W poniedziałek odbyła się Gala Premierowa V edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce. Wydarzenie odbyło się w gdańskim Amber Expo, gdzie zebrało się ponad 500 gości, w tym najlepsi szefowie kuchni z całej Polski.
W wydarzeniu wzięło udział kilkuset gości, w tym wielu szefów kuchni, których restauracje znalazły się w Żółtym Przewodniku na 2019 rok. W tym wydaniu wyróżniono aż 640 restauracji, czyli o 70 więcej niż w roku poprzednim. Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska tworzy kulinarną mapę Polski informując o tym, gdzie warto zjeść.
Poniedziałkowa gala rozpoczęła się częścią koktajlową z szampanem i przekąskami. Następnie goście zajmowali miejsca przy stołach. Punktualnie o godz. 18 galę rozpoczął
Maciej Kurzajewski, prezenter telewizyjny, który w duecie z Justyną Adamczyk, redaktor naczelną Żółtego Przewodnika, poprowadził cały wieczór.
Na scenie pojawili się również reprezentanci miasta Gdańska, a wiceprezydent
Aleksandra Dulkiewicz podkreśliła znaczenie miasta, w którym odbywa się gala:
- Chcemy, żeby Gdańsk był miejscem, które łączy ludzi. Kultura jedzenia to ważna część turystyki, dlatego cieszymy się, że jesteśmy częścią tego wydarzenia, stając się w ten wieczór kulinarną stolicą Polski.Obecny był również prezes Amber Expo,
Andrzej Bojanowski, przemawiała także
Marta Chełkowska, prezes
Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, która powitała gości w imieniu Marszałka Województwa Pomorskiego pana Mieczysława Struka, a także
Alain Mompert, Konsul Honorowy Francji, który przygotował kilka słów od siebie.
Kolejnym, najważniejszym punktem wieczoru było wręczenie nagród.
Nagrody jury zostały przyznane w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. W pierwszej z kategorii przyznano dwie równorzędne nagrody, które otrzymali:
Bogdan Gałązka z Gothic Cafe&Restaurant w Malborku i
Maciej Nowicki z Villi Intrata w Warszawie. Za
Młody Talent uznano
Arkadiusza Wilanowskiego z restauracji Chłodna 15 mieszczącej się w Warszawie.
W kategorii
Kobieta Szef zwyciężyła
Katarzyna Rogowska, szefowa kuchni restauracji Cadenza w Katowicach. Nominowana była również
Basia Ritz z Gdańska.
Szefem Jutra mianowano natomiast
Aleksandra Barona z restauracji Zoni w Warszawie.
Najważniejszą nagrodę wieczoru,
tytuł Szefa Roku, zdobył
Marek Flisiński z restauracji Water&Wine z Nałęczowa. Nominowanych było również dwóch szefów kuchni z Trójmiasta:
Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik oraz
Paweł Stawicki z Mercato.
Następnie odbyła się
kolacja degustacyjna przygotowana łącznie przez 60 szefów kuchni. Pokazowe porcje dań wykonywali na żywo wybrani szefowie kuchni w tak zwanych pojedynkach kulinarnych.
O ile pierwsza część wieczoru upłynęła bardzo sprawnie, to w drugiej zabrakło odpowiedniej organizacji. Najwięcej zarzutów można mieć do wydłużonej kolacji, podczas której dania wydawane były zbyt wolno, a obsługa kelnerska nie bardzo potrafiła sobie z tym poradzić. Kolejne dania podawano co pół godziny, często zimne, nieprzypominające swoim wyglądem pierwowzorów przygotowywanych na żywo przez szefów kuchni biorących udział w pojedynkach.
Dziesięciodaniowa kolacja degustacyjna połączona była z dopasowanymi trunkami: koktajlami, piwem i winami. Przystawki mięsne z wołowiną w roli głównej przygotowali szefowie kuchni: Aleksander Baron i Jan Kiliański. Warzywa korzenne były tematem przewodnim kolejnych dań, przygotowanych przez Katarzynę Rogowską i Michała Babińskiego. Jako danie rybne podano troć w dwóch odsłonach: przygotowaną przez Martina Gimeneza Castro i Jakuba Kaftańskiego. Danie główne, czyli rostbef, zaprezentował w autorskim, smacznym wydaniu Paweł Stawicki oraz w grillowanej wersji - Paweł Portman. Kolację podsumowały dwa desery z jabłkiem w roli głównej, za które odpowiedzialni byli: Arkadiusz Wilanowski, Aleksandra Gostomska i Paweł Ignaciuk.
W tegorocznej edycji Żółtego Przewodnika pojawiła się także nowość: kategoria POP.
- To miejsca, które nie są restauracjami, a mimo to proponują smaczne jedzenie i miłą atmosferę. Wśród nich są najlepsze cocktail bary i wine bary, kawiarnie, cukiernie, a nawet street foody w wydaniu gourmet. Nie usiłujemy ich porównywać z restauracjami, stąd opracowaliśmy nową kategorię i zupełnie nowy styl oznaczeń - mówi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna Żółtego Przewodnika.W sali Amber Expo swoje stanowiska mieli sponsorzy i partnerzy wydarzenia, o których wielokrotnie wspominano w trakcie wieczoru. Głównym sponsorem był bank Citi Handlowy.
Żółty Przewodnik powstał we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie wydawany jest w 12 krajach, a Polską edycję opublikowano po raz piąty. W przewodniku znajdują się restauracje, które otrzymały przynajmniej 10 punktów z 20 możliwych przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt. - 1 czapka; 13-14 pkt. - 2 czapki; 15-16 pkt. - 3 czapki; 17-18 pkt. - 4 czapki; 19-20 pkt. - 5 czapek). Anonimowi degustatorzy oceniają restauracje m.in. pod kątem jakości serwowanych dań, sposobu podania, kreatywności, obsługi, konceptu całościowego oraz karty win i napojów.