• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Francuski przysmak: żabie udka i ślimaki

Natalia Lebiedź
23 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najlepszym gatunkiem żaby jest rzekotka drzewna. Najlepszym gatunkiem żaby jest rzekotka drzewna.

Żabie udka i ślimaki na stałe wpisały się do karty menu jako luksusowa przystawka podawana w najlepszych francuskich restauracjach. Czy w Polsce francuski przysmak również cieszy się taką popularnością?



W Trójmieście żabie udka i ślimaki dostępne są w gdyńskiej i sopockiej restauracji Petit Paris oraz sopockiej restauracji Cyrano&Roxane .

Ślimaki jadalne - jak przygotować?



Ślimaki jadalne, takie jak winniczki, brązowe czy Gros Gris uznawane są za prawdziwy rarytas podawany jako ekskluzywna przystawka. Charakteryzują się dużą zawartością białka, niską zawartością tłuszczy, a do tego zawierają sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu.

Najbardziej znanym przepisem jest ślimak po burgundzku - symbol francuskiej kuchni.

- Ślimaki po burgundzku to tradycyjne danie regionalne w Burgundii. Jest to ugotowane mięso ze ślimaka podane z masełkiem czosnkowym i drobno posiekaną natką pietruszki. Skorupka ślimaka jest faszerowana, układana w brytfance, a następnie pieczona w temperaturze 180 stopni w piekarniku przez 15 minut - tłumaczy Maria Petit z Cyrano&Roxane w Sopocie.

Należy jednak pamiętać, że podczas przyrządzania ślimaków najważniejsze jest to, aby je odpowiednio przygotować.

- Ślimaki powinny zostać poddane specjalnej diecie solnej, która umożliwi im wypróżnienie i pozbycie śluzu. W celu oddzielenia mięsa od skorupki należy gotować je jeszcze przez co najmniej 10 minut - tłumaczy Maria Petit.

Za jaką kuchnią najbardziej przepadasz?

Mięso ślimaków można spożywać ze skorupki w formie farszu, grillowane, zapiekane lub smażone. Do wydobycia mięsa używamy szpikulca z małym trójzębem i specjalnych szczypców do trzymania gorącej skorupy.

Żabie udka - jak przygotować?



Szukając oryginalnych potraw z żabich udek w roli głównej, warto wybrać się do restauracji Petit Paris. Szef kuchni i właściciel to urodzony w Orleans we Francji Philippe Abraham zaserwuje żabie udka duszone w kremowym sosie czosnkowo-rozmarynowym.

- We Francji tradycyjnie przygotowane żabie udka serwowane są saute, z czosnkiem, masłem i pietruszką oraz świeżo upieczoną, chrupiącą bagietką. Można je jednak przyrządzić na różne inne sposoby: w ziołowej panierce czy zapiekane z parmezanem - tłumaczy Philippe Abraham, właściciel i szef kuchni Petit Paris.

Tak jak w przypadku ślimaków nie każdy gatunek żaby nadaje się do jedzenia. Najlepszym gatunkiem jest rzekotka drzewna. Mięso z żabich udek jest bardzo delikatne i najczęściej jest porównywalne do mięsa z kurczaka. Do jedzenia wystarczą nam zwykłe sztućce.

Żabie udka duszone w kremowym sosie czosnkowo-rozmarynowym

Składniki: 12 żabich udek, 100g bulionu mięsno-warzywnego, 100g śmietany kremówki (min. 30 proc. zawartości tłuszczu), 4 średniej wielkości ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, sól i pieprz, parmezan.

Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać bulion, dodać ząbki czosnku, sól, pieprz, śmietanę i rozmaryn. Zagotować i zredukować sos do połowy objętości. Następnie dodać żabie udka i dusić bez przykrycia ok. 5 minut. Gdy będą gotowe, wyłożyć żabie udka na głęboki talerz. Sos gotować do zagęszczenia, dodać parmezan i wymieszać. Polać udka sosem i posypać parmezanem.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (80) 8 zablokowanych

  • żabie udka... (3)

    ile tego trzeba zjeść, żeby się najeść?

    • 21 5

    • zeby sie najesc

      najpierw musisz wciagnac mielonego z ziemniakami i burakami.
      To przystawka a nie drugie danie - tym się nie najadasz

      • 0 0

    • Hehe

      Najeść to się można w domu!

      Do restauracji idzie się zjeść ;)

      Jak ktoś nie rozumie znaczenia, lub różnicy obu wyrazów polecam spytać sędziwą babcię, która zna się na manierach.

      Pozdrowienia dla plażowiczów w orłowie :)

      • 4 9

    • Tak z pół stawu :)

      • 20 1

  • Ile musialbym zaplacic zeby sie najesc?! Wole za te pieniadze kupic w biedronce kielbasy po 7zl do tego chleba (4)

    i dobrze i szybko zjesc.

    • 19 17

    • biedronka sprzedaje kiełbasę ? Nie obrażaj nazwy kiełbasa !

      • 0 0

    • no, kiełbasa za 7zł musi dopiero być dobra jak cholera. (1)

      • 12 1

      • jedni wolą tanie wino, inni dobrą whisky

        jedni śmierdzące kobiety, inni zadbane
        kwestia gustu ale czym tu się chwalić, że kiełbasa po 7 złotych? Ja bym się bał taką kupić, już lepiej mielonkę, przynajmniej skład znam

        • 3 0

    • i zalzesonu!

      • 4 3

  • Wielkie zarcie

    Polecam kuchnie hinduska w gdynii w "bollywod"

    • 0 0

  • Ślimaki WInniczki

    Firma P.P.H.U. MARGO zaprasza do współpracy w tegorocznym sezonie skupu ślimaków winniczków. Zapraszamy na naszą stronę internetową http://www.skupslimakow.pl Szczegółowe informacje otrzymają Państwo pod numerem telefonu- 600 851 982

    • 0 0

  • moja 6 letnia corka zwymiotowala jak (7)

    zobaczyla te zdjecia.

    • 19 43

    • wymioty

      A mój 3 letni syn zażyczył sobie podwójną porcję.

      • 1 0

    • Pewnie popatrzyła Ci w oczy, dlatego ;)

      • 3 1

    • Na widok sieczki z "maca" nie wymiotuje ? dopiero po ?

      • 9 1

    • @Adam

      Wyczyściłeś klawiaturę po tym wypadku, czy ci się palce ślizgały jak pisałeś ten komentarz? :)

      • 15 2

    • rotawirus?

      • 9 2

    • No to tylko pogratulować glupiego dziecka :)))

      • 26 10

    • może zjadła kiepskie śniadanie

      może zjadła kiepskie śniadanie

      • 26 3

  • zabie udka

    Wyglądają zachęcająco, już mi cieknie ślinka,
    jak mi się nuda je zdobyć - to sobie tez usmażę

    • 0 0

  • Wino (5)

    Bezapelacyjne bardzo istotne jest wino do ślimaka polecam :
    Chateau Grenouille la Chablisienne a żabie udka wspaniale pasują do delikatnego chardonnay np z Burgundii .

    • 13 18

    • jadłem ślimaki. (2)

      to tak jakby mieć katar, wciągać gluty, płukać je między zębami i połykać. Tyle ze gluty nie smakują rybą.

      • 6 2

      • Naprawdę??

        Twój wpis świadczy o tym, że ich nie jadłeś.

        • 0 0

      • o jezu, trzeba było je ugotować najpierw!!

        • 13 1

    • Zamiast tego to mozna

      wsuwac pol kilograma kaszanki i popijac 10 dniowym zsiadlym mlekiem. Tez dobrze.

      • 7 0

    • To te na drugiej półce, po lewej stronie w Biedronce?

      • 10 2

  • Potrawy średniowiecznej biedoty robia furorę na salonach XXI wieku ... (7)

    • 45 11

    • Andżela machaj głową!

      • 0 0

    • Jak większość najbardziej znanych na świecie potraw i dań (2)

      Jednak z tymi salonami to trochę przesadziłaś, to po prostu znane i cenione potrawy, tak jak pizza i wiele innych, kiedyś dania biedoty.

      • 20 4

      • Przypominam ze jestesmy w dziale "deluxe". O pizzy tu sie nie mówi... (1)

        • 17 7

        • nie chodzi o pizze

          tylko o coś zwykłego za co trzeba zapłacisz 20x więcej żeby poczuj się lepiej (wydymanym).

          • 0 0

    • w średniowieczu zapewne biedota jadała borowiki i smardze. (2)

      • 8 3

      • Pan Planeta (1)

        to kobieta

        • 5 2

        • ale jaja. chciałem odpisać na "Jednak z tymi salonami to trochę przesadziłaś," i dodać, że raczej "przesadziłeś jak już",

          ale ostatecznie nie wysłałem tego postu. a Ty mi tu teraz z tą kobietą.. dobre :)
          jednego plusa masz ode mnie.

          • 3 2

  • trochę to obrzydliwe (7)

    ja podziękuję

    • 25 29

    • Leczą mnie tacy ludzie jak ty (4)

      Nigdy nie spróbowała ale już wybrzydza. Jedź do końca życia swojego ulubionego schabowego i żyj w swoim smutnym zaścianku.

      • 17 20

      • A mnie "leczą" tacy, co nie rozumieją, że każdy ma swój własny zmysł estetyczny i wyzywają od zaściankowców. (1)

        kompleksy?

        • 10 1

        • To prawda. Ten sam "zmysł estetyczny", który danej osobie nie pozwala zjeść ślimaków, pozwala jej w swoim ogródku trzymać klapę od beemki, występować publicznie w mieście z gołą klatą i puszczać na pełną pi... przeboje typu "Disco Hits 2012". No istotnie, zmysłem estetycznym się różnimy. A ślimaczki i żaby w Petit Paris polecam, próbowałam wielokrotnie i były pyszne.

          • 2 2

      • O gustach się nie dyskutuje

        Jak kogoś obrzydza - jego sprawa. Nie można zmuszać ludzi do jedzenia potraw, na których widok robi mu się niedobrze.

        • 10 0

      • a mnie obrzydzają s****ący do własnego gniazda i myślący że wszystko co zagraniczne to lepsze, a własne to zaściankowe.



        Jedź do Hiszpanii - tam niektórzy jedzą prącie byka. Nie będziesz zaściankowa.

        • 16 5

    • Obrzydliwe...

      Nie mniej niż kasza z krwią we flaku.... bleee

      • 12 1

    • typowe zaściankowe podejście

      gdyby ci powiedzieli że to kurczak to byś jeszcze zamówiła dokładkę.

      • 14 10

  • Przyznam ze chociaz wedlug polskich gustow (1)

    zdemoralizowanych przez nasze "przysmaki" jak salceson czy kaszanka to slimaki i zabie udka moga wywolac dreszcz negatywnych emocji zoladkowych nad Wisla. Ale ja to jadlem kilka razy w zyciu i bylo to bardzo smaczne. Tak samo smakuje jak nasze polskie flaki. Natomiast salceson przyprawia mnie o wymioty.

    • 3 0

    • krytykują tylko Ci co w d byli i g widzieli

      leczy mnie taki brak otwarcia, przecież nikt wam tępole nie każe tego jeść, tak samo jak jajecznicy z kurkami, ok można z kiełbasą ale wg mnie szkoda zdrowia

      • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane