• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dzień otwarty centrum konferencyjnego w Dworze Oliwskim

Olga Miłogrodzka
8 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Dorota Kuklińska - dyrektor Dworu Oliwskiego oraz Adam Woźniak - nowy szef kuchni hotelu Dorota Kuklińska - dyrektor Dworu Oliwskiego oraz Adam Woźniak - nowy szef kuchni hotelu

Dwór Oliwski to nie tylko pięciogwiazdkowy hotel urokliwie położony na skraju oliwskiego lasu. To także centrum konferencyjne. O jego ofercie przypomniano w piątek, w trakcie dnia otwartego. Głównym punktem spotkania był pokaz kulinarny Adama Woźniaka - nowego szefa kuchni hotelu, odpowiedzialnego za menu oferowane nie tylko gościom indywidualnym hotelu, ale także tym biznesowym.



W piątkowe popołudnie przyjaciele i klienci Oliwskiego Dworu mieli okazję odwiedzić - w ramach dnia otwartego - centrum konferencyjne hotelu. Deszczowa pogoda niemal zaglądała do środka przeszklonego, widnego foyer, jednak nie odebrała wydarzeniu przytulnej, kameralnej atmosfery.

Głównym celem spotkania było zaprezentowanie oferty centrum konferencyjnego hotelu. Nowym jej elementem jest menu, za które odpowiedzialny został Adam Woźniak - szef kuchni przez lata związany z gdańską restauracją Mercato, od kilku zaś miesięcy współpracujący z Dworem Oliwskim. Przede wszystkim ma być różnorodne i dostosowane do wymogów klienta. W piątkowe popołudnie próbowano także potraw, które już za dwa tygodnie wypełnią jesienną kartę hotelowej restauracji. Jedną z nich Adam Woźniak przyrządził w ramach otwartego pokazu kulinarnego:

- Przyrządzam właśnie polik z dzika, puree z pietruszki i żel z grzybów. Grzyby i dzik pochodzą z Borów Tucholskich, więc są to bliskie nam tereny. W jesiennym menu z pewnością pojawi się także moja ulubiona ryba, czyli węgorz, ale nie wędzony czy smażony, a przygotowany klasycznie, czyli po kaszubsku - marynowany będzie w occie, marchewce, gorczycy. Będzie też halibut podany z czarną soczewicą, barwioną dodatkowo atramentem z ośmiornic - możemy tej potrawy spróbować już dziś. Żebro wołowe, konfitowane oraz żurek to kolejne, planowane pozycje. Idziemy ku zimie więc potrzebujemy dań cięższych, gorących i mocnych smakowo, esencjonalnych - deklarował Adam Woźniak.
  • Halibut przygotowany przez Adama Woźniaka
  • Przekąski, dzień otwarty centrum konferencyjnego Dworu Oliwskiego
  • Deser, dzień otwarty centrum konferencyjnego Dworu Oliwskiego
  • Dzień otwarty centrum konferencyjnego Dworu Oliwskiego
  • Dzień otwarty centrum konferencyjnego Dworu Oliwskiego

Stoły foyer zastawione zostały ponadto deserami z dodatkiem własnej roboty dżemu z kaszubskich truskawek i malin oraz zimnymi przekąskami, już typowo konferencyjnymi: tatarem z sarny z gorczycą i rydzem, jesiotrem z wiejskim, palonym masłem i żelem z cytryny, śledziem bałtycki z kwaśną śmietaną oraz dojrzewającą wołowiną z puree z nadmorskiego rokietnika.

W trakcie spotkania, na hotelowym parkingu, stanęły trzy luksusowe auta marki Volvo - partnera hotelu - jednak deszczowa pogoda skutecznie utrudniła ich oglądanie. Przy wyjściu za to każdy obdarowany został upominkiem - malutką sadzonką chilli w doniczce z organicznego materiału, z przeznaczeniem do zasadzenia i dalszej hodowli w domu, zgodnie z dołączoną instrukcją.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (28) 6 zablokowanych

  • co zaleglymi pensjami (1)

    • 8 0

    • Jak co ? Nie ma i nie bedzie

      • 0 0

  • (4)

    Pomysł fajny, lokalizacja świetna. Na pewno tylko niektórych będzie na to stać, ale nie szkodzi. Powodzenia!

    • 15 9

    • musiałbym być chyba baranem żeby tam pojechać (3)

      • 6 7

      • dosłownie

        Z nazwiska

        • 0 0

      • Ale osłem z pewnością jesteś.

        • 4 1

      • Otoczenie piękne, sam wystrój również. Jeżeli ktoś woli budę z piwem we Władku - to zdecydowanie nie jego target...

        • 5 1

  • ten hotel jeszcze istnieje? (2)

    A pensje sa wypłacane?

    • 41 2

    • starym pracownikom wisza po kilka kilkanascie tysiecy (1)

      ale pozostalym placa na biezaco :)

      Adamo dobry kucharz :) jadlem

      • 13 0

      • zalegaja

        Wisza gruba kase

        • 1 0

  • Nie polecam tego przybytku (1)

    Jedyna jego zaleta, to piękne położenie tuż obok Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego.
    Miejsce dobre dla nowobogackich. W tym miejscu powinna funkcjonować firma gastronomiczna dostosowana do kieszeni przeciętnego turysty.

    • 3 2

    • A może obok

      Zlokalizować McDonalda?

      • 1 0

  • miała być reklama, a wyszła antyreklama

    • 9 0

  • Tak jak wcześniej, co z kontrachentami i ich wynagrodzeniem...

    Piękny hotel, piękne położenie i na tym zokończę z tą pięknością... Po ostatnim nieszczęściu jakie ich spotkało czyli zalaniu po letniej powodzi w prawie całym gdańsku zalegają wszystkim, którzy na ich zlecenie wykonywali prace w celu renowacji i uruchomienia zalanych części budynku... Nie do pomyślenia że ludzie zarządzający tak ekskluzywnym hotelem mogą być takimi oszustami i wyzyskiwaczami.....

    • 17 0

  • Adam Wożniak (1)

    Adaś i co znów nic się nie będzie zgadzało:):):)

    • 19 3

    • Zazdrość to cecha słabych ludzi

      • 2 4

  • Adam Woźniak (2)

    Żeby tylko stamtąd cie też nie zwolnili przed emeryturą (tak jak w hiltonie)

    • 19 7

    • Uważajcie na siebie żeby was Filip nie zwolnił

      • 6 0

    • XDDDD

      • 5 0

  • Smutne

    Piszą o nas ! Cieszyć by sie można gdyby w tytule napisane było ze właściciel hotelu spłacił po wielu latach swoich długoletnich pracowników.Brak honoru i szacunku tylko z tym do tej pory kojarzy sie ludziom Dwór oliwski hotel niby 5 gwiazdkowy!

    • 28 0

  • Wspaniala wiadomosc ! (2)

    Udamy sie tam zapewne cala rodzina z dziecmi aby spozyc darmowy luksusowy posilek . Wiecej hoteli powinno tak organizowac i mozna np. robic dni wydawania obiadow tylko dla rodzin 500 plus to byloby cos.

    • 11 8

    • ty to zap... na ośmiorniczki z kolesiami z PO (1)

      • 4 8

      • Nawet na tym forum musi pojawić się płatny pisowski kretyn?

        • 6 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane