• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dziedzictwo Kulinarne, czyli tradycja na talerzu

Justyna Michalkiewicz
20 października 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Dziedzictwo Kulinarne zrzesza 33 regiony w Europie, w tym aż 10 znajduje się w Polsce. Jeżeli ktoś należy do sieci, mamy pewność, że oferuje zdrowe, lokalne produkty, nawiązujące do tradycji regionu. Dziedzictwo Kulinarne zrzesza 33 regiony w Europie, w tym aż 10 znajduje się w Polsce. Jeżeli ktoś należy do sieci, mamy pewność, że oferuje zdrowe, lokalne produkty, nawiązujące do tradycji regionu.

Sieć restauracji należących do "Dziedzictwa Kulinarnego" chce przyciągnąć świadomych i wymagających konsumentów. Podpowiadamy, gdzie w Trójmieście i okolicach możemy zjeść posiłek sygnowany charakterystycznym niebieskim logo.



Dziedzictwo Kulinarne to sieć m.in. europejskich restauracji, w których skosztujemy potraw opartych na regionalnych produktach, nawiązujących do kulinarnej tradycji. Sieć zrzesza również producentów żywności, podkreślających swoje powiązania z regionem. Wybierając miejsce oznaczone niebieskim logo z napisem "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie", możemy mieć pewność, że otrzymujemy produkt najwyższej jakości, przygotowany z surowców pozyskanych w regionie.

Widząc powyższe logo w sieci sklepów, u lokalnych producentów oraz w restauracjach możemy mieć pewność, że właściciele propagują tradycję oraz oferują zdrowe, lokalne produkty. Widząc powyższe logo w sieci sklepów, u lokalnych producentów oraz w restauracjach możemy mieć pewność, że właściciele propagują tradycję oraz oferują zdrowe, lokalne produkty.
Do sieci należą 33 regiony europejskie, a wśród nich działa 1398 członków. Polska w tym zestawieniu wygląda imponująco, zrzeszając aż dziesięć regionów. W samym województwie pomorskim znajduje się 63 uczestników, propagujących lokalną tradycję - a wśród nich kilka restauracji godnych polecenia.

Tawerna Mestwin zobacz na mapie Gdańska

Tawerna jest członkiem sieci od 28 września 2010 roku. Oferuje regionalną kuchnię kaszubską, a rodzina, która ją prowadzi ma korzenie sięgające XVII wieku. Właścicielka restauracji - Kazimiera Zajączkowska-Petrosian wychowała się w małej miejscowości pod Kościerzyną, w domu pełnym kultury kaszubskiej. Miejsce, gdzie wyrosła, przeniosła do restauracji.

W menu znajdziemy m.in. zawijańce kaszubskie, zupę brukwiową na gęsinie czy placek po kaszubsku. Właścicielka poleca również śledzie po kaszubsku na słodko, których - jak sama zaznacza - po prostu trzeba spróbować.

W tawernie można nie tylko dobrze zjeść, ale również poczuć kaszubski klimat, słuchając ludowej muzyki (bardzo często na żywo) oraz przyglądając się regionalnym wytworom sztuki. We wnętrzach tawerny bardzo często organizowane są wernisaże polskich i zagranicznych artystów.

Restauracja Gdańska zobacz na mapie Gdańska

Certyfikat członka Dziedzictwa Kulinarnego otrzymała 28 września 2010 roku. Jeżeli chcemy zasmakować Gdańska w pełnej krasie, tutaj znajdziemy to, czego szukamy. Zaczynając od tego, że restauracja znajduje się w samym sercu miasta, poprzez typowo gdański wystrój (gdańskie meble, obrazy w ciężkich ramach), na smacznej kuchni regionalnej kończąc.

Menu jest pełne staropolskich i polskich przysmaków. Skosztujemy tutaj m.in. zupy borowikowej po gdańsku, przysmaku króla Zygmunta z wieży ratuszowej, czyli zrazów zawijanych, raczków z kaszubskich jezior oraz sandacza wiślanego w sosie borowikowym z ziemniakami i kapustą domową. Dwie strony menu są poświęcone ulubionym zestawom Lecha Wałęsy. Możemy spróbować polecanych przez byłego prezydenta np. żeberek wieprzowych z ziemniakami i kapustą domową, na deser wybierając jabłko pieczone na słodko, aby na koniec popić to wszystko mocną wódką "Wałęsówką".

  • Raki to ważny element regionalnej kuchni Pomorza.
  • Sandacz to jedna z najbardziej szlachetnych polskich ryb. Można jej skosztować m.in. w Restauracji Gdańskiej.
  • Policzki wołowe - propozycja Pałacu Kościeszy.
  • Flaczki z tuszy węgorza - propozycja Pałacu Kościeszy.
  • Restauracja Gdańska certyfikat członka Dziedzictwa Kulinarnego otrzymała 28 września 2010 roku.

Kuchnia Rosyjska zobacz na mapie Gdańska

Członkiem sieci jest od października 2012 roku. Na uwagę zasługuje prosty wystrój restauracji, inspirowany Rosją. Wśród ponad pięćdziesięciu pozycji menu znajdziemy m.in. potrawy z jagnięciny oraz oryginalne zakąski i dania główne według starorosyjskich przepisów.

Wybrać możemy dania z gęsi pomorskiej owsianej, np. gęśnik nawiązujący do słowiańskiego pieroga, czyli babeczkę z ciasta francuskiego, faszerowaną mięsem gotowanym z gęsi, kapustą czerwoną duszoną z rodzynkami i kaszą jęczmienną kraszoną cebulką smażoną na gęsim smalcu. Właściciel lokalu, Krzysztof Kobyliński, poleca również pierogi faszerowane surowym mięsem z gęsi z przyprawami, okraszone cebulką, a z dań regionalnych: kotlet sarmacki gdański. Popularne są tutaj również dania z pomorskiej baraniny, np. baranina po pastersku, czyli gulasz z szynki baraniej duszony z jarzynami, podawany z kaszą gryczaną w glinianym garnuszku.

Inspiracja w Pałacu Kościeszy zobacz na mapie Gdańska

Certyfikat członka sieci zdobyli w październiku 2012 roku. Hotel i restauracja znajdują się w Przyjaźni, niedaleko Gdańska. Jeżeli chcemy smacznie zjeść, z dala od zgiełku miasta, w otoczeniu łąk i lasów - ten XIX-wieczny pałac będzie doskonałym wyborem.

W pałacowej restauracji znajdziemy świeże zioła, warzywa i owoce z przypałacowego ogrodu. Dania są inspirowane kuchnią europejską, francuską oraz polską regionalną. Produkty są pozyskiwane z pobliskich gospodarstw.

Flagowym daniem restauracji Inspiracja by Kopicki w Pałacu Kościeszy są flaczki z tuszy węgorza. Szef kuchni Rafał Kopicki poleca również policzki wołowe, a na deser - kasztany.

Kozi Gród

Członkiem sieci jest od września 2011 roku. Zlokalizowany około 25 kilometrów od Gdańska, w malowniczym zakątku Kaszub. Wewnątrz spróbujemy kuchni lokalnej w nowoczesnym wydaniu. Specjalnością restauracji są potrawy z dziczyzny i owoców lasu. Podawane mięso jest upolowane przez pobliskie koła łowieckie.

Wśród dań polecanych przez szefa kuchni, Bartosza Rozbiegałę, znajduje się m.in. roladka z dzika faszerowana runem leśnym i boczkiem wędzonym w restauracyjnej wędzarni, polane sosem rozmarynowym z kurkami. Całość podana z selerowym gratin i konfiturą z czerwonej cebuli.

Restauracja Piano - Hotel Chopin

Członkiem sieci jest od 28 września 2010 roku. Aby odwiedzić hotelową restaurację Piano, będziemy musieli przekroczyć granice Trójmiasta, kierując się do Pruszcza Gdańskiego. Jasne, stylowe wnętrza oraz dekoracje nawiązujące do muzyki Fryderyka Chopina zrekompensują nam tę podróż.

Właściciele restauracji stworzyli specjalną kartę dań "Powiat Gdański - Tygiel kulinarny czterech kuchni regionalnych: starogdańskiej, kaszubskiej, kociewskiej i mennonitów".

Na kartach menu znajdują się m.in. Golce kociewskie, czyli popularne na Kociewiu pierogi z gomółką, robione z surowych i gotowanych ziemniaków, nadziewanych masą twarogową. Całość jest podawana z podsmażaną kapustą kiszoną. Serwowane są również zraziki z cielęciny w sosie kasztanowym, przygotowane na podstawie przepisu z książki Marie Rosnack "Danziger Kochbuch". Jeżeli chcemy spróbować tradycyjnej zupy mennonitów, zamieszkujących tereny Żuław do połowy XX wieku możemy zamówić Kommst borscht, czyli zupę z kapusty i pomidorów na obfitym bulionie mięsnym.
Justyna Michalkiewicz

Miejsca

Zobacz także

Opinie (30) 1 zablokowana

  • I super. (5)

    Nie do końca rozumiem wychodzenie do restauracji po to, żeby zjeść to co samemu robi się na co dzień. Szczególnie przy naszych pensjach lepiej, jeśli te nieliczne wyjścia będą pozytywnie zapadać w pamięć.

    • 27 6

    • (2)

      Bo fajnie jest wyjsc na obiad do restauracji ze znajomymi.
      Pozatym sa takie restauracje np jak bialy krolik, chodzbym sie zes..l to nie przygotuje takiego dania jak oni.

      • 7 2

      • (1)

        I bardzo dobrze, bo te dania w Białym Króliku to trochę nieporozumienie...

        • 4 2

        • Ty chyba sam jestes nieporozumienie.

          • 0 2

    • (1)

      Osobiście sobie bardziej cenie towarzystwo przyjaciół przy stole niż to co podano. W dobrym gronie mogę jeść marchewkę i popijać gorzałą. W marnym towarzystwie nawet wino za tysiaka i ośmiorniczki nie pomogą.

      • 2 2

      • Tyś chyba wina za tysiaka nie pił :D

        • 0 0

  • (5)

    No fajnie, ale może warto by było przy każdej z propozycji napisać ile na dzień dzisiejszy ona kosztuje?

    Bo strony internetowe (nawet jak są) lokali za bardzo nie pomagają.

    • 16 4

    • To tak jak z Roll-Roycem, jeżeli pytasz ile kosztuje, to znaczy, że nie jest dla ciebie ;-) (3)

      Głowa do góry.

      • 9 2

      • (2)

        No wybacz, ale nawet gdybym jakiśm cudem miała ful kasy, to i tak bym zapytała za ile. A wracając do jedzenia. To już tylko pare knajp w Gdańsku nie posiada cen na swoich stronach.

        • 2 2

        • (1)

          Widać to nie jest dla ciebie - tak jak przedmówca powiedział. Ja też idąc po zapałki nie pytam ile kosztują. Zrozum proporcję. Nie ma co się napinać!! Nie szpanuj na kogoś innego - bądź sobą!! Liczy się nie cena, ale dobre towarzystwo przy jedzeniu (i piciu)!!

          • 1 1

          • Dalej się nie zgodzę. Może i nie zapytam o cene, ale gdyby mi zaśwpiwano za paczkę zapałek 5zł, to był jej nie kupiła.

            • 1 1

    • Kluczowe są hadła "świadomy" i "wymagający" - i juz masz cenę...

