• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Francuska kuchnia zagości w Trójmieście. 21 marca powróci Goût de France

Alicja Olkowska
20 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
21 marca, w 17 restauracjach w Trójmieście, które biorą udział w czwartej edycji akcji "Goût de France/Good France", będzie można spróbować francuskich specjałów. 21 marca, w 17 restauracjach w Trójmieście, które biorą udział w czwartej edycji akcji "Goût de France/Good France", będzie można spróbować francuskich specjałów.

Ponad 3300 restauracji ze 150 krajów 21 marca weźmie udział w czwartej edycji święta francuskiej kuchni, czyli "Goût de France/Good France". Smaki Francji powrócą również do Trójmiasta - tego dnia 17 lokali zaproponuje gościom specjalne menu. Lista miejsc znajduje się poniżej.



Kuchnia francuska:

Wydarzenie promujące francuską kuchnię ewidentnie przypadło polskim restauracjom i ich klientom do gustu, ponieważ w tym roku pod względem liczby zgłoszonych obiektów Polska uplasowała się na... drugim miejscu, tuż po Francji. Tę tendencję widać także w Trójmieście: trzy lata temu w "Goût de France/Good France" wzięło udział jedynie pięć lokalnych restauracji, dwa lata temu już 12, a rok temu 14.

21 marca menu inspirowanego kuchnią znad Sekwany skosztujemy w łącznie 17 lokalach w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Pomysłodawcą wszystkich edycji jest francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz Alain Ducass - francuski szef kuchni, uważany za jednego z najlepszych w branży gastronomicznej.

W tej odsłonie wyróżniono szczególnie jeden region - Nową Akwitanię, w której wytwarza się wina rozpoznawane na całym świecie jako wina z Bordeaux. Właśnie wina i inne francuskie alkohole mają zostać zaprezentowane przez restauratorów z wyjątkowym uwzględnieniem. Organizatorzy Goût de France stawiają sobie za cel także wypromowanie samej Francji i zachęcenie do jej odwiedzenia, co może się udać za sprawą smacznej kuchni.

Gdańsk

A la française, godz. 18-22, cena: 100-160 zł/os.
Bistro Słowacki, 21-25 marca, godz. 12-22, cena: 115 zł/os.
Corrèze, godz. 17-22, cena: 140 zł/os.
Ibis Kitchen (Ibis Gdańsk Stare Miasto), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Mnie to Rybka, godz. 17-20, cena: 95-149zł/os.
Novo Square Lounge Bar (Novotel Gdańsk Centrum), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
NOVO 2 (Novotel Gdańsk Marina), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Restauracja Filharmonia, godz. 12-22, cena: 99-124 zł/os.
Winestone (Mercure Gdańsk Stare Miasto), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Winestone (Mercure Gdańsk Posejdon), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Winne Grono, godz. 19-22, cena: 180 zł/os.

Gdynia

Biały Królik, godz. 19-22, cena: 240 zł/os.
Przystanek Orłowo, godz. 19:30-22, cena: 120-200 zł/os.
Winestone (Mercure Gdynia Centrum), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.

Sopot

Art Deco, od godz. 12:30-22:30, cena: 190 zł/os.
Cyrano et Roxane, godz. 19-22, cena: 250 zł/os.
Petit Paris, godz. 19, cena: 125 zł/os.

Tak jak podczas ostatnich edycji, w skład kolacji wejdą m.in.: aperitif, przekąski, przystawki (ciepłe lub zimne), danie główne, deska serów, deser oraz francuskie wina i szampany.

"Goût de France/Good France" to akcja zainicjowana w 2015 roku przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego w celu promowania francuskiej gastronomii na świecie. Co roku 21 marca restauracje w ponad 150 krajach oraz francuskie ambasady na całym świecie serwują kolację à la française. Menu skomponowane jest w typowy dla Francji sposób: aperitif, przystawki, danie główne, deska serów, deser, a serwowane jest wraz z francuskimi winami lub szampanem. "Goût de France/Good France" to święto francuskiej kuchni, pełnej inwencji, żywej i otwartej, a jednocześnie wiernej temu, co rozsławiło ją na świecie: połączeniu jedzenia z przyjemnością, towarzyskim spotkaniem, smakiem wyśmienitych produktów. Ta wyjątkowość tradycyjnego francuskiego posiłku została dostrzeżona przez UNESCO, które w 2010 roku wpisało go na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (50) 4 zablokowane

  • a kiedy święto polskiej kuchni (2)

    w restauracjach o polskich nazwach ?

    • 6 3

    • nuudy,wszedzie w barach mlecznych jest polska kuchnia przecież.....

      Chyba,że masz na mysli staropolską,to co innego....

      • 2 0

    • U Briana i Jessici

      To nowa knajpa - pizza, makaron i nuggatsy dla synka Briana. To jest Polska

      • 0 0

  • a ośmiorniczki będą? (2)

    • 3 3

    • Na Kurkowej, na plastikowym talerzu

      • 2 3

    • pissuar do wc

      • 2 3

  • artykuł sponsorowany

    • 6 2

  • Wróćiłem z Hiszpanii tydzień temu (1)

    kolacja 2 osoby z winem, kawa, deserem , brendy jedno z lepszych- kieliszek ,deska serów , 85 euro w 3 co do wielkosci Hiszpańskim mieście. Zero zadęcia , usmiech, kultura

    • 10 2

    • Dlaczego?

      Jak Pan śmie porównać niechlujną kuchnię hiszpańską z czasochłonną francuską? To jakby porównać rowerek biegacz dla dziecka z profesjonalną kolarzowką.

      • 0 0

  • Nie ma lokalu z 400 PLN za wejscie ?

    Ale Gdańsk upada kulinarnie. Gdzie teraz bywać ? Mam jeść z jakimś plebsem co wszedł do lokalu za 200. O tempora, o mores.

    • 5 4

  • Polskie jedzenie.

    Polskie jedzenie powinno byc jedynym na calym swiecie. Po co utrudniac i jesc takie?

    • 3 0

  • Ceny jak dla misiewiczow w spolkach skarbu panstwa

    • 2 1

  • Podziwiam restauratorów

    Robią dobre jedzenie, z dobrych składników, opłacają horrendalne czynsze, płacą nieliche pieniądze szefom kuchni i jeszcze muszą znosić te wiadra pomyj wylewane na trojmiasto.pl przez frustratów.

    • 1 2

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja