• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Finałowe menu Pawła Wałęsy w Top Chefie

Aleksandra Sobocińska
27 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W finałowym odcinku Paweł gotował w duecie z Bartłomiejem Witkowskim. W finałowym odcinku Paweł gotował w duecie z Bartłomiejem Witkowskim.

Po dwunastu odcinkach zmagań uczestników programu Top Chef już wiemy, który szef kuchni okazał się najlepszy. Dzięki wygranej, Marcin Przybysz, który na co dzień mieszka i pracuje w Londynie, podjął decyzję o powrocie do Polski.



W finałowej trójce znaleźli się również Marcin Czubak (Katowice) oraz Paweł Wałęsa z gdyńskiej Sztuczki. Obecność Pawła w programie od początku budziła wiele emocji. Szef kuchni wykazał się bowiem niesamowitą wyobraźnią, nietypowym podejściem do obróbki produktów oraz łączenia smaków i wielokrotnie wychodził poza utarte kulinarne schematy. Opanowanie, spokój i pokora sprawiły, że zdobył ogromną sympatię widzów. Mimo że nie wygrał programu, udało mu się uwieść jurorów finałowym menu.

Uczestnicy walczyli o tytuł Top Chefa, 100 tys. zł oraz staż w najlepszej restauracji świata, Noma, w Kopenhadze.

Do odcinka finałowego zaproszono wszystkich uczestników, spośród których wylosowano trzy osoby, stanowiące wsparcie dla każdego finalisty podczas konkurencji. Zadanie polegało na przygotowaniu 5-daniowego menu degustacyjnego w czasie 3 godzin. Paweł Wałęsa gotował w duecie z Bartłomiejem Witkowskim.

- Moje menu degustacyjne było zbiorem różnego rodzaju przeżyć, doświadczeń z różnych miejsc, w których byłem, przebywałem. To jest coś, co zmieniło mój pogląd na świat i jedzenie. Tworząc menu sugerowałem się tym, aby było proste i aby przypominało mi przeżycia z przeszłości. Tak naprawdę było to menu do bistro. Kiedyś będę chciał mieć takie bistro z takimi prostymi daniami - skomentował Paweł.

Finałowe Menu Wałęsy:

Pierwsza przystawka: Przegrzebki z brukselką i sosem z owoców morza
- Jest to świeże spojrzenie na norweską kuchnię i podkreślenie prostoty gotowania - skomentował danie Wałęsa.

Druga: Schab z kaszanką i puree z pasternaku

Pierwsze danie główne: Jesiotr z selerem, jabłkiem, pudrem z palonego pora i sosem jabłka, chrzanu i selera

Drugie: Ozór cielęcy z bulionem cebulowym i jakiem przepiórczym

Deser: Ciasto migdałowe z granitą marchwiową i żelem z rokitnika
- To jest mieszanka Londynu, Skandynawii i Polski - powiedział Paweł.

Jurorzy nie szczędzili pochwał dla kreatywnych dań szefa kuchni.
- Mnie w Twoim menu najbardziej urzekł pieczony jesiotr z wyrazistym selerem, pysznym jabłkiem, chrzanem i pudrem z palonego pora - powiedział Maciej Nowak.

O zwycięzcy nie zdecydowali widzowie programu, ale jury w składzie: Wojciech Modest Amaro, Maciej Nowak oraz Ewa Wachowicz.

- Ten finał udowodnił, że jest to najmocniejsza edycja programu - skomentował Wojciech Modest Amaro.

Gratulujemy wszystkim finalistom.

Miejsca

  • Sztuczka Gdynia, Antoniego Abrahama 40

Zobacz także

Opinie (42) 2 zablokowane

  • Fajni uczestnicy, przepiękne dania. (2)

    Wyjątkowo wysoki poziom kulinarny. Natomiast najlepsze są przerywniki w tym programie. Coś tam ugotowali stoją przed wielkim słynnym jury a tam koleś podchodzi i reklamuje robot kuchenny wąsatego kurta i 50.000 zł - jedynie trzeba wysłać sms! Porażka... Wałęsa nie wygrał bo w Gdyni kuchci i już ma ułożone życie natomiast zwycięzca był tak dobry w finale, że chcą go ściągnąć do polski tak jak Sebastiana Olme z UK. Co do Amaro to mógłby już sobie podarować tabletki nasenne, bo mówi jakby zaraz miał zasnąć i wbić gwoździa na stole.

    • 57 4

    • oglądanie gotowania (1)

      jest jak lizanie d.. loda przez szybę :)

      • 6 8

      • to co ugotujesz misiu?

        • 2 1

  • Rewelacyjny finał. (9)

    Cała trójka powinna zdobyć tytuł Top Chef, byli bezkonkurencyjni, wybór zwycięzcy tak naprawdę subiektywny.

    • 31 7

    • mam pytanie (7)

      bo nie jestem zorientowana: czy Ten Paweł to z rodziny Tych Wałęsów?
      Gratulacje dla całej trójki

      • 5 2

      • tak

        prywatnie to jest ojciec lecha wałęsy. Wiem wiem wygląda młodo - ale to pozory

        • 34 4

      • (5)

        w programie mówił, że Lechu to brat jego dziadka czy jakos tak.

        • 16 2

        • Wspomniał o pomrocznosci jasnej ? Czy trudno było wyjsć z tej jasności by stać sie tak dobrym kucharzem? (3)

          • 4 11

          • (2)

            Bredzisz

            • 2 0

            • Spytaj sie potrąconej kobiety na pasach czy bredzi kiedy była u niego pomroczność ! (1)

              • 1 6

              • O czym Ty prawisz? Bo nie wiadomo. Konkrety.

                • 0 0

        • widać Lechu pewnie skłócony

          bo tak by do restauracji do Gdyni POspieszył,

          Choć jako kibic Lechii i PO-wiec pewnie Gdyni nie lubi. Ale dobrze, że Paweł to wpożo gość nie ogląda się na "skoczków"

          • 4 0

    • ehh

      Skąd wiesz? Próbowałaś dań?

      • 0 0

  • Szkoda

    Szkoda, że nie wygrał. To świetny kucharz, od początku radził sobie bardzo dobrze!

    • 28 6

  • Fajnie

    Trzymałem kciuki za niego. Ma chłop fantazję i dryg do gotowania.

    • 31 6

  • Super

    Dla mnie wygrałeś, uwielbiam Cie. Pozdrawiam.

    • 18 5

  • Trzymałem kciuki za Wałęsę - trudno i tak jest się z czego cieszyć.

    Rywalizację tak świetnych choć jeszcze młodych szefów oglądało się doskonale. Cała Polska może być dumna z takich wybitnie zdolnych kucharzy. Oprócz trzech finalistów było w programie jeszcze co najmniej trzech innych uczestników, którzy też świetnie gotowali...

    • 21 6

  • Pani redaktor znów zje za friko. (2)

    Tylko czekać na kolejne newsy z darmowej kolacji.

    • 17 8

    • co Ci do tego

      Zazdrościsz?

      • 3 7

    • Ale podłym jesteś człowiekiem

      Witać że zazdrość zalewa Ci oczy. Każdy sukces innej osoby działa na Ciebie jak płachta na byka..Lecz się człowieku puki czas.

      • 1 2

  • Stawiam pytanie: (1)

    Dlaczego to staż w najlepszej restauracji świata, Noma, w Kopenhadze, a nie w Gdyni?

    Przecież mamy na 100 naj.... restauracji w Polsce aż 4 w Gdyni, mamy dwóch finalistów Top Chefa; Ewe "Malike"Juchnowicz i Pawła Wałęse.

    W sobotę jest w Gdyni nabór do nowej edycji przez Wojciecha Amaro, może przy okazji warto porozmawiać, o większej imprezie z nowym naszym rodzimym programem np. Z Amaro poznajemy i punktujemy gdyńskie restauracje, a na koniec - tak jak kiedyś była największa zupa na Skwerze, jakaś np. giełda restauracji?

    • 10 15

    • Rozumiem, że to nie pytanie a prowokacja....

      Chyba odpowiedź padła w pierwszym zdaniu. Staż w najlepszej restauracji świata, bo to najlepsza restauracja świata.

      • 9 0

  • (2)

    Rozrywka dla ludzi bez własnego życia.

    • 20 25

    • idź zajmij się swoim

      Jasnowidz się znalazł

      • 5 5

    • popieram

      kolejny szoł typu jak tańczą,skaczą,po tyłku się drapią ogłupiający ludzi.

      • 2 2

  • Amaro i Amaro (5)

    A tymczasem już 01. grudnia zostanie wydany, po raz pierwszy w Polsce, uznany przewodnik kulinarny - Gault & Millau. Ocenie, przeprowadzanej w danym miejscu kilkukrotnie przez anonimowych testerów, podlega wyłącznie kuchnia. Ceny, obsługa i wystrój pojawiają się w komentarzu do rekomendowanego miejsca, ale ocena przyznawana jest wyłącznie za walory kulinarne.

    Ciekawe jak ten słynny ranking - przewodnik - oceni restauracje w naszym regionie. No i które zostaną w nim przedstawione. Mam nadzieję, że trojmiasto.pl poinformuje o rezultatach.

    • 21 1

    • Gault&Millau przez chwile był do kupienia w Empiku... (1)

      ... potem chyba wycofali, bo zorientowali się, że zrobili falstart.
      Tak czy siak, mam go przed sobą i kilka trójmiejskich restauracji znalazło się w rankingu, w tym gdyńska Sztuczka z oceną 2 kapeluszy (na 5) i 14,5 pkt na 20 możliwych.
      Atelier Amaro bezkonkurencyjne w Polsce, 4 kapelusze i 17/20.

      • 3 1

      • O, dzięki!

        A sprawdzili cokolwiek "w terenie", czy tylko w miastach? Zresztą, poczekam do poniedziałku :)

        • 1 1

    • w Sopocie też są miejsca z czapkami :-)

      • 1 0

    • nie poinformuje (1)

      Trójmiasto pisze o tylko dobrze o Wałęsie co nie jest z tych wałęsów (bezkarnie przejeżdzajacych ludzi po pijaku)

      • 2 4

      • bredzisz nadal

        Suche pomówienia.

        • 0 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja