• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Fine Dining Week po raz pierwszy w Trójmieście

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
23 sierpnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Fine Dining Week odbędzie się w Trójmieście po raz pierwszy w dniach 29 sierpnia - 9 września. Fine Dining Week odbędzie się w Trójmieście po raz pierwszy w dniach 29 sierpnia - 9 września.

W środę 29 sierpnia rozpocznie się w Trójmieście kulinarne święto, które potrwa do 9 września. Fine Dining Week to wydarzenie odbywające się w kilku miastach jednocześnie, a udział w nim biorą tylko autorskie restauracje, w tym sześć z Trójmiasta. Za 119 zł będzie można skosztować pięciu dań przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni.



Co sądzisz o festiwalach kulinarnych?

Letnia edycja Fine Dining Week potrwa od 29 sierpnia do 9 września jednocześnie w kilku miastach w Polsce. Najbardziej eleganckie restauracje z Krakowa, Łodzi, Poznania, Warszawy, Wrocławia i po raz pierwszy także z Trójmiasta, zaproponują swoje popisowe menu składające się z pięciu dań. Wydarzenie przede wszystkim ma przybliżyć kuchnię na najwyższym poziomie, ale w rozsądnej cenie, czyli 119 zł.

W restauracjach biorących udział w akcji obowiązują te same zasady. Otrzymujemy 5-daniowe menu degustacyjne za wspomnianą cenę. Oprócz dań, goście będą mogli zamówić festiwalowy koktajl lub wino, w którego wyborze pomoże sommelier. Napoje alkoholowe są dodatkowo płatne.

Na wydarzeniu określono również odpowiedni strój, a mianowicie "smart casual plus", który można rozumieć jako "codzienną elegancję w odrobinę lepszym wydaniu".

  • Danie, które znajdziemy w restauracji Sztuczka:
stek z kalmara/ palony grejpfrut/ żel z palonego grejpfruta / puree z batata / sezamek
  • Linguine z homarem
W festiwalu biorą udział trzy restauracje z Gdańska. Pierwsza z nich, to restauracja Mercato, w której kuchnią zarządza Paweł Stawicki - często nagradzany szef kuchni. W pierwszym, mięsnym menu, znajdziemy m.in. tatar wołowy na przystawkę, dorsza z młodą kapustą, kurczaka ze świeżym ogórkiem i puree. W wegetariańskich propozycjach znajduje się krem z białych szparagów czy blanszowane szparagi z marmoladą z czerwonej cebuli. Obydwa menu łączy deser: sernik o nazwie pijana koza z truskawkami i lodami miętowymi.

Autorskie dania zaprezentuje również szef kuchni, Jacek Koprowski, w swojej nowo otwartej restauracji Fino. Opisy dań mówią same za siebie: smażone foie gras i grasica cielęca, wiśnie kompresowane z martini, smażona chałka, pieczona, chrupka i piklowana czerwona cebula lub smażony dorsz, rakowa kruszonka, pierożek z krabem i bulion z pieczonego kurczaka. Słodkim podsumowaniem będzie deser, który składa się m.in. z musu z marakui i białej czekolady oraz lodów o smaku malibu. Jeśli wybierzemy menu wegetariańskie, to skosztujemy m.in. tatar z marynowanego arbuza z majonezem estragonowym i szafranowe pierożki z dynią.

Na liście nie zabrakło także Eliksiru, czyli połączenia restauracji z koktajlbarem. W menu znajdziemy m.in.: consomme - klarowny wywar z ogórka gruntowego z rzodkiewką, kompresowanym ogórkiem, sorbetem gruszkowym i świeżymi ziołami, a także szynkę glazurowaną z grzybami, zielonym groszkiem, bobem i młodymi ziemniakami.

- Dla gości przygotowaliśmy delikatną modyfikację naszego obecnego menu, które inspirowane jest "Smakiem Nocy letniej". To odpowiedź na gorący okres letni, w którym goście oczekują lekkich i delikatnych dań, które pozwalają przetrwać wysoką temperaturę. Eliksir jak zwykle wyróżnia się na tle innych restauracji dopasowanymi koktajlami - do każdego dnia nasi barmani przygotowują koktajle, które intensyfikują smak dań. Jest to już ostatni moment na spróbowanie tego menu ponieważ 6 września ruszamy z nowym menu inspirowanym Survivalem - mówi Mateusz Trzeciak, współwłaściciel restauracji Eliksir.
Rezerwacji można dokonywać tylko przez oficjalną stronę wydarzenia: finediningweek.pl, na której znajdziemy kompletne menu każdej z restauracji. Organizatorzy zastrzegli, że rezerwacja stolika obowiązuje dokładnie przez 120 minut, żeby umożliwić wzięcie udziału w wydarzeniu jak największej ilości zainteresowanych osób.

  • Stek z buraka/ żel z malin/ marynowane kolorowe buraki/ chrupki jarmuż/ sos z pieczonych warzyw.
  • Ogon z homara
  • Tatar wołowy/ sałatka z fasoli mung z gruszką/ majonez z nori/ chipsy z nori/ oliwa szczypiorkowa/ maliny.
Z Sopotu bierze udział tylko jedna restauracja, ale za to przygotowała ekskluzywne menu. restauracja Nowy Świat znajduje się przy najbardziej znanej ulicy w Sopocie, czyli Bohaterów Monte Cassino zobacz na mapie Sopotu. W menu znajdziemy same rarytasy: ceviche z tuńczyka, parfait z kaczki, raki z podpłomykami oraz wołowinę z kurkami.

- Szef kuchni restauracji Nowy Świat, Rafał Kopicki, układając menu na Fine Dinig Week inspirował się smakami Pojezierza Kaszubskiego, które zaprezentuje w niekonwencjonalnym wydaniu w dwóch alternatywnych odsłonach: dla zwolenników mięsa oraz wegetarian. Wszystkie dania będą przyrządzane zgodnie z filozofią slow food. Na festiwal został również przygotowany koktajl Martini Negroni w specjalnej cenie 19 zł. Reszta napojów oraz alkohol będą płatne dodatkowo - mówi Kacper Kaźmierski z restauracji Nowy Świat.

Sprawdź pozostałe nadchodzące wydarzenia kulinarne w naszym kalendarzu


W Gdyni natomiast, udział biorą dwie restauracje: Sztuczka oraz Pieterwas Krew i Woda. Pierwsza z nich postawiła na świeże i sezonowe warzywa oraz na bardziej wyszukane smaki, np. stek z kalmara.

- Zgodnie z założeniami Fine Dining Week, przygotowaliśmy dla gości 5-daniowe menu degustacyjne dostępne również w wersji wegetariańskiej. Do obu menu zaproponujemy selekcję win w specjalnej cenie: pięć kieliszków degustacyjnych za 90 zł - zapewnia Łukasz Chwojnicki z restauracji Sztuczka w Gdyni.
W menu znajdziemy m.in. stek z kalmara z palonym grejpfrutem, puree z batata i sezamkiem, a także tatar wołowy, sałatkę z fasoli mung z gruszką, majonezem i chipsami z nor, oliwą szczypiorkową i malinami. W wersji bezmięsnej ciekawie zapowiada się stek z buraka z żelem z malin, marynowanymi kolorowymi burakami i chrupkami z jarmużu w sosie z pieczonych warzyw.

Restauracja Pieterwas Krew i Woda specjalizuje się w serwowaniu owoców morza, kuchni tajskiej i azjatyckiej. W festiwalowym menu szef kuchni, Mariusz Pieterwas, w roli głównej obsadził homara. I tak kolejno spróbujemy: koktajl z homara z limetką, brandy i kolendrą, bisque homarowy, linguini z homarem i oliwą homarową, a na koniec ogon homara w sosie bearnaise z puree z kozim serem. O deserze wiadomo, że skomponowany zostanie z bezy i kokosu.

- Cieszymy się, że Fine Dining Week zawitał do Trójmiasta, to zupełnie inna impreza niż popularny tu Restaurant Week. Podkreśla to fakt, że tylko sześć restauracji zdecydowało i zakwalifikowało się do udziału w wydarzeniu. Przygotowaliśmy jedno menu oparte na naszym flagowym produkcie, czyli na homarze, prezentując go w czterech odsłonach. Kierujemy je przede wszystkim do gości, którzy nie mieli okazji wcześniej go próbować - mówi Marta Pieterwas, właścicielka restauracji Pieterwas Krew i Woda.
Część restauracji przygotowała dwa rodzaje menu do wyboru: mięsne i wegetariańskie. Znajdziemy je w restauracji Mercato, Fino, Sztuczce i w restauracji Nowy Świat.

- Mercato i kilka innych restauracji, choć nie wszystkie, przygotowało klasyczne i wegetariańskie menu - to też ukłon w stronę osób, które nie jedzą mięsa. Choć na co dzień w naszej karcie serwujemy menu degustacyjne, które zawiera mięso, chcemy pokazać szerszemu gronu, że jesteśmy otwarci na potrzeby naszych gości. Niektóre dania są jednak stworzone specjalnie z myślą o tym wydarzeniu - mówi Aneta Gromadzka, specjalista ds PR-u i Marketingu w restauracji Mercato.

Wydarzenia

Fine Dining Week

119 zł
degustacja

Miejsca

Opinie (55) 9 zablokowanych

  • żałosne

    • 0 0

  • najtrudniejszym do przełknięcia elementem menu degustacyjnego (3)

    jest fakt, ze jest się frajerem który finansuje zabójcze koszty prowadzenia restauracji fine dining w Polsce. Czy aby na pewno kelnerzy w tych restauracjach są po szkołach i kursach sommelierskich? czy szef kuchni doswiadczenie zdobywał w luksusowych restauracjach Nowego Jorku czy moze w Ping Pongu albo Pobitych Garach? czy produkty użyte do przygotowania dań zostały wybrane świadomie w dbałości o jakość, czy być może na stole jest to, co akurat jest w ofercie trójmiejskich dostawców? na te i inne pytania warto odpowiedzieć sobie w trakcie takiej degustacji.

    • 68 5

    • A ja

      po mieszkaniu parę lat w Anglii powiem tak: Polskie restauracje fine dining sa na bardzo wysokim powziomie. tyle w temacie.

      • 0 0

    • Ej ale od ping pong się odczep tam szef azjatyckiej kuchni to przecież chińczyk...

      • 1 0

    • W punkt

      Trudno sie nie zgodzić z ta opinią

      • 21 0

  • Fine Dining Week to miasto w Anglii, czy gdzie?

    • 0 0

  • food cost (7)

    czyli koszty jedzenia - o to cała tajemnica. Sprzedaje Wam jako kucharz w restauracji X na talerzu np. Turbota z czymś tam itd. Cena turbota + tych składników musi mnie kosztować mniej niż 50% tego co klient zapłaci bo inaczej nie zarobie na pensje, czynsz, media etc. Chodzi w skórcie o to, że tabelka kosztów jest sprawdzana przez zarząd i analizują czy przynoszę dochód czy stratę. Krótka piłka. Klient dostaje gotowe jedzenie na talerzu i oprócz wrażeń smakowych, wizualnych nic go więcej nie interesuje. Zrozumcie też, że te dania też nie są robione w 5 minut. To nie jest buła z food trucka tylko nie raz wykwintne dania w ciekawej formie. Fine dining jest przepiękny i to nie podlega dyskusji ale nie każdego na niego stać. Pytanie tylko jakie warto sobie zadać czy cena jest adekwatna do smaku ? Tutaj muszę obronić konsumenta - nie raz płacimy straszne pieniądze a dostajemy w zamian żart na talerzu.

    • 35 5

    • FC (3)

      Jeżeli uważasz że restauracje działają na FC 50 % to życzę powodzeni. Ciekawe na co te 50 % wystarczy zarządowi.

      • 5 1

      • "zarzadowi" buahahah (1)

        tak. radzie nazdorczej i zgromadzeniu walnemu kucharzy
        nie oslabiajcie mie temi tejkstami

        • 5 3

        • Zarząd, czyli każde ciało lub osoba zarządzająca danym przedsiębiorstwem.

          Z reguły właściciel, ale niekoniecznie (hotelowe/siecowe restauracje).
          A teraz przeproś i idź pakować tornister na poniedziałek

          • 0 0

      • napisałem mniej niż 50% - czytamy ze zrozumieniem

        • 0 0

    • Wszystko ok, ale chyba nie jeden restaurator zapomina, że jedzenie jest głownie do jedzenia

      pod względem smaku i ilości. Wygląd zachęca, lub nie do zjedzenia, ale najważniejsze, by nie wyjść głodnym.

      • 1 0

    • FC 25% to już jest grubo

      Przy FC 50% knajpa leży po kwartale bo właścicielowi skończyła się kasa na dokładnie do biznesu

      • 5 0

    • nie raz

      piszę się razem zatem poprawiam w/w słowo na "nieraz" :)

      • 2 0

  • Fin dinozaur wek

    Bo język polski jest not cool.

    • 3 0

  • patrze na te "dania" to mam wrazenie ze to jakies resztki z obiadu

    • 2 0

  • foie gras (2)

    czyli szczyt okrucieństwa wobec zwierząt. Ciekawostka - zakazana jest w polsce hodowla gęsi na foie gras jako zbyt nieetyczna i okrutna, ale żreć ją możecie

    • 50 3

    • (1)

      Skoro tuczenie jest zabronione to czy import jest dozwolony? Trawy nie można chodowac, ale przywozić tez nie.

      • 0 0

      • Hodowac.

        !!!!

        • 0 0

  • plating chyba na zawze pozostanie najsłabszą stroną większości trójmiejskich kucharzy (1)

    patrz zdjęcia

    • 8 1

    • ..a jezyk polski -

      wiekszosci internetowych komentatorow.

      • 2 0

  • ciekawe

    ostatni szlak kulinarny w Gdyni zbiegł się z imprezą lata z radiem i restauratorzy odstąpili od promocji. nie opłacało im się.

    • 1 0

  • Święto mikroporcji w makrocenach...

    heh

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja