• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdyński szef kuchni w finale międzynarodowego konkursu

Łukasz Stafiej
19 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Marcin Popielarz wygrał regionalny półfinał konkursu S.Pellegrino Young Chef. Marcin Popielarz wygrał regionalny półfinał konkursu S.Pellegrino Young Chef.

Marcin Popielarz z gdyńskiej restauracji Biały Królik wygrał regionalny półfinał międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef i został wybrany najlepszym młodym szefem kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Wielki finał dla kucharzy z całego świata odbędzie się w maju w Mediolanie.



S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Międzynarodowe jury ocenia kreatywność, technikę, smak i estetykę dań szefów kuchni z całego globu. Regionalnych półfinałów jest dwadzieścia jeden, a o wygraną walczy dwustu dziewięciu uczestników - polscy kucharze rywalizowali w obszarze Europy Środkowo-Wschodniej.

O tytuł najlepszego młodego szefa kuchni tej części świata walczyło dziesięciu szefów kuchni, w tym aż czterech z Polski i dwóch z Gdyni: Jan Kilański z Głównej Osobowej i Marcin Popielarz z Białego Królika.

Podczas środowej gali w Warszawie jury złożone z uznanych szefów kuchni, w składzie którego znalazł się m.in. Wojciech Modest Amaro z nagrodzonej gwiazdą Michelin warszawskiej restauracji Atelier Amaro, tytuł S.Pellegrino Young Chef przyznało Marcinowi Popielarzowi za popisowe danie: śledzia w stylu rybackim z chrzanem, ogórkiem, koprem i kalarepą.

Tym samym gdyński szef kuchni trafił do finału w Mediolanie, w którym w maju o tytuł najlepszego młodego szefa na świecie powalczy z dwudziestoma innymi zwycięzcami regionalnych półfinałów, m.in. z Francji, Ameryki, Chin czy Japonii.

Marcin Popielarz nie pierwszy raz został dostrzeżony w prestiżowych konkursach kulinarnych. Dość wspomnieć, że kilka tygodni temu otrzymał tytuł Szefa Roku w Polsce Północnej w plebiscycie Gault & Millau Tour organizowanym przez Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska. W Białym Króliku od trzech lat Popielarz ekstrawagancko i odważnie eksperymentuje z tradycją kulinarną Żuław i Kaszub. Więcej o nim piszemy w  tekście "Tych szefów kuchni warto śledzić" .

Miejsca

Zobacz także

Opinie (17) 7 zablokowanych

  • Respect!

    • 58 0

  • I fajnie....szacun (1)

    Szkoda,że mnie nie stać na "Białego królika".....

    • 50 2

    • Burger kosztuje 50 zł, nie stać Cię?

      • 2 6

  • Brawo!

    • 31 2

  • to powod do radosci

    tylko gratulowac i sie cieszyc a z drugiej strony gratulaje dla www.trojmiasto za podjecie tematu i propagowanie tego ciezkiego ale dajacego ogrom satysfakcji zawodu

    • 37 5

  • Jeden z nielicznych kucharzy których lubię, brawo Marcin mordko

    • 15 6

  • dawać go do mojej restauracji

    szukam szefa. Wiecie że dobry szef kuchni nie bierze kapusty. gotuje z pasji i takich szukam ciągła rotacja

    • 10 10

  • Gratulacje :) (1)

    Choć jadłam w zeszłym roku w Białym Króliku i miałam wrażenie, że jedzenie jest dość przeciętne w smaku. Restauracja Sztuczka dużo większe wrażenie na mnie wywarła.

    • 16 10

    • Koneserów nie brakuje

      Pewnie w ani jednej ani drugiej nie byłaś, królowo smaków, obie są na tym samym poziomie, bazują na tych samych skldnikach, więc idź do domu i zrób lepiej schabowy z ziemniakami

      • 0 0

  • W bialym kroliku juz dlugo nie posiedzi :) zaraz go jakas konkurencja zawinie :)

    • 10 7

  • Wiadomo

    Jak śledzie to z gdyni- najlepsze

    • 16 3

  • Brawo! Ale słowo "szef" (1)

    jest nie na miejscu.

    • 7 4

    • dlaczego?

      • 1 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja