• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Fisherman - wieczór komentowany

Już 15go kwietnia o godzinie 19:00 odbędzie się wieczór komentowany, który poprowadzi właściciel winnicy K.H. Schneider, Andi Schneider wraz z Mateuszem Hermanowskim! A o dania zadba oczywiście nasz szef Rafał Koziorzemski!

kwi 24-25

środa - czwartek

Bielkówko Kolbudy,
Wstęp wolny
maj 5

niedziela, godz. 12:00 - 16:00

Sopot,
bilety 190 zł
ulgowy 95 zł
Kilka słów o winnicy i jego właścicielu:

K.H. Schneider to mała, lecz pięknie położona winiarnia. Wyróżniona trzema gwiazdkami przez przewodnik "Gault Millau" i tytułem Vinum Riesling Champion 2017. Winnice znajdują się nad brzegiem Nahe, ciekawego regionu winiarskiego, zdominowanego przez uprawy winogron białych, a wyróżniający się dużą różnorodnością gleb wulkanicznych.

Działa tam aż trzech spośród absolutnie najlepszych i najwyżej cenionych producentów win w Niemczech: Dönnhoff, Schäfer-Fröhlich i Emrich-Schönleber.

W ostatnich latach K.H. Schneider stara się - z coraz większym powodzeniem - dzielnie dotrzymać im kroku, a to za sprawą wschodzącej gwiazdy niemieckiego winiarstwa - Andiego Schneidera, młodego i utalentowanego winiarza. Świat usłyszał o nim, gdy w 2016 roku Stuart Pigott przyznał dwóm jego winom fenomenalne noty: 95/100 i 96/100. Co więcej, jak do tej pory Schneider nie przystąpił do VDP - organizacji zrzeszającej ok. 200 najważniejszych producentów win w Niemczech. Jest to ważne dlatego, że jako outsider stroniący od winiarskiej socjety może on sobie pozwolić na wyrób trunków nie tylko genialnych w swym smaku, lecz także przystępnych, jeżeli chodzi o cenę.

Andi Schneider do mistrzostwa opanował specyfikę regionu Nahe i jego terroir. Wina są oczywiście mocno mineralne, ale w unikalny sposób. Schneider uznaje wyłącznie uprawy organiczne, uwielbia fermentację spontaniczną i chętnie starzy trunki w dużych, dębowych zbiornikach. Wina mają wyrafinowaną strukturę, są zarazem gęste i treściwe oraz lekkie i elektryzujące. Nic dziwnego, że Andi Schneider trafił na listę 111 najlepszych młodych winiarzy w Niemczech, a Stuart Pigott nie mógł wyjść z podziwu na trunkami, które przyszło mu recenzować. Dobitnie dał temu wyraz, pisząc o jednym z win: "dosłownie zapierające dech w piersiach, porusza się po języku z ekstremalną prędkością w poszukiwaniu niezbadanych dotąd przestrzeni".

15/04 godzina 19:00
5 dań, 5 kieliszków wina!
Nie może Was zabraknąć!

REZERWACJE:
restauracja@fisherman.com.pl

Opinie

Wydarzenia

Najnowsze artykuły