W poniedziałek w nowo otwartym Radisson Hotel & Suites na Wyspie Spichrzów odbyła się gala inaugurująca współpracę linii lotniczych Swiss z gdańskim Portem Lotniczym. Od 1 kwietnia polecimy nimi z Gdańska do Zurychu. W uroczystej kolacji wzięło udział prawie 150 gości.
Poniedziałkowa kolacja związana była z wejściem do Portu Lotniczego w Gdańsku nowej linii lotniczej - Swiss International Air Lines. Uruchomione zostało połączenia lotnicze między Gdańskiem a Zurychem. O rozpoczęciu ich współpracy z
gdańskim Portem Lotniczym informowaliśmy już w ubiegłym roku
tutaj.
Od kwietnia loty do największego miasta w Szwajcarii, Zurychu, realizowane będą cztery razy w tygodniu. Inauguracyjny lot miał miejsce właśnie 1 kwietnia. Tego samego dnia odbyła się uroczysta gala, będąca przypieczętowaniem współpracy. Zorganizowana została przez Port Lotniczy Gdańsk, linie lotnicze Swiss oraz Szwajcarską Izbę Gospodarczą. Gospodarzem spotkania był świeżo otwarty Radisson Hotel&Suites na Wyspie Spichrzów w Gdańsku.
Nowe połączenia lotnicze z Gdańska
Gości zaproszono na pierwsze piętro hotelu, gdzie o 19:30 rozpoczęła się oficjalna część wieczoru, którą poprowadził konferansjer
Tomasz Galiński. Zainaugurowano ją taneczno-wizualnym występem
zespołu Visual Show, który tego wieczoru wystąpił dwukrotnie. Następnym punktem spotkania były oficjalne przemówienia. Jako pierwszy głos zabrał ambasador Szwajcarii w Polsce,
Jürg Burri.
Kolejno przemówienia wygłosili: zastępca prezydenta Gdańska
Piotr Borawski, prezes Portu Lotniczego w Gdańsku
Tomasz Kloskowski, dyrektor Polsko-Szwajcarskiej Izby Gospodarczej
Ulrich Schwendimann, a także dyrektor Lufthansy w Polsce
Frank Wagner.
Po przemówieniach pokazano film z przylotu pierwszego samolotu Swiss do Gdańska i jego powitania na gdańskim lotnisku.
Wydarzenia deluxe w Trójmieście
W drugiej części wieczoru zaserwowano czterodaniową kolację, którą przygotował szef kuchni
Kamil Hildebrandt.
Na przystawkę podano plastry marynowanego rostbefu na sałacie z kaparami i grzanką. Następnie pojawił się krem z pieczonych ziemniaków i sera gruyere z dodatkiem wędzonej śmietany i chipsa z kiełbasy.
Jako danie główne goście mieli do wyboru łososia z puree, omułkami, zielonym groszkiem i młodą marchewką lub udo z kaczki konfitowane z sokiem z buraka, kluski z rozmarynem i gratin z modrej kapusty oraz sos z wędzonej mirabelki.
Podsumowaniem kolacji był słodki deser: beza z kremem mascarpone, bakaliami, kawałkami czekolady z listkiem mięty.
Wieczór umilał występ zespołu
Rassa Collective. Słony Spichlerz otwarty na Wyspie Spichrzów
Radisson Hotel&Suites stanowi część inwestycji DeoPlaza, zlokalizowanej na
Wyspie Spichrzów . Dla gości otwarty został na początku marca tego roku. To ekskluzywny, inspirowany stylem skandynawskim obiekt. W ostatecznym kształcie dysponować będzie 350 pokojami dla gości, w tym ponad 20
apartamentami. Mieści się tu także bar i czynna przez cały dzień restauracja. Przestrzenie bankietowo-konferencyjne zajmują obszar 1000 m kw. i obejmują salę balową, 13 pomieszczeń i sal konferencyjnych oraz foyer, które również może być zaaranżowane na potrzeby różnych wydarzeń.
Udział w wydarzeniu możliwy był tylko dla zaproszonych gości.