- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (43 opinie)
- 2 Nie tylko city break na wiosenny urlop (12 opinii)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (67 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 6 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
Fine Dining Week po raz pierwszy w Trójmieście
W środę 29 sierpnia rozpocznie się w Trójmieście kulinarne święto, które potrwa do 9 września. Fine Dining Week to wydarzenie odbywające się w kilku miastach jednocześnie, a udział w nim biorą tylko autorskie restauracje, w tym sześć z Trójmiasta. Za 119 zł będzie można skosztować pięciu dań przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni.
W restauracjach biorących udział w akcji obowiązują te same zasady. Otrzymujemy 5-daniowe menu degustacyjne za wspomnianą cenę. Oprócz dań, goście będą mogli zamówić festiwalowy koktajl lub wino, w którego wyborze pomoże sommelier. Napoje alkoholowe są dodatkowo płatne.
Na wydarzeniu określono również odpowiedni strój, a mianowicie "smart casual plus", który można rozumieć jako "codzienną elegancję w odrobinę lepszym wydaniu".
W festiwalu biorą udział trzy restauracje z Gdańska. Pierwsza z nich, to restauracja Mercato, w której kuchnią zarządza Paweł Stawicki - często nagradzany szef kuchni. W pierwszym, mięsnym menu, znajdziemy m.in. tatar wołowy na przystawkę, dorsza z młodą kapustą, kurczaka ze świeżym ogórkiem i puree. W wegetariańskich propozycjach znajduje się krem z białych szparagów czy blanszowane szparagi z marmoladą z czerwonej cebuli. Obydwa menu łączy deser: sernik o nazwie pijana koza z truskawkami i lodami miętowymi.
Autorskie dania zaprezentuje również szef kuchni, Jacek Koprowski, w swojej nowo otwartej restauracji Fino. Opisy dań mówią same za siebie: smażone foie gras i grasica cielęca, wiśnie kompresowane z martini, smażona chałka, pieczona, chrupka i piklowana czerwona cebula lub smażony dorsz, rakowa kruszonka, pierożek z krabem i bulion z pieczonego kurczaka. Słodkim podsumowaniem będzie deser, który składa się m.in. z musu z marakui i białej czekolady oraz lodów o smaku malibu. Jeśli wybierzemy menu wegetariańskie, to skosztujemy m.in. tatar z marynowanego arbuza z majonezem estragonowym i szafranowe pierożki z dynią.
Na liście nie zabrakło także Eliksiru, czyli połączenia restauracji z koktajlbarem. W menu znajdziemy m.in.: consomme - klarowny wywar z ogórka gruntowego z rzodkiewką, kompresowanym ogórkiem, sorbetem gruszkowym i świeżymi ziołami, a także szynkę glazurowaną z grzybami, zielonym groszkiem, bobem i młodymi ziemniakami.
- Dla gości przygotowaliśmy delikatną modyfikację naszego obecnego menu, które inspirowane jest "Smakiem Nocy letniej". To odpowiedź na gorący okres letni, w którym goście oczekują lekkich i delikatnych dań, które pozwalają przetrwać wysoką temperaturę. Eliksir jak zwykle wyróżnia się na tle innych restauracji dopasowanymi koktajlami - do każdego dnia nasi barmani przygotowują koktajle, które intensyfikują smak dań. Jest to już ostatni moment na spróbowanie tego menu ponieważ 6 września ruszamy z nowym menu inspirowanym Survivalem - mówi Mateusz Trzeciak, współwłaściciel restauracji Eliksir.
Z Sopotu bierze udział tylko jedna restauracja, ale za to przygotowała ekskluzywne menu. restauracja Nowy Świat znajduje się przy najbardziej znanej ulicy w Sopocie, czyli Bohaterów Monte Cassino . W menu znajdziemy same rarytasy: ceviche z tuńczyka, parfait z kaczki, raki z podpłomykami oraz wołowinę z kurkami.
- Szef kuchni restauracji Nowy Świat, Rafał Kopicki, układając menu na Fine Dinig Week inspirował się smakami Pojezierza Kaszubskiego, które zaprezentuje w niekonwencjonalnym wydaniu w dwóch alternatywnych odsłonach: dla zwolenników mięsa oraz wegetarian. Wszystkie dania będą przyrządzane zgodnie z filozofią slow food. Na festiwal został również przygotowany koktajl Martini Negroni w specjalnej cenie 19 zł. Reszta napojów oraz alkohol będą płatne dodatkowo - mówi Kacper Kaźmierski z restauracji Nowy Świat.
Sprawdź pozostałe nadchodzące wydarzenia kulinarne w naszym kalendarzu
W Gdyni natomiast, udział biorą dwie restauracje: Sztuczka oraz Pieterwas Krew i Woda. Pierwsza z nich postawiła na świeże i sezonowe warzywa oraz na bardziej wyszukane smaki, np. stek z kalmara.
- Zgodnie z założeniami Fine Dining Week, przygotowaliśmy dla gości 5-daniowe menu degustacyjne dostępne również w wersji wegetariańskiej. Do obu menu zaproponujemy selekcję win w specjalnej cenie: pięć kieliszków degustacyjnych za 90 zł - zapewnia Łukasz Chwojnicki z restauracji Sztuczka w Gdyni.
W menu znajdziemy m.in. stek z kalmara z palonym grejpfrutem, puree z batata i sezamkiem, a także tatar wołowy, sałatkę z fasoli mung z gruszką, majonezem i chipsami z nor, oliwą szczypiorkową i malinami. W wersji bezmięsnej ciekawie zapowiada się stek z buraka z żelem z malin, marynowanymi kolorowymi burakami i chrupkami z jarmużu w sosie z pieczonych warzyw.
Restauracja Pieterwas Krew i Woda specjalizuje się w serwowaniu owoców morza, kuchni tajskiej i azjatyckiej. W festiwalowym menu szef kuchni, Mariusz Pieterwas, w roli głównej obsadził homara. I tak kolejno spróbujemy: koktajl z homara z limetką, brandy i kolendrą, bisque homarowy, linguini z homarem i oliwą homarową, a na koniec ogon homara w sosie bearnaise z puree z kozim serem. O deserze wiadomo, że skomponowany zostanie z bezy i kokosu.
- Cieszymy się, że Fine Dining Week zawitał do Trójmiasta, to zupełnie inna impreza niż popularny tu Restaurant Week. Podkreśla to fakt, że tylko sześć restauracji zdecydowało i zakwalifikowało się do udziału w wydarzeniu. Przygotowaliśmy jedno menu oparte na naszym flagowym produkcie, czyli na homarze, prezentując go w czterech odsłonach. Kierujemy je przede wszystkim do gości, którzy nie mieli okazji wcześniej go próbować - mówi Marta Pieterwas, właścicielka restauracji Pieterwas Krew i Woda.
Część restauracji przygotowała dwa rodzaje menu do wyboru: mięsne i wegetariańskie. Znajdziemy je w restauracji Mercato, Fino, Sztuczce i w restauracji Nowy Świat.
- Mercato i kilka innych restauracji, choć nie wszystkie, przygotowało klasyczne i wegetariańskie menu - to też ukłon w stronę osób, które nie jedzą mięsa. Choć na co dzień w naszej karcie serwujemy menu degustacyjne, które zawiera mięso, chcemy pokazać szerszemu gronu, że jesteśmy otwarci na potrzeby naszych gości. Niektóre dania są jednak stworzone specjalnie z myślą o tym wydarzeniu - mówi Aneta Gromadzka, specjalista ds PR-u i Marketingu w restauracji Mercato.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (55) 9 zablokowanych
-
2018-08-31 08:41
żałosne
- 0 0
-
2018-08-23 09:49
najtrudniejszym do przełknięcia elementem menu degustacyjnego (3)
jest fakt, ze jest się frajerem który finansuje zabójcze koszty prowadzenia restauracji fine dining w Polsce. Czy aby na pewno kelnerzy w tych restauracjach są po szkołach i kursach sommelierskich? czy szef kuchni doswiadczenie zdobywał w luksusowych restauracjach Nowego Jorku czy moze w Ping Pongu albo Pobitych Garach? czy produkty użyte do przygotowania dań zostały wybrane świadomie w dbałości o jakość, czy być może na stole jest to, co akurat jest w ofercie trójmiejskich dostawców? na te i inne pytania warto odpowiedzieć sobie w trakcie takiej degustacji.
- 68 5
-
2018-08-29 22:52
A ja
po mieszkaniu parę lat w Anglii powiem tak: Polskie restauracje fine dining sa na bardzo wysokim powziomie. tyle w temacie.
- 0 0
-
2018-08-25 10:22
Ej ale od ping pong się odczep tam szef azjatyckiej kuchni to przecież chińczyk...
- 1 0
-
2018-08-23 10:13
W punkt
Trudno sie nie zgodzić z ta opinią
- 21 0
-
2018-08-29 20:33
Fine Dining Week to miasto w Anglii, czy gdzie?
- 0 0
-
2018-08-23 10:56
food cost (7)
czyli koszty jedzenia - o to cała tajemnica. Sprzedaje Wam jako kucharz w restauracji X na talerzu np. Turbota z czymś tam itd. Cena turbota + tych składników musi mnie kosztować mniej niż 50% tego co klient zapłaci bo inaczej nie zarobie na pensje, czynsz, media etc. Chodzi w skórcie o to, że tabelka kosztów jest sprawdzana przez zarząd i analizują czy przynoszę dochód czy stratę. Krótka piłka. Klient dostaje gotowe jedzenie na talerzu i oprócz wrażeń smakowych, wizualnych nic go więcej nie interesuje. Zrozumcie też, że te dania też nie są robione w 5 minut. To nie jest buła z food trucka tylko nie raz wykwintne dania w ciekawej formie. Fine dining jest przepiękny i to nie podlega dyskusji ale nie każdego na niego stać. Pytanie tylko jakie warto sobie zadać czy cena jest adekwatna do smaku ? Tutaj muszę obronić konsumenta - nie raz płacimy straszne pieniądze a dostajemy w zamian żart na talerzu.
- 35 5
-
2018-08-23 19:44
FC (3)
Jeżeli uważasz że restauracje działają na FC 50 % to życzę powodzeni. Ciekawe na co te 50 % wystarczy zarządowi.
- 5 1
-
2018-08-23 21:14
"zarzadowi" buahahah (1)
tak. radzie nazdorczej i zgromadzeniu walnemu kucharzy
nie oslabiajcie mie temi tejkstami- 5 3
-
2018-08-29 16:23
Zarząd, czyli każde ciało lub osoba zarządzająca danym przedsiębiorstwem.
Z reguły właściciel, ale niekoniecznie (hotelowe/siecowe restauracje).
A teraz przeproś i idź pakować tornister na poniedziałek- 0 0
-
2018-08-24 14:39
napisałem mniej niż 50% - czytamy ze zrozumieniem
- 0 0
-
2018-08-29 12:11
Wszystko ok, ale chyba nie jeden restaurator zapomina, że jedzenie jest głownie do jedzenia
pod względem smaku i ilości. Wygląd zachęca, lub nie do zjedzenia, ale najważniejsze, by nie wyjść głodnym.
- 1 0
-
2018-08-24 07:49
FC 25% to już jest grubo
Przy FC 50% knajpa leży po kwartale bo właścicielowi skończyła się kasa na dokładnie do biznesu
- 5 0
-
2018-08-23 11:01
nie raz
piszę się razem zatem poprawiam w/w słowo na "nieraz" :)
- 2 0
-
2018-08-29 15:39
Fin dinozaur wek
Bo język polski jest not cool.
- 3 0
-
2018-08-29 15:05
patrze na te "dania" to mam wrazenie ze to jakies resztki z obiadu
- 2 0
-
2018-08-23 10:23
foie gras (2)
czyli szczyt okrucieństwa wobec zwierząt. Ciekawostka - zakazana jest w polsce hodowla gęsi na foie gras jako zbyt nieetyczna i okrutna, ale żreć ją możecie
- 50 3
-
2018-08-25 16:16
(1)
Skoro tuczenie jest zabronione to czy import jest dozwolony? Trawy nie można chodowac, ale przywozić tez nie.
- 0 0
-
2018-08-29 13:26
Hodowac.
!!!!
- 0 0
-
2018-08-23 15:26
plating chyba na zawze pozostanie najsłabszą stroną większości trójmiejskich kucharzy (1)
patrz zdjęcia
- 8 1
-
2018-08-29 13:21
..a jezyk polski -
wiekszosci internetowych komentatorow.
- 2 0
-
2018-08-29 12:44
ciekawe
ostatni szlak kulinarny w Gdyni zbiegł się z imprezą lata z radiem i restauratorzy odstąpili od promocji. nie opłacało im się.
- 1 0
-
2018-08-29 12:20
Święto mikroporcji w makrocenach...
heh
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.