wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Dziedzictwo Kulinarne, czyli tradycja na talerzu

Dziedzictwo Kulinarne zrzesza 33 regiony w Europie, w tym aż 10 znajduje się w Polsce. Jeżeli ktoś należy do sieci, mamy pewność, że oferuje zdrowe, lokalne produkty, nawiązujące do tradycji regionu.
Dziedzictwo Kulinarne zrzesza 33 regiony w Europie, w tym aż 10 znajduje się w Polsce. Jeżeli ktoś należy do sieci, mamy pewność, że oferuje zdrowe, lokalne produkty, nawiązujące do tradycji regionu. fot. fotolia.com

Sieć restauracji należących do "Dziedzictwa Kulinarnego" chce przyciągnąć świadomych i wymagających konsumentów. Podpowiadamy, gdzie w Trójmieście i okolicach możemy zjeść posiłek sygnowany charakterystycznym niebieskim logo.



Dziedzictwo Kulinarne to sieć m.in. europejskich restauracji, w których skosztujemy potraw opartych na regionalnych produktach, nawiązujących do kulinarnej tradycji. Sieć zrzesza również producentów żywności, podkreślających swoje powiązania z regionem. Wybierając miejsce oznaczone niebieskim logo z napisem "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie", możemy mieć pewność, że otrzymujemy produkt najwyższej jakości, przygotowany z surowców pozyskanych w regionie.

Widząc powyższe logo w sieci sklepów, u lokalnych producentów oraz w restauracjach możemy mieć pewność, że właściciele propagują tradycję oraz oferują zdrowe, lokalne produkty.
Widząc powyższe logo w sieci sklepów, u lokalnych producentów oraz w restauracjach możemy mieć pewność, że właściciele propagują tradycję oraz oferują zdrowe, lokalne produkty. fot. mat. prasowe
Do sieci należą 33 regiony europejskie, a wśród nich działa 1398 członków. Polska w tym zestawieniu wygląda imponująco, zrzeszając aż dziesięć regionów. W samym województwie pomorskim znajduje się 63 uczestników, propagujących lokalną tradycję - a wśród nich kilka restauracji godnych polecenia.

Tawerna Mestwin zobacz na mapie Gdańska

Tawerna jest członkiem sieci od 28 września 2010 roku. Oferuje regionalną kuchnię kaszubską, a rodzina, która ją prowadzi ma korzenie sięgające XVII wieku. Właścicielka restauracji - Kazimiera Zajączkowska-Petrosian wychowała się w małej miejscowości pod Kościerzyną, w domu pełnym kultury kaszubskiej. Miejsce, gdzie wyrosła, przeniosła do restauracji.

W menu znajdziemy m.in. zawijańce kaszubskie, zupę brukwiową na gęsinie czy placek po kaszubsku. Właścicielka poleca również śledzie po kaszubsku na słodko, których - jak sama zaznacza - po prostu trzeba spróbować.

W tawernie można nie tylko dobrze zjeść, ale również poczuć kaszubski klimat, słuchając ludowej muzyki (bardzo często na żywo) oraz przyglądając się regionalnym wytworom sztuki. We wnętrzach tawerny bardzo często organizowane są wernisaże polskich i zagranicznych artystów.

Restauracja Gdańska zobacz na mapie Gdańska

Certyfikat członka Dziedzictwa Kulinarnego otrzymała 28 września 2010 roku. Jeżeli chcemy zasmakować Gdańska w pełnej krasie, tutaj znajdziemy to, czego szukamy. Zaczynając od tego, że restauracja znajduje się w samym sercu miasta, poprzez typowo gdański wystrój (gdańskie meble, obrazy w ciężkich ramach), na smacznej kuchni regionalnej kończąc.

Menu jest pełne staropolskich i polskich przysmaków. Skosztujemy tutaj m.in. zupy borowikowej po gdańsku, przysmaku króla Zygmunta z wieży ratuszowej, czyli zrazów zawijanych, raczków z kaszubskich jezior oraz sandacza wiślanego w sosie borowikowym z ziemniakami i kapustą domową. Dwie strony menu są poświęcone ulubionym zestawom Lecha Wałęsy. Możemy spróbować polecanych przez byłego prezydenta np. żeberek wieprzowych z ziemniakami i kapustą domową, na deser wybierając jabłko pieczone na słodko, aby na koniec popić to wszystko mocną wódką "Wałęsówką".


Kuchnia Rosyjska zobacz na mapie Gdańska

Członkiem sieci jest od października 2012 roku. Na uwagę zasługuje prosty wystrój restauracji, inspirowany Rosją. Wśród ponad pięćdziesięciu pozycji menu znajdziemy m.in. potrawy z jagnięciny oraz oryginalne zakąski i dania główne według starorosyjskich przepisów.

Wybrać możemy dania z gęsi pomorskiej owsianej, np. gęśnik nawiązujący do słowiańskiego pieroga, czyli babeczkę z ciasta francuskiego, faszerowaną mięsem gotowanym z gęsi, kapustą czerwoną duszoną z rodzynkami i kaszą jęczmienną kraszoną cebulką smażoną na gęsim smalcu. Właściciel lokalu, Krzysztof Kobyliński, poleca również pierogi faszerowane surowym mięsem z gęsi z przyprawami, okraszone cebulką, a z dań regionalnych: kotlet sarmacki gdański. Popularne są tutaj również dania z pomorskiej baraniny, np. baranina po pastersku, czyli gulasz z szynki baraniej duszony z jarzynami, podawany z kaszą gryczaną w glinianym garnuszku.

Inspiracja w Pałacu Kościeszy zobacz na mapie Gdańska

Certyfikat członka sieci zdobyli w październiku 2012 roku. Hotel i restauracja znajdują się w Przyjaźni, niedaleko Gdańska. Jeżeli chcemy smacznie zjeść, z dala od zgiełku miasta, w otoczeniu łąk i lasów - ten XIX-wieczny pałac będzie doskonałym wyborem.

W pałacowej restauracji znajdziemy świeże zioła, warzywa i owoce z przypałacowego ogrodu. Dania są inspirowane kuchnią europejską, francuską oraz polską regionalną. Produkty są pozyskiwane z pobliskich gospodarstw.

Flagowym daniem restauracji Inspiracja by Kopicki w Pałacu Kościeszy są flaczki z tuszy węgorza. Szef kuchni Rafał Kopicki poleca również policzki wołowe, a na deser - kasztany.

Kozi Gród

Członkiem sieci jest od września 2011 roku. Zlokalizowany około 25 kilometrów od Gdańska, w malowniczym zakątku Kaszub. Wewnątrz spróbujemy kuchni lokalnej w nowoczesnym wydaniu. Specjalnością restauracji są potrawy z dziczyzny i owoców lasu. Podawane mięso jest upolowane przez pobliskie koła łowieckie.

Wśród dań polecanych przez szefa kuchni, Bartosza Rozbiegałę, znajduje się m.in. roladka z dzika faszerowana runem leśnym i boczkiem wędzonym w restauracyjnej wędzarni, polane sosem rozmarynowym z kurkami. Całość podana z selerowym gratin i konfiturą z czerwonej cebuli.

Restauracja Piano - Hotel Chopin

Członkiem sieci jest od 28 września 2010 roku. Aby odwiedzić hotelową restaurację Piano, będziemy musieli przekroczyć granice Trójmiasta, kierując się do Pruszcza Gdańskiego. Jasne, stylowe wnętrza oraz dekoracje nawiązujące do muzyki Fryderyka Chopina zrekompensują nam tę podróż.

Właściciele restauracji stworzyli specjalną kartę dań "Powiat Gdański - Tygiel kulinarny czterech kuchni regionalnych: starogdańskiej, kaszubskiej, kociewskiej i mennonitów".

Na kartach menu znajdują się m.in. Golce kociewskie, czyli popularne na Kociewiu pierogi z gomółką, robione z surowych i gotowanych ziemniaków, nadziewanych masą twarogową. Całość jest podawana z podsmażaną kapustą kiszoną. Serwowane są również zraziki z cielęciny w sosie kasztanowym, przygotowane na podstawie przepisu z książki Marie Rosnack "Danziger Kochbuch". Jeżeli chcemy spróbować tradycyjnej zupy mennonitów, zamieszkujących tereny Żuław do połowy XX wieku możemy zamówić Kommst borscht, czyli zupę z kapusty i pomidorów na obfitym bulionie mięsnym.
Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (30)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia