- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (56 opinii)
- 2 Nie tylko city break na wiosenny urlop (12 opinii)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (67 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 6 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
Elegancki, ciekawy, pyszny - wybieramy miejsca na lunch na mieście
Lunch biznesowy, niezależnie od tego, jak bardzo oficjalny i formalny, warto uważnie zaplanować. Dobra kuchnia pozostaje głównym kryterium wyboru miejsca spotkania, ale nie jedynym. Równie istotne są lokalizacja oraz atmosfera wewnątrz. Warto, by lokal znajdował się w reprezentacyjnym punkcie miasta, jednak w bezpiecznej odległości od gwarnego centrum. Spokojne, niezatłoczone miejsca będą tu w cenie. Jasne, z pięknym widokiem także. Poszukaliśmy takich na mapie Trójmiasta.
Przeczytaj nasze wywiady z trójmiejskimi szefami kuchni: Basią Ritz, Grzegorzem Labudą, Marcinem Leszczyńskim
Na bardziej elegancki lunch należy skierować się jednak ku przystani jachtowej Marina Gdańsk, do Restauracji Ritz lub Szafarni 10 - lokali firmowanych nazwiskami dwóch cenionych na Pomorzu szefów kuchni: Basi Ritz oraz Grzegorza Labudy. W pierwszym menu zmienia się codziennie, jednak każdego dnia oferuje co najmniej trzy zupy, kilka starterów oraz dania główne - makaron, świeżą rybę, danie z drobiu, wołowiny lub innego czerwonego mięsa. W Szafarni, której bogata karta oferuje "regionalne przysmaki w nowoczesnym wydaniu", niewątpliwym bonusem jest taras VIP - znajduje się na 10. pietrze budynku Amber Tower i oferuje wyjątkowy widok na Stare Miasto (aby skorzystać z niego w trakcie lunchu, wymagany jest wcześniejszy kontakt z restauracją).
Ciekawym miejscem będzie także Prologue usytuowany na końcu nabrzeża Motławy, przy ul. Grodziej 9. W ofercie lokalu, w cenie 40 zł, widnieją tzw. sety lunchowe obejmujące przystawkę, danie główne oraz deser. Karta zmienia się tu każdego dnia, dlatego pozostaje niespodzianką. Te jednak rzadko rozczarowują: kaczka confit z jajkiem poszetowym, sałatą i pomidorem confit, dorsz skrei z risotto z czosnkiem niedźwiedzim i bobem, ravioli z wołowiną, boczniakiem i pure dyniowym - to przykłady menu z ostatnich dni. Należy jednak pamiętać, że w sezonie letnim sety lunchowe ustępują miejsca daniom à la carte.
W Sopocie można zaryzykować wizytę w ścisłym centrum i zająć jeden z kilkunastu stolików Sztuczki Bistro. Lokal oferuje całkiem szeroki wachlarz dań autorstwa dobrze znanego w Trójmieście, ekscentrycznego szefa kuchni - Rafała Wałęsy. Dla zorganizowanej grupy osób można tu zamówić lunch z dedykowanym menu.
Spokojniejszy będzie Projekt 36 (w otoczonej zielenią Villi Antonina). Małe wnętrze lokalu, z pięcioma zaledwie stolikami, na 10 osób, gwarantuje kameralną atmosferę, a do tego eksperymentalną, lekką kuchnię Marcina Leszczyńskiego. W tym sezonie pojawiły się ciekawe przekąski, a wśród nich np. kolorowe pomidory podawane z purée z malin z czarnym pieprzem, do tego palona oliwka, oliwa z kopru i panna cotta z białej, acz wytrawnej czekolady. Poza tym Projekt 36 to jedno z nielicznych w Trójmieście miejsc, w których napijemy się jednej z najdroższych kaw świata - Kopi Luwak.
Można też skorzystać z barokowych wnętrz L'Entre Villes - co prawda wchodzi się do niej z ruchliwej alei Niepodległości, ale wewnątrz do dyspozycji gości pozostaje piękna i cicha oranżeria. Już od końca kwietnia lunch w cenie 39 zł ma tu być podawany od godz. 13 do 16.
W Gdyni polecamy Mondo di Vinegre - lokal co prawda oddalony od ścisłego centrum o 3 kilometry, ale z mnóstwem miejsc parkingowych. Restauracja usytuowana w nietypowym miejscu - historycznym budynku Dworca Morskiego przy Nabrzeżu Francuskim (obecnie mieści się w nim Muzeum Emigracji) - oferuje nietypowe widoki (panoramę gdyńskiego portu widoczną zza olbrzymiej, przeszklonej ściany) oraz menu zawierające wszystko to, co związane z wodą - karta podzielona jest tu na kilka rozdziałów, którym przewodzą stawy i jeziora, morze i oceany, wyspy i niebo.
W ścisłym centrum zaś, na ul. Świętojańskiej, w budynku Baltiq Plaza, warto przetestować propozycje lokalu prowadzonego przez Jacka Fedde (po wieloletnich wojażach kulinarnych po świecie niedawno osiadł w Trójmieście). W Fedde Bistro, lokalu o prostym, nienachalnie eleganckim wnętrzu (jak na modernistyczną Gdynię przystało) codziennie serwowany jest lunch. Menu obowiązujące do godz. 16 zawiera 8 potraw (zmienia się mniej więcej co dwa miesiące). Dwie w szczególności polecane? Pierogi ruskie podawane z emulsją pietruszkową, sosem z wędzonego boczku i chipsami z cebuli oraz smażone filety ze śledzia z salsą verde, pomidorami oraz przygotowywanym na miejscu ogórkiem małosolnym.
Na lunch wyjątkowo ekskluzywny - w Gdyni - należy udać się w kierunku Białego Królika (od godz. 13), Sztuczki lub Open Kitchen.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (54) 1 zablokowana
-
2017-04-13 08:05
(2)
Szafarnia 10 ma chyba najlepszy widok a będzie on jeszcze lepszy. Obiektywnie.
- 5 6
-
2017-04-13 10:57
xc (1)
widok z dolnego tarasu będzie gorszy, gdyż zabudowa wyspy spichrzów przysłoni widok na Żuraw i pierzeje budynkow na długim Pobrzezu. Za to będzie widok na molochy, które będą usytuowane bliżej.
- 8 0
-
2017-04-20 12:06
owszem widok na Długie Pobrzeże zostanie przysłonięty, ale zgodnie z dostępną do wglądu wizualizacją, wyspa nie zostanie rozbudowana na tyle aby zasłonić Żurawia i pozostałą część pobrzeża.
- 0 1
-
2017-04-13 08:51
Ooo.. cool.. :) (7)
teraz na brejka na lunch bede mogl chodzic z moim teamem, bedziemy tam mogli fajnie zjesc i podyskutowac o challengach i targetach; oprocz pracy bedzie mozna pogadac o modzie.. wczoraj kupilem sobie nowe sneakersy i tshirta..
Ciesze sie ze trojmiato jest takie miedzynarodowe i juz nie chodzimy na obiady tylko na lunche.. dzieki temu czuje sie jakbym mieszkal w NY..- 90 9
-
2017-04-13 21:06
(1)
Dno
- 1 12
-
2017-04-14 10:14
tak sie okreslasz ? i dobrze przedstawiłes :)
- 8 0
-
2017-04-14 15:25
Tylko dla Brajanków i żaklinek
- 5 2
-
2017-04-14 21:08
co za dno ....
"set luchowy" i wszystko jasne ...
- 5 2
-
2017-04-15 19:31
Najpierw trzeba iść na brunch, potem krótki press briefing i pina colada
- 5 1
-
2017-04-18 15:23
Definicja wg PWN
lunch, lancz - lekki posiłek spożywany w porze południowej
- 0 1
-
2017-05-01 14:40
tylko pisz wyraznie po polsku, bez skrecenia angielskiego, ktorego na pewno nie znasz (jak pisac). Mieszkasz w Polsce , mow po polsku, nikomu nie imponujesz ignoracja
- 0 0
-
2017-04-13 09:09
Najlepszy... (2)
Lancz w Gdyni to tylko w Słonecznym i to już od 6.30 ! Polecam....
- 43 6
-
2017-04-13 10:48
A co podają za te 6.30? (1)
- 5 4
-
2017-04-13 12:59
Od 6.30 :-)
- 3 2
-
2017-04-13 09:53
RĘKAWICZKA (8)
Rzadko korzystam z oferty typu lunch w restauracjach. Jednym z powodów jest to, że uważam ten posiłek za drogi i często nieadekwatny do swojej ceny.
Jednak zostałam ostatnio miło zaskoczona w restauracji "Rękawiczka" przy ul. Długiej 84/85 w Gdańsku. Skusiłam się na lunch. Nie kosztował dużo ok.20-25 zł. Ponadto lunch składał się z łososia na sałacie, do tego były opiekane ziemniaczki, 2 rodzaje sosów, a wszystko przyozdobione niewielką ilością owoców. Powiem szczerze, że to była niesamowita eksplozja smaków! Serdecznie polecam restaurację "Rękawiczka"! Było przepysznie i elegancko..
Z tego co wiem, codziennie jest serwowany inny lunch, lecz zawsze tak samo pyszny, sycący i podany w wystawny sposób!- 5 64
-
2017-04-13 10:37
fajna, nienachalna reklama ;)
- 47 3
-
2017-04-13 11:55
A czekając na lunch forwatowałam meila żeby nie było fakapu bo temat był ASAP.
- 15 2
-
2017-04-13 14:45
Zapomniałaś sie podpisać:
Menagier rękawiczki
- 23 2
-
2017-04-13 21:07
No proszę jakie mile zaskoczonie!
NIE.- 3 1
-
2017-04-13 21:56
Wow!
Jesteś mistrzem marketingu.
Przebiegłe.
To z pewnością efekt ukończenia wielu prestiżowych szkół za grube tysiące dolców.- 18 1
-
2017-04-13 21:58
(1)
Czy ja wiem...
Byłem
Kaszanka nie była dosmażona, ziemniaki sine, parówki podane letnie i nie przybrane keczupem tudzież musztardą sarepską.
Nie polecam- 14 2
-
2017-04-19 20:25
Tudzież = i
- 3 0
-
2017-04-20 18:56
Embarrassing
- 0 0
-
2017-04-13 10:54
Bardzo ciekawy artykuł
Ja osobiście polecam bary mleczne (zdrowo, szybko i tanio), z tych bardziej ekskluzywnych polecam bistro ze zdrową żywnością Bioway. Serwują m.in. naleśniki ze szpinakiem, pataty a na deser tapioki i chia. Jak dla mnie super, ale rozumiem - oczywiście - że wypada zaprosić klienta biznesowego do lepszego lokalu. Ciekawy artykuł, dla mnie to coś jak "Dynastia" albo "Moda na sukces". Taki trochę inny świat, ale nie szczęście jak z powieści Herlinga-Grudzińskiego ale jak z "Małej księżniczki" (zanim została biedna) albo jak z "Romansu Teresy Hennert" Zofii Nałkowskiej albo z "Panny Mery" K. Przerwy-Tetmajera. Pełna egzotyka, ale fascynująca :)
- 22 3
-
2017-04-13 11:01
lunch niechodze bo niewiem co to jest :) i niezamierzam sie zatuć :) (5)
Jem obiady śniadania kolacje, Mieszkam w Polsce!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- 58 14
-
2017-04-13 14:01
Dawaj więcej wykrzykników, co tak mało? ;-) (3)
Może jeszcze nie wszyscy dobrze zrozumieli, że mieszkasz w Polsce!!!!!!!!!!!!!! ;-)
A poza tym skoro już tak się tą polskością szczycisz, to po polsku "nie" z czasownikiem pisze się oddzielnie. "Nie chodzę" i "Nie wiem" powinno być.
Pozdrawiam i idę na lunch. :-)- 11 12
-
2017-04-13 14:53
znaczenie słowa "zatuć" też pozostaje zagadką
- 8 2
-
2017-04-14 10:16
Idiotko tak ty najwyrażniej niewiesz do czego słuzą wykrzykniki . (1)
Właśnie do tego jak napisał autor.
- 2 7
-
2017-04-16 15:24
ten sam troll co zwykle, cecha charakterystyczna: obelgi w pierwszej linijce, liberalny stosunek do ortografii, brak umiejętności posługiwania się zasadami pisowni nie z poszczególnymi częściami mowy
- 3 1
-
2017-04-13 18:12
Też nie znam angielskigo
Ten lunch, to chyba znaczy lincz - oczywiście nie idę.
A czy ktoś zna jakąś fajną knajpkę, gdzie można coś dobrego zjeść ?- 6 0
-
2017-04-13 11:21
(1)
A gdzie na brunch?
- 32 0
-
2017-04-20 11:53
brunch ,nie mylić z branczem, to robię sekretarce po 11 tej
i wszyscy jesteśmy nasyceni
- 0 0
-
2017-04-13 14:59
(2)
Czy kefir z bułką to też lancz?
- 33 1
-
2017-04-13 22:00
(1)
Raczej nie.
To żarcie stundenciaka lub biednego alkoholika.- 4 5
-
2017-04-16 08:38
W zyciu kefir z bulka nie jest zarciem studenckim. Zupka chinska z bulka tak ale nie kefir.
- 3 0
-
2017-04-14 01:42
Tokyo Sushi Gdynia (2)
A dla mnie w Gdyni najlepsze lunche w Tokyo Sushi !!!Jest zawsze lunch dnia i tygodnia . Miło smacznie i klimatycznie :) w samym sercu Gdyni
Polecam !- 3 11
-
2017-04-14 08:25
zapomniałeś podpisać - "wlaściciel"
- 8 1
-
2017-04-16 08:39
A dla mnie nie :)
- 2 0
-
2017-04-14 09:43
Artykuł sponsorowany? (1)
O kant d*** to zestswienie
- 19 0
-
2017-04-18 08:54
zgadzam sie
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.