- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 2 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 3 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 4 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
- 5 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
Francuski przysmak: żabie udka i ślimaki
Żabie udka i ślimaki na stałe wpisały się do karty menu jako luksusowa przystawka podawana w najlepszych francuskich restauracjach. Czy w Polsce francuski przysmak również cieszy się taką popularnością?
Ślimaki jadalne - jak przygotować?
Ślimaki jadalne, takie jak winniczki, brązowe czy Gros Gris uznawane są za prawdziwy rarytas podawany jako ekskluzywna przystawka. Charakteryzują się dużą zawartością białka, niską zawartością tłuszczy, a do tego zawierają sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu.
Najbardziej znanym przepisem jest ślimak po burgundzku - symbol francuskiej kuchni.
- Ślimaki po burgundzku to tradycyjne danie regionalne w Burgundii. Jest to ugotowane mięso ze ślimaka podane z masełkiem czosnkowym i drobno posiekaną natką pietruszki. Skorupka ślimaka jest faszerowana, układana w brytfance, a następnie pieczona w temperaturze 180 stopni w piekarniku przez 15 minut - tłumaczy Maria Petit z Cyrano&Roxane w Sopocie.
Należy jednak pamiętać, że podczas przyrządzania ślimaków najważniejsze jest to, aby je odpowiednio przygotować.
- Ślimaki powinny zostać poddane specjalnej diecie solnej, która umożliwi im wypróżnienie i pozbycie śluzu. W celu oddzielenia mięsa od skorupki należy gotować je jeszcze przez co najmniej 10 minut - tłumaczy Maria Petit.
Żabie udka - jak przygotować?
Szukając oryginalnych potraw z żabich udek w roli głównej, warto wybrać się do restauracji Petit Paris. Szef kuchni i właściciel to urodzony w Orleans we Francji Philippe Abraham zaserwuje żabie udka duszone w kremowym sosie czosnkowo-rozmarynowym.
- We Francji tradycyjnie przygotowane żabie udka serwowane są saute, z czosnkiem, masłem i pietruszką oraz świeżo upieczoną, chrupiącą bagietką. Można je jednak przyrządzić na różne inne sposoby: w ziołowej panierce czy zapiekane z parmezanem - tłumaczy Philippe Abraham, właściciel i szef kuchni Petit Paris.
Tak jak w przypadku ślimaków nie każdy gatunek żaby nadaje się do jedzenia. Najlepszym gatunkiem jest rzekotka drzewna. Mięso z żabich udek jest bardzo delikatne i najczęściej jest porównywalne do mięsa z kurczaka. Do jedzenia wystarczą nam zwykłe sztućce.
Składniki: 12 żabich udek, 100g bulionu mięsno-warzywnego, 100g śmietany kremówki (min. 30 proc. zawartości tłuszczu), 4 średniej wielkości ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, sól i pieprz, parmezan.
Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać bulion, dodać ząbki czosnku, sól, pieprz, śmietanę i rozmaryn. Zagotować i zredukować sos do połowy objętości. Następnie dodać żabie udka i dusić bez przykrycia ok. 5 minut. Gdy będą gotowe, wyłożyć żabie udka na głęboki talerz. Sos gotować do zagęszczenia, dodać parmezan i wymieszać. Polać udka sosem i posypać parmezanem.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (80) 8 zablokowanych
-
2012-07-23 11:41
żabie udka... (3)
ile tego trzeba zjeść, żeby się najeść?
- 21 5
-
2019-01-10 09:45
zeby sie najesc
najpierw musisz wciagnac mielonego z ziemniakami i burakami.
To przystawka a nie drugie danie - tym się nie najadasz- 0 0
-
2012-07-23 16:26
Hehe
Najeść to się można w domu!
Do restauracji idzie się zjeść ;)
Jak ktoś nie rozumie znaczenia, lub różnicy obu wyrazów polecam spytać sędziwą babcię, która zna się na manierach.
Pozdrowienia dla plażowiczów w orłowie :)- 4 9
-
2012-07-23 13:53
Tak z pół stawu :)
- 20 1
-
2012-07-23 11:54
Ile musialbym zaplacic zeby sie najesc?! Wole za te pieniadze kupic w biedronce kielbasy po 7zl do tego chleba (4)
i dobrze i szybko zjesc.
- 19 17
-
2017-10-28 18:06
biedronka sprzedaje kiełbasę ? Nie obrażaj nazwy kiełbasa !
- 0 0
-
2012-07-23 14:31
no, kiełbasa za 7zł musi dopiero być dobra jak cholera. (1)
- 12 1
-
2012-07-28 01:06
jedni wolą tanie wino, inni dobrą whisky
jedni śmierdzące kobiety, inni zadbane
kwestia gustu ale czym tu się chwalić, że kiełbasa po 7 złotych? Ja bym się bał taką kupić, już lepiej mielonkę, przynajmniej skład znam- 3 0
-
2012-07-23 11:59
i zalzesonu!
- 4 3
-
2016-06-17 21:59
Wielkie zarcie
Polecam kuchnie hinduska w gdynii w "bollywod"
- 0 0
-
2016-04-10 23:36
Ślimaki WInniczki
Firma P.P.H.U. MARGO zaprasza do współpracy w tegorocznym sezonie skupu ślimaków winniczków. Zapraszamy na naszą stronę internetową http://www.skupslimakow.pl Szczegółowe informacje otrzymają Państwo pod numerem telefonu- 600 851 982
- 0 0
-
2012-07-23 10:29
moja 6 letnia corka zwymiotowala jak (7)
zobaczyla te zdjecia.
- 19 43
-
2013-10-24 17:26
wymioty
A mój 3 letni syn zażyczył sobie podwójną porcję.
- 1 0
-
2012-07-29 22:33
Pewnie popatrzyła Ci w oczy, dlatego ;)
- 3 1
-
2012-07-23 15:07
Na widok sieczki z "maca" nie wymiotuje ? dopiero po ?
- 9 1
-
2012-07-23 13:48
@Adam
Wyczyściłeś klawiaturę po tym wypadku, czy ci się palce ślizgały jak pisałeś ten komentarz? :)
- 15 2
-
2012-07-23 12:31
rotawirus?
- 9 2
-
2012-07-23 11:24
No to tylko pogratulować glupiego dziecka :)))
- 26 10
-
2012-07-23 10:59
może zjadła kiepskie śniadanie
może zjadła kiepskie śniadanie
- 26 3
-
2013-03-04 13:46
zabie udka
Wyglądają zachęcająco, już mi cieknie ślinka,
jak mi się nuda je zdobyć - to sobie tez usmażę- 0 0
-
2012-07-23 12:22
Wino (5)
Bezapelacyjne bardzo istotne jest wino do ślimaka polecam :
Chateau Grenouille la Chablisienne a żabie udka wspaniale pasują do delikatnego chardonnay np z Burgundii .- 13 18
-
2012-07-23 13:16
jadłem ślimaki. (2)
to tak jakby mieć katar, wciągać gluty, płukać je między zębami i połykać. Tyle ze gluty nie smakują rybą.
- 6 2
-
2012-07-30 23:35
Naprawdę??
Twój wpis świadczy o tym, że ich nie jadłeś.
- 0 0
-
2012-07-23 14:33
o jezu, trzeba było je ugotować najpierw!!
- 13 1
-
2012-07-25 00:50
Zamiast tego to mozna
wsuwac pol kilograma kaszanki i popijac 10 dniowym zsiadlym mlekiem. Tez dobrze.
- 7 0
-
2012-07-23 12:33
To te na drugiej półce, po lewej stronie w Biedronce?
- 10 2
-
2012-07-23 09:45
Potrawy średniowiecznej biedoty robia furorę na salonach XXI wieku ... (7)
- 45 11
-
2012-07-29 19:49
Andżela machaj głową!
- 0 0
-
2012-07-23 09:51
Jak większość najbardziej znanych na świecie potraw i dań (2)
Jednak z tymi salonami to trochę przesadziłaś, to po prostu znane i cenione potrawy, tak jak pizza i wiele innych, kiedyś dania biedoty.
- 20 4
-
2012-07-23 10:49
Przypominam ze jestesmy w dziale "deluxe". O pizzy tu sie nie mówi... (1)
- 17 7
-
2012-07-29 19:49
nie chodzi o pizze
tylko o coś zwykłego za co trzeba zapłacisz 20x więcej żeby poczuj się lepiej (wydymanym).
- 0 0
-
2012-07-23 11:55
w średniowieczu zapewne biedota jadała borowiki i smardze. (2)
- 8 3
-
2012-07-23 12:30
Pan Planeta (1)
to kobieta
- 5 2
-
2012-07-23 13:07
ale jaja. chciałem odpisać na "Jednak z tymi salonami to trochę przesadziłaś," i dodać, że raczej "przesadziłeś jak już",
ale ostatecznie nie wysłałem tego postu. a Ty mi tu teraz z tą kobietą.. dobre :)
jednego plusa masz ode mnie.- 3 2
-
2012-07-23 10:07
trochę to obrzydliwe (7)
ja podziękuję
- 25 29
-
2012-07-23 10:14
Leczą mnie tacy ludzie jak ty (4)
Nigdy nie spróbowała ale już wybrzydza. Jedź do końca życia swojego ulubionego schabowego i żyj w swoim smutnym zaścianku.
- 17 20
-
2012-07-23 19:43
A mnie "leczą" tacy, co nie rozumieją, że każdy ma swój własny zmysł estetyczny i wyzywają od zaściankowców. (1)
kompleksy?
- 10 1
-
2012-07-29 12:43
To prawda. Ten sam "zmysł estetyczny", który danej osobie nie pozwala zjeść ślimaków, pozwala jej w swoim ogródku trzymać klapę od beemki, występować publicznie w mieście z gołą klatą i puszczać na pełną pi... przeboje typu "Disco Hits 2012". No istotnie, zmysłem estetycznym się różnimy. A ślimaczki i żaby w Petit Paris polecam, próbowałam wielokrotnie i były pyszne.
- 2 2
-
2012-07-23 13:51
O gustach się nie dyskutuje
Jak kogoś obrzydza - jego sprawa. Nie można zmuszać ludzi do jedzenia potraw, na których widok robi mu się niedobrze.
- 10 0
-
2012-07-23 13:18
a mnie obrzydzają s****ący do własnego gniazda i myślący że wszystko co zagraniczne to lepsze, a własne to zaściankowe.
Jedź do Hiszpanii - tam niektórzy jedzą prącie byka. Nie będziesz zaściankowa.- 16 5
-
2012-07-23 12:55
Obrzydliwe...
Nie mniej niż kasza z krwią we flaku.... bleee
- 12 1
-
2012-07-23 11:11
typowe zaściankowe podejście
gdyby ci powiedzieli że to kurczak to byś jeszcze zamówiła dokładkę.
- 14 10
-
2012-07-25 00:44
Przyznam ze chociaz wedlug polskich gustow (1)
zdemoralizowanych przez nasze "przysmaki" jak salceson czy kaszanka to slimaki i zabie udka moga wywolac dreszcz negatywnych emocji zoladkowych nad Wisla. Ale ja to jadlem kilka razy w zyciu i bylo to bardzo smaczne. Tak samo smakuje jak nasze polskie flaki. Natomiast salceson przyprawia mnie o wymioty.
- 3 0
-
2012-07-28 01:09
krytykują tylko Ci co w d byli i g widzieli
leczy mnie taki brak otwarcia, przecież nikt wam tępole nie każe tego jeść, tak samo jak jajecznicy z kurkami, ok można z kiełbasą ale wg mnie szkoda zdrowia
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.