      • 2 0

  • 200zł (2)

    Tyle mniej więcej trzeba wydać w tego typu restauracjach na kolację dla 2 osób. Nie piszę tu oczywiście o homarze i champagne, ale o przystawce i daniu głównym z kieliszkami wina do każdego z dań.
    Oczywiście też kwestia pojemności żołądka, aczkolwiek tego typu kuchnia jest dość ciężkawa.

    • 12 2

    • 200 zl od osoby

      To prawda , natomast są miejsca gdzie cena jest super atrakcyjna i jedzenie bdb

      • 1 0

    • homarze i szampanie Meggi, szampanie. Jesteśmy w Polsce.

      • 2 0

  • Restauracja Gdańska .. (2)

    Najlepszy Restaurator na Pomorzu, pełen charyzmy i kultury :)

    • 2 17

    • Byłam zdziwiona,

      gdy na rodzinnej uroczystości herbata i kawa byly lane " z kotła". Jak na zbiórce harcerskiej lub na festynie miejskim. Pan Lewandowski taki światowy, a jednak.....

      • 6 0

    • Farsa

      Niestety to tylko puste slowa nie majace pokrycia w realu jedzenie pod zdech........ Ale szkoda pisac bo to i tak beda sie wozic ze kiedys byl .......

      • 2 0

  • Restauracja Chopin (3)

    wspaniałe jedzenie, miałam tam ślub i chrzciny, wszystko świeże, smakowicie podane, polecam!

    • 3 3

    • Didi (1)

      Didi 'jak to bylo- najpierw był ślub a potem chrzest czy jednak na odwrót. Ja sie tylko pytam . A co do smaków-kazdy ma swoj tak Mi się zdaje?

      • 0 8

      • Jesteś z PiS-u, że tak cię to interesuje ?

        • 9 3

    • ale to jest w Pruszczu Gdańskim a nie w trójmieście chyba

      do tego jak sama nazwa wskazuje lokal raczej żenujący od wejścia.
      Dobrze że nie nazwali się Budka Suflera czy Bajm.
      Bo wicie rozumicie Chopin to raczej w filharmonii a nie w knajpie czy butelce.

      • 1 1

  • stale tylko mięso (5)

    ile jeszcze bedziecie zabijac zwierzeta by je zjadać

    • 8 21

    • Nie chcemy tyle roślin zabijać co ty, więc jemy mięso.

      • 7 0

    • (1)

      Coś jeść trzeba. Raz mięso - raz roślinę. I tak mięsożerni jedzą w większości rośliny. Łatwo policzyć: kotlet 100-200 g, ziemniaki 200g, surówki 300g, a gdzie dopiero warzywa na ciepło? A gdzie ciasto, deser? (zawsze jest pochodzenia roślinnego) Tylko wegetarianie mają jakiegoś świra na punkcie mięsa.

      • 8 0

      • Bo wegetarianizm to nie pogląd, to stan umysłu. Nie dotrzesz do nich z obiektywnymi informacjami i podaną przez ciebie gramaturą. Pozdr!

        • 7 0

    • STALE!

      Hitler był wegetarianinem i sama wiesz jak to się skończyło.

      • 6 1

    • Ja nie zabijam. Zjadam na żywca. Polecam.

      • 2 0

  • Mestwin i Rosyjska

    Wreszcie normalne restauracje gdzie może i trzeba zapłacić ale przynajmniej nie za porcje wielkości dłoni na talerzu wielkości koła od furmanki. No i pokazują że wystrój wnętrz może być inny niż szalenie oryginalne menu kredą na czarnej tablicy.

    • 1 2

  • Pałac w Leźnie - Restauracja

    Restauracja w Pałacu w Leźnie, smacznie, niedrogo, super klimat i nadzwyczaj miła obsługa (recepcja i kelnerka). Byliśmy latem i po obiedzie wypiliśmy kawę na tarasie. Polecam.

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja