
Gdyński lokal Sztuczka zaserwuje w weekend (8-11 listopada) na przystawkę carpaccio z gęsiny (35zł), purée z palonego bakłażana, wędzoną ricottę, ziołowe purée, kruszonkę z siemienia lnianego i chleba razowego, purée z czarnej porzeczki, piklowaną gruszkę, do tego chipsy z korzenia pietruszki oraz liście szałwi. Jako danie główne (50 zł)podana zostanie gęsina w towarzystwie m.in. fondue z moreli, brukselki i pieczonych mini marchewek.
W Sopocie na udko z gęsi można wybrać się do Brasserie d'Or. Podane zostanie z knedlami śliwkowymi, potrawką z zimowej gruszki i emulsją z suszonych fig (45zł). Gęsina będzie w ofercie do następnego weekendu (16-17 listopada).
Tu znajdziesz listę restauracji z całej Polski, które biorą udział w akcji "Gęsina na św. Marcina".
Miejsca
Zobacz także
Opinie (101) 9 zablokowanych
-
2013-11-08 19:45
Picasso w sopocie zaprasza (6)
Jest nowa utalentowana Szefowa prosto z Londynu ,pracowała w kilku restauracjach ** , studjuje w Gdańsku architekturę a to połączenie z kuchnią osobliwe ...
Polecam- 5 37
-
2013-11-14 14:58
ty moze
postudiuj ortografię
- 3 1
-
2013-11-09 12:33
sprawdzimy (1)
Idziemy rodzina całą zobaczyć budowę dania od podstaw z ciekawisci
- 4 3
-
2013-11-09 16:15
tak, tak
idźcie całą rodziną
najlepiej już teraz- 5 1
-
2013-11-09 12:29
włoska kuchnia
ciekawe ciekawe jak Pani podejście i połączenie będzie smakować
- 4 4
-
2013-11-09 11:13
najlepsza kucharka wśród architektów?
- 10 0
-
2013-11-09 07:33
jedna z gorszych restauracji !!!
Nie polecam
- 14 0
-
2013-11-13 09:40
świetna gęsina jest w Bulaju i w Spichrzu w Borczu - te dwa miejsca są bezkonkurencyjne, szkoda, że w ogóle nikt ich nie wziął pod uwagę pisząc artykuł...
- 6 0
-
2013-11-12 11:01
miesozercy (2)
Wyjdzie wam to bokiem!!!!!!!!
- 3 5
-
2013-11-12 11:15
chyba tobie! (1)
- 1 0
-
2013-11-12 12:12
zobaczysz:)
- 0 1
-
2013-11-09 22:18
baranina (4)
czy ktos wie gdzies w trojmsicie dostane baraniene?
- 7 1
-
2013-11-09 23:28
zastanawiam się (2)
co za idiota Pana/Panią minusuje?! WTF?!
Baranina jest dostępna na gdyńskiej hali targowej, pierwszy lub drugi box od tzw. radiowęzła halowego, box przy przejściu na halę "warzywno-owocową" ;-) lub u mojego znajomego hodowcy, niestety na dzisiaj nie wiem czy ma ja zakontraktowane u jednego odbiorcy czy sprzedaje również pojedyńcze sztuki... mogę we wtorek spytać ;-)- 8 2
-
2013-11-10 22:51
(1)
To tam jest jakiś radiowęzeł? :)
- 1 1
-
2013-11-12 11:13
no pewnie :)
to Ty nigdy nie byłeś na hali gdyńskiej? ;) ...a skąd leci muzyka :D by handlowcom było weselej w czasie pracy :) ...i też nadawane są komunikaty jak jest taka potrzeba ;)
- 3 0
-
2013-11-09 23:21
Urząd Miasta.
- 10 4
-
2013-11-08 15:02
(4)
polecam jadlodajnie Mulk w Miszewku
tam porcje sa wielkie i ceny racjonalne a nie to co tu pokazane na zdjeciach wyglada na wystrojony talerz a nie na porcje do najedzenia- 59 12
-
2013-11-08 22:24
W Mulku w Miszewie ? (3)
Nawalą kartofli i surówek wszystko ocieka tłuszczem ,ale są fani takiego niemodnego "jedzenia" ,zwykła karczma dla brzuchatych small-biznesmenów .
- 15 15
-
2013-11-09 16:12
Wole kartofle i surowki w Mulk'u niz puste talerze w trojmiescie za uj wie ile. (1)
- 14 6
-
2013-11-12 09:13
Mulk-
- i porcje duże i pyszne- kto pisze o "górze" kartofli- to chyba tam nie był. Dwa uda gęsie- mięso rozpływające sie w ustach...pycha !
- 5 0
-
2013-11-08 23:42
można tanio!!!
ja zjadłam kopytka z sosem malinowym, był jeszcze wo wyboru sos grzybowy za całe 12 polskich złotych - można sobie coś znaleźć , anie uogólniać
- 12 3
-
2013-11-09 17:01
Jakieś jelenie łapią się na te mikro porcje w Sztuczce za kilkadziesiąt parę złotych?! (4)
- 17 6
-
2013-11-12 08:22
Lubisz zaglądać innym do garnka?
- 0 3
-
2013-11-09 19:41
tak, nowobogaccy (2)
z autami i domami w kredytach i co najważniejsze... oznaczają się na facebooku i robią samojebke chińską podróbą ajpla ;) że siedzą właśnie w sztuczce, by inni myśleli o nich, że są zamożni z rozmachem na czternaście fajerek... a to zwykłe, biedne jelonki zakompleksione, wstydzą się sami siebie i w ten sposób muszą tworzyć swoją ułudę, w którą tylko oni wierzą buahahaha
- 6 4
-
2013-11-10 00:44
ake trafiłeś
Akurat dzisiaj widziałem taką fotkę na FB :)
- 5 0
-
2013-11-10 00:18
nie rozumiem
po co dorabiać jakieś idiotyczne filozofie, ludzie wy chyba nie macie co robić?! jeśli klienci tam chodzą tzn. że im najzwyczajniej w świecie smakuje - bo chyba po to sie chodzi i wraca do restauracji. ceny jak ceny porównując z innymi restauracjami na takim poziomie są nawet tańsze (metamorfoza, filharmonia, nolita, tamka43, etc.) masz kase i chec to czemu nie, nie masz to wybierz inne miejsce albo lunch. a nie dorabiaj jakiejs idiotycznej analizy
- 6 5
-
2013-11-09 12:22
kolejne żarcie do : OGLĄDANIA" dla bogatych (2)
a gdzie obiad???????
kartofle, kotlet. kapusta???
za 15 zeta.- 6 6
-
2013-11-11 17:27
polak
Typowa polakowatość
- 3 1
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2013-11-11 09:43
Hanza
Odgrzewane suche udko z gesi w Hanzie. wstyd ! To powinno być miękie i soczyste !
- 9 3
-
2013-11-09 16:33
To moze.... (3)
ktos mi podpowie,gdzie mozna kupic ta nasza narodowa specjalnosc (swieza) w Gdansku.
- 8 1
-
2013-11-10 22:52
Z tego co pamiętam były w Kauflandzie, zresztą również kaczki i jakieś tam inne. Co prawda to w Gdyni, nie wiem czy macie Kaufland w Gdańsku :)
- 1 1
-
2013-11-09 17:04
Pozostaje chyba tylko... (1)
allegro ;)
- 7 0
-
2013-11-09 18:24
a pewnie, nie ma sie co smiac. nie badz Pan rozgoryczony i olej te sklepy z ofertami, kotrych piec po osmej juz brak. ja kupilam 6 kilowa ges od rolnika z dowozem wyszla mnie 100zl, a nie ta drozyzna jak w lidlu do tego z chemikaliami i woda nastrzyknieta. mam juz paru zaprzyjaznionych ronikow i tylko od nich kupuje mieso i warzywa. przynajmniej wiem co jem.
- 5 1
-
2013-11-10 11:54
Gęsinę można kupić.....
również na gdyńskiej hali targowej i to taniej jak w Lidlu!
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.